Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Budai Lotti

64 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A különböző közösségi médiumok felületén irányadó, a meztelenség láttatására vonatkozó szabályoknak nem egy nagy művész esett áldozatul. Egy éve például a Facebook törölt egy hirdetést, amely Eugene Delacroix A szabadság vezeti a népet  című festményét tartalmazta a rajta látható női mell miatt, de…..
Egyik, a viktoriánus idők gyásszal kapcsolatos szokásairól szóló posztom írása közben egy különös szokásra bukkantam, amely egyszerre érdekes (vagy mai szemmel inkább bizarr) emléke mind a fényképészet történetének, mind Európa és Észak-Amerika halálról alkotott felfogásának: ezek a 19. század úgy…..
Kacusika Hokuszai „A nagy hullám Kanagavánál” vagy röviden A nagy hullám című képével - még ha címét és alkotóját esetleg nem is ismerjük – biztosan valamennyien találkoztunk már. A japán fametszetek világának A nagy hullám olyan „slágerdarabja”, mint az itáliai reneszánsznak a Mona Lisa vagy az…..
Számomra a magyar nyelv egyik legmókásabb terméke a „bugyogó” szó… Amiből mára ugyebár csak a közkeletű bugyi maradt. A szó maga valószínűleg a buggyot vet, kifejezésből ered, ami igencsak elmondható a 19. században megjelenő igen terjedelmes, mondhatni Bridget Jones-i méreteket öltő buggyos…..
A blog egyik kedvenc témájának, a divattörténetnek a gardróbjában terjedelmes részleget vagy inkább polcot foglalnak el a cipők és történetük. Nem hiába halogattam mindeddig, hogy hozzáfogjak, hisz a téma hatalmas, az olvasó türelme pedig véges… Így végül arra jutottam, hogy a különféle lábbelik…..
Azt illetően, hogy napjainkban mi az egészséges gyakorisága a hajmosásnak, megoszlanak a vélemények, de általában heti kettőben állapítják meg a szakemberek. Aztán persze típus függő, hogy ettől gyakoribb vagy ritkább tisztítást igényel-e hajkoronánk. Én magam volt, hogy másnaponta mostam…..
Most, hogy lassan az esküvői szezon végére érünk, gondoltam, itt az ideje a  mennyasszonyi ruhák témáját taglaló posztnak. Az előző, hasonló témájú bejegyzésben a fehér esküvői ruha történetével és kialakulásával foglalkoztunk egészen Viktória királynőig, aki talán a történelem első ikonikus és…..
A „hordozni–nem hordozni” kérdés olyan téma, amely manapság a kisgyermekes édesanyák körében parázs vitákat tud kirobbantani a neten. Tény azonban, hogy az újszülöttek, kisbabák és a már totyogó gyermekek hordozása, biztonságos elhelyezése olyan élethelyzet, amelyre a történelmi idők asszonyainak is…..
A fürdőruha hosszú időn keresztül nem jelentett egyebet – legalábbis a hölgyek számára –, mint egy hétköznapi női ruha egyszerűsített változatát: harisnyával, kis szoknyával, cuki, fodros blúzocskával… Csakhogy a XX. század elejére az úszásnak mint sportnak egyre több rajongója akadt a hölgyek…..
Javában tombol az esküvőszezon! Biztosan sok kedves olvasóm kapott meghívást idén, hogy részt vegyen egy-egy ilyen örömteli eseményen, de a közösségi oldalakon is egyre-másra belebotolhat közelebbi-távolabbi barátainak menyegzői képeibe… No, és persze gyönyörködhet a szebbnél szebb mennyasszonyi…..
Itt a nyár – ha néha esőkkel és hűvösebb napokkal tarkítva is –, és a forróbb napokon valamennyien szívesen álmodozunk a tenger hűsítő hullámairól, vagy készülünk a várva várt nyaralásra, amikor a bőröndünkben a strandpapucs és a naptej mellé gondosan elhelyezzük a fürdőruhánkat is. Most azonban…..
Korábbi szokásomhoz visszatérve egy festményt, illetve egy művészt terveztem bemutatni kedves olvasóimnak. Ő lenne John Singer Sargent, akinek a nevét jobbára, mint a legismertebb amerikai századfordulós festőét szokták emlegetni. Dacára annak, hogy bár Sargent amerikai szülőktől származik, ám…..
Számos blogbejegyzésben vettünk már sorra olyan eszközöket és találmányokat, amelyek használata a 21. század emberének olyannyira megszokott és hétköznapi, hogy bele sem gondolunk, ugyan milyen lehetett az élet eme vívmányok nélkül. Ha felkapcsoljuk a villanyt, fény gyúl, egy mozdulatunkra árad a…..
