Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hunter Milo

107 bejegyzést írt és 244 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy fejvadász blogja Búcsú 2012.11.06 21:20:47
Sziasztok blogolvasók! Azt már láthattátok, hogy az utóbbi pár évben jelentősen lecsökkent az új posztok száma. De most eljött az idő, amikor sajnos már nem tudom a megfelelő időt biztosítani a személyes megkeresések megválaszolására sem. Eddig sem ment könnyen/gyorsan a…..
Sokan tévedtetek a blogomra motivációs levél minta után kutakodva. Ezért itt van néhány ötlet arra, miket írhatunk egy motivációs levélbe. Hozzátenném, ahhoz hogy ne csak klisék halmaza legyen, saját illetve a potenciális munkaadó profiljához kell igazítani. Kommentbe nyugodtan…..
Hunter Milo 2012.05.09 22:18:49
@ffk04l: Szia! Szerintem rendben van. Teljesítményről írsz a CV-ben? Ha nem, javasolnám hogy valahol illesz be pár sort az elért eredményeidről.
Hunter Milo 2012.05.09 22:39:40
@Nofertari: Köszönöm :)
Hunter Milo 2012.10.23 13:53:36
@taylor67: Szia! 10 perc baromi kevés, ha beszélsz, irtó gyorsan elszáll. Valamennyi intro kell, hogy ki vagy mi vagy, de szerintem fogd rövidre. A többi kérdésre elég nehéz válaszolni a részletes feladat, cég, stb ismerete nélkül. Attól is függ, mennyire komoly változásokat akarsz bevezetni, stb. Ismételten, 10 perc elég kevés, tehát én a kulcs mondanivalóra koncentrálnék. A legfontosabb tanácsom pedig: gyakorolj - add elő otthon, ne csak fejben. Minél többször mondod el, annál jobban kialakul hogy mi az amit hozzátennél, mi az amit van időd elmondani. Én szeretek improvizálni, mégis megtanultam hogy szóban készülni fontos. Egyszerűen jobban megy. Add elő a párodnak vagy egy barátodnak. Ha ő nem érti miről van szó, kezdd újra. Fókuszálj néhány kulcsterületre, és ne csak azt mondd el mit és miért változtatnál, hanem - akár a résztvevők érdekei szempontjából - milyen pozitív eredményei lennének a javasoltaknak. Még egy ötlet - talán arra is kitérhetnél valamilyen kontextusban hogy te milyen menedzser lennél, mit gondolsz a vezetésről, és miért motiváló ez számodra. Megintcsak, koncentrálj arra amit a kiírás kér.
Üdv,
Milo
A mai nap folyamán volt szerencsém ennek az úriembernek az előadását személyesen meghallgatni. A könyve elolvasása után úgy döntöttem, ez lesz az új bibliám. Nem viccelek, nem kezdő vagyok a témában, de ennyi idő után is inspirálólag hatott (és ez igaz volt minden közép-és…..
Jelenleg körülbelül 120 ezer magyar felhasználónál tart a szakmai közösségi háló, de világszinten most ünnepelték a 100 milliós határ átlépését. Havi 3 millió+ felhasználó regisztrál, és sok szakember a LinkedIn-t jósolja a közeljövő toborzás-kiválasztási…..
Hunter Milo 2011.07.22 17:44:55
@goosebump: Pedig mi fizetünk nekik, és nem fordítva :-)
Hunter Milo 2011.07.25 18:47:11
@goosebump: fejvadaszblog@gmail.com
Hunter Milo 2012.05.09 22:20:19
@csillagközi romboló: Szia - igen, nyugodtan írj a fejvadaszblog@gmail.com címre.
Kezdjük azzal, hogy kilövöd a "mer' pénzt köll keresni", "mer' teccik a céglogó" és a hasonló típusú válaszokat. Egy szakember szemében egy jól teljesítő munkavállaló általában nem az árral úszik, hanem vannak szakmai céljai, érdekli a munkája, és…..
Hunter Milo 2011.11.17 20:45:45
@ColT: Tudom hogy ez közkeletű elképzelés, és tény, hogy sokan pótolhatóak - na de nem mindegy mennyiért, milyen gyorsan, valamint milyen "árat" fizet ezért a cég.
