Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pater76

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbbi írásomban azt kerestem, mi lehet az az építési technológia, ami hosszabb távon és sokak számára adhat majd megnyugtató választ a fenntartható építészet kérdésére. Van azonban egy szempont, ami talán még a felhasznált anyagoknál és szerkezeteknél is jobban meghatározza, mennyire lesz…..
pater76 2020.06.10 09:47:02
Ha már helytakarékosság, az egyik legpazarlóbb és a házépítés költségvetésének egy jelentős részét kitevő helyiség, maga a garázs. Egy autó sem ér annyit, hogy fűtött, szigetelt, zárt "szobája legyen". Elképesztőnek tartom, amikor új ház építésénél fiatal szülők a gyereküknek 8-10 m2-es lyukat terveztetnek, de az autónak kell a 35-40 m2. Persze, sokan mondják, hogy ott mást is lehet tárolni. Igen. Mindent a maga helyén. A nagymama lekvárját egy a konyhából nyíló 4-5 m2-es kamrában kell, a biciklit meg egy 8-9 m2-es tárolóban, ahol apa szerzámosládája is bőven elfér. A folyosók meg egyértelműen pazarló, holt terek. A lapostető még mindig nem divat, ellenben építik a szigeteletlen padlásokat, feleslegesen. Mert még mindig a mediterrán nyeregtető és a bramac cserép az igazi.
Lehet gondolkodni terek és funkciók összevonásán, de az ésszerűség határán belül. Ha vendégeket hívsz, egy nappali/konyha/étkező nem lehet szűkös és zsúfolt, ha egy 6 fős asztalt nem tudsz kényelmesen megteríteni, nem beszélve arról, ha az a 6 fő, az ebéd után a nappaliban szeretne leülni beszélgetni. A környezettudatosság ott kezdődik, ahol a mai újépítésű házak végződnek, mert még mindig a 30-40 évvel ezelőtti technológiai megoldásokat alkalmazza a sok beruházó.
Gázkazán, lapradiátor, a jogszabályi előírásoknak épp megfelelő minimál szigetelés és legolcsóbb nyílászárók. Bezzeg az esővízgyűjés, házi szennyvíz tisztítás, szürkevíz használata a wc lehúzására kb minden ezredik házban van csak megoldva. A világ nagy részén harcok dúlnak az éltető vízért, mi meg elegánsan tiszta ivóvízzel öblítjük a le sz@rt. Az egyéb tervezési megoldásokról, ami energiatakarákossá tesz egy házat, érdemes lenne külön foglalkozni (benapozás figyelembevétele, ablakok méretezése, hőcserélős levegőztetés, hőszivattyú, stb.).
A napelem téma is megér egy misét, hogy mennyi idő alatt térül meg és kinek éri meg.
December elején írta meg az Index, hogy Óbuda Önkormányzata bekeményített és elvette a bérlőktől a kedvezményes parkolás lehetőségét. Vagyis az eddigi 2.540 Ft-os éves díj helyett a bérlőknek ezentúl 82.450 Ft-ot kell fizetni. Viktor ez ügyben erős levelet írt az Óbudai Parkolási Kft-nek, amire mi…..
pater76 2020.02.06 09:48:36
@atal: "És erre nem a behódolás és bepúcsítás a megoldás, hogy menjen el szépen és jelentkezzen be oda állandóra akkor is, ha nem akar, mikor épp ugyan olyan lakó mint a szomszédja."
A fent levezett HSZ-emből kiindulva "NEM UGYANOLYAN LAKÓ". Ennyi. Vagy felfogod, vagy reszeled tovább itt a fingot feleslegesen. A posztoló beadványát pedig az önkoriban dolgozó bármely ügyintéző - nem is kell hozzá jogi végzettség - kedvesen mosolyogva fogja visszautasítani.
Mennyit kérjek? Örök kérdés, és sokan abban látják a feloldását, hogy a munkáltató írja bele az álláshirdetésbe, mennyit szeretne fizetni. Én ezt a munkavállalók szempontjából nem tartom jó megoldásnak, ki lehetne fejteni, hosszabban is, miért nem, de röviden: elveszi a tárgyalás lehetőségét, és…..
pater76 2020.01.23 12:18:10
@kellastex: én meg most építkezem, tehát az a napi 10, az inkább 15 a segédmunkásnak és 22 a szakmunkásnak (pl. a kőműves, aki tudja mi az a malter és tud egyenes vonal mentén téglákat egymásra pakolni). Tehát egy kétkezi melós többet keres, mint egy orvos/pedagógus/mérnök stb.
Szóval az építőipar egy elb.szott túlfizetett és alulképzett gittegylet lett, ahol az egyszeri megrendelő próbál minél kevesebb veszteséggel felújítani/építkezni. Aki manapság nem dolgozik és sír, hogy nincs pénze, az egyszerűen csak NEM AKAR dolgozni. Lényegében nincs olyan építkezés széles e hazában, ahol ne keresnének folyamatosan kézi melóst, amivel a havi 3-4 kilót is össze lehet szedni.

Amúgy nagyon remélem hogy az ingatlan lufi kipukkad, és a sok túlfizetett here "szakember" akik most szívják a kis emberek vérét, egyszer még pofára esnek és lehajolnak majd az aprópénzért is...
Ki ne találkozott volna már a társasház faliújságára tűzött rövidke üzenettel?! Többségében velős, unalmas stílusú, de közhasznú mondanivalót tartalmazó cetlikről van szó. Igen ám, de van néhány levél, ami az adott ház lakóin kívül a többi ember figyelmét is felkeltette. Lássuk miért.....
