Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Kandikó Csanád

33 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Ezzel a rettentő emberrel a fél világot sírkertté változtathatod, ő a halál zsoldosa” – írta Újlaki Lőrinc herceg Mátyás királynak Kinizsi Pálról a kenyérmezei csata után. Az 1479. október 13-i csata hőse valóban Kinizsi Pál volt. Az ekkor már vázsonyi hadvezér jött, látott, s győzött, a korabeli…..
Kinizsi Pált Magyarországon szinte mindenki ismeri. A bivalyerős molnárlegény, Mátyás kedvenc hadvezérének a legendája Kárpát-medence szerte, sőt azon kívül is ismert. Amennyire ismert Pál urunk neve, annyi titkot is rejt. Ezen kérdések sorában is előkelő helyen van Kinizsi nemzetiségi…..
1964. augusztus 16-a történelmi pillanata Vázsony történetének: több mint hat évtizedes álom után felállították az első Kinizsi-szobrot a törökverő hajdani fészkében. Ha nem akarsz lemaradni a Kinizsi-sírkutatás fejleményeiről, vagy érdekel Nagyvázsony és a Bakony/Balaton-felvidék helytörténete,…..
Szerző: Pátkai Ádám Sándor, Győrffy-Villám Zsombor, dr. Kandikó Csanád 2022. augusztus 22-e történelmi nap a Nagyvázsony és a Kinizsi-kutatások történetében. Kinizsi Pál vázsonykői birtokadományának 550. évfordulóján először indul kutatás a veretlen magyar hadvezér és utódjának, Horváth Márk…..
dr. Kandikó Csanád 2022.08.16 15:59:11
@gigabursch: Mi pedig szeretettel várjuk az ásatáson! :)
Nagyvázsony a magyar kultúrtörténet egyik méltánytalanul elfeledett (vagy legalábbis kevésbé nyilvántartott) része. Kinizsi hajdani mezővárosában pedig magyar nyelvemlékek készültek (például a Czech-, Festetich-, Peer-kódex), Kinizsi sírkövéhez országos hírű legendák fűződnek, Csokonai Vitéz Mihály…..
dr. Kandikó Csanád 2022.08.04 23:16:15
@gigabursch: Egyébként nincs egyedül A koppányi aga testamentuma, több filmet is forgattak Vázsonyban - köztük külföldit is. Ez majd a jövőbeli cikkeimből kiderül! :)
Szerintem a korszak egyik legjobb filmje! :)
Vigántpetend a Művészetek Völgye egyik fővárosa. A Dörögdi-medence szélén fekvő falvacska nem csak határkövéről, pecsétjéről, vagy a hozzá kapcsolódó közmondásról (gond a petendieknek!) híres, hanem van egy misztikus homályba vesző romantikus evangélikus haranglábja is! A kis tornyot bő másfél…..
A korabeli Vázsonykő végvár-testvére, Tihany is bővelkedik érdekes történetekben. Az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjának gazdagsága ugyanis nem ma kezdődött. Tihany látképe 1905-ben (Forrás: Helytörténet.com) 1887. január 7-én a tihanyi apátság egy…..
dr. Kandikó Csanád 2022.07.14 14:24:07
@gigabursch: Ez egy jó kérdés. Meg az is, hogy meddig állt fenn ez az aranybánya. :D
Vigántpetend a Művészetek Völgye egyik fővárosa, sokan talán a Vigánti-hegyen vezető kanyargós szerpentinről lehet ismerős, melynek tetején csodás kilátást nyújt a római őrtorony-kilátó. A vigántpetendi templom hajdan Zalapetendhez tartozott A mai falu Vigánt és Zalapetend egyesítéséből jött…..
Ha a trianoni békediktátumról van szó, mindenkinek Erdély, a Felvidék, Délvidék, Kárpátalja vagy a többi – sokszor csak a békeszerződés után elnevezett, lásd Őrvidék – elcsatolt területrész jut eszébe. A Balaton és környéke messze elkerüli az 1920-as országcsonkításra történő asszociációkat, pedig…..
