Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KLART

71 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A családi vállalatokban nagy a szakadék aközött, amit a külvilág lát, és ami ténylegesen a cégen belül van. Kifelé az egység, az erő, a pénz, a hatalom látszik, a családi név pedig kötelez. A családi rendszeren belül azonban sokszor egy ki nem mondott hatalommegosztás működik, mely szerint “az…..
Szerző: dr. Ránky Anna Ismerős a mondat? Kicsit olyan ez, mint az, amikor azt mondja az anya vagy az apa, vagy legyen az bármilyen gondoskodó hozzátartozó, hogy „Amíg az én kenyeremet eszed, addig itt az történik, amit én mondok.” Tényleg? És a felszín alatt vajon mi az igazi valóság?  ..
A. Közlönyfigyelő, aktualitások A.1. Közlönyfigyelő Jelentős gazdasági hatással járó rendelet a hét folyamán nem jelent meg. Kiemeljük ugyanakkor más körben azt, hogy az óvodák és bölcsődék ismételten kötelesek kinyitni, míg az iskolák konzultációs és ügyeleti jelleggel fogadhatják személyesen a…..
A. Közlönyfigyelő, aktualitások A.1      támogatás rövidesen – VEKOP-1.2.6-20 MIKRO-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása..
A. Közlönyfigyelő, aktualitások A.1 Bértámogatás Az igényléssel kapcsolatos különböző tények és körülmények bizonyítása elsőre nehézkesnek tűnik, ám ezek a következő módon jelentősen egyszerűbbé tehetők...
A. Bértámogatás, különadók A.1 aktualitások Összességében kijelenthető, hogy nem jelent meg a konferencia keretében megtárgyalandó újdonság. Mindazonáltal a bértámogatás tekintetében kiemelnénk, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megjelentek az új igénylő nyomtatványok egy…..
A. Vállalatfinanszírozás (támogatások, kedvezményes hitelek) A.1 munkahelyvédelmi bértámogatás Munkavállaló és munkáltató közös kérelme, amely a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz nyújtandó be. (A kérelem újra elérhető, de még a régi rendelet szerinti kérdések vannak benne.…..
Szerző: dr. Ránky Anna Greiner növekedési modelljét sokszor használja a családi vállalatokkal kapcsolatos szakirodalom.[1] Általánosan elfogadott elv, hogy sokkal célravezetőbb, ha a generációváltás egy lassabb folyamaton keresztül történik meg („evolution”, azaz fejlődés), mintha egy rapid…..
Szerző: dr. Szabó Levente Antal Egyedül vállalkozni nehéz. Társakkal sokkal könnyebb. Legalábbis annak tűnik. Megosztjuk a kockázatot, így úgy érezhetjük, hogy könnyebb belefogni. Összetesszük tudásunkat, tőkénket, kapcsolatrendszerünket. Vállat vállhoz vetve, egy mindenkiért, mindenki egyért.…..
A. Vállalatfinanszírozás (támogatások, kedvezményes hitelek) A.1 munkahelyvédelmi bértámogatás..
Szerző: dr. Ránky Anna   Ki ne ismerné Michael Schumacher nevét és az ő tragikus történetét? 2013. december 28-ig az egész világ őt irigyelte: micsoda őstehetség, micsoda sikerek, micsoda vagyon (közel 1 milliárd dollár)! Ha Forma 1-es versenyezésről volt szó, akkor az ő nevét mindenki ismerte, a…..
A. Aktualitások A.1 Különadók Hitelintézetek hitelintézetek (egyéb pénzügyi vállalkozások nem!) 3 részletben fizetendő Korábbi különadó tv. az adóalap, (módosított mérlegfőösszeg) 50 milliárd feletti részének 0,19 %-a az adó adóalap továbbra is csökkenthető a látvány csapatsportok…..
A. Mezőgazdasági vállalkozások adó- és járulékfizetési kedvezménye A járulékfizetési, illetve egyéb könnyítéssel érintett vállalkozások körét kiterjesztették a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások körével (pl. szőlőbortermelés, szőlőtermesztés, növénytermesztés). Így irányadó ezen…..
