Regisztráció Blogot indítok
Adatok
renatalcsoport

40 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Írta: Fekete-Nagy Angéla - gyógypedagógus-gyógytornász  Korai fejlesztésre azoknak a gyerekeknek van szükségük, akiknek fejlődése eltér a vele azonos korúakétól. A szakemberek a hátrányok leküzdésére egy tervszerűen felépített fejlesztő programot állítanak össze, amely magában foglalja a családnak…..
Szoptatni mindenki tud! - kivéve, akinek kicsi vagy nagy a melle, vagy vizes a teje, vagy nem indul meg, vagy elmegy a teje, vagy van olyan, akinek az anyukája sem tudott szoptatni, ezért nem megy… sorolhatnám a bődületes hülyeségeket, amiket ebben a témában már elmondtak, leírtak előttem. Én a…..
Gyermekként mindig a szülésznői hivatásról álmodoztam. Később egyre inkább a gyermekvárás és a szülés alatti lelki folyamatok kerültek az érdeklődésem középpontjába. A pszichológia szakra is ez a vágy hajtott, tudni szerettem volna, vajon milyen hatással van ránk, ahogyan megszületünk? Hogy a lehető…..
Ferenczi Gabi vagyok, szülésfelkészítő, szüléskísérő és gyermekágyas dúla, szociálpolitikus. Három gyermek édesanyjaként sok tapasztalásban volt részem az elmúlt 10 évben. Sokat tanultam magamról, az anyaságról, a nőiségről. Szüléseim, anyává válásom meghatározó élmények voltak számomra. Már a…..
  Csoportos alkalmaink fókuszában elsősorban a férfi útja, szerepei, fejlődése áll. Melyek azok a szerepek, tapasztalások, melyek megszabják a férfi nemi hovatartozását? Jelenkori társadalmunk felgyorsult változásai, az értékek átrendeződése, vajon milyen hatással van a férfiasság megélésére,…..
Azt már gyerekként is tudtam, hogy a szomszéd kisfiú az öcsém tejtestvére volt és hogy előtte anyám mellettem is tudott egy másik babát is szoptatni, mert annyi teje volt. Ez a tudás valahogy magabiztossá tett, hogy nekem is lesz sok tejem, fogom tudni szoptatni a fiamat, aki 2015. májusában a 41.…..
Sok mindenre felkészültem a terhesség alatt, utólag azt látom, egyedül a szoptatásra nem. Pedig kellett volna. Nem olvastam szakirodalmat,honlapokat, nem értekeztem senkivel a lehetőségekről. Tovább megyek: fogalmam sem volt hogy akarok-e majd szoptatni. Gondoltam akarok, jó lesz az majd, aztán ha…..
Kislányunk, Hanga 2015.01.14-én született, nem tervezett császárral. Már maga a műtéti születés, és az ezzel járó testi és lelki fájdalmak együttese is bőven elég lett volna nekem, így sokként ért, hogy a babám a kezdeti súlyvesztés után két hetes koráig csak 60 grammot hízott. Bekövetkezett az,…..
Szerző: Hofgárt-Ékes NoémiAz elmúlt hetek bejegyzései a szoptatástámogatás témái köré épültek. Nem lehet azonban szemet hunyni afölött, hogy időnként, minden igyekezet ellenére olyan elakadásokkal és nehézségekkel kerül szembe a szoptató édesanya, amelyeken nem tud sikeresen felülkerekedni. A…..
Három gyermek édesanyja vagyok, 18, 16 és 6 évesek a lányok. Mindhármat 1,5-2 éves korukig szoptattam. Viszonylag későn „kezdtem az anyaságot”, 30 éves voltam, amikor az első, és 41, amikor a harmadik született. Talán megvártam azt, hogy a szüléseim során lehetőségem legyen a gyermekek számára…..
Nos, hol is kezdjem. Első gyermekem született meg tavaly június 14-én. Az elméletet ugye a védőnő elmondta, hogy kell/lehet ezt csinálni. Mégis olyan furcsa érzés volt, mikor szülés után odahozták, hogy akkor szoptassak. Nagyon kedves volt a szülésznő, aki mellettem volt (nem fogadott), és mondta,…..
Szerencsés vagyok, mert a 38.héten születtet meg Hanna és Samu, és az orvosom támogatta az ikres természetes szülést. Maguktól döntöttek az indulásról. 10 órás vajúdás után végül császármetszéssel segítették őket világra, mellyel így másfél év távlatából nem feltétlen értek egyet, de most nem ez a…..
