Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vágó.János

23 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Válogatott blog is jelen volt a 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság Münchenben rendezett Németország-Magyarország csoportmérkőzésén. Több tekintetben is életünk egyik nagy élményét éltük át...
Miután nagy nehezen, több hónapos leállás, koronavírus után véget ért a rendhagyó, 2019/20-as szezon, összegyűjtöttük Európa legnagyobb vesztes, összeomló és győztes, feltámadó csapatait is. Következzék egy "lúzer-best of" összeállítás, majd kontrasztként a nagy nyertesek klubnévsora is. Nézzük…..
A Debrecen drámai kiesése heves indulatokat kavart a Cívis városban, és a keleti térségben, Hajdú-Bihar megyében, de sok futballkedvelőt is foglalkoztat országszerte. Az ország második legnagyobb városa, a 21. század legeredményesebb csapata, a 7-szeres bajnok maradt NB I nélkül 1993 után újra. Ki…..
A Válogatott blog kétfős delegációja ezúttal Szarajevóban járt, hogy felfedezze ezt a sokak által kevéssé ismert, de fantasztikusan sokoldalú várost – és ha már ott jártunk, természetesen a focimeccsek, a város sportéletének feltérképezése sem maradhatott ki...
Az NB I. a zárófordulójához érkezett szombaton, ami előtt ugyan a bajnoki cím kérdése már eldőlt múlt héten,  a Videoton története harmadik aranyát ünnepelhette a hajrát elrontó Ferencváros előtt, azonban a kieső csapatok neve, és a 3. helyért, valamint a 4., Európa Liga-indulást érő hely…..
A Válogatott blog kilátogatott az NB II. csúcsrangadójára, ahol a már feljutott MTK és a Kisvárda találkozott. Mindkét együttes tehát immár NB I-esként kezdhette a mérkőzést, a szabolcsiak fennállásuk első bajnokijára érkeztek a Hungária körútra...
A Válogatott Blog stábja hétvégén az Érd Arénában követte végig a férfi, majd a női röplabda Magyar Kupa Döntőjét. Ez a csarnok már harmadszor adott otthont a röplabda kupadöntőnek. Szombaton a férfiak, vasárnap a hölgyek fináléi és bronzmérkőzései voltak programon. Nyolc csapat, nyolc…..
A Válogatott blog stábja Temesvárra és Aradra is ellátogatott, a városok értékeinek felfedezése mellett belekóstolni a két város sportéletébe is. Programunkat ez határozta meg, és szerencsére bővelkedtünk élvezetes futball,-és kézilabda-mérkőzésekben. A csapatok bemutatása, a meccsek összefoglalója…..
Előző bejegyzésünkben már viszonylag hosszú kirándulást tettünk a magyar futball nézőszámainak kalandos világában, aminek eredményeként sikerült egy viszonylag határozott becslést tenni arra, hogy mi az NB1-es csapatok reális nézőszáma. Az egész kutatásunk alapvető kérdése azonban az volt, hogy a…..
Vágó.János 2017.08.20 02:43:14
Sport-földrajzi kutatóként elismerésem, jó elemzés! Nálam is régóta slágertéma ez. Pont így festene nálam is egy ideális 12-es NB I! A 16 csapatosba pedig még kellene a Békéscsaba, ZTE, Szeged, és Sopron/Kaposvár/Dunaújváros. Esetleg Tatabánya vagy Nagykanizsa, Eger, Szolnok is időnként. Nagyon hiányoznak a patinás vidéki fellegvárak, nagyvárosok. Amíg ilyen nevetséges, senkit nem érdeklő mű-kiscsapatok foglalják el az amúgy is leszűkített NB I negyedét, nem is lesz jobb a magyar foci. Meghatározza a színvonalat és a foci körüli hangulatot is a nézők jelenléte vagy hiánya. Erre most láthattunk egy látványos példát, a mindig rettegett, erős délszláv csapatok egyik nagy fegyvere a fanatikus közönség, és most, hogy zártkapu volt, a Partizan csak gyenge magyaros szinten erőlködve játszott a Vidi ellen a megszokott óriási hangulat nélkül. Ennyit számít, tele vagy üres-e egy lelátó. Tavaly az EB-n is hatalmas pluszerőt adott a válogatottnak a több tízezer magyar fanatikus. Régi igazság, hogy a foci, a sport a nézőkért van. Néző nélküli helyeken focit csinálni akkora gazdasági hülyeség, mint egy bevásárló központot nyitni egy lakatlan hegyvidéken... Érthetetlen, hogy a 90-es évek óta hülye vállalkozók erőltetik ezeket a csapatokat(Stadler, Gázszer és társaik), nem tanulnak belőle, hogy nincs értelme kis lakosságú helyeken milliárdokat nyomni a fociba párszáz nézőért...
