Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ági Helló Curry

168 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha idén nem csak a klasszikus és hagyományos ételekre vágysz Karácsonykor, íme néhány tipp, hogy mely indiai ételekkel tudod különlegesség tenni az ünnepeket. Készítettem húsos verziót is, azt ITT éritek el. Élményfőzés workshopom infói --> indiai élményfőzés Legfrissebb tartalom mindig az…..
Ha idén nem csak a klasszikus és hagyományos ételekre vágysz Karácsonykor, íme néhány tipp, hogy mely indiai ételekkel tudod különlegesség tenni az ünnepeket. Összeállítottam egy vegetáriánus verziót is, azt ITT éritek el (lazac is van abban a körben). Élményfőzés workshopom infói --> indiai…..
Helló Curry! Birs csatni 2024.10.29 16:26:31
Idén úgy alakult, hogy volt már a saját fánkon is pár kilónyi birsalma és kaptunk is Mamáéktól egy adag birskörtét is. Birsalma vagy birskörte kérdésről csináltam épp múlt héten egy rövid videót: https://www.instagram.com/hello_curry/reel/DBWVtAFI1uT/ Na szóval volt elegendő birs, egy nagy adaggal…..
Elérkezett a felmelegítő levesek időszaka. Én ehhez rögtön beválasztottam egy ütős dhalt spenóttal.  Mi is a dhal vagy dal (dál)? Gyakorlatilag az összes hüvelyesből készült ételt dhalnak hívja az indiai konyha. Mivel a lakosság nagyobb fele vegetáriánus, kiemelten fontos a fehérje bevitele. A…..
Helló Curry! Körte csatni 2024.09.19 15:29:38
Nem is értem, hogy nem volt eddig körte csatni recept.... Van már alma, szilva, datolyaszilva, mangó, és több is még. De valahogy a körte eddig elmaradt. Sebaj, most pótlom egy pofon egyszerű verzióval. Ebből a mennyiségből 1 nagyobb tálkányi lesz. Lehet eltenni nagy mennyiséget is télire, akkor a…..
Helló Curry! Fodros kel ropogós 2024.07.20 18:51:57
Ezer éve szerettem volna kipróbálni a kel levelet. Idén végre van a kertben, itt volt az idő. Elsőre nem tudtam mást választani, csak a chips verziót. Mindig ez a bűnözés:-). Valójában ez egy pakóra. Azaz fűszeres csicseribundás zöldség olajban sütve. Éééééés: tényleg crispy és tényleg…..
Nem írtam még a blogon az indiai savanyúságokról, pedig vannak. Megkezdem most ezt a kört is. Igaz, még annyira nem csapunk bele, elsőre egy egyszerű, könnyed fűszerezésű ecetes hagyma receptet hoztam. Klasszikus alap, kicsit más fűszerek. Majd természetesen lesz még a tegyél bele egy merőkanálnyi…..
Helló Curry! Csirke vindaloo 2024.05.10 10:45:52
Ismét érkezik egy igencsak ismert indiai étel, ez a csirke vindaloo receptje. Van ám történelme is ennek az ételnek. Az 1500-as években Goa (India nyugati partja) portugál hódítás alatt állt, így óhatatlanul a 2 nép gasztronómiája fuzionált. A portugálok által behozott ecetes marinád az indiai…..
De jó is a tavasz, amikor megjelennek a zöldek a kertben. Egy nagy adag sóskát már leszedtem és meg is csináltam, most jött a mángold. És igen, itt most ez a recept nem spenóttal, hanem mángolddal készült. A mángold zöldje spenótként használható, a szára íze hasonlít a spárgához. Amelyik étel…..
Helló Curry! Kadai zöldség curry 2024.02.15 14:03:55
Kezdjük azzal, hogy mitől kadai egy kadai? A kadai az valójában egy magas falú, wok jellegű edény. Úgy hogy amikor kadai megjelölésű indiai ételt esztek, akkor az kadaiban készül. És általában a technika is az, hogy nem szétfőzünk mindent, hanem csak átpirítjuk, átpároljuk a főbb alapanyagokat.…..
Helló Curry! Mangós csirke 2024.02.08 17:16:56
Bármennyire hihetetlen, annak ellenére, hogy az Európában található indiai éttermek étlapján szinte biztosan megtalálható a mangós csirke, ez bizony nem egy ősi recept. Használnak mangót a húsos ételek elkészítéséhez, de nem édesen, hanem még éretlenül, kifejezetten savanyítás céljából. Volt…..
Ez egy szuper Dél-Indiából származó rizsétel. Különleges ízvilágú, önmagában és köretként is fogyasztható. Most, amikor írom a receptet vettem észre, hogy elég béna fotókat készítettem róla. Nem adja vissza, hogy milyen szexi a rizs kesudióval és a többi fűszerrel. Na akkor majd újrafotózás lesz,…..
Az indiai desszertek igen édesek és laktatóak. Van azonban néhány kivétel, ahol ha nem édesítjük túl, kifejezetten könnyű desszertet kaphatunk. Ilyen a shrikhand, amelynek alapja a joghurt. Igazi tradicionális édesség, többszáz éve ismert Indiában. Workshopom infói --> indiai…..
Sokat gondolkodtam azon, hogy erről a naan témáról illik-e még több bőrt lehúzni. Ugyanis nem terveztem, hogy erről külön blogbejegyzésem lesz (van már néhány), de ez most annyira jól sikerült, hogy meg kell osztanom veletek. Ki ne maradjatok a jóból:-) Az újdonságot az adja, hogy most kicsit…..
