Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ági Helló Curry

87 bejegyzést írt és 86 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Helló Curry! Masala pasta 2020.04.07 17:43:35
Rögtön azzal kezdeném, hogy nem, ez nem egy többezer éves hagyományra visszatekintő recept. Ez korunk receptje. Cserében nagyon elterjedt és népszerű. Mert egyszerű és gyors. Mégsem az üveges szósz verzió. És most divatosan élhetek azzal a kifejezéssel is, hogy home office ebéd, mert rutinosabbak 20…..
És akkor most jöjjön egy igazi, már 3. hete itthon vagyok és kezdek begolyózni süti. Napok óta nézem a konyhában a banánokat, ahogy egyre siralmasabb állapotban vannak. Napok óta tudom, hogy ezt már senki sem fogja megenni, süti lesz belőle. Sőt, kell is az édesség, nagyon kell. Aztán tegnap este…..
Régen jutottam rendesen a bloghoz, de már annyira vágytam ismét indiai ételre és blogolásra, hogy tegnap eldöntöttem, ma nagyon korán kelek és készítek egy kis indiai reggelit. Maradt ki héjában főtt burgonya, így egyből beugrott az aloo paratha, azaz a fűszeres burgonyával töltött…..
Laci barátom, aki szakács (is) és az orosz konyha tudora (is) adott nekem régebben néhány céklás recept ötletet. Aztán persze ahogy megcsináltam néhányszor, átalakult a mi ízlésünk szerint. Valahogy így, úgy hogy bocs Laci, de ez már nem a te recepted, de tudod, hogy imádlak és köszi:-)..
Ági Helló Curry 2020.02.16 16:59:43
@Attilajukkaja: Megcsináltam lilahagyma-pórehagyma kombóval. Így is ütős volt
Sziasztok! Ma reggel piacon jártam és a tejesnél eszembe jutott, hogy milyen régen nem készítettem már gheet. Vettem is rögtön fél kiló vajat hozzá.  Miért jó a ghee? Egyrészt nagyon kellemes egyedi íze van, sokkal selymesebb és kicsit édesebb, mint az olaj. Ezen kívül mivel a folyamat során…..
Ági Helló Curry 2018.04.08 11:24:51
@Andrass9: nem piszkálódsz:-) Olvastam szakirodalmat, de nem azt osztottam meg, amit a szakirodalom ír, hanem azt, ahogy én csinálom. Való igaz ezt nem jelöltem a bejegyzésben, ezt mindjárt pótlom. Az elkészítési módot viszont egy indiai ismerősömtől tanultam. Sosem keveri fakanállal vagy kanállal, mindig csak körkörös mozdulattal rázogatja. És nem kell leszedni róla a habot. Milyen sokszínű ez a gasztrovilág, ezer módja van minden ételnek:-)
Ági Helló Curry 2018.04.08 11:30:01
@Jovanotti: Ez is egy vélemény, köszönöm. Nálunk igenis meg tud avasodni a vaj. Pedig szeretjük. Sajnálom, hogy neked nem ízlik. Számunkra ízletes és egyáltalán nem fura az állaga.
Ági Helló Curry 2020.02.08 07:23:01
@wund: állati eredetű, vegetáriánusok fogyasztják, vegánok nem
Helló Curry! Alma csatni 2020.02.04 06:24:59
Van már néhány csatni recept a blogon, de ugye a csatnik sora végtelen, elfér még egy pár. A maradék almát, amit még ősszel szedtünk, most már lassan fel kell használni. Van benne néhány olyan darab, amely már nem a szépségével tündököl, na azok csatninak pont megfelelőek. Lehet persze tökéletes…..
Úgy sejtem minden családban alakul úgy néha, hogy marad otthon egy-két barnulásnak indult banán. Nálunk a gyerekek nagyjából az első folt megjelenése után nem eszik meg ezeket a banánokat, én meg alapból nem nagyon eszek belőle, úgy hogy ezekből lesz a turmix, smoothie vagy ez a nagyon finom…..
Ági Helló Curry 2019.12.26 06:28:51
@Attilajukkaja: Köszönöm, viszont kívánom!