Az 5 nagy pesti csapatnál valóban nem lehet nézőszám-lakosságszám arányokat számolni, speciális esetek, hisz országszerte vannak szurkolóik, nemcsak az adott kerületben, ezért helyes is, hogy kiemeli az elemzés őket. Mi a Válogatott blognál is foglalkozunk időnként a foci-térképes témával, az NB III-ról is született térképes írás nemrég:
valogatott.blog.hu/2017/07/31/nb_iii_ujra_indul_a_buli
Véget ért az NB I 2016/17-es idénye, az elmúlt évek legizgalmasabb finisével. Ha egy forgatókönyv-író stáb összeült volna, ők sem tudtak volna drámaibb programot alkotni a zárófordulóra. Nem elég, hogy régen látott helyzet állt elő a bajnoki címért folyó küzdelemben és két klub azonos pontszámmal…..
A Válogatott blog ezúttal Dunaszerdahelyre látogatott, ahol a legnagyobb szlovák klub, a Slovan vendégeskedett. Fantasztikus élményben volt részünk! Ez az év mérkőzése a 23000 lakosú csallóközi városban, amely a magyarság központja. Nagyon várták már a helyiek és rengeteg anyaországi szurkoló is ezt…..
A Válogatott blog stábja ezúttal a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágójára látogatott ki az Új Hidegkuti Nándor Stadionba, ahol most a Vasas volt a "hazai" csapat. Tavaly még az MTK volt albérlő a Fáy utcában (is), most fordult a helyzet. Mi először jártunk az ősszel átadott új létesítményben.…..
A Válogatott blog delegációja ezúttal a férfi röplabda NB I bajnoki döntőjének 4.mérkőzésén tette tiszteletét. A döntő eddigi forgatókönyve úgy alakult, hogy először a meglepetéscsapat Pénzügyőr győzött Kaposváron, elvéve a pályaelőnyt (1:3), majd a 2.mérkőzésen hazai pályán is megverte a…..
A minap egy ismerősöm megkeresett Facebookon, hogy segítsek neki egy cica ügyében. A vége az lett, hogy szerintem többet nem beszélünk. Most leírom, hogy hogyan NE segítsetek állatokon, és hogyan tudtok segíteni TI egy cicán vagy kutyán...
Vágó.János 2017.03.18 23:39:19
Kicsit bonyolultabb a helyzet, mint ami a cikkben szerepel. Vannak nehéz helyzetek, dilemmák. Például én egy kis lakásban lakom, egy olyan 12 éves cicával, aki már messziről sem tűrt meg soha egyetlen más cicát sem a közelben, hangosan ordít, nagy stressz lenne neki egy idegen cicával egy lakásban lenni rövid ideig is,, nem lehetne elszeparálni őket pár órára sem. Kijár a konyhába, fürdőszobába is(ott az alom pl.), ennyi a mozgástere, mert ki nem mehet egy emeletes bérházban az emeleti folyosóra... Már attól is idegbeteg lenne, ha a másik helyiségbe zárt idegen cica nyávogását hallaná, szagát érezné. Aki ilyen helyen lakik, de nagyon elszánt állatmentő, az mit tehet, ha ilyen okokból nem tud befogadni egy napra sem a lakásába árva cicát? A másik, hogy vannak olyan alja gonosz elemek, hajléktalanok, állatkínzók, akiktől ha elviszünk egy cicát, még azzal is jobban jár, ha valahol csak úgy letesszük egy csendes parkban, erdős részen....persze csak akkor, ha nincs amúgy baja. Nyilván ez sem jó megoldás, de ha S.O.S-helyzet van, és azonnal el kell venni valakitől, mert ott pusztulna el, ez is jobb a semminél. A nehezebb, ha láthatóan beteg egy talált cica, és orvoshoz kéne vinni. A legolcsóbb ivartalanítás is minimum 6-8000 ft...Mi van, ha a megtalálónak egyszerűen nincs ehhez félretett többezer, vagy akár több tízezer forintja...?Borzasztóan elszállt árak vannak az állatorvosi rendelőkben, visszaélnek a monopóliumukkal. Kevés fájóbb dolog van annál, mintha egy lelkiismeretes állatmentő ezekkel szembesül, hiába szeretne mindenképp segíteni. Ha volna igazság a világon, az összes állatmentőnek nagy háza volna nagy kerttel, udvarral, ahova befogadhat sok árvát, akár csak ideiglenesen pár napra is, amíg tudja hirdetni, vagy segítséget, pénzt kérni. Az állatkórházak pedig nem vinnék az egekbe a gyógyítás tarifáit az extraprofitért.
