Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_pik_pak

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A savas pH rossz. Értem? Ezért lúgosítani kell, de mégis hogyan? Nos, ennek most alaposan utánanéztünk!” Számos újságcikk, internetes blogbejegyzés kezdődik hasonlóan magabiztos felütéssel, mióta már-már mindenki számára evidenssé vált, hogy a szervezet „elsavanyodása” káros, ezért az egészség…..
_pik_pak 2016.05.18 17:31:16
@van_itt_valaki?:
Neked ez már talán nem kérdés, de hátha másnak segítek vele.
Refluxból ki lehet gyógyulni, csak nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra. (No meg a stresszkezelésre!) Ez nem orvosi/dietetikusi vélemény, hanem csak saját tapasztalat: férjemnél és nálam bevált. Én csak két hónapig, ő 4 évig élt protonpumpagátlón. (Ha valaki ezt szedi, nézessen időnként vérképet, férjem májfunkciós értékeit nagyon hazavágta! És - egy orvosi szaklapban megjelent cikk szerint - hosszú távon komoly csontritkuláshoz vezet a szedése.)

Kb másfél év kellett, de nyilván ez sok mindenen múlik (mennyire van akaraterőd és lehetőséged betartani az étrendet...)
Semmi különleges, csak egészségesen kell étkezni: cukrot kerüld (minden formáját, minden cukrozottat), fehérlisztet is, használj teljes kiőrlésű gabonákat, egyél minél több zöldséget, abból is minél többet nyersen. Röviden: sok rost, kevés gyorsan felszívódó szénhidrát, nem túl sok zsír a lényeg. Egyebek: gyümölcs sok (amit bír a gyomrod). Nekem számított az is, hogy minél inkább gyorsítsam az emésztésemet: tej, zsíros-húsos ételek elnehezítenek, inkább hal, szárnyasok (az se paprikás-zsíros verzióban). Tej helyett joghurt jól eshet. Rántás helyett habarás, olajban sütés helyett tepsiben sültek. Kerüld a kávét, alkoholt, stb amennyire lehet. Sok vizet inni, 2l legalább, de ez is személyfüggő, és ne evés után közvetlen! Naponta 5x enni (ha tényleg sok zöldségköretet eszel és kevés hagyományos köretet /rizs, krumpli, tészta, nokedli/, akkor erre igényed is lesz), és igyekezz nem lapátolva enni.
Plusz persze mozgás. (Töredelmesen és halkan bevallom, nekem anélkül is sikerült szinte teljesen panaszmentessé válnom, de azóta már ennek is nekifogtam. :))
Ezeken túl nyilván ne edd azt, ami nálad panaszt okoz - amíg panaszt okoz. (Apránként jöhet az is, már ami ebből a fenti étrendbe belefér.) Ami nekem rossz volt (paprika, alma, citrusfélék, hagyma), azokból mára csak a nyers fokhagyma maradt, de ahhoz úgyse vagyok eléggé remete.

A gyógyszerről meg kb 5 lépésben le lehet állni, ha az orvosod sem ellenzi: 1-2 hetente egy lépés: először protonpumpagátlóból a minimum adag, majd lecserélni quamatel minire, aztán azok a kréta típusú rágótabletták, majd salvus, aztán azt se. Nagyjából, de ezt nekem nem kellett végigcsinálnom (férjemnél bevált, orvos javasolta), úgyhogy (meg amúgy is) orvossal konzultálj. A váltásoknál pár napig kellhet Salvus víz is. Férjem azt mondja, most jobban van gyógyszer nélkül, mint gyógyszerrel valaha. Nyilván azóta se tömjük a cukrot, de idővel azért nem kell olyan cudarul tartani.

Hajrá! :)
_pik_pak 2016.06.14 17:56:09
@fordulo_bogyo: Nem értem a problémád. Igen, a reflux ezt jelenti. És a túl sok gyomorsav termeléséről a megfelelő étrendre ráállva a szervezet szép lassan vissza tud billenni a megfelelő kerékvágásba. A záróizmok nyitottságán nyilván csak annyiban segít, hogy egyenletesebb étkezés (+emésztés) mellett nem lesznek akkora gyomorsav"löketek", ez esetben csak ritkulnak a panaszok.

Nekem legalábbis ez jött le azokból a (szak)irodalmakból és szakvéleményekből, amikkel dolgom volt, egész biztosan nem szakszerű a megfogalmazásom, ezért elnézést kérek.

(Szerintem a többség simán stressztől és helytelen étrendtől refluxos, nem szervi baja van.)
_pik_pak 2016.06.14 22:04:21
@fordulo_bogyo: Elsőre még te is azt írtad, hogy vagy sok gyomorsav, vagy norm. gyomorsav + gyenge záróizom. :)

Én úgy tudom, hogy mindkét esetet refluxnak nevezik. Pontosabban fogalmazva az első verziót: egy egész enyhe záróizom gyengeség (kicsit gyengébben zár a kelleténél, ami simán lehet étkezési szokások + pl hormonhatás eredménye, még visszafordítható stádiumban) elég ahhoz, hogy a túl sok gyomorsav refluxot okozzon, vagyis a fő probléma ilyenkor (ami kezelendő) a sok sav. Illetve nyilván a másik esetben (gyenge záróizom) is szerepet játszik a sok savas gyomortartalom is, anélkül nem okozna érdemi panaszt. Vagyis azt hiszem valójában szinte minden esetben mindkettő probléma jelen van, csak mikor melyik dominál.

Most a webbetegen tudtam csak rákeresni, és egy helyen írták le egyértelműen a reflux okát, és ott tényleg a gyenge záróizmot írta a doki, ugyanakkor a diagnosztikánál pl azt írja, hogy gyakran protonpumpa gátló teszttel derítik ki: ha 2-4 hét alatt enyhülnek a panaszok, akkor reflux, ha nem, akkor nem. Vagyis nem feltétlenül kell a diagnózishoz a záróizmot vizsgálni, elég csak lecsökkenteni a savszintet. Mondjuk el tudom képzelni, hogy az átlag életmódú hazai polgár esetén jó eséllyel be lehet tippelni egy legalább enyhe záróizom-gyengeséget látatlanban is.
Plusz gondolj bele, hogy reflux gyakran jelentkezik kismamáknál is, főként a 3. trimeszterben, és itt egyértelműen a nagy hasüregi nyomást nevezik meg oknak (amire a hormonhatás is rásegít). Nyilván, tökéletesen záró záróizom mellett nincs az a nyomás, ami refluxot okoz, de az érdemi problémát mégsem a záróizom jelenti.

Szóval igazad van, de szerintem azért nekem is. :)