Szerencsére az sem helyes, hogy mindenki csak munkát szeretne és fizetést, a munka szeretete meg mellékhatás. A bevétel, szükséglet. A munka szeretete azt jeleni, önmegvalósítasz. Az a következő lépcső.

Motivációs levelet van aki elolvassa, van aki nem. Én pályám elején nem olvastam el, most már viszont igen.
Hunter Milo 2012.02.25 20:13:26
@Gab00: Szia, ez nem egy egyszerű dolog valóban. Azt hiszem itt a legjobb őszintének lenni. Tényszerűen, röviden megírni hogy az elmúlt két évben beteg voltál, és most gyógyultnak számítasz. Ha van olyan hely, ahol emiatt utasítanak vissza, akkor talán az nem a hely ahol érdemes dolgoznod. Mennyire vagy olyan helyzetben hogy válogathass?
...hogy elolvassák, ha már megírtad.Mostanában sok jelentkezőm egy dokumentumban küldi az önéletrajzot és a motivációs levelet (tudni kell, nálunk csak csatolni lehet, nem e-mailben kapjuk.) Szóval az első oldalra másolják be, és a CV csak a második oldalon kezdődik a megnyitott…..
Hunter Milo 2011.07.15 00:16:34
@goosebump: A nyelvtudásod a legnagyobb kincsed a szakmád mellett. Itt Skandináviában a mérnökök mindenki felett 20%-al keresnek (minimum), és amíg jól beszélnek angolul, senkit sem érdekel milyen nemzetiségűek.
A geotechnikával belenyúltál a szakterületembe... na jó mégsem. Bevallom fogalmam sincs a potenciális karrierekről ezen a téren, az építőipar maga már kicsit ismerősebb pálya, de ott sem én vagyok a legjobb akit megkérdezhetsz. Lehet hülye kérdés, de olaj/gáz cégeknél tudnád hasznosítani a tudásod? Mert ha igen, akkor a világ a játszótered, és anyagiakra nem igazán lesz gondod, ugyanis a legkeresettebb és legjobban fizetett szakemberei a szakmában dolgozók. A holland "olaj"családokból kikerülő fiatalok úgy tárgyalnak az első fizetésükről, mintha gyerekkoruktól erre trénelték volna őket (és valóban).
Mást is kérdezek: banális, de mik a céljaid? Mondhatom én azt, hogy specializálódj, amikor te vezető szeretnél lenni, vagy fordítva.
Hunter Milo 2011.07.15 17:46:16
@goosebump: Értem. Mellékesen csak annyi a vezetésről, hogy egyedül vezetői készségek kellenek hozzá, nem gazdasági-pénzügyi véna, ugyanis technikai területeken is kellenek jó vezetők, sőt, ott különösen nehéz jót találni mert szinte az összes mérnök inkább a tartalomra szeretne koncentrálni, nem az emberekre.
No, de én a helyedben külföldre mennék, trainee programba. Ha tényleg jól beszélsz angolul, és egy logikai teszten sem kell szégyenkezned, akkor minden esélyed megvan. Olaj, gáz, fúrással foglalkozó cégek, mindenhol keresett a jólképzett mérnök. A helyedben külföldön kezdenék - részben ebben az életkorban a legkönnyebb azt a kívánatos nemzetközi tapasztalatot megszerezni, fejtágító, szemfelnyitó dolog. Arról nem is beszélve, hogy rövid idő alatt ezerszer több értékes tapasztalatod lehet majd, mint itthon - sajna ebben egy cég pénzügyi lehetőségei is közrejátszanak. Hazajönni bármikor haza tudsz majd, és a multik szeretni fogják a nemzetközi tapasztalatod. Fordítva nehezebb a dolog, szóval emellett teszem le a voksom :-)
Hunter Milo 2011.07.22 17:50:46
@goosebump: Naná, hogy írj nekik direktben! Sőt, azt is beleírhatod, hogy szívesen vállalsz nyári szakmai gyakorlatot. A helyedben nemcsak a HR-nek küldeném, hanem valamelyik szakmai vezetőnek is. A HR nagyobb eséllyel suvasztja be a fiókba. Cégre szabott motivációs levél az mindenképpen jó ötlet :-)
Inspirációképpen: www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/g/a/2011/07/18/businessinsider-this-email-got-one-stanford-student-a-huge-job-at-foursquare-2011-7.DTL
Május 1-ével megnyitja határait Németország és Ausztria az EU-s munkavállalóknak.Nem szeretném ragozni, inkább két dolgot ajánlanék olvasásra ahhoz, hogy többé-kevésbé reális képet tudjon az ember kialakítani magának."Vérelszívás"Gyerehaza.org - különös…..