Vágó.János 2017.03.22 05:16:26
@Macska_fogó: Nem kényelmes kifogásaim, hanem komoly gyakorlati kizáró okaim vannak sajnos! Mit tehetnék, ha a macskám rákezd nyávogni, hogy kimenne a szobából,(ahogy ezt évek óta teszi napjában sokszor) de nem lehet, mert a konyhán vagy a fürdőben ott egy idegen cica? Ha kimenne, óriási balhé lenne, akár neki is támadna, ha nincs szállítódobozban a befogadott cica. Minkét macskának nagy stressz lenne egymás látványa is. Egy kicsi lakásban, nehéz természetű saját macskával-aki sosem tűrt meg más macskát a közelében sem- megoldhatatlan a befogadás, szeparálás, arról az apróságról nem beszélve, hogy albérletről van szó, másé a lakás... Szóval sokan lehetnek ilyen helyzetben, hiába szeretnének állatot menteni, befogadni. Egyébként régebben, mikor még az egri nagy kertes, udvaros családi házamban laktam, Pesten egy erdős területről a poros úton hangtalanul nyávogni próbáló, segítséget kérő kiscicát gondolkodás nélkül felkaptam, és felültem vele a távolsági buszra, a táskámba csempészve, és hazavittem! Nem ideiglenesen, hanem végleg! Ott simán elfért több cicával is. Teljesen más helyzet egy saját nagy kertes házban, vagy egy pici albérletben élni a nagyváros közepén gangos emeleti folyosón állatmentés, befogadás szempontjából. Amúgy pedig segítettem már többféleképp állatvédőknek, mentésekben, keresésben, kajával, és évek óta Budapest több pontján árva cicákat etetek. Még 2 órája is náluk voltam. Ezeket azért írtam, hogy árnyaljam a képet, bizony sok olyan helyzet lehet, amikor hiába szeretne valaki befogadni, ha több kizáró ok is fennáll, nem mindig rajtunk múlik, ki tud befogadni akár csak 1-2 napra is.
Vágó.János 2017.03.23 01:58:42
@Macska_fogó: Sajnos azok, akik nem látják, hogy segíthetnének állatokon, nem is fogják ezután sem...Akiben nincs meg az ilyen empatikus készség, nem is lesz. Ráadásul mit is várunk a mai világban, amikor az utcán rosszul lévő ember mellett is sokan mennek el közönyösen...Visszatérve még az ideiglenes befogadáshoz, ha nagyon S.O.S-helyzet lenne, egy napra még ennyi hátráltató lakáskörülmény mellett is valószínű, megpróbálnám, csak akkor még nem beszéltünk olyan szempontokról, hogy mi van, ha valakinek nincs egyszerűen félretett pénze állatorvosra? Nálunk pl. ez a helyzet. Így ha még össze is adnák valakik utólag a költséget, addig sem tudnám megelőlegezve kifizetni a gyógyítási beavatkozásokat. Az ivartalanítások is pl. még akciósan is 6-8000 ft-ok szoktak lenni. És ha hirdetnek is egy cicát a neten, hogy sürgős, nem maradhat ideiglenes befogadójánál, az emberek úgy vannak vele, hogy ha már nem az utcán van, valaki felvitte a lakására, nem kapkodnak segíteni, meg van oldva az ügy... Így szoktak végleg az ideiglenes befogadónál maradni a cicák... Ami ugye nálunk a saját macskagyűlölő cicánk miatt kivitelezhetetlen. Úgyhogy senki nem veheti biztosra, hogy majd elviszik tőle az ideiglenesen nála lévő cicát. A Facebookon naponta sok tucat S.O.S- cicás helyzet olvasható, az emberek ingerküszöbét sajnos egy idő után, a sokadiknál már nem érik el a segítségkérő felhívások.. Ha majd újra a nagy házunkban