Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fülöp Orsolya

49 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lehetséges? Igen! Horvátországban jártunk. Nemzetközi projekttalálkozónknak egy 1830-as években épült kis kastély adott helyt Bračak városkában, az erdő szélén. Az épület jellegzetessége - amellett, hogy kétszer leégett, egyszer pedig földrengés rongálta meg – hogy igen komoly energetikai…..
A Climate Accountability Institute (CAI) új szemléletben vette számba az üvegházhatású gázok globális kibocsátását. Általában fogyasztói szektorokra bontva ábrázoljuk az emissziókat, amelyből azt látjuk, hogy mennyit bocsát ki a lakosság, a közlekedés, a mezőgazdaság, az ipar, stb. Ez arra jó, hogy…..
A szülés, születésszabályozás kérdése nagyon sok szempontból még mindig tabutémának számít a magánéletben és a tudományos világban is. Ez valamennyire érthető, hiszen ez az egyik legszemélyesebb, legintimebb, legemocionálisabb területe az életünknek. Ezt az érzékeny kérdést is feszegeti a Lundi…..
A mai napon több, magyar viszonylatban egész komoly médium is lelkesen közölte, hogy "Írország lehet az első ország, ahol az állam teljes mértékben megszabadul a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó befektetéseitől", és "Írország lehet az első európai ország, ami többé nem fektet olajba, gázba,…..
Szerző: Fülöp OrsolyaTegnap több európai szervezettel közösen konferenciát tartottunk a radioaktív hulladékok kezelésének jelenlegi helyzetéről. Az összes előadás kitért arra, hogy sehol a világon nem sikerült megoldani a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékok végleges elhelyezését. Sajnos…..
Szerző: Fülöp OrsolyaA megújulók megrögzött ellenzői gyakran hozzák fel azt az érvet, hogy a megújuló energiaforrások használata bizonytalanná és sérülékennyé teszi a villamosenergia-rendszert. Szerencsére, ahogy az alábbi ábra is mutatja, ez nem törvényszerű. A német és a dán hálózatba például már…..
Szerző: Fülöp OrsolyaArról beszélgettünk a panelben, hogy szükség van-e a korszerű energetikai színvonal mellett egyéb követelményeket is meghatározni az épületfelújítások esetén. Felmérések szerint az emberek igen sok esetben azért vágnak bele lakásuk energetikai korszerűsítésébe, hogy a…..
Energiabox Az energiafordulat ára 2016.06.02 08:17:52
Szerző: Fülöp OrsolyaA német feed-in tarifa rendszer 20 évre biztosít kiszámítható árat a zöld áram termelők számára, ezen felül garantált átvételt és piacra jutást. A rendszer a bevezetése óta minden várakozást felülmúlóan sikeres volt: 2000 és 2014 között 220 milliárd eurónyi megújulós beruházás…..
Szerző: Fülöp OrsolyaAz Energiewende nem kizárólag arról szól, hogy Németország az összes atomerőművét lekapcsolja 2022-ig. Persze ez a központi cél, de ahhoz, hogy ez hatékonyan és biztonságosan megvalósítható legyen, szükség van még néhány dologra. Egyrészt arra, hogy abszolút értékben csökkenjen…..
Szerző: Fülöp OrsolyaDieter Schaarschmidt a német antinukleáris mozgalom és a megújulóenergia-forradalom egyik kulcsfigurája a németországi „Vendvidéken” (Wendland). Közel 300 társával együtt négy szélturbina és egy kisebb napelem-mező boldog közösségi tulajdonosa. A német állam ugyanis támogatja az…..
Szerző: Fülöp OrsolyaAz elmúlt évtized során globális szinten megnégyszereződött az évente a megújuló technológiákba fektetett pénzek nagysága: míg 2005-ben 73 milliárd dollár, 2015-ben már 286 milliárd dollár, azaz kb. 83.000 milliárd Ft értékű megújulóenergia-beruházás valósult meg világszerte.…..
Szerző: Fülöp OrsolyaA német kormány a hetvenes évek óta próbálkozik nukleáris létesítményeket felhúzni Gorleben környékén, a helyiek pedig azóta akadályozzák a folyamatot. Az antinukleáris mozgalom kulcsfigurái között nagy számban találunk idősödő, de lélekben örökifjú hippiket, traktoros gazdákat,…..
Szerző: Fülöp OrsolyaA gőzerővel zajló német Energiewende a közhiedelemmel ellentétben nem egy újkeletű hóbort. Németországban már a hetvenes években elindult a gondolkodás arról, hogy ki kéne szállni az atomenergiából. Az 1986-os csernobili katasztrófa, amikor Németország nagy része a radioaktív…..
Energiabox Éljenek a fák! 2016.03.18 14:05:30
Szerző: Fülöp OrsolyaA Városligetben a Kertem területén kivágott amerikai vasfa évente 590 kg szén-dioxidtól mentesítette a levegőt. Életének nagyjából száz éve alatt százszor ennyit kötött meg.Összehasonlításul: egy átlagos magyar háztartás éves áramfogyasztása (2000 kWh) kb. 700 kg szén-dioxid…..
Szerző: Fülöp OrsolyaA miniszterelnök az ún. „Modern Városok” sorozat keretében a héten Szekszárd számára ígért több tízmilliárdnyi fejlesztést.Ennek egyik elemeként Paks és Szekszárd között épülne egy olyan vezeték, amelyen az atomerőműben keletkező meleg vizet juttatnák el a szekszárdi…..
Szerző: Fülöp OrsolyaA Magyar Tudományos Akadémia intézete 2015 őszén több mint 3000 lakos megkérdezésével végzett országos adatfelvételt. Ahogy a lenti ábra mutatja, mindössze a magyarok 27%-a mondta azt, hogy nem fizetne többet a megújuló energiaforrásból termelt áramért. A felmérés szerint tízből…..
Szerző: Fülöp OrsolyaAz energiaárak számítási módjával és a szabályozó hatóság függetlenségével kapcsolatban is megfogalmaz aggályokat az Európai Bizottság a közelmúltban kiadott magyar országjelentésben...
Szerző: Fülöp OrsolyaNémetországban egy naposabb napon a termelt áram 40%-át napelemek állítják elő. Ezek az elsötétedés hatására kikapcsoltak, vagyis jelentős mennyiség esett ki hirtelen a termelésből - ez jól látható az alábbi diagramon is. Ezek helyére más forrásokat kellett rövid idő alatt…..
Szerző: Fülöp OrsolyaAz MVM Paks II. Zrt. és az illetékes hatóság szerint csak Paks és négy szomszédos kistelepülés lakosait érinthetik az új atomerőművi blokkok felépítésének és üzemeltetésének környezeti hatásai. Így Magyarország közel 10 millió lakosából mindössze 24 ezren tehetnek észrevételeket…..
Szerző: Fülöp OrsolyaA római katolikus egyház óriási népszerűségnek örvendő feje egyedülálló enciklika kiadására készül, amelyben a klímaváltozás drámai hatásaira figyelmezteti és a környezet megóvására hívja fel majd a világ 1,2 milliárd katolikus hívőjét. Ferenc pápa szerepvállalása az idei…..
Szerző: Fülöp OrsolyaKorrupt kormányok előnyben részesítik a centralizált, tőkeintenzív gigaberuházásokat, hiszen nagy korrupciós nyereségre lehet így szert tenni – különösen, ha a beruházó maga az állam. Az atomerőmű-építés ennek iskolapéldája. Ezzel szemben a megújulós projektek – mint amilyenek a…..
Szerző: Fülöp OrsolyaBiciklizünk, tömegközlekedünk, és nem akarunk nagy házat vagy luxusautót. Magyarország környezetbarátság szempontjából egész jól teljesít – legalábbis a National Geographic 2014-es nemzetközi felmérése szerint...
Szerző: Fülöp OrsolyaÚgy tűnik, a titkolózással a kormány egyrészt a projekt előkészítetlenségét igyekszik elfedni, másrészt annak a kínos folyamatnak próbál véget vetni, amelyben sorra derül ki: amit korábban állítottak, az nem úgy van. A totális információblokád ugyanakkor visszaüt, hiszen…..
Szerző: Fülöp OrsolyaJókora lyukat ütött az államkasszában a rezsiharc, aminek következtében jövőre is több mint 100 milliárd forintnyi adóbevételtől esik el a költségvetés. Ezzel párhuzamosan az elmúlt két évben a lakosság által befizetett adók mértéke jelentősen megnőtt, és meghaladja a…..
Energiabox Az olasz meló 2014.11.21 20:00:29
Szerző: Fülöp OrsolyaAz ENEL olasz energetikai óriásvállalat eladni szándékozik a Szlovák Elektromos Művek 66%-os tulajdonrészét, amelyre a 444 cikke szerint Magyarország is aspirál. De mit is akarnánk tulajdonképpen megvenni? (Hogy hogyan és pontosan miért, az egyelőre nem világos.)..