Hunter Milo 2011.04.20 20:26:13
@Scaramella va alla guerra: Nem tartom magam elég tájékozottnak politikában, ahhoz hogy állást foglaljak, de az én nézeteimet elég egyszerűen össze lehet foglalni: Úgy gondolom, hogy a teljesítmény hajtja előre a szekeret, és nem szabad "megfojtani" azokat, akik csinálni szeretnének valamit. Emellett az is öngól, ha valaki hiába teljesít jobban, hajt több hasznot, ha ezzel arányosan növekednek a terhei is. Emellett azt is gondolom, hogy felelősséggel tartozunk a társadalom minden tagjáért, de emellett halat osztogatni horgászbot helyett hülyeség. Sőt, káros is, mert erősíti ezt a gondolkodásmódot és növeli azok számát, akik elvárják hogy az állam vállaljon felelősséget az életükért, saját maguk helyett.
Nem hülyék a politikusaink szerintem (legalábbis nem az összes), de eleve szűri őket az, hogy kinek van gyomra elviselni amit ott megy.
Hunter Milo 2011.05.27 22:56:11
@nevem_senki: Pedig pont mérnökként lenne a legtöbb esélyetek. Egyébként meg magától nem lesz jobb a helyzet, nektek kell változtatni rajta.
Az érdekelne amúgy, hogy nőként mi történhet veled külföldön, ami otthon nem?
Hunter Milo 2011.05.27 23:54:16
@nevem_senki: Ha nem megy annyira, leginkább az angolt tanuld szerintem - a norvégok kiválóan beszélnek angolul (heh, norvégul is..:-)), és azzal elboldogulsz majd elég jól, ugyanis a skandináv országokban a nagy multik céges nyelve sokszor angol. Egyszerűen rég rákényszerültek arra, hogy külföldieket is felvegyenek.
Forrás: http://www.fn.hu/allas/20110424/12_pofon_dolgozoknak/ Nagyon kíváncsi lennék, hogy mit gondolnak a cégvezetők, cégtulajdonosok a tervezett intézkedésekről. Megkönnyíti a dolgukat? Érdemi intézkedések lehetnek ezek? Vagy esetleg elhanyagolható haszonért…..
Van egy színdarab az Új Színházban, amit, ha jól tájékozódtam, HR-es körök is előszeretettel látogatnak, A Grönholm-módszer. A darab egy spanyol író, Jordi Galcerán műve."A Grönholm-módszer ötletének alapja megtörtént esemény. Néhány éve egy madridi kukában…..
Hunter Milo 2011.04.22 22:28:04
@Arges: Ezer bocsánat, és köszi a helyesbítést :)
Jónéhány hasonló posztot írtam már, de ma homlokon csókolt a múzsa, egy jelölt személyében. Részben magam ismétlem, részben pedig talán jobban sikerült most megfogalmaznom, mi az amit egy interjúztató keres a jelöltjében.Készülj fel A cégből és az állásból is.…..
Hunter Milo 2011.02.26 20:32:21
@mrncia: Szia, mit értesz pontosan az alatt, hogy nem ütős az önéletrajzod? A szakmai hátteredre gondolsz? Vagy az önéletrajz megfogalmazására?
Nyilván egy pályakezdőtől nem ugyanaz az elvárás, mint egy menedzsertől, de azért számít szerintem.
Hunter Milo 2011.04.20 21:02:46
@Alex Schneider: Ha tudnám, like-olnám a kommented :)
Hunter Milo 2011.04.20 21:05:30
@Alex Schneider: Ja, és egyébként maximálisan egyetértek az "inspirácó-faktorral". Van olyan jelöltem, aki stimmel minden szempontból, a helyes válaszokat adja a kérdésekre, mégis hiányzik belőle a lelkesedés, az energia. Inkább legyen valaki kicsit kevésbé tapasztalt, de legyen benne tettvágy, hajtóerő arra, hogy megváltoztassa a dolgokat.