lakhatok, ott már más lesz a helyzet, és 2 emelet, padlás, garázs, több szoba, lépcsőház, udvar, hátsó kis ház esetén nem jelenthet gondot ideiglenes elhelyezés. Addig is marad a sok más módon való segítésük, pl. etetés, én ennyit tehetek. Egyébként az állatvédő szervezetekről egy adalék: olvasható most a Facebookon cicás csoportokban egy elszánt cicamentő nő drámája, aki Pest melletti erdőbeli házából kilakoltattak, és nem engedik vissza az örökösök, a sok cicája ott maradt, és nem tudja tovább őket etetni, gondozni, Azt írják a róla szóló cikkben, hogy az állatvédő szervezetek sem segítenek neki, és mások sem... Szóval a cikkel annyiban továbbra sem értek egyet, hogy nem mindig az emberek elszántságán múlik, tudnak-e menteni, befogadni cicát, ha a pénzügyi és lakásfeltételek nincsenek meg mellé,
A Válogatott blog kétfős csapataként ezen a hétvégén ismét kalandoztunk kicsit az NB III-ban. Az Újpest-Fradi előtt ezúttal a Nyugati csoport kiemelt rangadóján, a Győri ETO érdi fellépésén jártunk, képes és videós beszámolónk következik...
A Válogatott blog kétfős delegációja a hétvégén Kolozsvárra is eljutott, így Berlin mellett Erdély fővárosából is tudósítunk. Kolozsvár jelenleg Románia 2. legnagyobb városa 324000 lakosával, ebből 49000 magyar. A Kincses Város szépsége közismert, rengeteg látnivalója, kulturális programja mellett…..
December első hétvégéjén a világot lázban tartó Barcelona-Real árnyékában az NB III Nyugati csoportjában is egy kis "El Clásicót" rendeztek, mégpedig a Diósd-Érd szomszédderbi formájában. Ez a mérkőzés hagyományosan érdekes, izgalmas presztízsrangadó, tekintettel arra, hogy a két település…..
A Válogatott blog kétfős delegációjaként szombaton félnapos programként egy meccs,-és stadionnéző túrát csináltunk. Először Óbudára látogattunk, ahol is az NB III Nyugati csoportjában a III.kerületi TVE-FC Tatabánya mérkőzést tekintettük meg, majd az Elektromos Népfürdő utcai stadionját jártuk…..
2016. október 23-a egy finnországi, svéd többségű, szigeti kisváros, Mariehamn számára is nevezetes ünnep. Vasárnap ugyanis az IFK Mariehamn együttese fennállása során először megnyerte a finn bajnokságot, a Veikkausliigát! A nemzetközi média a finn Leicesterként említi sikerüket...
Látogassunk ezúttal Bulgáriába néhány meghökkentő futball történet erejéig! A bolgár fociban ugyanis olyan dolgok történnek, amivel igazolják a pejoratív "balkáni állapotok" szófordulatot. Főszereplőnk, az ország egyik legnépszerűbb klubja, a CSZKA Szófia egy év alatt elképesztő dolgokat élt meg.…..
Hosszú évek után az új NB I-es szezon 5. fordulóját követően augusztusban ismét előállt a régi helyzet: a tabella első négy helyén budapesti csapat állt. Azóta újra beférkőzött az élbolyba a Videoton és a Haladás- de a budapesti csapatok száma és jó szereplése ismét reflektorfénybe állította…..
Kétfős futballszerető küldöttségünk vasárnap Brüsszelben járt. A belga és egyben uniós főváros rengeteg felfedeznivalót, látványosságot kínál, egy nap általában kevés ahhoz, hogy mindent bejárjunk. A színes, multikulturális városban rengeteg náció él, az építészeti stílusok, a kultúrák,…..