Adatok
Herbert Gyula
37 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Bertalan nap után már vészesen közeledik az ősz. Ezzel a színes évszakkal kezdetét veszi a betakarítási szezon. Ha elsőként a szőlő szüretelését említem - részemről a szívem csücske - akkor már a Balatonnál augusztus közepén megkezdték a Csabagyöngye szüretelését és a reduktív technológiának, a…..
Idén immáron tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Tihanyi Levendula Fesztivált, mely az odalátógatóknak felejthetetlen élmény nyújtott. A rendezvény helyszínéül Tihany, és a körülötte elhelyezkedő Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elterülő hatalmas levendula-ültetvény szolgált. Már ahogy az…..
Idén sem maradhatott ki az Etyeki Piknik a repertoárból. Így hát a barátokkal összebeszélve felültünk a tizenegynegyvenes Ikarusra, és elzötyögtünk Etyekre. Eleinte az idő nem akart kedvezni nekünk, de végül beadta a derekát, és a szikrázó napsütésben élvezhettük a borok frissességét és ételek…..
Nem mindennapi kóstolón vehettem részt pár hete. Zoli barátom és Eszter egy igazán szép borsort gyűjtöttek össze az évek folyamán a Heumann Pincészettől. (Volt olyan tétel is amit méga Borkápolnás időszakomból tőlem vásároltak meg.)Kezdésnek az Eric's Dream 2015-ös évjáratú bor került a poharunkba.…..
Elég morcos, csúszós időjárással indult az ez évi február. Ezzel mit sem törődve, annál nagyobb izgalommal vártuk, hiszen elkezdődött a furmint hava. Most aztán egy hónapon keresztül a csapból is a furmint fog folyni, borbárok, borszaküzletek tele lesznek kóstolókkal, akciókkal. Persze, meg is kell…..
A Top100 borkóstolónak nem is lehetett volna jobb helyszínt választani, mint a patinás Pesti Vigadót. Munka után én is felkerekedtem tehát, hogy megkóstoljam a tavalyi évben kiválasztott legjobb borokat.
Pár gondolat a kóstolóról…
A terembe belépve egyből egy vertikális kóstolóba keveredtem,…..
A nyáron megrendezésre került Pezsgő Június Nagykóstoló "Pezsgő összekóstoló" mesterkurzusáról íme itt a teljes pezsgősor jegyzetem, és remélem segít abban, hogy kiválasszátok a koccintásra megfelelő tételt.Ha pedig nosztalgiából végigolvasnátok a teljes cikkemet, akkor kattintsatok az…..
Az elmúlt időszakban számtalan kóstolón vettem részt. Ezért úgy gondoltam, hogy összegyűjtök nektek párat közülük, amiket bátran ajánlok a karácsonyi asztalra, vagy akár ajándékba is.
1. Holdvölgy Pincészet - Vision 2013Számomra az idei év legkedveltebb pincészetévé váltak. Kifinomult borok,…..
Manapság egyre többet hallunk a klímaváltozás okozta problémákról. Egy 2012-ben elkészített predektív kutatás szerint sajnos ez 2050-re kihatással lesz globálisan a szőlő- és borágazatára is. Ez a kimutatás elemezte, hogy melyik régió lesz alkalmas a hőmérséklet emelkedés, és a szárazság ellenére is…..
A bor és a zene manapság már nem létezik egymás nélkül. Ennek lehettünk száj- és fültanúi a szerda este megrendezett zenés borkóstolón, ahol a szekszárdi Pastor Pince borait kóstolhattuk és St. Martin kiváló improvizációit hallgathattuk.Bevallom - St. Martin klasszikus, szép számait ismerve - egy…..
Tegnap ismételten összeültünk a Vinoport Online Bormagazinnal, és a termelők által beküldött borokat teszteltük. Jegyzeteltem pár sort a borokról, és gondoltam megosztom veletek.
Első tételünk egy pezsgő volt a Bock Pincészettől, amely Marcell névre hallgat, a 2011-es évjáratból. Chardonnay és…..
Borkóstolás 30 felett.
Korunk előrehaladtával bizony az érzékszerveink sem fiatalodnak, és így az általuk érzékelhető külső impulzusokat már nem úgy értelmezi az agyunk, ahogy régebben. Ha kopik az érzékelésünk, retteghetünk a nehezen megszerzett borkóstolási tudásunk elvesztésétől?
Mivel az…..
