Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TTamara

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig nagyon szeretem, amikor szokatlan, Európából nézve egzotikus helyekről érkeznek írások. (Mert magyarok ugye mindenhol vannak, hogy kinyissam kicsit a közhelyszótárt.) Szóval ezért is örültem különösen Radha levelének, különösen, amikor kiderült, hogy szívesen írna…..
TTamara 2017.06.26 09:17:48
@tanato: Borzasztóan hangzik ez az elrendezett házasság dolog :( Én is mindig csodálkoztam, hogy egyik kollégánál sincsenek képek barátnőkről/barátokról FB-n, aztán hirtelen jön 100+ kép, aztán leesett, hogy őket is mind ilyenbe kényszerítették bele. Persze biztosan vannak pont szerencsések is, akik talán meg is szeretik a házastársukat, de gondolom, bőven vannak kivételek.
TTamara 2017.06.26 09:52:15
@tanato: Hát, én sírva menekültem volna bele valamelyik folyóba, ha bármelyik kinti kollégához hozzá kellett volna mennem, pedig mindegyik diplomás volt. De még az otthoni kollégáim 90%-áról is ugyanezt mondanám :)
Na és ha egy mufurc, ronda lányt kéne elvenni, mert jó a családja anyagi helyzete és a szülők is nagy cimbik?
Egyik csajt (mondjuk ő tényleg nagyon aranyos és szép volt) is beházasították, volt előtte egy pasija, de szakítania kellett vele, bármennyire is szerette és hozzá kellett menni máshoz :(
Ha a tegnapi poszt vitát kavart, akkor a mai is fog, ez nagyjából borítékolható, de lehet, hogy ellenkező előjellel. Norina írása ugyanis arról szól, szerinte miért jobb hazatérni, mint külföldön élni. Hát lássuk!..
TTamara 2017.05.30 09:38:39
Hú, én se tudom, hogy hol kezdjem :O Elég nagy zagyvaság lett az írás.

A futáshoz meg a hazamenetelhez említett okok is elég viccesek. Ha felsorolom az okokat, amiért el kell menni, mi a tökért kell minden ok mögé valami negatívat írni?
Persze megint itt a lényeg: igyunk és zabáljunk. Mert csak otthon van jó pálinka meg jó gulyásleves. Anyám! Ezzel aztán jól megalapozom a gyerekem jövőjét. Nincs értelmes egészségügy, oktatás. Nem baj, kisfiam, edd a finom gulyáslevest, amit eléd raktam! Hát nem érted, hogy pár nap múlva már nem tudunk majd húst venni, szóval edd, amíg lehet!

Egyébként mióta kint élünk, sokkal többször van új fajta étel, hús az asztalon. Mert itt simán elérhető az összes fajta hús. Sokkal többször dolgozom bio alapanyagokból, mert nincs csillagászati ára úgy, mint otthon. Vagy van, hogy a sajátmárkás termék is alapból bio. Ha mexikóit akarok főzni, átmegyek a boltba és megveszem a készre érlelt avocádót és nem kell várnom napokat, hogy érett legyen. Mindezt átszámítva 400 ftért. De ha kettőt veszek, csak 300-ért. Anyós múlt hónapban itt járt, fényképezte a boltban, hogy már májusban micsoda gyümölcskavalkád van itt, ámult-bámult. És finomak is.

"Tegyük fel, hogy se szüleid, se testvéred, se egy haverod. Se senki, aki ide kötne. Oké, elindulsz. Találsz valami kevés nyelvtudásos, monoton munkát, sok pénzért. Mit csinálsz vele? Eliszod és?

Vagy annyira figyelsz minden fillére, hogy közben elfelejtesz élni. Gyűjtögetsz, hogy egyszer majd a sírba vihesd, amit összekapargattál, úgyhogy dolgozol, alszol, dolgozol. Nem élsz.

Vagy ott a másik verzió, családod van, el kell tartani őket, elmész hónapokra, az asszonykának udvarolnak, te találsz egy csinos pincérlányt, kettős életet éltek és azt hiszitek, hogy ez a gyerekre nincs kihatással, nincs egy fityfenét! "

Nagyjából körülírtad, hogy mi folyik sok családban otthon. Abban mondjuk egyetértek, hogy gáz, amikor apuka megy csak ki dolgozni és kéthetente hétvégén hazaugrik a családhoz. Jobb esetben ennek nem így kéne történnie.

Ha határátkelő vagyok, nem játszhatok a gyerekkel a kertben vagy mi? Itt ezerszer több gyereket látok végigjátszani az egész délutánt a kertben még hétköznap is. Nem a lecke felett görnyednek. Mobilt se muszáj a kezébe nyomni, az hogy többet keres az ember nem jelenti azt, hogy azt kütyükre kell elkölteni. Szerintem sokkal fontosabb pl. az, hogy valaki évente el tudja vinni a gyereket nyaralni, vagy akár csak az országon belül kirándulgatni. Ezek fontos élmények nekik. Otthon nagyon sokan nem tudják ezt megtenni.

Ha kivándoroltam, nem vagyok magyar. Aha...

"- A nyugat kevesebb esőt rejt. (Ott aztán mindig süt a nap. Ahogy a nagykönyvben meg van írva. Mit számít, hogy ránk szakad az ég minden előjel nélkül. Hiszen az csak víz. Megszárad.) "
Ez most valami metafóra lenne? Ha nem, és tényleg az időjárásról van szó, akkor egyáltalán nem hiányzik nyáron a 40 fok. Elvagyok én ezzel a kellemes 30 fokkal is. Mit számít otthon, hogy úgy van felkészülve az ország minden évben a havazásra, mintha derült égből jönne?

Még mindig azt látom, hogy az, akinek jó otthon, továbbra sem fogja fel, hogy egyeseknek meg rohadtul nem jó. Csak a közvetlen környezetemben 3-4 embert tudnék hirtelen mondani, akik bár dolgoznak, hó végére nehezen jut élelmiszer az asztalra. És lehet azt mondani, hogy akkor miért nem szerzett diplomát - amúgy van köztük tanár is- , de valaki csak kell a boltba, hogy téged kiszolgáljon, nem? Akkor az már dögöljön éhen?

Amiben igazad van: család és barátok. Barátokat helytől függően lehet szerezni, családot viszont nem. De van akinél ez sem tud annyira erős lenni, hogy csak ezért otthon maradjon. A szülők sajnos kifelé mennek az életből, mi pedig még élni akarunk. És jobban mint otthon. Szabadabban, kultúráltabban, nyitottabban. Nem akarom, hogy az én gyerekem ugyanazt kérdezze tőlem, mint amit én a szüleimtől: Ha lehetett volna jobb, miért nem mentünk?
Svájcról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden flottul megy, pontosak, precízek. Mint már jó párszor kiderült, és ezt alátámasztja Ági mai posztja is, azért ez nem feltétlenül és nem minden területen van így. Üdvözöllek titeket a svájci egészségügy világában! (Gyorsan hozzátéve, hogy…..
TTamara 2017.02.02 13:42:43
@P.Elliot: Nem tudom, múltkor én a kórházhat hívtam, amikor baj volt. Azonnal bepattantunk a kocsiba és indultunk is oda.

De a poszt alapján nem volt még nőgyógyásza, vagyis én így értelmeztem. (Mert ha a tiéd épp aznap nem rendel, akkor se másikat fogsz keresni, hanem mész a kórházba.)
TTamara 2017.02.02 14:14:00
@P.Elliot: Bocsi, nem láttam az első hozzászólásodat.
Arra én is kíváncsi lennék, hogy mi történt utána, azzal lenne kerek a történet, mert az persze megint más, ha mondjuk egy egyértelmű elváltozást nem vettek észre, stb.
Befejező részéhez (ha úgy tetszik, harmadik felvonásához) ért Norbert története, amiből sok minden kiderül: például az, milyen idősápolóként dolgozni Angliában, milyen az angol egészségügy, és a több pénz, a jobb megélhetés ellenére miért vágyik (és költözik) jövőre…..
TTamara 2016.11.17 16:25:26
@Nitnitnit:
Egyedül kimenni piszok nehéz lehet. Egyébként a posztoló esete tök egyedi, mivel még saját lakást se bérel, lehet így én se érezném otthon magam.
TTamara 2016.11.17 15:30:01
@Golf2:
Most hogy jön ide Svájc? Mintha írtam volna olyat, hogy csak itt jó élni.

