Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sirály

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
EnergiaGorilla Viktor goes shopping 2014.01.15 12:19:39
- Te már megint hovamész a cimboráiddal? - Kiugrunk Moszkvába, csak olyan rutinszerű izé, átbeszélünk ezt-azt, semmi különleges. - De nem vesztek atomerőművet? - Frászt, hova gondolsz… - Nézz a szemembe, és úgy ígérd meg!   - Drágám, hazajöttem! - Mi az ott…..
Képzeljétek, a japán kormány a Fukusima prefektúrában élő gyerekek sugárzásterhelésére vonatkozó egészségügyi határértéket kicsit feltolta. Jó magasra, az erőművi dolgozókkal azonos, 20 millisievert/évre, azaz a korábban felnőttekre vonatkozó szintnek is a hússzorosára…..
Sirály 2011.04.23 01:03:46
@fda: Nem hiszem, hogy meg tudlak győzni, de azért megpróbálom:
Amiatt, hogy a világ atomerőművei előállítanak 1 TWh energiát meghal 0.04 ember. Ebben benne van az uránbányász egészségkárosodása, az atomerőművi és a kimerült elemek raktározásánál dolgozók egészségkárosodása és a Csernobili katasztrófa következményei is (nem csak a közvetlen, hanem a megemelkedett betegségstatisztikák következménye is)
ugyanez az érték szélenergiára: 0.15, napenergiára:0.44
vízenergiára: 1.4 (világszinten)
Vagy szerinted miben kell mérni a "tisztaságot"?
Sirály 2011.04.22 23:39:20
@Avenar: @Avenar: Úgy tudom, hogy a rákról nem tudják egyértelműen kimutatni, hogy mi okozta, csak statisztikák alapján látják, hogy 100mSv/és felett több embernek lesz rákja. Közvetlen szöveti elváltozást (tehát sugárbetegséget, ami azt jelenti hogy annyira roncsol a sugárzás, hogy attól betegszik meg az ember, nem rákos lesz) eszerint a forrás szerint 400 mSv rövid idő alatt kapva okoz. Azt is írják, hogy ez "változik" ami azt jelentheti, hogy ez a legkisebb érték erre.
Sirály 2011.04.23 00:23:38
Megvan az eredeti forrás:
nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html :
Energy Source Death Rate (deaths per TWh)

Coal – world average 161 (26% of world energy, 50% of electricity)
Coal – China 278
Coal – USA 15
Oil 36 (36% of world energy)
Natural Gas 4 (21% of world energy)
Biofuel/Biomass 12
Peat 12
Solar (rooftop) 0.44 (less than 0.1% of world energy)
Wind 0.15 (less than 1% of world energy)
Hydro 0.10 (europe death rate, 2.2% of world energy)
Hydro - world including Banqiao) 1.4 (about 2500 TWh/yr and 171,000 Banqiao dead)
Nuclear 0.04 (5.9% of world energy)
Ritkán szoktam Index-címlapos témákkal foglalkozni, de ezzel muszáj. Egyrészt mert ott nem lehet kommentelni, másrészt meg hajdanában, az egyik legkorábbi Urbanista posztok egyike is épp ezzel a környékkel foglalkozott, egy hasonló terv kapcsán (na de erről majd bővebben lent). Na…..
Bizony, itt is nagy különbségek vannak. Az első, és legynagyobb különbség, hogy inkább az előadásra járnak, mint a gyekorlatokra, de úgy általában azért mindenre bejárnak. Mi egy szót sem szólhatunk, hiszen mi azért a legtöbb órán ott vagyunk, de a magyar átlaghoz képest a…..
Sirály 2009.06.07 00:22:41
A ppt-ben kiadott anyag undorító. Egyrészt kiadhatnák pdf-ben, mert az office lassú, fizetős, nehézkes. Bár volt már olyan is, hogy pdf-ben úgy adták ki a diákat, hogy a ppt-s animációk eltakarták a szöveget. Másrészt a diák nem arra valók, hogy abból tanulni lehessen. Nagyon sok tanár annyit mond a "Melyik jegyzet tartozik a tárgyhoz?" kérdésre, hogy az előadás diái. Ez nagyon rossz. Volt több olyan (utólag is) fontos tárgyam, amiből undorító diákból készültem (így sajnos kettes lett a legtöbb): utólag a legtöbb ilyen tárgyhoz találtam könyvet és pótoltam önszorgalomból....
A jegyzet azért is fontos lenne, mert szerintem a mai tömegképzéses viszonyok között nem elvárható, hogy előadáson folyamatosan mindenki mindent értsen és tökéletes jegyzetet csináljon.
A B.S.c.-n maximált vizsgaszám miatt (nálunk ilyen is van sajnos a lényege itt, hogy sok a csak félév közben számokért tárgy) félév közben eléggé terhelt a hallgatóság, amit sokan az előadások kihagyásával kompenzálnak, amitől utólag persze még rosszabb lesz.