A tegnap esti Winelovers Afterwork rendhagyó volt, hiszen a borok, gyöngyözők és pezsgők mellett koktélokat is lehetett kóstolni a Locavore étteremben.A koktélok bor és pezsgő alapokra voltak felépítve, és saját készítésű szirupokkal bolondította meg a készítője Ódor András. Különleges ízek…..
Akinek egy picit is a szíve csücske a Tokaji Borvidék, annak bizonyára nem kell bemutatnom a dinamikusan fejlődő HOLDVÖLGY Pincészet munkásságát. Pár napja az ETAP borbárban debütált a pincészet az új tételeikkel. Gincsai Tamás - aki régebben a Vylyan Pincészetnél borászkodott, és Berecz Stéphanie…..
Vízből bort: megcsinálták!
Örülünk?
2016-06-24 | Herbert Gyula
Egy vérbeli borkedvelő számára megrázó hír lehet, hogy a bor szintetikusan, vagyis mesterségesen, szőlő felhasználása nélkül is előállítható. Nekem is kissé misztikus volt, amikor a New Scientist oldalán azt olvastam, hogy ez ma…..
Természetes élesztők
2016-06-20 | Herbert Gyula
Nyitókép: saccharomyces cerevisiae
A Winelovers Afterwork rendezvénysorozatán a spontán és naturális borok kerültek terítékre. Izgalmas naturális tételeket lehetett kóstolni, amikről azt érdemes tudni, hogy a borász szinte beavatkozás…..
Törley, Francois, Hungaria: titkok és érdekességek
Mesterkurzus
2016-06-16 | Herbert Gyula
Pezsgő összekóstoló, avagy a buborék-buborék közötti különbségek nyomában címmel tartott mesterkurzust a Pezsgő Június Nagykóstolón a Törley Pezsgőpincészet. Kiderült, Koczuba Róbert pezsgőmester nem…..
Egy olcsó, amerikai-brit áruházláncban kapható chilei vörösbort választott a világ legjobbjának a Decanter World Wine Awards-on.
Nem kell mélyen a pénztárcába nyúlnia azoknak, akik a világ legfinomabbjának választott borát szeretnék megkóstolni. Idén ugyanis az amerikai tulajdonú, brit Asda…..
Nem is tudom, hogy miért nem írtam még erről a szőlőfajtáról, hiszen ez az egyik nagy kedvencem.A Sauvignon blanc bora, és a szőlő(Kép: WineFolly)A Sauvignon blanc-t a nemzetközi szőlőfajták közé soroljuk. Valódi hazáját a franciaországi Loire-vidékre tehetjük, azon belül is Sancerre és a…..
Manapság már majdnem minden hónaphoz köthető egy szőlőfajta, ezért az április hónap fajtája: a kékfrankos.Honnan is ered, mit tudhatunk róla?Kékfrankos morfológiájaKép: www.obstsortendatenbank.deEredete a mai napig tisztázatlan, ahány kutatás, publikáció, előadás, annyiban más-más születési hely…..
Metszés pillanataNyakunkon a tavasz, ezért ideje elkezdeni a szőlő körüli munkálatokat, azokból is legelőször a metszést. A nagyobb borászatok, termelők a metszés műveletéhez már a téli időszakban hozzákezdenek, de semmiképpen sem december előtt, inkább január közepétől. A metszési munkálatokat…..
Ha hiszitek, ha nem (de szerintem Ti is tudjátok), a mai borkedvelők között rettenetesen sok a sznob ember. Nincs is ezzel baj, mivel ők is a társadalom részei, csak ne nyílvánuljanak, ha nem értenek a dolgokhoz... :)Kép: Wine FollyA minap egy borbárban jártam, és egy délceg "úriember" (aki, a fent…..
Az év első nagyszabású kóstolója is megtörtént a múlt hétvégén, két napon át, új helyszínen, valószínűleg a NASA erőszakosabb volt a Millenárison. :)BortudósDe szerintem a kóstolni vágyókat ez nem tántorította el, hiszen szinte az összes jegy elkelt. Számomra eddig ez a Borjour Magnum volt a…..
Munka után... :)Egy új rendezvénysorozat látszik kibontakozóban a Winelovers csapatától, amelyet Afterwork névre kereszteltek. Igen, valóban jól esik munka után egy kis kikapcsolódás...főleg ha borról van szó. :)A legelső alkalom a KAJAHU "interaktív" étteremben volt megrendezve, ahol volt…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz