Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kormos Rebeka

301 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pompás Napok Leánytevő Sárkány 2019.11.15 05:00:00
Ipolyi Arnold gyűjtése nyomán:  Volt hajdan egy szegény ember, ki kenyerét terhes szolgálattal keresé, de ezt a szolgálatát is elvesztette. Elment szolgálatot keresni s összejárta talán az egész világot, de ki sem könyörült rajta.   Útközben végre találkozott egy farkassal egy erdőben. Kérdezi a…..
Népmeséink megmozgatják a képzeletet  függetlenül attól, hogy olvassuk őket vagy felolvassák nekünk, esetleg mesemondót hallgatnunk. A pillanatnyi élmény, a személyes megélés teljesen elvarázsol minket. Fotó: Peer Réka Hogy jönnek ide a számok? A kutatók szerint az egyes kultúrákat jellemezni…..
Pompás Napok Népmese-foglalkozás 2019.11.09 12:35:29
Álljon itt három - mint a mesékben - a Pompás Napok cikkei közül, ami segíthet közel kerülni népmeséinkhez: A tanulás ősi módja a modern ember szolgálatábanMesés eszközök a mindennapi oktatásban és nevelésbenHogyan neveljünk olvasó gyereket? Aki nem hiszi, járjon utána! A Pompás…..
Egyesültünk tagjai is részt vettek az Ócsai Tájház és az Ócsai Református Műemlék Templom által szervezett közös programban.Fotó: Peer Réka "A Kulturális Örökségvédelmi Napok keretében az Ócsai Tájháznál ismét viseletbe öltözött hagyományőrzők népesítették be a portákat. Nagy büszkeség, hogy a…..
MOHA Ócsai félgyász 2019.11.01 15:42:44
"Az örömnek, de a bánatnak is megvan az ideje." Asszonyaink őrzik a félgyász viseleteket Ócsán. Köszönjük a szabás-varrás műveleteit Akácos Viktória-nak, a fotót Peer Réka-nak! A félgyász oly gyász, mely a valódi szokott mély gyásznak csak némely jeleit viseli, mutatja, pl.: a női gyászruha nem…..
Részletekért klikk a Programok rovatra, vagy kövesse az esemény szervezését a Facebook eseményen!..
"Őrizd meg, védjed múltbeli örökségedet,Benned él nemzeted, százágú gyökered.Vigyázd a kincset, mely rád hagyatott."   Magyar Ilona és Magyar Mária által írt, hiánypótló könyv kapható az Ócsai Tájházban péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00 között vagy az egyesületi alkalmakon.Túl azon, hogy…..
MOHA Küldetésünk 2019.11.01 14:07:07
Fotó: Peer Réka Céljaink Célunk és tevékenységünk a 19-20. század fordulójáról , a még élő emlékezeten megtartott, ócsai népszokások, hagyományok, és viseletekhez kapcsolható értékek felkutatása, felidézése, hiteles bemutatása.Magyar Ilona és Magyar Mária szellemi hagyatékát, viseleti gyűjteményét…..
Mozgás És Hagyomány Kulturális és Szabadidő Sportegyesület módosított ALAPSZABÁLYA Érvényes: 2018.05.13 A Mozgás és Hagyomány Kulturális és Szabadidő Sportegyesület rendkívüli közgyűlésén alapszabályát a következőkben állapítja meg: I. pont Általános rendelkezések: Az Egyesület neve: Mozgás és…..
Pompás Napok A három vásárfia 2019.11.01 10:51:19
Bukovinai székely népmese, Kovács Ágnes lejegyzésében: Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, még azon is túl, az üveghegyeken is túl, volt egyszer egy szegényember, s annak a szegény embernek volt három mi­haszna…..
Pompás Napok A kígyótestvérek 2019.10.25 14:46:53
Korpás László elmondása alapján jegyezte le Ortutay Gyula: Egyszer vót, hol nem vót, vót egy özvegyasszony. Annak vót egy iskolába járó fia. Forrás: mutargy.com Vót egy negyelős gyepűje madzagbul csinálva. Egy szombati nap kért az anyjától négy krajcárt irkára. Felment az oskolába, kieresztették…..
Kriza János gyűjtése alapján: Ecczör volt hol nem volt, hetedhét országon, még azon is tul, még az Operencián is tul, bédőlt kemencének kidőlt ódalába, vén asszony szoknyájának a hetvenhetedik ráncába volt egy fejér bolha, annak a köllős-közepibe volt egy fényös királyi város, a városba pedig…..
Benedek Elek gyűjtése nyomán: Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egyszer egy király s annak két fia. Forrás: hiveminer.com Az idősebbik fiú, ahogy egy kicsit fölcseperedett, s kiserkedett a bajusza, feleségül vett egy szép királykisasszonyt,…..