Amikor telefont választasz néhány dologban döntést kell hoznod. Ha pl. korábban csak Android telefonokat használtál, de most halálosan szerelmes lettél az új iPhone csúcsmobilba nem árt tisztában lenned néhány, a korábban megszokottól lényegesen eltérő tulajdonsággal és funkcióval...
pater76 2019.02.17 08:01:39
@zsoci: notification standby módban? A szuper iphone semmit(!) nem jelez arról, hogy valaki keresett, kaptam üzenetet, jött email, stb. Csak akkor látom, ha feloldom a képernyőt, amúgy csak egy fekete semmit látok.
pater76 2019.02.17 08:04:58
@zsoci: iphone kijelző 20-25 ezer? Kaphatok linket erről mondjuk az XR modellhez? Legalább ne próbálnád hazug szöveggel védeni a túlárazott fosodat. Én 2 hónap használat után adtam el a francba a szuper iphonet....
Talán már mindenki tudja, hogy az ORTT döntésének értelmében egy egész ország kénytelen érzékeny búcsút inteni a Slágernek és a Danubiusnak, hogy helyet adjon az FM1 konzorcium és az Advenio új, balról-jobbról megtaszajtott rádióinak. Ki-ki most vérmérséklete szerint…..
Régóta ismerek egy kertes házat a Kálvin tér közelében, de azt Nemzeti Múzeumnak hívják. Viszont amint Baint talált és fotózott, az egy igazi gyöngyszem, valódi családi ház. Ráadásul a szigorú értelemben vett Belvárosban, vagyis az V. kerület déli részén található.  Kis…..
Nagy nap ez a mai a hozzám hasonló trash-reality-rajongóknak, hiszen atz RTL ma este kezd el feleséget keresni a meztelen lantozás koronázatlan királyának, Benkő Dánielnek, aki eddig azt sem tudta, hogy kell neki asszony, de a kertévénél rábeszélték, hogy de, Danikám, kinek…..
Proszektúra Egy igazi vérszívó 2009.10.26 10:37:00
A minap üzenetet kaptam a T-Mobile-tól, küldjek egy üres sms-t, és órákon belül VW Golfot  nyerhetek egy kvízjátékban. Arra nagyhírtelen balek módjára nem is figyeltem fel, hogy a végén ott biggyeszkedik zárójelben, hogy egy sms: 300 Ft. Hát elküldtem egy üres sms-t.…..
Eger festői környezetében 213 m2 telken 120 m2 alapterületű két szoba nappalis egyedi kivitelezésű barlanglakás panorámás kilátással, pincével eladó. Irányár: 25 millió forint. Mindössze ennyi szerepel a rejtélyes egri kecóról a Tötyő Bt. honlapján (mely bár nagyon mutatós…..
Néhány napja a blogon megjelent egy egyoldalú vélemény a vasutasok családtagjainak ingyen utazásáról. Nagyon megoszlottak a vélemények. Sokan azt mondták, vegyék el ezt a kedvezményt, mások azon a véleményen voltak, hogy maradjon. Jöjjön most egy vasutas véleménye: Kedves…..
Aki utazott régen InterCityn és igénybe veszi ugyan azt a szolgáltatást ma az azt tapasztalhatja, hogy ugyanazt az utat sokkal több idő alatt tudja megtenni. Ennek az egyik oka az, hogy az IC is megáll már olyan állomásokon, ahol régebben nem állt. Sok önkormányzat úgymond kisírta…..
A Tv2 után a Viasat is belevágott a tévés pókerműsor műfajába, igaz, nekik nem jutott jobb sorsa érdemes nyugdíjas sanzonénekes (+ feleség) és hisztis viccesember sem, így ezt kompenzálandó a Unibet Pókermilliomos című műsorukba menten három műsorvezetőt is leszerződtettek,…..
  A NAVA meghosszabbította az eredetileg december végéig meghirdet akcióját, így januárban is ingyen nézhetjük az erre a célra létrehozott weboldalon elhelyezett magyar filmeket. Ha ezzel nem elégednénk meg, akkor egy ingyenes regisztráció után hozzáférhetünk az archívum…..
  Nehéz hetek állnak mögöttünk, de ha nehezen is, túléltük az ünnepeket. Pedig egyértelmű, hogy a karácsonyt a férfiemberek kicsinálására találták fel. Ilyenkor a nők piszmognak a süteményekkel meg a csomagolópapírral, és semmi komoly dolgot nem csinálnak, míg a…..
Két érdekes grafikon jelent meg az Appleinsideren. Az egyik azt bizonyítja, hogy az iPhone piaci részesedése az amerikai okostelefonok piacán az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt:Ha jobban megnézzük a vonalakat, kiderül, hogy az Apple főleg a Palm rovására tudta növelni (sőt,…..
...és még annyit, hogy Nosztalgia 2008.12.27 09:31:00
Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy vajon honnan ébrednek bennem nosztalgikus érzések a régmúlt dolgok iránt? A karácsony különösen alkalmas az ilyesmire. Amikor farigcsáltam a fa lábát és először megéreztem azt a jellegzetes gyanta illatot, vagy amikor a húgom gyerekei…..
Van, aki felkészületlenül érkezik egy négycsillagos szállódába, ahol van termálvíz és nem viisz magával papucsot. Ilyenkor egy normális helyen adnak. Mi történik a Margitszigeten? Aki lakosztályt bérel, az kap papucsot, aki csak egy sima szobát vesz ki, annak nem jár. Mi…..