Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kormos Rebeka

418 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pompás Napok A három toll 2020.08.12 11:21:22
Grimm gyűjteményből Adamik Lajos és Marton László fordításában:   Volt egyszer egy király, annak volt három fia;kettő közülük okos és talpraesett, a harmadik viszont nem szólt sokat, együgyű volt, és csak úgy hívták: Balgafi. Midőn a király öreg és gyenge lett, és a végét érezte, nem tudta, három…..
Pompás Napok A méhkirálynő 2020.08.06 20:18:10
Grimm testvérek gyűjteményéből:  Egyszer egy királynak a két nagyobbik fia elindult szerencsét próbálni. Úgy elkanászodtak odakint a nagyvilágban, hogy haza se mentek többé. Otthon egy ideig várták őket, aztán a legkisebb királyfi, akit Tökfilkónak hívtak, fölszedelőzködött, és a keresésükre…..
Egyszervolt.hu oldaláról: Forrás: maszol.ro Elment egyszer Mátyás országot nézni. Ahogy ballag, lát az árok partján egy katonát. Látja ám, hogy a katona retket eszik. Még a hóna alatt is szorongat egyet.- Mit eszel, szolgám? - kérdi tőle.- Találja ki az úr! - mordul egyet a katona.- Talán valami…..
  Benedek Elek nyomán:  Forrás: digikonyv.tudastar.com Mátyás király a budai hegyek között sétálva, csudálkozva állott meg egy kert előtt. Egy igen-igen öreg ember fát ültetett a kertben.- Hallod-e, öreg - szólította meg a király -, talán bizony nem eleget dolgoztál ifjúkorodban? Most már…..
Pompás Napok Ludak a búzában 2020.08.06 19:53:38
Kovács Ágnes szerkesztésében: Forrás: centauriweb.hu Nyolc lúd aratás után összebeszélt, hogy kimennek búzakalászt szedni a tarlóra, s egy közös kamrába elteszik, hogy egész télen át legyen mit egyenek. Útközben váltig mondogatták egymásnak (lassan ejtve a szót): - Nyolcan gyűjtsünk egy zsákkal!…..
Pompás Napok Az aranypálca 2020.08.06 19:41:09
Benedek Elek nyomán: Volt egyszer egy öreg király s annak három fia. A fiúk megegyeztek, hogy elmennek országot-világot látni, de hárman háromfelé. A legidősebb azt mondta, hogy ő megy napnyugatnak, mert ott aranyfák vannak, s azokról ő aranyleveleket szed. A középső azt mondta, hogy ő északnak…..
Pompás Napok Az aranymadár 2020.08.06 19:02:56
Grimm testvérek gyűjteményéből:  Forrás: gittegylet.com Élt valaha régen egy király. Gyönyörűséges kert volt a kastélya körül, s a kertben állt egy almafa, amely csupa aranyalmát termett. Mikor eljött az érés ideje, este megszámlálták rajta a gyümölcsöt, de másnap reggelre egy hiányzott belőle.…..
Pompás Napok Az aranylúd 2020.08.06 18:58:42
Grimm testvérek gyűjteményéből:  Forrás: carolsnotebook.com, illusztráció: Leslie Brooke Volt egyszer egy ember, s annak három fia. A három közül a legkisebbiket Tökfilkónak hívták. Ahol érték, megtréfálták; ha tehették, csúfot űztek belőle; neki volt a legrosszabb sora, szegénynek.Egyszer a…..
Pompás Napok Luca fénye 2020.08.06 13:57:54
A dédanyámról maradt rám ez a mese, kisgyermekkoromból élő emlékezetemben: Forrás: picfair.com Volt egyszer egy szegény asszony, annak a szomszédja meg egy fösvény asszony. Olyan irigy volt ez az asszony a szomszédban, hogy még a kakasszót is lesajnálta a kerítésről.  A szegény asszony igen dolgos…..
Benedek Elek nyomán:  Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu Volt egyszer egy öreg király. Bánattal feküdt, búval kelt ez az öreg király, mert hiába imádkozott az Istenhez, hogy áldja meg egy fiúgyermekkel, nem áldotta meg sem fiúval, sem leánnyal. Bú volt éjjele, bú volt nappala. Mindig azon tűnődött,…..
Pompás Napok A kőleves 2020.08.06 13:24:31
Sebestyén Ádám gyűjtéséből:  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény, háborúból hazatérő katona. Ment egyik faluból ki, a másikba be, rongyosan szegény s éhesen. De bizony nem kínálták meg sehol egy falás kenyérrel vagy egy kicsi meleg levessel. Bekérezett egyik házhoz is, a másik házhoz…..
Pompás Napok Király kis Miklós 2020.08.06 13:13:43
Kovács Ágnes szerkesztésében:   Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egy hetvenhét éves nyárfa. Annak a hetvenhét éves nyárfának a hetvenhetedik ágán volt egy hetvenhét éves szoknya. A hetvenhét éves szoknyának a hetvenhetedik ráncában volt egy hetvenhét éves kis könyv. A…..