Engem Magyarországon a környezet milyensége zavar leginkább, ami nem hinném, hogy megváltoztatható belátható időn belül. Igen, úgy érzem, ha maradtam volna, akkor csak elpazarolnám az életem egy olyan helyen, környezetben, ami ha lép egyet előre, akkor tuti, hogy valami miatt kettőt lép majd vissza.
TTamara 2016.11.17 16:14:29
@Golf2:
Van egy csomó ember, akinek Svájc nem élhető, mert túl drága és túlszabályozott (nekünk ez pont tetszik benne) szóval ez sem magától értetődő. Ha a lejjebb adás a hazaköltözést jelenti, akkor valóban nem.
Szombat lévén lazábbra vesszük a figurát, autóba pattanunk és bebarangoljuk Kaliforniát. Tamara segítségével eljutunk egy szellemvárosba, megnézzük Las Vegast (igen, tudom, az már Nevada) és persze Los Angeles sem maradhat ki. Mi több, az is kiderül, mit keresnek vasszobrok egy…..
TTamara 2016.06.11 15:15:12
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, vanília fagyi :) Nagyon finom volt. Amúgy itt Oerlikonban az előbb még nagyon dudálgattak az autók, de mostanra tényleg elhallgattak.
TTamara 2016.06.12 19:11:54
Bocsánat, nem voltam gépközelben.

@Zsuzsi65: Nagyon jó lenne, munka által bekerülni úgy látom, mostanában egyre nehezebb, szóval addig marad a vízumlottózás, hátha bejön egyszer :)

@sellőlány: Lehet, csak az volt a baj, hogy kevés volt az idő SF-re, meg nem sikerült túl jó környéken megszállni. Ha lesz még egy körutazás, akkor megint felfelé indulunk el (Tahoe-lake a terv), elképzelhető, hogy ismét megnézzük SF-t.
TTamara 2016.06.12 19:15:14
@montroyal ( CAN qc): Szurkolok, hogy összejöjjön. Azt hiszem, a poszt után már nem tudom jobban kihangsúlyozni, hogy mekkora élmény :) Bárcsak már holnap visszamehetnék pár hétre!
Adott egy évek óta Magyarországon, Budapesten élő, magyar származású, de már Norvégiában született szerző, aki most úgy döntött, elköltözik Magyarországról. Az indokait hét pontban foglalta össze, én pedig úgy éreztem, érdekes vitaindító lehetne belőle, így összefoglalva most elétek…..
TTamara 2016.06.09 10:39:16
@adg: Neki van megfelelő jövedelme -> neki egész jó, az ország egy része meg küzd a mindennapokban (ráadásul dolgozói szegénységben) -> nekik nem jó, ergó környezet, hangulat se lesz jó. Lehet ezzel nem volt annyira tisztában még.
Nem mindenkit boldogít, ha ő lehet a király a szemétdombon.

Leírta az eredeti cikk elején más pontokba szedve (nem tudom, hogy azt látta-e mindenki), hogy általánosságban mik a problémái. Ez a másik hét pont (mint metró, dohányboltok) csak ezekből ragad ki példákat, legalábbis én így értelmeztem.

A cikkben még ezek is itt vannak:

I want to live in country where I’m treated as a citizen – not as a subject.
Where people’s success depends on talent and hard work – not political connections.
Where state funds are used to secure efficient public services – not the wealth of the elite.
I want to live in a country were people, who work hard and follow the rules don’t have to struggle to make ends meet.
Where crime is prosecuted regardless of the political connections of the suspect.
Where policy is decided through open debate, and not by whatever the country’s leader happens to think on that given day.
Where Western values are the norm and Moscow is not a role model for government.
Határátkelő Színe és visszája 2016.05.20 06:47:00
Ahogyan levele elején írta, Margit tulajdonképpen kint is van és bent is van, hiszen Magyarországról indult, aztán amikor minden összeomolni látszott körülötte, hirtelen jött egy szerelem, és vele Belgium, hogy aztán a történet ismét Magyarországon folytatódjon. Vannak tehát…..