Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ági Helló Curry

114 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Helló Curry! Rózsapuding 2021.07.25 17:18:20
Nemrég egy olvasóm kérdezte, hogy mi lehet az a rózsaszín édesség, ami tejberizs szerű és indiai fesztiválon találkozott vele. Hát rózsás rizspuding:-) Ígértem neki, hogy utána járok, mert ilyet még nem csináltam, ezt bevallom. Gyanítottam, hogy nem lesz nagy eltérés az alap rizspudinghoz képest.…..
Tojás szinte mindig jöhet reggelire, spenóttal meg tele van a kert, úgy hogy illet már összedobnom megint egy indiai spenótos omlettet. 15 perces mutatvány, kb. mint egy magyaros omlett. Lepénykenyérrel 3-4 főre elég, mert van benne spenót bőségesen, de természetesen mindenki a saját megszokott…..
Lement a Húsvét, jöhet megint egy kis indiai. Volt tápióka gyöngy az éléstárban, igazából már régebben emiatt az étel miatt vettem, de egy ideje nem jutottam hozzá. Tegnap eszembe jutott a sabudana vada (imádom a nevét) és ma el is készítettem. Friss mentás joghurttal, mert már tele van a kert…..
Ági Helló Curry 2021.06.28 06:15:27
@gombakomba: Szia! Ez a kombináció eléggé ragadós, amivel szedem ki, arra is rá tud könnyen ragadni. Emiatt nem merném még a szitán sem rajta hagyni:-)
Helló Curry! Rózsa lasszi 2021.06.04 19:32:38
Megérkezett a jó idő, megérkezett a hűsítő italok ideje. A lasszi erre tökéletes, hisz a joghurtnak eleve van egy hűsítő hatása. Pláne, ha hideg alapanyagokból készítjük. Leghíresebb a mangó lasszi, de van többféle sós lasszi is. Most viszont jöjjön egy igazi különlegesség, a rózsa lasszi.…..
Rengeteg menta van a kertben és valami gyors csemegére vágytam, úgy hogy begyúrtam gyorsan egy mentás papdit, azaz kekszet. Nagyon különleges, szerintem kevesen sütnek ilyen kekszet hazánkban. Spéci vendégváró, erre a kombinációra mindenki rá fog csodálkozni. Sajnos nem nagyon lehet abbahagyni...már…..
Csirke, csirke, csirke. Nagyon sokan szeretjük, egyszerű feldolgozni, gyorsan elkészíthető, akár hétköznap este is össze tudunk belőle dobni egy vacsorát. Kis rutinnal egyébként az indiai receptek is gyorsan megvannak. Hosszú a leírás, sok a fűszer, de ha már kialakítottuk magunknak, hogy mit és…..
Helló Curry! Marha curry 2021.04.13 06:39:41
Nem először csináltam már, de sosem sikerült összehoznom úgy a dolgokat, hogy a blogra is felkerüljön. De most eljött ez a nap is. Ajjjajj, nagyon nagyon ütős. Igazi legényfogó. Alapvetően azt gondoljuk, hogy Indiában nem esznek marhahúst, hisz az szent állat. Ez igaz is, azonban a déli régiókban,…..
Ági Helló Curry 2021.04.14 18:46:37
@Pierr Kardán: Szia! Teljesen jogos, amit írtál. Marhalábszárat szoktam ehhez használni, úgy, mint a pörkölthöz. Nem is figyeltem, hogy nem ezt írtam. Neked egyébként van más javaslatod, hogy miből lehetne még készíteni?