Pompás Napok Hamujutka Jancsi 2019.10.11 07:13:58
Székelyföldi gyűjtésből, Vargha Gyula szerkesztésében:  Hát bizony vót, ha vót, hetedhétországon túl es vót. A hól a tetüt, bolhát száz mázsa vassal patkolják, hogy a súlyba bele ne üsse a lábát. Nincs hazugság nélkül, de ha ma nem vót, lehet holnap, egy szemhunyoritás és megtörténhetik: Egyszer…..
A mese szót hallva, folyton felvetődik, hogy ez "csak" gyerekműfaj?A meseterapeuták között elfogadott vélemény, hogy ha csupán a gyerekeknek tálalják népmeséinket, és az arra érdemes műmeséiket, akkor is elegendő a teendő. Ők azok a szakemberek, akik Boldizsár Ildikó meseterápia módszertanát…..
Mivel ezen a hétvégén vannak az Európai Madármegfigyelő napok, ingyenes Mesetárunk rendhagyó módon bővül.  Forrás: gyereatiszatora.blog.hu, Szabó Endre fotója 4 rövid mesét gyűjtöttünk, azok kedvére, akik ezen a hétvégén az őszi madárvonulás kapcsán az égre emelik tekintetüket. Az évnek ebben a…..
A hála érzés, és mint ilyen, megfoghatatlan, felmérhetetlen és emberi értékfogalmakkal ki nem fejezhető. Csak akkor van jogod számon tartani, ha Te tartozol vele másnak. Ez lelkiismereted feladata. Wass Albert szavaival kibélelve állítottuk össze mai napi cikkünk anyagát, mert valóban hálásak…..
A Parasztbibliában olvasható Kolos Nándor elmondása alapján, Letkésen feljegyezve: Fotó: Peer Réka A Noé vitt be szőlővesszőt is a bárkába, és amint kezdett a víz apadni, szállt le a vízözön, Noé próbálgatta, hogy mennyire van a föld még a bárka aljához. Szőlővesszőket vitt a bárkába és szúrta le.…..
Visszaszámlálás és készülődés Manapság a mesemondók a nyár végével elkezdik a felkészülést a Magyar Népmese Napjára. A legtöbben egész évben gyűjtjük, gyakoroljuk azokat a meséket, amelyeket ezen a jeles napos elmondhatunk. A Pompás Napok csapata az idén több, a népmese napjához kapcsolódó program…..
Rozsályi népmese, 1949-ben, családi körben mondta el Kicska András: Mikor még a kutya, a macska meg az egér jó barátságba vótak, ... Forrás: www.haziallat.hu ...odaadott a kutya a macskának egy fontos iratot, hogy tegye el. Tegye fel a mestergerendára, de jól vigyázzon rá. Úgy is lett. Az egér…..
Mire jó ez? Például arra, hogy olyan összefoglaló cikkek szülessenek az olvasóvá nevelésről, mint Czakó Réka könyvtárosé Nevelj te is olvasót! Ezeket a lépéseket követve juthatsz el a mondókázó totyogóstól az olvasó kamaszig címmel.Zseniális a cikkben lévő grafika, ami felhívta figyelmünket Réka…..
Van aki sosem szűnik meg pedagógusnak lenni. Geráné Onódy Tünde, 42 évnyi tanítói munka után, a népmeséket választotta hivatásának. Oktatóként, foglalkozásvezetőként alkotó-fejlesztő meseterapeutaként erősíti, színesíti  mostantól a Pompás Napok csapatát. Fotó: Peer Réka (Jobbról-balra: Geráné…..
Pompás Napok A varázsmagok 2019.09.03 18:28:26
Boldizsár Ildikó mesemondása nyomán: Egyszer egy nagy tudású Mester úgy döntött, hogy a városból vidékre utazik pihenni. Ahogy híre ment a dolognak, a földművesek versengeni kezdtek a kegyért, Forrás: www.hazipatika.com ...hogy ők láthassák otthonukban vendégül. A Mester nem válogatott, hanem…..
A gyerekekre koncentrál ezekben a napokban mindenki: a szülők, az írószeres, az államkincstár, a tankönyvellátó. A Pompás Napok csapata a pedagógusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek felé fordul, mert számukra is új nevelési-, tanítási év veszi kezdetét. A bölcsődei dadusok, óvónénik, dajka…..
Boldizsár Ildikó nyomán, a 2013-ban megjelent Mesekalauz úton lévőknek című kötete alapján, tuvai népmese: Élt egyszer egy fiú öreg édesapjával, úgy hívták, hogy Oszküsz-ool. Apja nagyon megöregedett és meghalt. Édesapja után maradt a fiúnak harminc lova, harminc tehene és harminc kecskéje.…..