E bejegyzés megírását egy ideje már halogatom, hisz olyan témát boncolgat, amit kihívás ízlésesen tálalni. De minthogy a blog címe Rizsporos Hétköznapok, és az elmúlt egy évben a történelmi mindennapok számos témáját sorra vettük már (úgyis mint fogmosás, menstruáció, tisztálkodás), gondoltam ideje…..
Rizsporos hétköznapok Tampontöri 2017.12.01 16:25:10
Egyszer, egy író-olvasó találkozón, valaki megkérdezte, ha tehetném, melyik korba utaznék vissza legszívesebben az időben? Minthogy kötetlen volt a hangulat, s csak nők voltunk egymás közt, én megengedtem magamnak azt a viccet, hogy mindegy, csak addigra már találják fel a tampont. Ezután született…..
Madame Tussaud-ról legtöbbünknek a londoni, hírességek viaszfiguráit őrző múzeum jut eszébe. Azt kevesen tudják, hogy Madame Tussaud létező személy volt, aki kora „sztárjai” - királyi felségek és politikusok - másait állította ki párizsi bemutatótermében.  Még kevesebben vannak tisztában életének…..
Hosszú idő telt már el azóta, hogy csak az olvasás öröméért vettem kezembe egy könyvet. Történelmi regényeimhez olvasok biográfiákat, tanulmányokat, cikkeket, naplókat, de rég esett meg velem, hogy egy könyv, egy regény beszippantson, és végre, mint írót elvarázsoljon az olvasók világába.:) Ezért is…..
Mint a téma előző bejegyzéséből kiderült, az úgy nevezett szent prostitúció kivételével már az ókori világban is kisebb-nagyobb társadalmi megvetés lengte körül a prostitúciót, pontosabban a prostituáltakat. A római kor szabadosságának leáldoztával arra számítanánk, hogy a szigorú, keresztény…..
Az ősz gyönyörű évszak, kirándulásra csábító színes falevekkel, gesztenyesütéssel és forró tea kortyolgatással… No meg orrfolyással, köhécseléssel és egyéb tünetekkel a megfázások időszaka is kezdetét vette. Így a történelem során alkalmazott gyógyszerek és gyógymódok sorra vételét is elérkezettnek…..
Múlt héten bizarr szépségtrendeket vettünk sorra, s szöget ütött a fejembe, hogy a férfidivat történetének extrémitásait és melléfogásait bizony hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni. Pedig a divat túlzott majmolása és a különféle praktikátlan, nevetséges vagy éppen veszélyes hóbortok követése nem…..
Rubensi idomok és darázsderék, nap barnította bőr és hófehér orcák: a női szépségideál a történelem folyamán mindig változott.  A törekvés viszont, hogy megfeleljünk-e szépségkövetelményeknek, lássuk be, örök: többé vagy kevésbé, de valahol szinte mindannyiunkban él a vágy, hogy megfeleljünk a…..
Budai Lotti 2017.09.23 07:44:42
@Andrass9: Javítottam, köszönöm. Mentségemre szóljon, a Word helyesírásellenőrzője is átsiklott e hibák felett.:)
A prostitúciót gyakran nevezzük a legősibb mesterségnek, noha - jobban belegondolva – a vadászat vagy gyűjtögetés, legalább meg kellett előzze, különben mivel is fizetett volna az ősember az ősszexért? De a tyúk és a tojás problémáján túllépve, érdemes közelebbről megvizsgálni e foglalkozás…..
A homoszexualitásról történelmi távlatban írni éppen olyan nehézségeket rejt, mint amilyenekkel a pornográfia történetét bemutató első cikkben találkoztam. Az erotikus képi ábrázolások egyes korokban olyan természetesnek, olyan mindennaposnak számítottak (gondoljunk az Ókori Róma falfirkáira), hogy…..
Mese a melltartóról: hol volt, hol nem volt, aztán megint lett. Tartott, hangsúlyozott, eltakart, majd újra kiemelt… Egyesek a nők felszabadításának eszközét látták benne, mások éppen hogy az elnyomásukét. El is égették és nem is.  Ha van ruhadarab, mely szorosan egybeforr a nők történelmi…..
A fürdés történet feldolgozó sorozat legutóbbi részében a higiénia történetének egy sötét korszakába pillanthattunk be, amikor is a középkor viszonylag fejlett fürdőkultúráját a víztől és a fürdőzéstől való rettegés és annak a hétköznapokból való teljes kiiktatása váltotta föl. A 18. század végére a…..