Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zonga1

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az álláskeresők közül sokakat akár közösségi oldalon való megnyilvánulások miatt is kiszórhatnak a szóbajöhető jelöltek közül. Hogy jó-e, ha utánajárnak a leendő munkáltatók a Facebookon a jelölteknek vagy sem (én spec. nem tartom fair-nek a jelölttel szemben ezt), azt egy másik poszt témája…..
zonga1 2016.05.25 17:05:22
Athos 64-gyel értek egyet!
Ha mi közük hozzá, minek osztod meg? Ha bárki láthatja, akkor miért ne nézhetné meg? Ha bárki láthatja, akkor ő is.

Nem ez alapján dönt, de segíthet. Ahogy te is informálódsz, utánanézel az új cégnek, ő is meg fogja tenni rólad. Miért ne tehetné meg? Ha nyilvános, akkor neki is joga van megnézni. Fordítva is működik: amikor elmégy egy céghez, te is rákeresel mondjuk a cég honlapjára, beírod a google-ba. Nem biztos, hogy ez alapján döntesz, de azért sok mindent elárul. Ha 5 éve nem frissítették a honlapot, az is egy infó.... Ha elmegy az ember egy ügyfélhez beszélni, vagy üzletet kötni, akkor is megnézi az ember, mit tudunk meg a másikról. Mivel ő tette ki magáról, ez miért lenne törvénysértő, etikátlan? Segíthet abban, hogy valamit meg tudjak az illetőről, hogy célszerű közeledni felé: humoros vagy inkább nem, zárkózottabb vagy inkább kitárulkozó, szereti a macskákat stb. Már is van egy közös pont, amiről lehet beszélgetni, vagy tudod, milyen módon közelíts az illetőhöz. Én is rékeresek a gyerek iskolájára, óvó nénijére stb. Akkor ő is megteheti.
Igenis sok mindent elárul egy FB-oldal. Nem feltétlenül kell minden szót elhinni, ami oda van írva, de pont azt árulja el például, hogy tudatos vagy-e, odafigyelsz-e, mit osztasz meg vagy sem. Tele vagy helyesírási hibákkal vagy sem.... Ez olyan, mint az öltözködés. Persze, ne ez alapján döntsön, de azért jellemez engem, sok mindent elárul.
Egyébként sem árt vigyázni. Munkaügyi perben, válópernél, gyerektartásnál is bukott le illető. ( semmi pénze nem volt állítólag a gyerekére, de a külföldi luxusnyaralásokról posztolgatta a képeket. Szerinted elhitték neki, hogy milyen szegény?) Vagy betegállomány alatt rakod ki a tengerparti nyaralós képeket. Biztos elhiszik, hogy beteg vagy.
Én is azt gondolom, hogy ésszel! Lehet privátban is küldeni dolgokat, megosztani, szűk csoportoknak is megosztani dolgokat. És mindenütt elmondják, hogy az internet nem felejt. Azért mert töröltél valamit róla, még megkereshető.
Egyébként meg nem fogják az orrodra kötni, miért nem hívtak be egy interjúra, nem tudhatod. Lehet, hogy ezért, lehet, hogy azért mert béna az email címed(cukibogar@...), nem esztétikus az önéletrajzok. Ezek ugyanolyan fontosak, mint a tartalom. Sőt! A tartalmat mesterségesen, profi segítséggel "megcsinálhatod", ez fog inkább jellemezni téged. Lehet, hogy tényleg ezért nem vesznek fel valahova, csak nem fogják ezt veled közölni.
zonga1 2016.05.25 18:44:34
@bElannaTorres: Nem az a baj, ha NÉHA kiteszi, mit főzött. De mindennap? Azt is kiteszi, melyik nap milyen ruhában megy dolgozni? Mit vett a boltban? Nem a főzéssel van a baj, de ez - nálam- a beteges magamutogatási mánia, beteges közléskényszer.
Ha azokkal akarja megosztani, akit szintén érdekel, akkor csináljon egy főzős csoportot és ossza meg! De mindenkivel nem kell. Az összes kollégának, szomszédnak stb. miért kell ezt nézegetnie?

Hát épp ez az, leírtad a lényeget: például nagyon jól mutatja egy FB-profil, hogy mennyire vagy szociális, mennyire lehet veled együttdolgozni. (Ezt nyilván korlátozottan, de a szociális képességeidről nagyon sokat elárul.) Például aki mindennap 15 dolgot megoszt, az mennyire van tekintettel másokra? Tudsz-e összefüggően, értelmesen kommunikálni? Beszólogatsz-e mindenkinek? Van eredeti gondolatod vagy csak mások idézeteit, gondolatait, közhelygyűjteményeit ismételgeted. Szóval a szociális készségek néha sokkal fontosabbak, mint a szaktudás. Az önéletrajz viszont a szaktudásodat, tanulmányaidat mutatja be, nem a szociális készségeidet!

Nem benyomásokat AKARNAK szerezni, hanem akarás nélkül szereznek. Ez olyan, mint amikor beszélsz valakivel telefonon, vagy leülsz mellé a buszon. Ha akarod, ha nem, lesz róla VALAMILYEN benyomásod. Ezért fontos, hogy mi irányítsuk, hogy milyen benyomás alakuljon ki rólunk.