  Iker lányaim 13 hónapos korukig kaptak anyatejet. 4 hónapos korukig kizárólagosan anyatejesek voltak, akkor nagyon lassan megkezdtük a hozzátáplálást. 10 hónapos korukig szopiztak, majd ezt követően még két hónapig kaptak lefejt tejet. Friss anyatejet egy éves korukig kaptak, majd még egy hónapig…..
Mit jelent a szoptatás? Meghittséget, összebújást, szeretetet, gondoskodást. Legalábbis nekem. Persze a babámnak táplálékot is. De az egyik legszebb dolog a világon szerintem. Amíg nem csináltam, nem láttam így, pedig voltak a környezetemben szoptatós anyák. Átélni, a babádhoz bújni, közbe az…..
szerző: dr. Körözsi-Tóth Ágnes, gyermekgyógyász-neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó Hazánkban, társadalmunkban az édesanyák gyermekeiket általában egyéves kor alatt választják el, a szoptatás időszakát azonban évezredekig és manapság a világ nagy részén is inkább években és nem hónapokban…..
2013 januárban született első lányom császármetszéssel és egészségügyi okok miatt nem lehetett mellettem 7 napig. Próbálkoztunk szoptatással, de csak 3 óránként lehetett mellre tenni, ami sajnos nem volt elég. Mellette fejéssel próbálkoztam. Csecsemősöktől kaptam szoptatási és fejési tanácsot és…..
Mindannyian kapunk különböző tanácsokat a szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatban. De vajon mi az igazság? Valóban szükséges mellőznie minden K betűvel kezdődő zöldségfélét a szoptató édesanyának? Lehet-e enni epret? Mi a helyzet a tejjel...? És a kávéval? Tényleg szigorú megszorítások következnek…..
„Szejetem a cicit” mondta a lányom másfél évesen. Én pedig szerettem szoptatni, mégis 19 hónap után véget ért ez a korszakunk. Kicsit hiányzik még, de hamarosan újra indul immár a második lányommal. Császármetszéssel született a lányom 2014. novemberében. Még pocakban volt amikor már tudtam és…..
Szerző: Dr. Kovács Judit, a debreceni Klinikai Központ neonatológusaA helyes táplálkozás az újszülött kortól kezdve nemcsak az adott egyén egészsége szempontjából fontos, hanem kihat a következő generációra is . Az első években elszenvedett lemaradás a későbbiekben sokszor behozhatatlan deficittel…..
Szerző: Dr. Kovács Judit, a debreceni Klinikai Központ neonatológusa   Jelentősége miatt a szülést követő első óra az aranyóra nevet kapta. Ez az az időszak, amikor az újszülött ráeszmél a világra, ösztönei felélednek, megkeresi az anyamellet, szopik néhány csepp előtejet, elindul…..
Szerző: dr. Kósa Katalin, gyermekgyógyász, homeopata orvos Leggyakrabban alkalmazott szerek: Urtica urens 5 CH - még nem indult meg a tejelelválasztás,vagy hirtelen apadni kezd a tej mennyisége - az emlők duzzadtak, esetenként szúró jellegű fájdalom társulhat   Ricinus communis 5 CH -…..
Igény szerinti szoptatásról akkor beszélhetünk, ha a gyermek minden szopási igényét az anyamellen élheti meg. Ez egy újszülött esetében megszámlálhatatlan mellre kerülést is jelenthet egy nap alatt, ami a korábbi gyakorlattól teljesen eltér. Az évtizedekig fennálló gyermekgyógyászati és védőnői…..
Az első fiamat 23 hónapig szoptattam. Erős, nagy babaként született, sosem okozott gondot neki a szopizás. A környezetemben elsőként szültem és az irodalomból próbáltam újból és újból megoldásokat találni. Családunkban (mindkét oldalról) meg volt a hidelem, hogy nálunk senki se tudott szoptatni.…..
Szerző: dr. Kungler-Gorácz Orsolya, gyógyszerész Fog- vagy fejfájás, nátha, hasmenés, allergia… Időnként mindannyian szembenézünk enyhébb lefolyású betegségekkel, amelyekre jól ismert szereket használunk. Az anyetejjel való táplálás időszaka alatt sincs ez másként – gyakori tapasztalat azonban,…..
Kezdetek Amikor várandós lettem, hatalmas volt a boldogság és már akkor arra készültem, hogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy a születendő kisbabám a lehető legjobbat kapja. Körülbelül félidős várandós voltam, mikor megvettük az első cuki kisruhákat és ezzel elkezdtük gyűjtögetni a…..