Nem sok leves van még a blogon, ideje pótolnom ezt a hiányosságot. Spenót meg jó sok van a kertben, adta magát, hogy leves készüljön belőle. Jó fűszeresen, egy kis pirított csicseriborsóval. Vegánok tejszín és tisztított vaj helyet kókusztejjel és olajjal tudják elkészíteni.    ..
Ági Helló Curry 2019.11.15 05:44:37
@Attilajukkaja: Wow, ez elég korrekt menü, jól hangzik! A spenót és paneer szerintem szinte minden esetben jó párosítás, nem nagyon lehet mellélőni. Egészségetekre
Indiában most van a Diwali, azaz a fény ünnepe. Olyan nagy ünnep ez náluk, mint nálunk a Karácsony. Együtt a család, az asszonyok sütnek, főznek és édességeket is készítenek. Így hát ma én is készültem egy indiai édességgel, a gajar halavával. Tegye fel a kezét, aki el tudta képzelni a répát…..
Itt a szeptember, beindult az élet a családdal. Iskola, edzések, külön foglalkozások, felkészítők, stb. Végre kialakult a házirend, már csak meg kell szokni. Még nem mindig tudom, hogy merre van az előre. A héten már főztem indiait, de posztolni még nem sikerült. Tegnap megtörtént az insta poszt,…..
Július elején vendégbloggerkedtem az Ízes élet online gasztromagazinban ahova az alábbi méltán híres és népszerű receptet vittem.  Izgalmas grillétel, amit grill lapon és sütőben is lehet sütni. Hozzá egy kis mentás joghurt, hagymasaláta és lepénykenyér. Isteni kombináció...
Van most befőzni való szilva bőven és kaptam az alkalmon, hogy egy kis csatnit is főzzek. És milyet!!! Ez a nem lehet abbahagyni kategória. Frissen szinte még melegen csak úgy kiskanállal megkóstolgattuk a felét......Szóval veszélyes, csak óvatosan:-) Legfrissebb tartalom mindig az…..
Rögtön ott kezdem, hogy az indiai cukkini (vagy tök, azaz lauki) pakóra nem lapos. Van, hogy szeletelve bundázzák, van, hogy reszelve, de akkor inkább labda formára. Most a kalandozás kedvéért lepcsánka formára sütöttem. Illetve burgonyát sem tesznek bele, de mivel illik a kettő egymáshoz, én…..
Régóta tudjuk más nemzetektől is, hogy az uborka-joghurt kombó tuti nyertes páros. Indiában sincs ez másképp. A raitát egyébként más zöldségekkel is lehet készíteni, lényeg itt a joghurt, ami frissít, hűt és az erős csípősséget lágyítja. Hozok még majd más raitákat is, most viszont bemutatom az én…..
Ági Helló Curry 2019.07.07 19:38:56
@Békési Erika: Kedves Erika! Üdvözöllek a klubban
Ági Helló Curry 2019.07.14 10:47:16
@Békési Erika: Most látom, hogy a válaszom fele lemaradt. Az aldiban szoktunk venni vödrös natúr joghurtot. Ha kérdésed van, keress nyugodtan ☺
Erről az ételről nem igazán tudtam jó fotót csinálni. Mi tagadás, ronda. És nagyon vega. De a spenótrajongókat semmi sem állíthatja meg! A szabdzsi az indiai főzelék, ami csak abban hasonlít a magyar főzelékhez, hogy a fő alapanyaga a zöldség. Ezer féle verzió van, van sok szaftos tejszínesebb,…..
Helló Curry! Tojás curry 2019.06.07 18:50:49
Még Húsvét előtt találtam ki, hogy úgy is marad egy csomó főtt tojás, majd csinálok tojás curryt. Nyugi, nem idáig pihentettem a tojást, csak nem maradt és valahogy idáig nem alakult úgy, hogy legyen itthon elég nem túl friss tojás, amiből ezt meg tudom csinálni. De most eljött az ideje végre végre,…..