Forrás:http://haganblount.com/wp-content/uploads/2011/04/Hagan-Blount-CV-smaller1.jpg..
Hunter Milo 2011.04.20 21:00:19
@tété: Jójó, az ő szakmájában azért elvárható némi kreativitás :)
Röviden: leginkább .docHa nincs otthon Office és Word, akkor le lehet tölteni az Open Office családot - ez otthoni használatra ingyenes, és van benne egy Word-höz hasonló szerkesztő, amellyel lehet .doc formátumban menteni. Bár tapasztalatom szerint itt sajnos nem mennek át…..
...mert mostanában rámjött, hogy zavar a komment, a visszajelzés hiánya. Pedig olvasó van azért, napi átlag 100 egyéni látogató. Mi a gond? Nem elég provokatív? Amolyan "megkaptam amiért jöttem és többi nem érdekel" típusú blog ez? Vagy egyszerűen ez egy olyan téma,…..
Hunter Milo 2011.01.12 21:27:22
@onyon: hát köszönöm :-)))
Hunter Milo 2011.02.15 18:32:20
@WITCH: Szia, köszi a véleményt :) Néha én is figyelem magam, hogy milyen témák késztetnek megszólalásra, és tényleg kell egy érzelmi indíttatás, hogy az ember megszólaljon.
Hunter Milo 2011.04.15 21:04:45
@Klein Kinga: Szia Kinga, köszönöm :)
Sajna nincs olyan beállítási lehetőség, hogy bárki tudjon kommentelni belépés nélkül: 3 lehetőség van 1. senki 2. belépett felhasználók 3. indanet felhasználók. Ennyi... ha valakinek van ötlete, szóljon.
...kiválasztani azokat az embereket, akiket alkalmazni szeretne. Nagyon egyszerű megérteni: Ha neked lenne saját céged, te is megválogatnád, hogy kit veszel fel, nem?A legtöbb általam látott cég igyekszik támadhatatlan lenni kiválasztási folyamatait tekintve, nemcsak jogi értelemben.…..
Új év, új élet, mondhatnám most teljes joggal. Megújul, megváltozik a fejvadász blog. Többek között azért, mert nem vagyok már igazi fejvadász (bár a szívem mélyén még annak tartom magam). Újraindul, új témákkal, megváltozott szemlélettel, de friss vérrel és…..
Szerintem nincs olyan ember, aki ne futott volna már bele pár ilyen kérdésbe állásinterjún. ("Nem tartottam emberinek az ott feltett kérdéseket és nem tudtam mit kezdeni velük. Megkérdezték például, hogy mi volt a három legnagyobb kudarc az életemben, milyen autónak…..
Hunter Milo 2010.11.11 19:42:35
@szizsike: Ezt nem igazán értem, ha nem hívnak be interjúra, honnan tudják hogy van két gyereked? Beleírod a jelentkezésbe?
Hunter Milo 2010.11.12 20:48:28
@szizsike: Hogy zajlik egy ilyen beszélgetés?
Ha én lennék ilyen munkáltató, akkor inkább örülnék, hogy egy ideig tuti nem mész gyesre. Némi rugalmasság szükséges a munkáltató részéről is, de bármilyen átlag iq-jú ember be fogja látni, hogy nem ettől fog függeni a munkád minősége. Tényleg vannak olyan anyák, akik a gyerekre hivatkozva negyedannyit dolgoznak mint mások, de szerintem ez nem a többség.
Egyébként nem kellene a volt cégednek visszavennie jogszabály szerint, hacsak időközben átszervezés miatt meg nem szűnt a pozíciód? Ez utóbbit amúgy nekik kell bizonyítani.
Hunter Milo 2010.11.17 22:43:07
@szizsike: Még ha igazad is van, azért ha lehet, óvatosan bánj az interjúztató egójával :-) Mégiscsak ő nyitja az ajtót a pozícióhoz.
Csak azt tudom mondani, kitartás - másképp nem megy, és az a két hónap manapság inkább "még csak", bár nem tudom mivel foglalkozol. És ha a gyerekek miatt nem vesznek fel, ne nagyon bánd, lehet jobb úgy.
