Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. Kandikó Csanád

58 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kinizsi Pál népszerű alakja a magyar művészetnek, különösen a lírának. A halálát követő századokban rengeteg történet és vers született a nép száján. Egy ilyen népköltészeti művet foglalt versbe Erdélyi János (1814-1868) költő is.   A nagyvázsonyi pálos kolostor romjai Segítenél megtalálni…..
A második világégés a történelem iránt érdeklődők egyik kedvenc témája. Magyarországon pedig talán nincs is olyan család, amelyben az idősebb rokonok ne mesélnék el világháborús történeteiket. Nincsen ez másképp a Bakony és Balaton-felvidék határán sem. Az alábbi cikk elsősorban Nagyvázsony és…..
dr. Kandikó Csanád 2024.04.03 00:26:27
@jajnemár: Nagyon szépen köszönöm! :)
Az Eger-patak valaha a Balaton-felvidék legbővizűbb folyama volt. A XX. század azonban a környék népességéhez hasonlóan a patakon is mély nyomokat hagyott, volt, hogy élővilága szinte teljesen kipusztult, s volt, hogy medrében csak a löszt hordta a szél. Kanyarog az Eger-patak Vigántpetend alatt. A…..
dr. Kandikó Csanád 2024.02.08 23:23:45
@gigabursch: Nagyon érdekes hozzászólások, köszönöm!
A fokrendszerhez hasonló megoldásokat nagyon sokan javasolják egyébként.
Viszont nem mindenhol kivitelezhető, van, hogy a víz könnyen elszivárog, ld. tálodi halastó esete, ami súlyosbította az Eger-patak kiszáradását.
Régóta gyűjtöm a Nagyvázsonnyal kapcsolatos emlékeket, s pár éve egy gyönyörű, fekete-fehér képeslapra bukkantam. Megtetszett, megvásároltam, majd kitettem a polcomra, hadd gyönyörködjek benne. Igen ám, de a büntetőjogi szakvizságra történő felkészülés közepette memorizálás közben annyira…..
A karácsony meghittségét nem az ajándékok adják, tudjuk ezt régóta. Van viszont, hogy egy ajándék sokat jelenthet a megajándékozott részére. S van, hogy a megajándékozott sokáig, akár évtizedekig emlékezik egy-egy ajándékra vagy ajándékozási gesztusra. Ilyen kollektív karácsonyi emléket idéznek fel…..
Egy újabb gyöngyszemre sikerült bukkannom a Tate Museum gyűjteményében! A fotó a 20. század elején készült, úgy vélem, hogy valamikor 1907-10 körül.  Ha nem akarsz lemaradni a Kinizsi-sírkutatás fejleményeiről, vagy érdekel Nagyvázsony és a Bakony/Balaton-felvidék helytörténete, kövesd a…..
Lidércek, tüzes emberek, kísértetek, boszorkányok. A megmagyarázhatatlan jelenségek már régóta foglalkoztatják az emberiséget, s azokhoz sokszor hiedelmek és babonák kapcsolódnak. Ezek a hiedelmek és babonák többnyire ártalmatlanok, sokszor rémtörténetek alapjait adják. Volt azonban, hogy bizonyos…..
dr. Kandikó Csanád 2023.11.03 15:36:51
@gigabursch: Így igaz! Az 1810 januári móri földrengés következtében felületi repedés keletkezett a torony keleti oldalán. A repedés a torony stabilitását nem veszélyezteti a statikusok szerint.
A vár pusztulásával kapcsolatban az alábbi cikket ajánlom: vazsonyko.blog.hu/2023/07/11/_var_allott_most_kohalom_vazsonyko_pusztulasa_a_kinizsi-var_tortenete_3_resz
dr. Kandikó Csanád 2023.11.03 17:53:01
@gigabursch: Hát, igen, az 1956-os párhuzam sajnálatos...