A „nagyvázsonyi zendülés” története egy kevésbé kutatott témája a Balaton-felvidék és Bakony helytörténetének. Első ízben tavaly írtam a lázadásról, melyben legalább két személy elhunyt, többen megsérültek, a káplánt elkergette a falu népe, a község rendjét napokig 7 település 20 csendőre és egy…..
dr. Kandikó Csanád 2022.05.27 13:58:56
@Andriska07: Köszönöm a támogatást! A célom, hogy bemutassam Nagyvázsony és a Balaton-felvidék történetét, elsősorban olyan történetek által, melyet nem, vagy csak alig hallottak! :)
Kinizsi hajdani mezővárosában sosem lehet unatkozni, s ezt tudták már őseink is: a ’30-as évek első felében ugyanis a mai (külső) halastónál épített strandon pihenték ki fáradalmaikat! A jelen cikk az Arcanum adatbázisának felhasználásával és Simon Lászlóné Kardos Julianna visszaemlékezései…..
Vigántpetend ma egy alig 200 fős falvacska a Bakony és Balaton-felvidék határán, a Dörögdi-medencében. Sokaknak talán a szomszédos Kapolcsról s a Márta István és társai által életre hívott Művészetek Völgye fesztiválról lehet ismerős. Van viszont egy évszázados húsvéti hagyomány, amely egyedülállóvá…..
1863. augusztus 27-e Nagyvázsony és a Kinizsi-vár történetének fekete lapjaira írta be magát, ekkor tombolt ugyanis a mezőváros újkori történetének egyik legpusztítóbb tűzvésze, mely elpusztította Kinizsi erődjének évszázados tetejét. Jelen cikk az Arcanum adatbázis felhasználásával…..
dr. Kandikó Csanád 2022.04.02 01:05:19
@Lobo Marunga: Így van, a Tenkes kapitányában mellékszereplőként a hajdani vázsonyi lovasiskola tanulói és más vázsonyi lakosok is feltűnnek. :)
Érdekességképp meg kell jegyezni, hogy egy népszerű, középkorról szóló NDK-s vígjáték-sorozat is készült Nagyvázsonyban. A sorozat Hollandiában is nagy sikernek örvendett.
dr. Kandikó Csanád 2022.04.02 01:06:55
@gigabursch: A forráskritika valóban fontos.
Az erdővel kapcsolatban valószínűleg Wigand nem tévedett, akkoriban ugyanis a romok egy puszta dombtetőn álltak - az erdőt a "faizók" és a hamuzsír-gyűjtők kivágták.
A századelőn készült fotókon is még egy sivár dombtetőn áll a kolostor, az erdő az utóbbi 60-80 évben foglalta el ismét.
Szerző: dr. Kandikó Csanád Történelmi lehetőség kapujában állunk! Nemrég érkezett meg a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 rendezvénysorozat keretében benyújtott, „Vázsonykő: élő történelem a Balaton és Bakony határán” elnevezésű pályázat eredménye, mely pozitív híreket…..
Szerző: dr. Kandikó Csanád  A Nagyvázsony környékén élőknek talán nem kell bemutatni azon legendát, mely szerint Mencshely a nevét arról kapta, hogy itt bújtatták Kossuth-gyermekeit. Ha a monda így  nem is igaz (ti. a település nem erről kapta a nevét), az viszont ismert tény, hogy a forradalom és…..
Az előadást napján 16:00 órától 19:00-ig a Kárpátaljai Szövetség részére a kárpátaljai menekülteknek gyűjtést szervez a Magyar Történelmi Családok Egyesülete és a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület. Az adományokat az előadás helyszínén 16:00-tól lehet átadni. Az adományozásról bővebb információt itt…..
