Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csilla Somos

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még akkor is, ha az ember sikeresen beilleszkedett külföldön, egy idő után elkezdhet másként nézni Magyarországra. Ezt kezdte érezni a mai poszt szerzője, Bandirepublic is, akiben a 40-es évei elején elkezdett felértékelődni a haza, a család, a barátok, az anyanyelv szerepe. Dani…..
Csilla Somos 2019.06.09 16:34:56
Nem hallgattam vegig az egesz beszelgetest de par reszt igen figyelmesen. Nagyon megertem a hazaspar donteset amiert tiz ev utan vissza akarnak menni Magyarorszagra pontosan amiatt hogy csak ott erzik magukat a nyelv es a kultura szempontjabol teljesen otthon. Amire megis reagalni szeretnek az a kovetkezo: szerintem teves elkepzeles az hogy egy uj , mas kulturaban sohasem fogod ugy otthon erezni magad mint abban, amiben szulettel.
En 36 eve elek Izraelben es a kivandorlas utan het evvel en is visszakoltoztem egy evre Magyarorszagra a csaladommal. Majd egy ev utan ismet visszakoltoztunk Izraelba. Amikor visszakoltoztunk, -ez mar tobb evtizeddel ezelott volt- jo nehany evig nem jutottunk magyar konyvekhez, ujsagokhoz (internet akkor meg nem letezett) igy olvaso ember leven kenytelen voltam mindent ivritul ( az Izraelben beszelt egyik nyelv) olvasni, a kulturahoz leginkabb ivritul fertem hozza. Ez odavezetett, hogy ma mar korulbelul eppen annyira ertek egy mondjuk egy szinhazi eloadast ( a kulturalis utalasokkal egyutt) mintha magyarul lenne, eleg jol ismerem a mai heber irodalmat(egy atlagolvaso szintjen) es a mindennapi kommunikacioban is eppen annyira ertem a nem verbalis utalasokat es viselkedeseket is mintha magyarul lennenek. Szoval szerintem at lehet teljesen allni egy masik kulturara , meg lehet azt nagyon melyen erteni, de valo igaz, hogy rengeteg idot es energiat igenylo folyamatrol van szo.( ami egy- ket evtizedig is eltarthat vagytobbig, es esetleg soha sem kovetkezik be mindenfele okok miatt).
Határátkelő Elégtétel 2016.05.31 06:46:00
Mostanában egyre többet lehet olvasni, hallani arról, hogy mekkora szakemberhiány van Magyarországon, olyannyira, hogy az építőipar, sőt, a balatoni turizmus szereplői is katasztrófahelyzetet emlegetnek. A mai poszt szerzője, Digger egy külföldön élő magyar szemszögéből írta meg…..