Valószínűleg sikerült fellelni a legrégebbi Nagyvázsonyt és a vázsonyi Szent István-templomot ábrázoló fotókat. A gyűjtemény a londoni Tate Múzeumban található, s azt Marie-Louise Von Motesiczky adta át múzeum részére. A gyűjtemények azok a Leopold von Lieben által készített/birtokolt darabjai…..
dr. Kandikó Csanád 2023.08.11 16:20:43
@gigabursch: Reméljük mi is, és várjuk Önt is sok szeretettel! :)
dr. Kandikó Csanád 2023.11.03 15:38:38
@gigabursch: Németh Gábor historia domusban lévő rajzai sokszor skiccek, de ez esetben teljesen pontos rajzról van szó. A templom déli oldalán az 1940-es évekig biztosan állt egy oratórium (ez különböző felméréseken is szerepel), sőt fotó is van róla. A déli oldal azért is bizonyos, mert rajta van az "amerikás kereszt is".
Az oratórium meglétét a 2022-es ásatások hitelesítették.
Az oratórium ábrázolása rendkívül hiteles egyébként Németh rajzán.
Az oratóriumról készült fotó az alábbi linken tekinthető meg (a cikk 3. fotója):
vazsonyko.blog.hu/2022/08/16/kinizsi-sirkutatas_avagy_mit_rejthet_a_szent_istvan-templom_temetoje
Pátkai Ádám Sándor a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régésze, emellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatója. Ádám korábban Erasmus+ ösztöndíjjal tanult az Egyesült Királyságban (Cardiff University - School of History, Archaeology and Religion),…..
dr. Kandikó Csanád 2023.10.30 18:21:03
@gigabursch: Köszönjük, hogy gondolt ránk! :) Az ásatás eredményeiről hamarosan szeretnénk beszámolót tartani, hogy pontosan mikor azt itt a blogon vagy a Facebook-oldalon közölni fogjuk! :)
Újabb két, eddig talán ismeretlen fotón látható Nagyvázsony, pontosabban a Zichy-kastély és a csepelyi mező! A régi fényképek a londoni Tate Gallery gyűjteményében találhatók meg. Ha nem akarsz lemaradni a Kinizsi-sírkutatás fejleményeiről, vagy érdekel Nagyvázsony és a Bakony/Balaton-felvidék…..
Ahogyan arról már korábbi cikkemben említést tettem, sikerült rátalálni a Kinizsi-vér fennmaradását igazoló forrásra, Wagner Károly munkájára (Caroli Wagner e Soc. Jesu, Mssptorum Tomus LXX). Az eredeti iratot az Országos Széchenyi Könyvtár Kézirattára őrzi, s a Kézirattár osztályvezetőjének,…..
Kinizsi Pál egy közismert hőse a magyar történelemnek, családfáját ugyanakkor kevesen kutatták. Ez részben talán annak is köszönhető, hogy a törökverő vitéz volt a család legfontosabb tagja, akinek hírneve elhomályosította a felmenők és oldalági Kinizsik dicsőségét. Milyen eredetű volt a Kinizsi…..
Ahogy már korábban bejelentettük, 2023-ban már második szezonját kezdi meg a Kinizsi-sírkutatás. Az ásatás célja hosszabb távon továbbra is változatlan: fellelni Kinizsi Pál, valamint utódja, Magyar Benigna második férjének, Horváth Márknak a maradványait. A nagyvázsonyi Szent István-templom…..
A korábbi négyrészes cikksorozatból a nagyérdemű megismerhette a Kinizsi-vár történetét. Az előző részekből kiderült, hogy miért dombra épült a vár, milyen volt a Kinizsi Pál nevével fémjelzett korszak, hogyan vészelte át a török dúlást Vázsonykő, majd hogyan pusztult el a vázsonyi erősség. Vannak…..