Bár a Magyar Közlönyben még nem jelentek meg részletszabályok a gazdasági csomag tekintetében, ugyanakkor két bejelentés történt erre vonatkozóan a legutóbbi konferencia óta. Utalást kaptunk a kialakuló részletszabályokra egyrészt az MNB-től, másrészt sajtón keresztül a Kormánytól. Ezek alapján a…..
Szerző: dr. Ránky Anna Mit lehet tenni, ha van egy „Fredo” a családban? Előző bejegyzésünkből megtudhattátok, hogy mi az a Fredo-hatás, és hogy hogyan lehet meggyőződni arról, hogy van-e a cégünkben olyan családtag, aki szinte csak a cég kárára van (lásd: Fredo-teszt).  ..
I. Gazdaságvédelmi akcióterv Ez idáig mindösszesen a költségvetési tervről szóló kormányrendeletet adták ki, így konkrétumokról még korai beszélni. Mindazonáltal a KLART csapata a költségvetési tervezet kapcsán az alábbi következtetéseket vonta le:..
Elektronikus szerződéskötés A konferencia keretében röviden összefoglalásra kerültek az elektronikus úton történő szerződéskötés lehetőségeiről tartott konferencián elhangzottak. Ezt a témát jelen összefoglalónkban terjedelmi okokból külön nem részletezzük, kérjük, hogy azzal összefüggésben…..
Szerző: dr. Ránky Anna A Keresztapa című filmet mindenki ismeri, talán még a Z és Y generáció is. A Corleone családra úgy is tekinthetünk, mint egy extrém példája a családi vállalatnak. De mint minden családi vállalatban, náluk is van egy családtag, akivel csak a baj van. Ezt mindenki érzékeli,…..
Elektronikus szerződéskötés lépései I. Teljes bizonyító erejű magánokirat elektronikus környezetben II. Minősített elektronikus aláírás és ebbe ágyazott időbélyeg megszerzése III. Szerződéskötés..
Jogszabályi aktualitások: Új, jelentős jogszabályi rendelkezések a legutóbbi konferencia óta nem léptek érvénybe. Fizetés nélküli szabadság és táppénz viszonya A válasz tömören az, hogy a munkavállaló nem jogosult a munkáltató által is fizetett táppénzre a fizetés nélküli szabadság ideje…..
Szerző: dr. Ránky Anna „Jóban vagyok a testvéremmel.” „Ki nem állhatom a testvéremet.” „Nincs kapcsolatom a testvéremmel.” „Nincs testvérem.” Biztosan ismerősek ezek a mondatok. A testvéri státusz, ahogy a szó eredete is mutatja, azt jelenti, hogy két ember egy testből és egy vérből származik. Ez…..
Második konzultációs alkalmunk is lezajlott, ahol a legfrissebb kormányrendeleteket és a résztvevők legfontosabb kérdéseit beszéltük át. Az alábbiakban összefoglaljuk, mik voltak a konzultáció témái, kérdései...
Megtartottuk első ingyenes konzultációs telefonkonferencia beszélgetésünket március 19-én, mely a nehéz helyzet ellenére rendkívül inspiráló volt. Arra gondoltunk, hogy hétről hétre megosztjuk Önökkel a beszélgetések legfontosabb gondolatait. Az első alkalmon szóba kerültek a vészhelyzettel…..
Sokat gondolkodtunk, hogy a kialakult helyzetben hogyan tudnánk tudásunkkal, tapasztalatainkkal segíteni, támogatni Önöket. Olyan jogi kérdések, dilemmák merülnek fel a következő napokban, hetekben, vagy akár merültek már fel, melyek a szokásos napi jogi kérdésektől merőben…..
Szerző: dr. Ránky Anna inden alkalommal, amikor felteszem ezt a kérdést a hozzám érkezőkhöz, látom a szemekben a kigyúló fényeket. Egy azonnali gyors elcsodálkozást, hogy tényleg, milyen érdekes, ezen a kettősségen még soha nem gondolkodtam el. Evidenciákról beszélünk ugyanis. Az, hogy kik…..