Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csernyánszky Pál

6 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1885. Kézikocsi, vitorla meghajtással német Délnyugat-Afrikában, a mai Namíbia területén..
1896. Az első újkori olimpia Athénben. A 100 méteres síkfutás döntőjének rajtja: balról a negyedik a magyar Szokolyi Alajos, akinek bronzérme minden idők első megszerzett magyar olimpiai érme..
Csernyánszky Pál 2021.01.17 14:25:21
@jamboox: Két merénylet volt ellene egy nap alatt. Az első alkalommal gránátot dobtak az autójára, gondolom, ez a helyszín van a képen.
Itt vagyunk, megjöttünk! Remélem vártatok már minket, annyira amennyire mi vártuk, hogy posztolhassunk. Szóval itt az első bejegyzés, ami mindjárt egy Napi érdekes. Az a népszerű sorozat aminek jövő hét végén már a 300. részét láthatjátok, ami egy monstre válogatás lesz! További újdonság hogy amíg…..
Csernyánszky Pál 2019.09.15 17:37:09
@molnibalage: elírták az évszámot, szerintem ekkor készülhetett a kép:

en.wikipedia.org/wiki/Odessa_Bolshevik_uprising
Mohácsi nagymamám gyermekkoromban sokat mesélt nekem a családjáról, a múltról, régi emlékeiről. Az egyik számomra érdekes történet arról szólt, hogy a nagyszüleinek régen vízimalma volt a Dunán. Még ma is áll az 1910-ben épült ház a vízpart közelében, aminek a dupla…..
Csernyánszky Pál 2019.02.09 11:04:51
www.antikvarium.hu/konyv/zsamboki-zoltan-riccardo-bacchelli-malom-a-po-vizen-i-iii-72371

Ezt a regényt ismered? Ugyanerről a foglalkozásról (vagy inkább életformáról?) szól.
Talán sokan ismerik a viccet, miszerint a Pravdában így szólt egy cikk: A szovjet - kínai határ mentén aratott egy szovjet kombájn, amire tüzet nyitott egy kínai harckocsi. A kombájn viszonozta a tüzet, majd elrepült. Nos, ha repülő harci kombájnokról nem is lesz szó, mi azért - a Szovjetunió…..
1961-ben az Egyesült Királyságban egy addig kevésbé jegyzett amatőr filmes, Peter Watkins furcsa, 18 perces dokumentumfilmmel lepte meg a közönséget. A film címe The Forgotten Faces volt, rendezője pedig az 1956-os forradalomnak állított benne emléket. A film az újpesti Kálmán József…..
1968-ban a hazai újságok az olimpia miatt Mexikóval voltak tele. Az ország  egy évszázaddal korábban is a hazai érdeklődés középpontjába került, Habsburg Miksa rövid életű mexikói császársága miatt. Hogyan csapódott le ez a hazai közvéleményben, hogyan látták az expedíció résztvevői (és általuk az…..
Horthy, mint köztudott, 1919. november 16-án vonult be Budapestre. A fehér lován feszítő fővezér fényképe azóta sem maradhat ki a vele, a korszakkal vagy Budapesttel foglalkozó monográfiákból. Épeszű hadvezér módjára persze ő is egy felderítőt küldött előre, hogy…..
A Finnország elleni szovjet támadás (amiről már behatóan volt szó az oldalon) a kezdeti szakaszában a súlyos veszteségek mellett azt az „eredményt” is hozta a Szovjetuniónak, hogy kizárták a Népszövetségből. Hogyan reagált a nemzetközi szervezet néhány évvel korábban, amikor ugyancsak egy fegyveres…..
"Tudom, Róma mit alkotott,Tudom, hogy a cseh miért eretnek" François Villon A résztvevő felek egyenrangúságán alapuló államszövetség, ahol a vitás kérdésekről szavazással döntenek. Nemzetközi konfliktusokban játszott békeközvetítő szerep. A szövetségi rendszeren belül működő nemzetközi bíróság. Az…..
A tizenöt éves háború alatt az olasz államokból és a császárságból is érkezett ember és pénz a török elleni harcokra. Hogyan, milyen forrásokból és mennyire megbízhatóan értesülhettek ezekben az országokban a harcok részleteiről? Mekkora volt az érdeklődés és hogyan teremtett piacot a híreknek?…..
Csernyánszky Pál A magyar gazdaság 1956 és 1973 közötti történetében (az új gazdasági mechanizmus kidolgozásában és alkalmazásában is) fontos szerepet játszott egy olyan központi döntéshozó intézmény, „szuperminisztérium”, amelynek tevékenysége alig ismert. Még a Magyarország kormányaival…..