Helló Curry! Eper halava 2019.05.25 16:54:12
Tavasszal természetesen kihagyhatatlan egy-egy epres édesség elkészítése. A halava maga az indiai darapuding. Az alaprecept ezer módon variálható. Ahány ház, annyi szokás, lehet vízzel vagy tejjel felönteni, tehetünk bele mazsolát, olajos magvakat vagy gyümölcsöket. Fűszerezhetjük kardamommal,…..
Ági Helló Curry 2019.05.27 15:34:25
@GGy: Kellene?
Ági Helló Curry 2019.05.27 15:48:58
@GGy: erre egyszerű a magyarázat: dolgozom
Na nézzük mi is az a paratha. A paratha egy Észak-indiai lepény, amit általában reggelire fogyasztanak. Ezer variáció van az elkészítésére, különböző natúr vagy fűszeres tészták, különböző töltelékek és különböző sütési módok. Van, aki hajtogatja, van aki csavarja, van, aki lapogatja. Az anda maga a…..
Ági Helló Curry 2019.05.14 18:21:09
@Attilajukkaja: Nem hinném, hogy neked ez problémát fog jelenteni :-P
Szóval az úgy volt, hogy szombaton a nagyszülőknél feltankoltunk minden földi jóval. Főleg mángolddal, amit imádok. Zöldje hasonlít a spenótra, kicsit lágyabb, leveleinek a fehéres része hajaz a spárgára, csak édesebb. Tavaly, amikor óriás leveleket sikerült leszednem, akkor az egész leveles verziót…..
Citromdisznó Mangó lassi 2019.05.08 08:30:00
A mangó lassi egy frissítő, joghurt alapú turmix. India az őshazája, de mára már sok országban népszerű. Nem csoda, hiszen könnyen elkészíthető, finom, üde ital. Friss mangóból készítettük, kevés mézzel és egy csipetnyi kardamommal, amely még hűsítőbbé teszi. A kertből…..
Mi is kimaxoltuk a Húsvétot a magyar hagyományok szerint, ma már más ízekre vágytam. Krumpli volt itthon, fűszer mindig van, az ablakban már kezdett az utolsó adag téli korianderem felvirágzani, a kert meg tele van mentával. Így hát burgonya bonda készült joghurtos menta szósszal. Jajj de jól…..
Hoztam nektek egy újabb pár perces mártogatóst. Nem sok macera van vele, az íze pedig igazán üditő, hisz a menta és a joghurt is hűsít. Felhasználhatósága a koriander-menta diphez hasonló. Nagyon finom húsok, pl. tandoori csirke, pakórák, snackek és lepénykenyerek mellé. Nálunk ez most a burgonya…..
Múlt heti tejjel való küzdelmem után végre sikerült olyan tejet vennem, amelynek megfelelő volt a zsírtartalma és meg tudtam csinálni belőle a tökéletes paneert, azaz tejsajtot. És mivel a facebookos szavazáson a házi sajtos zöldborsót szavaztátok meg, íme a recept hozzá:-) Legfrissebb tartalomért…..
Ági Helló Curry 2019.03.26 20:51:24
@csizkek: Köszönöm:-) Tervezem, hogy írok majd külön a fűszerekről is, csak ugye a világ összes ideje sem elég. Egyébként a garam masalát alapvetően azért nem a pirításnál teszik bele az ételekbe, mert a már pirított fűszereket őrlik meg. És valóban a jó garam masalának intenzív íze van, nem mindenki szereti úgy.
Ági Helló Curry 2019.04.19 07:31:28
@Kelly és a szexi dög: Egyébként igen, van olyan verzió, amiben marha hús is van:-)
Ha valahol említem a sárgatúrót, kettő reakcióval szoktam találkozni: a) az meg mi? b) jajj, mi azt úgy imádjuk, nem is lehet elképzelni nélküle a Húsvétot. Mi a b) csapatot erősítjük:-) A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek…..
Ezt a pofonegyszerű "csak összedarabolok mindent és mehet a tálba" salátát Húsvétkor is rendszeresen elkészítem. Régen a szüleimnél abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Húsvétra a fóliasátorban már volt használható méretű retek, újhagyma, saláta, egyedül az uborkát vettük meg hozzá. Imádtam…..