Elérkeztünk a vázsonyi erősség történetét bemutató cikksorozat utolsó fejezetéhez. Az előző részekből kiderült, hogy miért dombra épült a vár, milyen volt a Kinizsi Pál nevével fémjelzett korszak, s hogyan vészelte át a török dúlást Vázsonykő vára. A cikksorozat zárórészében a szebb napokat is…..
dr. Kandikó Csanád 2023.07.12 01:16:24
@fkv.119: köszönöm az észrevételét, természetesen 4. rész, javítottam is!
Az előző cikkekből kiderült, hogy miért is egy domb közepére épült Vázsony erőssége, s milyen is volt Kinizsi várának fénykora. A közel ötven évig tartó virágzást egy közel másfél évszázados végvári lét követte. Hogyan vetült a török félhold árnyéka Vázsonykőre? A cikkből kiderül!   Vázsony és …..
Örömmel jelenthetem be, hogy a Kinizsi-sírkutatás folytatódik! A nagyvázsonyi Szent István-templom sírkertjében 2022 augusztusában megindult feltárás 2023-ban második szezonjának fut neki. A cél továbbra is változatlan: Nagyvázsony történelmének közelebbi megismerése, valamint Kinizsi Pál és Horváth…..
Az előző részből kiderült, hogy miért pont a Déli-Bakony lábaihoz, s miért pont egy domb közepére épület Vázsonykő erőssége. A cikksorozat második részében a vár fénykorát, a Kinizsi és Magyar Benigna nevével fémjelzett korszakot kívánom bemutatni.   Vázsonykő vára madártávlatból Ha nem akarsz…..
A Titanic tragédiája a világ legismertebb hajókatasztrófája, melyben – a tudomány mai állása szerint – két magyar is életét vesztette. Egyikük, Weisz Lipót – vagy Leopold Weisz – egy veszprémi származású, ígéretes jövő előtt álló szobrász volt. Róla, az egyetlen – jelenleg ismert – csonkahoni…..
Nagyvázsony országosan ismert település, hírneve két pilléren alapul: Kinizsi Pálon és az ő általa 22 éven át bírt váron. A most induló cikksorozatban Vázsony legfontosabb nevezetességét, Vázsonykő várát, azaz a Kinizsi-várat kívánom bemutatni. Segítenél megtalálni Kinizsit? Ajánld fel SZJA-d…..
1907. március 19-e tragikus napja Vigántpetend, pontosabban egyik őse, Zalapetend történetének. A március idusát követő pénteken keletkezett tűzvész ugyanis a falu lakóházainak több mint negyedét elpusztította, s valószínűleg több mint száz főt tett földönfutóvá.   Vigántpetend…..
A történelmi Magyarország területéről 23, a mai Magyarországról pedig 8 meteoritot tartunk nyilván, s ebből egy pont Nagyvázsonyra „esett”. Vagy mégsem? Ennek próbálok utánajárni!   Tűzgömb Nagyvázsony felett Karisztl Péter fotóján, akinek ezúton is köszönöm, hogy illusztrációként használhattam a…..
dr. Kandikó Csanád 2023.01.17 15:23:32
@gigabursch: A téma megérdemel további kutatásokat! Örülök, ha tetszett a cikk!
Kisvázsonyi meteoritról nem tudunk, azonban Kis-Vázsonyt néhol említik, de hogy mit takarhat pontosan, azon a tudósok jelenleg is gondolkoznak. :)
Hihetetlen, de valóban volt olyan történelmi pillanat, amikor Nagyvázsony földjén történt koronázás – nem is olyan régen, 1916-ban! IV. Károly a koronázási dombon (Forrás: Pinterest) A jelen cikk az Arcanum adatbázisának felhasználásával készült.   Ha nem akarsz lemaradni a Kinizsi-sírkutatás…..
Kinizsi Pál 1494. november 24-én (más források szerint 29-én) hunyta le örökre a szemét a Száva mellett lévő Szent Kelemen városában. A kutatók huzamosabb ideig úgy gondolták, hogy rendkívül díszes végtisztesség adatott meg a veretlen hadvezérnek, Aigner Jenő legújabb kutatásai ezt azonban…..