Persze olyanok is vannak, aki csak lógnak előadásról, de nekik is kéne valami használható jegyzet.
Mindennek ellenére a legtöbb tanár nem ad ki használható jegyzetet, csak vacak ppt-ket és még annyit sem képes megtenni, hogy összeszedi, hogy milyen könyvekből lehetne felkészülni rendesen. Arra meg már gondolni sem mernek a hallgatók, hogy a tanárok kilistázzák, hogy melyik könyvből melyik részek kellenek.
Ja, és mindez egy "elitnek" számító budapesti egyetemen.
Ha rosszindulatú lennék, akkor azt gondolnám, hogy a tanárok azért csinálják ezt, hogy kiszúrjanak a lógósokkal.
Sokáig egy villa állt az Izsáki úti kórház mellett. Most bontják.Az Izsáki út nemrég lett kibővítve négy sávosra, a KF-GAMF Kar mellé TESCO, OBI és más egyéb üzlethelységek épültek a TARGET Center képében. Ugyancsak ezen az úton található a Szil-Coop és kicsit távolabb a…..
Egy februárban életbe lépett helyi rendelet alapján a másokat és a főtér állagát veszélyeztető BMX-esek és gőrdeszkások sportszereit el fogják venni.A főtéren szabályt sértők ellen eljárást kezdeményeznek, és a deszkát,vagy a kerékpárt tárgyi bizonyítási eszközként…..
Sirály 2009.05.08 17:22:26
@EXplorer: Az a kár, amit ezek a srácok okoznak nevetségesen kicsi. (az emberek zavarásával együtt is) Sokkal kisebb, mint az a haszon, hogy fiatalok értelmes módon töltik el a szabadidejüket, ami manapság sajnos már ritkaságszámba megy. És mi van akkor, ha azért csinálják ott, mert azt akarják hogy lássák őket? Akkor inkább csinálják ott, mint hogy otthon bambuljanak/igyanak/drogozzanak. Én is voltam arra elég sokszor (nem, én nem csináltam ezt), de egyáltalán nem zavartak, sőt jó érzéssel néztem rájuk. A templomról meg annyit, hogy ott minimálisnál nagyobb forgalom, csak egy-egy mise(esküvő, stb.) elején és végén van. Ekkor félrehúzódnak a deszkások.
Sokkal nagyobb problémák is vannak a városban, de a fiatalokat persze könnyű bántani...
Sirály 2009.05.08 17:44:17
A kecskeméti főtérnek kicsit olyan jellege van az elmúlt pár évben, mint Pesten a Deák térnek ( index.hu/velemeny/menonemmeno/2009/04/06/godor_meno/ ) Nekem ez nagyon tetszik, sajnálom, hogy sokaknak nem :( . És még egyszer: az a kár, amit okoznak tényleg nem nagy. Szerintem maximum pár tízezer forint évente.
Sirály 2009.05.08 18:19:54
@bloomberry: tetszenek a végső érveid :) Az ilyenek miatt szégyenlem néha, hogy a konzervatív oldalt preferálom.
 Önmagáról készített pornófelvételeket tett fel egy kenderesi iskolaigazgató munkahelyi számítógépére, melyet szakiskolás diákjai feltörtek, dvd-re töltöttek és heteken keresztül pénzért árulták a városban. Volna itt néhány kérdés, ami tisztázásra vár.Amikor…..
Az eset már több, mint egy éve történt - voltaképpen szégyen, hogy nem írtam meg korábban, mert ha aprócskával  is, de csempészhetek vele némi optimizmust a szürke fellegeink közé. Talán itt-ott maradt némi csírája az üzleti tisztességnek, a vevő megbecsülésének!?Sokat…..
Sirály 2008.12.05 13:26:30
w Bátor Sir Robin 2008.09.23 06:15:00
Robin, a bátor elszaladt Bátran elfutott, el ő A vész láttán ahogy tudott Farkát behúzva elfutott (Gyalog-galopp)  Magyarország gyámoltalan, gyenge, nehezen védhető peremvidék. Katonailag is, de ez az ország annyira csesznye, hogy nem kell ide erőszak. Sőt, még igazi zsarolás…..
killtheradical Egyél több fényt! 2008.06.07 13:56:00
Nagyon oda kell ám figyelni, aki olajügyekben, élelmiszer-válságban, vagy környezetvédelemben otthon akar lenni, nagyon oda kell figyelni minden egyes nap. Persze minden egyes nap újra kell formázni az agyát, de ne legyünk már kicsinyesek, mi az a kis duplagondol a szellemi…..
Most következzenek, a nukleáris homály részletei. Ami tény: jelenleg 21 reaktor épül a világban, értesülhettünk Steve Thomas előadásából. Kelet-Európában és a volt Szovjetunióban az atomerőművi beruházásoknak legfőbb motivációja, hogy energiahiány van, szeretnének…..