1898 májusában Nagyvázsonytól voltak „hangosak” a magyarországi újságok. Az addig békés ex-mezővárosban ugyanis közel egy hétig tartó zavargás tört ki, amelynek 7 település legalább 20 csendőrje, valamint egy századnyi honvéd tudott csak véget vetni. Az eredmény: 3 halott, legalább 2 sebesült, 55…..
dr. Kandikó Csanád 2022.01.25 22:57:54
@Hozsanna: Nagyon szépen köszönöm! :)
Szerző: Dr. Kandikó Csanád Großwaschon, (Deutsch)Barnig, Pulau, Werstuhl, Totwaschon, azaz Nagyvázsony, Barnag, Pula, Vöröstó és Tótvázsony. Öt település a Balaton-felvidékről, melyek neve mind a mai napig egybefonódott a németséggel – vagy pontatlanabbul, ahogy szinonimaként használni fogom a…..
dr. Kandikó Csanád 2022.01.25 22:57:25
@gigabursch: Köszönöm szépen! :)
372 évvel ezen a napon lépett Vázsonykő birtokába Nagyvázsony történetének legmeghatározóbb famíliája, a Zichy család. Vázsony Kinizsi Pál korában vált a környék (Veszprém-Tapolca-Ajka háromszög) legmaghatározóbb településévé. Kinizsi halála után Magyar Benigna volt a Vázsonykő úrnője (jogilag…..
dr. Kandikó Csanád 2022.01.05 00:01:43
@gigabursch: A cikket frissítettem az előadással kapcsolatos adatokkal!
A rendezvény 2022. március 5. napján 17:00-kor lesz Nagyvázsonyban, a Reményi Antal Rendezvényházban.

Az esemény Facebook linkje: fb.me/e/185qnxsTZ

A helyszín: https://www.google.com/maps/place/Nagyv%C3%A1zsony,+Kinizsi+P%C3%A1l+u.+59,+8291/@46.98245,17.6944254,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x4769a1aea225840b:0x595d483f066b04d!8m2!3d46.98245!4d17.6966141
Savanyó Jóska az egyik utolsó és a leghíresebb bakonyi betyár, a tótvázsonyi temető mellett található sírja a mai napig turistalátványosság. A Déli-Bakony rettegett haramiájának egyik leghíresebb rablása nem messze zajlott az örök lakhelyétől: a nagyvázsonyi kastély alig 8 kilométerre fekszik a…..
dr. Kandikó Csanád 2021.12.05 13:09:56
@Dugomil Strougal: @László Szűcs Szümi: Köszönöm, hogy felhívták a figyelmemet a hibára! Huemer természetesen nem a betyárok oldalán volt, javítottam a hibát! :)
Kinizsi a magyar történelem egyik legismertebb szereplője. A malomban „gályázó” bivalyerős fiú „tündérmeséjét” szinte minden fiatal ismeri, ha másból nem, akkor Tatay Sándor regényéből. Szinte végtelen azon mondák sora, amely a vázsonykői uraság csodás erejéről, éles józan paraszti eszéről szólnak.…..
1954. szeptember elseje a Vigántpetend legtragikusabb napjaként vonult be a történelem lapjaira. Az iskolakezdés napján négy fiatal fiú, Futó Jenő, Varga Tibor, Fuit László és Tál László veszítette életét a Balaton-felvidék egyik legnagyobb tűzoltóbalesetében. Jelen írás elsősorban az áldozatok és…..
Ha híres vázsonyiakat kell említeni, a többségnek elsőre Kinizsi Pál, Mátis Kálmán, esetleg Várnai Zseni jut az eszébe. Nagyvázsony viszont egy rendkívüli település ezen a téren is: a tucatnyi ma is híresség mellett mára már – méltatlanul – elfeledett személyek is látták meg a napvilágot a…..
dr. Kandikó Csanád 2021.10.25 17:04:41
@l.balays: Nagyon szépen köszönöm! :) további jó olvasást kívánok! :)
Nagyvázsonyt és környékét átjárja a betyárromantika. A Kab-hegyről leereszkedő erdőség közel egy évszázadon át volt a haramiák utolsó menedékhelye. Ha valaki beleveti magát a Bakonyba, láthatja, hogy nem véletlen bujdosott erre a korabeli magyar „szervezett bűnözés” krémje: sűrű erdők, víznyelők,…..
Igen, tudom, meglehetősen fura kérdés. Pedig Kinizsi Pálnak – ha közvetett módon is – de meglehetősen sok köze van híres cirkuszi bevonuló zenéhez, amelynek dallamát szerintem az olvasók nagy része fel tudja idézni. Aki nem, annak egy kis segítség:  Ahhoz, hogy megkapjuk a választ, kissé…..