Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kormos Rebeka

309 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Geráné Onódy Tünde tollából: Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún a második lila gyertyát. Lelkünket, gondolatainkat a karácsonyvárás hatja át. Forrás: joportal.hu A hét jeles napja: December 13., Luca napja. Hagyományainkban két Luca él: egy szent, egy boszorkány. A Gergely naptár…..
Aladdin és a csodalámpa történetét mindenki ismeri. Disney rajzfilmje 1992-es bemutatása világsikerhez segítette ezt a mesét. Az eredeti történet - az Aladdin és a bűvös lámpa című népmese - az Ezeregyéjszaka mesefolyamában szerepel. Ha eredetét kutatjuk, a kora középkori Arábia és Perzsia…..
Szeretettel várunk minden tősgyökeres ócsait és új lakót a 2020-ra tervezett eseményeinkre! Tartsanak velünk egyesületi tagként vagy pártolóként támogassák munkánkat a következő esztendőben is!Öltsék magukra az ócsai népviseletet vagy csodálják meg ezt a visszafogott, de elegáns viseletet az alábbi…..
Geráné Onódy Tünde tollából: A nap ilyenkor már alacsonyan jár. Egyre hidegebb van, ködösek a hajnalok. Egyre hamarabb sötétedik. Ilyenkor megnő a lelkünkben is a félelem, a szorongás.A régi ember gondolkodásában az év adventtel kezdődött. Mi is az advent? Ez a szó eljövetelt, készülődést,…..
Geráné Onódy Tünde tollából: Az évkerékkel haladva hagyományainkból, imádságainkból, meséinkből bátran meríthetünk az advent napjaiban is.  "Kerek egy ég alatt kerek egy Istenfa,Kerek Istenfának szép tizenkét ága, Szép tizenkét ágán ötvenkét virága,Ötvenkét virágán három aranyalma." "Aki ezt…..
Szőcs Boldizsár elmondása alapján: Egyszer vót, hun nem vót, hetedhét országon túl, valahol Törökországban, vagy amikor a törökök rajtunk nyargaltak. Forrás: magyarokegyhelyen.hu,  Boros Krisztián munkája A török császárnak vót égy szomszédasszonya, aki olyan szegény vót, hogy egyetlen…..
A népmese-foglalkozások a hagyományban is ismert mesemondási és mese hallgatási szokásokat alapul véve, a mai gyerekek igényeire és tudására épülnek. A Pompás Napok módszertana megismerhető 1 és 3 napos továbbképzéseken és elektronikusan letölthető, tematikus e-book formában.  Riportunkban Orlik…..
Honti Rezső fordítás alapján: Azt mesélik, hogy élt Kínának egy városában egy szegény szabómester. Fia, akit Aladdinnak hívtak, kicsi kora óta semmirevaló, mihaszna gyerek volt.  Forrás: bukowskis.com Amikor tizedik évébe lépett, a szabó valami mesterségre szerette volna fogni. Minthogy azonban…..
Pompás Napok Leánytevő Sárkány 2019.11.15 05:00:00
Ipolyi Arnold gyűjtése nyomán:  Volt hajdan egy szegény ember, ki kenyerét terhes szolgálattal keresé, de ezt a szolgálatát is elvesztette. Elment szolgálatot keresni s összejárta talán az egész világot, de ki sem könyörült rajta.   Útközben végre találkozott egy farkassal egy erdőben. Kérdezi a…..
Népmeséink megmozgatják a képzeletet  függetlenül attól, hogy olvassuk őket vagy felolvassák nekünk, esetleg mesemondót hallgatnunk. A pillanatnyi élmény, a személyes megélés teljesen elvarázsol minket. Fotó: Peer Réka Hogy jönnek ide a számok? A kutatók szerint az egyes kultúrákat jellemezni…..
Pompás Napok Népmese-foglalkozás 2019.11.09 12:35:29
Álljon itt három - mint a mesékben - a Pompás Napok cikkei közül, ami segíthet közel kerülni népmeséinkhez: A tanulás ősi módja a modern ember szolgálatábanMesés eszközök a mindennapi oktatásban és nevelésbenHogyan neveljünk olvasó gyereket? Aki nem hiszi, járjon utána! A Pompás…..
Egyesültünk tagjai is részt vettek az Ócsai Tájház és az Ócsai Református Műemlék Templom által szervezett közös programban.Fotó: Peer Réka "A Kulturális Örökségvédelmi Napok keretében az Ócsai Tájháznál ismét viseletbe öltözött hagyományőrzők népesítették be a portákat. Nagy büszkeség, hogy a…..