Ági Helló Curry 2021.04.16 09:04:18
@Pierr Kardán: Marhával viszonylag ritkán dolgozom, de most majd kipróbálom ezeket is. Vindaloot amúgy is pont akartam csinálni:-)
Ági Helló Curry 2021.04.26 08:12:57
@Macroglossa: Szia! Nagyon köszönöm a kedves szavakat. Sorrendet tekintve igazából egy alapszabály van: 1. először az egész fűszereket pirítjuk meg, 2. utána jön a fokhagyma, gyömbér, friss chili és a hagyma, és 3. utána a porfűszerek. A 2. körben láttam már én is több verziót, nekem legjobban az vált be, hogy a gyömbér-fokhagyma-chili hármast pirítom meg kicsit először és utána teszem rá a hagymát. De van, hogy én sem így csinálom. És bevallom, tudományos magyarázatát nem tudom, hogy miért így a jobb. De ha valaki tudja, szívesen fogadom az érveket. :-)
Helló Curry! Bhatura, a lángos 2021.04.06 19:21:10
Egyik kedves barátom kérdezte nem oly rég, hogy van-e indiai lángos. Jelentem van:-) a bhatura az. Alapanyagában van egy kis különbség a magyar lángoshoz képest illetve még abban, hogy a bhaturát vékonyra kell nyújtani, hogy sütés közben felfújódjon. Sütés után kívül ropogós, jól téphető, belül…..
Ha valahol említem a sárgatúrót, kettő reakcióval szoktam találkozni: a) az meg mi? b) jajj, mi azt úgy imádjuk, nem is lehet elképzelni nélküle a Húsvétot. Mi a b) csapatot erősítjük:-) A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek…..
Ági Helló Curry 2021.04.06 07:07:30
@Apsa2018: Ezt a kifejezést még nem hallottam rá. Egyébként ez a sárgatúró ilyen, aki megszokja, hogy van, az már nem tudja nélküle elképzelni a sonkatálat.
A naant szinte mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy van édes verziója is. Nem is akármilyen! Mazsolás, kókuszos, mandulás töltelékkel abban a csodás kelt tésztában. Hmmmm. Reggelire vagy uzsonnára ajánlom leginkább. És még vajas csirke és mindenféle dal mellé is tökéletes! Ebből az…..
Helló Curry! Csirke korma curry 2021.03.08 17:55:06
Annyiféle curry van. No de a Korma...kihagyhatatlan. Mitől korma? Joghurtos. Miért kihagyhatatlan? Pirított hagyma, kesudió és fűszerkavalkád az alapja. Szuperkrémes. Most csapátival készítettem, bármilyen lepénykenyér vagy basmati rizs is illik hozzá. Mellé frissen jöhet egy kis lila hagyma,…..
Helló Curry! Káposztás paratha 2021.02.17 20:16:11
Tél van, hideg van, várjuk már a tavaszt és olyan jól esik egy ráérősebb, kényelmesebb, forró, tüzes reggeli. Az indiai konyhában még a káposzta is tud ilyet. Néha egyébként rácsodálkozom, hogy egy-egy zöldség mikre hivatott a megfelelő felhasználással. Íme a káposzta produkciója:-) Legfrissebb…..
Aki járt már indiai étteremben, az tudja, hogy a naan az egyik legfinomabb és emiatt is a legnépszerűbb lepénykenyér. Olyannyira, hogy a blogomon is mindent vitt az alap recept. Ez a recept a tawa naan, azaz serpenyős naan verzió. Mert ugye az eredetit a kemence falán készítik, de arra azért nincs…..
Ági Helló Curry 2020.06.07 19:05:01
@Attilajukkaja: nem csak lehet, biztos:-)
Ági Helló Curry 2021.02.16 21:25:39
@ozsi: Nánnak mondjuk, én legalábbis eddig mindig csak így hallottam. Köszi a recepthez a bizalmat:-)
India desszertvilága nagyon más a magyar konyhához viszonyítva. Erősen dominálnak benne a fűszerek és a cukor. Borzasztóan édes minden. No de a fűszerezés, egészen egyszerűen teljesen elvarázsol, rabja lesz az ember. A gulab jamun eredendően a khojából, azaz a főzéssel besűrített tejből készült, de…..
Helló Curry! Mungóbab fasírt 2021.01.28 16:06:09
A mungóbab egyre ismertebb hazánkban is. Szuperfood, bár lassan már mi nem az?:-) Tele vitaminnal, ásványi anyagokkal, vassal, magnéziummal. Remek fehérje forrás, alacsony szénhidráttartalom, sokrétű felhasználás. Még lisztet is készítenek belőle és csíráztatni is lehet. Ázsiában őshonos, a keleti…..