Kovács Ágnes szerkesztésében: Forrás: intezmenyek.zalakaros.hu Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egyszer egy szegény asszony. Annak volt egy fia meg egy kis tehénkéje. Egyszer úgy elfogyott az ennivalójuk, hogy el kellett a kis tehénkét hajtsák a vásárra, hogy eladják.…..
Parasztbibliából: Forrás: nyiregyhaza.hu Amikor a hetvenkét tanítvány tanítani járt, volt köztük egy szentéletű lány is, de mégsem hitték el, hogy ártatlan tőlük. Mint mondották az emberek, elhiszik, ha a földbe szúrt száraz ág reggelre kizöldül. A fa azonban május hajnalára kihajtott. A májusfa…..
Gulyás Melinda  fordítása:  Forrás: miskolczoo.hu A nap forrón tűzött. A föld cserepes volt a szárazságtól. Sok-sok hónapja nem esett már, ezért élelem sem volt. Az állatok éheztek.Oroszlán, az állatok királya összehívta lesoványodott és kimerült barátait egy magas, vaskos törzsű fa árnyas lombja…..
Pompás Napok Almát szemétér’ 2020.08.06 09:45:39
Kárpátaljai népmese nyomán: Forrás: lamibakos.com Élt Ajakon egy nagyon gazdag ember. Egyetlen fia szép, derék ember vót. Ott vót a kora, hogy megnősítsék. - Édesapám, ne házasítsatok - mondta a fiú az apjának -, mert azt veszem el , akit szeretek! Vitte a keresztapja gazdag helyre, szegényebb…..
Kovács Ágnes szerkesztésében: Forrás: youtube.com Volt a világon egy kismalac, annak volt egy kis háza egy nagy rengeteg erdő közepén. Egyszer, amint ebben a kis házban főzögetett magában, odamegy egy nagy ordas farkas, beszól az ajtón: - Eressz be, kedves malackám, nagyon hideg van idekint,…..
Pompás Napok A csodakert 2020.08.06 09:30:54
Boldizsár Ildikó gyűjteményéből, kazah népmese nyomán: Valamikor élt két szegény jóbarát: Aszán meg Hászen. Aszán kis darabka földjét művelgette, Hászen nyájacskáját legeltette. Így szerezték meg szűkösen a betevő falatot. Mindketten özvegyemberek voltak, de Aszánnak volt egy szép, kedves leánya…..
Pompás Napok A sánta kiskacsa 2020.08.06 09:23:18
orosz népmese nyomán: Forrás: indafoto.hu Élt egyszer, éldegélt egy apóka meg egy anyóka. Kimentek az erdőbe gombát szedni, s ott egy kiskacsát találtak. Sánta volt a kiskacsa. Fogták az öregek, és hazavitték. Másnap reggel felkeltek, kimentek újra gombáért, a kiskacsának meg pihetollból puha…..
Kovács Ágnes szerkesztésében: Forrás: csinaljekszert.hu Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyulacska. Ennek a nyulacskának volt egy szépen szóló harangocskája. Egyszer a nyulacska elment az erdő szélére, lefeküdt egy bokor tövébe, és a bokorra felakasztotta a harangocskáját. Reggel,…..
Josef Haltrich erdélyi, szász mesegyűjteményből: A kiskacsa illegve-billegve világkörüli útra készült, amikor odajött hozzá az ugribugri béka, és megkérdezte:– Hová, hová, kiskacsa?– Messze, a nagyvilágba! –Felelte a kiskacsa.– Én is veled tarthatok? –A béka így vartyogott.– Hát ülj fel a…..
Pompás Napok A kis gömböc 2020.08.06 08:37:54
Arany László gyűjtése nyomán: Forrás: harmadikszempont.blog.hu Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy szegény ember; annak volt egy felesége, három leánya meg egy kis malaca. Egyszer megölték a kis malacot, a húsát felkötötték a padlásra.   Már kolbásza, hurkája, sonkája, mindene elfogyott a…..
Zagyvarónai mese emlékei után: Valamikor réges-régen élt egy nagyon gazdag, gőgös, büszke király. Kitanálta, hogy ő nagyon szeretne mesét hallgatnyi.   Kihirdette az egész birodalmába, hogyha lenne valaki, aki neki három évig egyhúztomba mesél, annak adja feli birodalmát.   - De jó gondolják meg,…..
T. Aszódi Éva gyűjtéséből:   Forrás: magyarmezogazdasag.hu Azt mondta a kiscsibe az édesanyjának: - Anyám, süss nekem egy kalácsot! Beleegyezett tyúkanyó, csak arra kérte a lányát, hozna neki tűzre való forgácsot, amit az emberek eldobnak. Elment a hát a kiscsibe a szomszéd…..
Pompás Napok A kígyó meg a hal 2020.08.05 19:34:19
Örmény népmese, Boldizsár Ildikó közvetítésével: Forrás: eu.usatoday.com A kígyó cimboraságot fogadott a hallal. - Húgocskám - mondja a kígyó a halnak -, végy fel a hátadra, és vigyél el csónakázni a tengeren. - Szívesen - felelte a hal -, ülj fel a hátamra, majd viszlek, hadd lásd, milyen a mi…..