MOHA Ócsai félgyász 2019.11.01 15:42:44
"Az örömnek, de a bánatnak is megvan az ideje." Asszonyaink őrzik a félgyász viseleteket Ócsán. Köszönjük a szabás-varrás műveleteit Akácos Viktória-nak, a fotót Peer Réka-nak! A félgyász oly gyász, mely a valódi szokott mély gyásznak csak némely jeleit viseli, mutatja, pl.: a női gyászruha nem…..
Részletekért klikk a Programok rovatra, vagy kövesse az esemény szervezését a Facebook eseményen!..
"Őrizd meg, védjed múltbeli örökségedet,Benned él nemzeted, százágú gyökered.Vigyázd a kincset, mely rád hagyatott."   Magyar Ilona és Magyar Mária által írt, hiánypótló könyv kapható az Ócsai Tájházban péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00 között vagy az egyesületi alkalmakon.Túl azon, hogy…..
MOHA Küldetésünk 2019.11.01 14:07:07
Fotó: Peer Réka Céljaink Célunk és tevékenységünk a 19-20. század fordulójáról , a még élő emlékezeten megtartott, ócsai népszokások, hagyományok, és viseletekhez kapcsolható értékek felkutatása, felidézése, hiteles bemutatása.Magyar Ilona és Magyar Mária szellemi hagyatékát, viseleti gyűjteményét…..
Mozgás És Hagyomány Kulturális és Szabadidő Sportegyesület módosított ALAPSZABÁLYA Érvényes: 2018.05.13 A Mozgás és Hagyomány Kulturális és Szabadidő Sportegyesület rendkívüli közgyűlésén alapszabályát a következőkben állapítja meg: I. pont Általános rendelkezések: Az Egyesület neve: Mozgás és…..
Pompás Napok A három vásárfia 2019.11.01 10:51:19
Bukovinai székely népmese, Kovács Ágnes lejegyzésében: Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, még azon is túl, az üveghegyeken is túl, volt egyszer egy szegényember, s annak a szegény embernek volt három mi­haszna…..
Pompás Napok A kígyótestvérek 2019.10.25 14:46:53
Korpás László elmondása alapján jegyezte le Ortutay Gyula: Egyszer vót, hol nem vót, vót egy özvegyasszony. Annak vót egy iskolába járó fia. Forrás: mutargy.com Vót egy negyelős gyepűje madzagbul csinálva. Egy szombati nap kért az anyjától négy krajcárt irkára. Felment az oskolába, kieresztették…..
Kriza János gyűjtése alapján: Ecczör volt hol nem volt, hetedhét országon, még azon is tul, még az Operencián is tul, bédőlt kemencének kidőlt ódalába, vén asszony szoknyájának a hetvenhetedik ráncába volt egy fejér bolha, annak a köllős-közepibe volt egy fényös királyi város, a városba pedig…..
Benedek Elek gyűjtése nyomán: Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egyszer egy király s annak két fia. Forrás: hiveminer.com Az idősebbik fiú, ahogy egy kicsit fölcseperedett, s kiserkedett a bajusza, feleségül vett egy szép királykisasszonyt,…..
Pompás Napok Hamujutka Jancsi 2019.10.11 07:13:58
Székelyföldi gyűjtésből, Vargha Gyula szerkesztésében:  Hát bizony vót, ha vót, hetedhétországon túl es vót. A hól a tetüt, bolhát száz mázsa vassal patkolják, hogy a súlyba bele ne üsse a lábát. Nincs hazugság nélkül, de ha ma nem vót, lehet holnap, egy szemhunyoritás és megtörténhetik: Egyszer…..
A mese szót hallva, folyton felvetődik, hogy ez "csak" gyerekműfaj?A meseterapeuták között elfogadott vélemény, hogy ha csupán a gyerekeknek tálalják népmeséinket, és az arra érdemes műmeséiket, akkor is elegendő a teendő. Ők azok a szakemberek, akik Boldizsár Ildikó meseterápia módszertanát…..
Mivel ezen a hétvégén vannak az Európai Madármegfigyelő napok, ingyenes Mesetárunk rendhagyó módon bővül.  Forrás: gyereatiszatora.blog.hu, Szabó Endre fotója 4 rövid mesét gyűjtöttünk, azok kedvére, akik ezen a hétvégén az őszi madárvonulás kapcsán az égre emelik tekintetüket. Az évnek ebben a…..
A hála érzés, és mint ilyen, megfoghatatlan, felmérhetetlen és emberi értékfogalmakkal ki nem fejezhető. Csak akkor van jogod számon tartani, ha Te tartozol vele másnak. Ez lelkiismereted feladata. Wass Albert szavaival kibélelve állítottuk össze mai napi cikkünk anyagát, mert valóban hálásak…..