Biztosan sokan hallottatok már a vörös lencse levesről. Beleszórjuk a curryport és kész. No, ez nem az:-) Azt már néhányszor leírtam, hogy a sárga currypor az nem egy fűszer. Az egy fűszerkeverék. És Indiában nem azzal főznek. A currypor a briteknél lett népszerű, miután gyarmatosításuk és utazásaik…..
Ági Helló Curry 2021.01.24 06:36:48
@Almandine12: Örülök, köszönöm a visszajelzést :-)
Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi az amit érdemes beszerezni, ha szeretnénk otthon időnként indiai ételt főzni. Legutóbb a facebook oldalamon tette fel a kérdést egy kedves olvasó és akkor eldöntöttem, posztba szedem végre az infókat:-) A lista a végtelenségig bővíthető, én már nem férek el itthon a…..
2014-ben indult a kezdeményezés, hogy januárban próbáljuk ki a vegán életmódot. Ezt hívjuk Veganuarynak, magyarul veganuárnak. Még ha nem is vegetáriánus vagy vegán az ember, néha egy kis komfortzónából való kilépés nem árt. Az ünnepek után pedig kifejezetten felüdülés a szervezetnek a sok zöldség…..
Már nagyon régóta szerettem volna ezt a receptet feltenni, de valahogy mindig úgy adódott, hogy este készítettem el ezt a szabdzsit magamnak és nem tudtam méltó módon lefényképezni. Gyorsan összedobható és baromira ízletes főzelék. Az ember nem is gondolná, hogy a kicsit hanyagolt karfiol ilyet is…..
Helló Curry! Datolyaszilva csatni 2020.12.28 14:55:56
Gyülekeznek a blogon a csatni receptek, már vártam, hogy datolyaszilvából is készíthessek:-) Amit szinte mindig elmondok: A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és annyira édes, hogy nem bírod abbahagyni. Nemcsak az indiai ételek mellé kiváló, különböző sültek mellé és…..
Kezdjük azzal, hogy mi is ez. A pav a kenyérke, a bhaji pedig a zöldségragu. Indiában a lepénykenyerek a hagyományos kenyerek, de azért ide is eljutott az élesztős, kelt tészta. Ez a tészta kalács jellegű, enyhén édeskés, könnyed, puha. Bukta jellegűen sütve. A zöldségragu vagy szósz pedig a már…..
Mióta terveztem már, hogy sütök szamószát, méghozzá spenótosat. De valahogy mindig máshogy alakult. A kert csordulásig van spenóttal, megint szedtem egy nagy adagot, és már tettem is félre egy tállal a szamószához. A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres…..
Ági Helló Curry 2020.10.14 20:47:10
@Attilajukkaja: Nekem is az a nagy kedvenc, de ez is isteni. Mindkettőből csinálni kell egyszerre, az a biztos :-)
Ez a recept azért (is) került fel a blogra, mert ék egyszerű, imádjuk és majdnem nem találtam meg a receptjét:-). Kicsit feledésbe merült itthon, mert nem volt úgy gyümölcs idén, hogy süssek ilyet is. Nekünk kicsik a gyümölcsfák még, amit meg vettünk gyümölcsöt (aranyáron), azt befűztük. És így…..
Helló Curry! Az indiai kebab 2020.07.21 06:52:38
Oh, már mióta terveztem, hogy csinálok kebabot, de valahogy a megfelelő időjárás a grillezéshez és a pont otthon is vagyunk metszet nem állt még elő. De most már úgy voltam vele, ha kell, sütőben sütöm meg. Megvettem a marhahúst és nem volt megállás. Előre elkészítettem a koriander-menta…..
Nem lehet indiai gasztroblogot naan nélkül elképzelni. Nem is kell, mert a Helló Curryre is megérkezett :-) A perzsa "naan" szó kenyeret jelent. Iránból származik a receptúra, amely egész Közép-Ázsiában és az indiai szubkontinensen is elterjedt. Hatalmas népszerűségnek örvend mint a háztartásokban,…..
Ági Helló Curry 2020.06.29 17:46:01
@Mister Gumpy: Szia! Én 2-3 mm-esre szoktam nyújtani, ahogy ráteszem a serpenyőre, szinte már hólyagosodik is fel. Amikor kialakulnak a hólyagok és már látom, hogy nem annyira nyers színű, akkor fordítom a tűz fölé.