Ki járt már úgy, hogy maradt egy adag főtt rizs? (Ki nem?)  És ki az, aki valamilyen módon próbál belőle új ételt varázsolni? Sokan vagyunk ezzel így szerintem. Mutatok most egy indiai receptet hozzá, aminek ismertetőjele az "Azta, ez nagyon ropogós!" felkiáltás volt itthon.  Legfrissebb tartalom…..
Régen jutottam rendesen a bloghoz, de már annyira vágytam ismét indiai ételre és blogolásra, hogy tegnap eldöntöttem, ma nagyon korán kelek és készítek egy kis indiai reggelit. Maradt ki héjában főtt burgonya, így egyből beugrott az aloo paratha, azaz a fűszeres burgonyával töltött…..
Ági Helló Curry 2023.12.20 15:39:13
@Anita Palatinszki: Oh de jó, köszönöm a visszajelzést:-)
Sziasztok! Ennyi idő elteltével most már személyesen is élményfőzhetünk együtt. Workshopjaimat a Magnóliák Műhelye szervezésében tartom.  ..
Helló Curry! Paradicsomos pulao 2023.10.07 19:25:51
Voltam a héten indiai étteremben és az étlapon láttam pulaot. Nem azt kértem, más volt épp a favorit, de nagyon megkívántam. Úgy hogy ma főztem egy paradicsomos pulaot. Ipari mennyiségű korianderrel. Imádom. Én ugyan most frissen főztem hozzá rizst, de ha maradt előző napról az ebédről, az még jobb…..
India alapélelmiszere a basmati rizs, amelyet a Himalaya lábánál termesztenek. Vékony, hosszú, rugalmas, nem ragacsos, aromás rizsről van szó. Egészségesebb a fehér rizsnél, magas a rosttartalma, több vitamint tartalmaz és alacsonyabb a glikémiás indexe is. A basmati rizsből is különböző…..
Ági Helló Curry 2021.09.02 07:11:37
@tlantos: Szia! Ha nem is áztatod, a rizseket azért érdemes megmosni. Nem csak a keményítő, hanem a kosz és szennyeződések miatt is.
Ági Helló Curry 2022.10.24 10:45:46
@Galanthus: Nálam a zöldborsó főzelék az, ami nem megy, vagy túl híg, vagy túl sűrű, vagy nincs íze, vagy túl sós, vagy túl édes. Ez van:-)
Örülök, hogy bevált a leírás és hogy ebben segíthettem. Aztán csak óvatoson, nehogy basmati rizs függők legyetek:-) Az életveszély, komolyan. Tapasztalat....
Ági Helló Curry 2023.06.02 10:06:32
@duplasuzy: Szia! Moshatod szűrőben csap alatt is, én megszokásból mosom edényben, így jobban látom a víz színét is. Mindenki máshogy csinálja:-)
Az indiai konyha imádja a dálokat, vagyis a hüvelyesekből készült ételeket és imádja a vadákat, azaz a fasírtféléket.  Még csak egy vada receptem van a blogon, a mungóbab fasírt. Ideje hát pótolni a lemaradást:-) Jöjjön egy gyors és egyszerű recept. Azért is gyors, mert a vörös lencsét nem kell…..
Helló Curry! Mungóbab curry 2023.03.30 18:59:36
Egyik szeretett alapanyagom lett a mungóbab az elmúlt időszakban. Igazság szerint nem is az indiai konyha vonalon ismertem meg. Hanem a pad thai miatt, mert hogy azt nagyon szeretem és ahhoz kell friss mungóbab csíra. Amit most már sokszor én magam állítok elő. Így szinte mindig van itthon egy…..
Helló Curry! Pav, az indiai zsemle 2023.03.23 18:36:11
Mi is jut eszünkbe az indiai kenyérfélékről elsőre? A lepénykenyerek. Meg a naan. No hát a pav nem az:-) A pav bizony már az élesztős, kelesztett, kicsit kalácsos jellegű zsemleféle. Oh hát és mi imádjuk a kelt tésztákat. Leghíresebb ételkombináció vele a Pav Bhaji, ahol egy zöldségszószba…..
Helló Curry! Masala puri 2023.03.17 07:08:10
A puri az a lepénykenyérke, amelyet olajban sütünk ki. Mi sem természetesebb annál, hogy van belőle jó fűszeres is, nem csak natúr.:-) Ha jól csináljuk, akkor szépen felfújódik és szexi labdaforma lesz belőle. Ha nem fújódik fel, akkor apró hólyagok lesznek rajta és laposabb lesz. Ízben nincs…..
Helló Curry! Káposztás szamósza 2023.02.26 07:48:32
A szamósza az a fajta sós csemege, amit sosem lehet megunni, eteti magát. Hoztam már receptet kétféle töltelékkel is, ez itt a 3. a káposztás. A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres töltelékkel. Hozzá mártogatós, csatni. Nagyon finom hozzá…..
Ha valamit imádunk minden formában, az a paradicsom. És nagyon érett már, hogy készítsek végre indiai paradicsomlevest is. Egyébként a családom nem olyan leveses. Apukámnak mindig kellett leves, nem volt olyan ebéd, ahol nem készült és ezt én is megszoktam, én is kívánom. A gyermekeim nem igénylék…..