Kedves Olvasó! A blog tulajdonosa, Milo felkért, hogy osszam meg pár gondolatomat Veletek. Tekintve, hogy fejvadászattal, executive search-el foglalkozom immár sok éve, felgyűlt némi tapasztalatom, amit most már egy ideje külföldön kamatoztatok több-kevesebb sikerrel. [inkább…..
Volt már Veled is olyan, hogy nagyon akartál egy állást, minden stimmelt, jól sikerült minden interjú, már azon gondolkoztál hogy mit és hogyan csinálnál az új munkádban, és a végén nagyot koppansz, mert mégsem jött össze? Rövid elutasítás, semmitmondó indoklás. Ugyan kinek…..
Hunter Milo 2010.06.16 22:51:57
@bezzegszilvia: Igen, nálunk is szabály volt hogy aki volt ott interjún, azt korrektül lemondani telefonon.
Fejvadászként azért volt szerencsém látni, milyen dolgokon múlik egy-egy pozíció betöltése. Nem simlisségekre próbálok célozni, de elég sokszor van, hogy köze nincs a pályázó szakmai tapasztalatához, személyéhez. Azt utálom még, amikor a legkisebb pozícióhoz is Brüsszelből repül le a fő-fő-főmufti, hogy áldását adja a felvételre. Egy idő után a sok vezető, mint "szűrő", nem jó döntéshez, hanem hatalmas középszerű kompromisszumtömeghez vezet. Minél inkább van valakinek egyénisége, annál kevésbé valószínű, hogy mindenkinek tetszeni fog (azért az ellenkezője sem jó..). Na de nagyon elkanyarodtam...
Hunter Milo 2010.06.28 14:26:32
@GabAndras: Köszi András :-)
Egy rövid helyzetjelentéssel azért tartozom, mielőtt belevágnék. Említettem korábban, hogy pár hónapja külföldön vagyok, és csak nemrégiben sikerült elhelyezkednem – de most éppen nem vagyok fejvadász. (Talán egy külföldi álláskeresésről szóló poszt sokakat…..
Ez a bejegyzés leginkább szakmabelieknek szól, azaz fejvadászoknak, researcher-eknek, vagy bárkinek, aki mondjuk szívesen látna a saját hálózatánál tovább LinkedIn-en. Mikor elkezdtem ezt a blogot, kicsit reménykedtem, hogy több szakmabeli fogja megosztani itt a véleményét, fog…..
Hunter Milo 2010.06.10 21:06:18
@shabee: ez van :-) De jön az a poszt szerintem nemsoká, úgysem tudom magamban tartani az infót :-) De kíváncsi voltam hogy a látogatók közül hányan lehetnek szakmabeliek, bár lehet ezt még a blog elkezdésének idejében kellett volna felmérni, mielőtt még tényleg túlsúlyba kerültek volna az álláskeresős témák.
Hunter Milo 2010.06.28 14:31:08
@Morris_Madagaskar: Köszi Morris :-) A research sztorik tényleg megérnének egy bejegyzést, meg az ilyenkor fellépő "tünetek", visszautasítás kezelése, stb. Igyekszem ebből is posztot készíteni hamarosan. Most egyébként arra koncentrálok, hogy megújuljon a fejvadászblog - több szekciós lesz, de erről majd később :-) Baromira sajnálom hogy nem vagyok mostanság Magyarországon, szívesen mennék egy recruiteres találkozóra...
Nick Corcodilos, az Ask the Headhunter nevű vállalkozás mögött álló fejvadász cikke adta az ihletet ehhez a témához. A cikk egy meglehetősen merész kijelentés köré épül fel:  A HR-nek ki kellene szállnia a toborzás-kiválasztásból, és visszaadni a funkciót a szakmai…..
Gondolatébresztőnek egy idézet:   „Nothing in the world can take the place of persistence. Talent will not; nothing is more common than unsuccessful men with talent. Genius will not; un-rewarded genius is almost a proverb. Education will not; the world is full of educated…..
:-)1. Az első gyerekem ötven után szeretném vállalni, szingli vagyok és utoljára ötéves koromban voltam beteg.2. Haza is mehetek, ha végeztem a nap végén? Erre nem is számítottam.3. Én sokallom a fizetést ezért a pozícióért, inkább osszák szét aHR-osztály munkatársai…..