Adatok
i.a.p.
122 bejegyzést írt és 128 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A civilizációnk húsz éven belüli összeomlását jósolták meg egy nemrég megjelent interjúban a 24.hu portálon. Ezzel az előrejelzéssel nem tudunk egyetérteni. Ugyanakkor a Szkeptikus Társaság szerint is komoly problémákkal áll szemben az emberiség, amelyekre sürgősen megoldást kell találjunk...
i.a.p.
2022.06.20 14:47:11
@Irbisz: jogos!
Rejtélyes foltok jelentek meg a kovászomon. Vajon kik állhatnak a jelenség mögött? Házi kísérletekkel jártunk utána...
Ilyen egzotikus levélzöldségeket lehet kapni már hazai termelőktől is! Réthy Kati, agroökológus, a Szezonkert őstermelője mesél nekünk az újdonságokról receptekkel...
Meddig marad életben? Meddig fertőz? Csomagolt vagy csomagolatlan élelmiszert vegyek? Jogos kérdések, nehéz válaszok…..
i.a.p.
2020.04.05 09:24:41
@riel: Itt csak a vírus örökítőanyagát (a koronavírusnál ez RNS, nem DNS) mutatták ki 17 nap múlva is, amiből aztán egyáltalán nem derül ki, hogy egyáltalán kvázi életképes vírus volt-e. Ez a módszer abszolút pontatlan, nem is értem hogy lett belőle sajtóhír.
i.a.p.
2020.04.05 09:27:03
@Hammer: Igen, én is pont így tanultam. Aztán most utánaolvasta a dolognak, kiderült hogy már nem nincs meg a tudományos konszenzus. Megy a vita a témában. Nyilván ennek ehhez az élőlény kritériumait is újra szeretnék definiálni páran.
Köszi, a covid19-et javítottam.
Köszi, a covid19-et javítottam.
Éttermi feeling otthon? Mivel a legtöbb étterem átállt a házhozszállításra, ez most könnyen megoldható! Többekben is felmerült azonban az a (jogos) kérdés, hogy mennyire biztonságos az ételrendelés jelenleg? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra,…..
i.a.p.
2020.03.27 21:51:57
@na__most__akkor: Ez a szervezet azokat az éttermeket képviseli, akik elkötelezettek a fenntartható működés mellett. Talán nem meglepő, hogy ezek közül mutatnak be néhányat.
Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek? Mire figyeljünk fokozottan az élelmiszerbiztonság kapcsán? Szükséges-e étrendkiegészítőket szedni?..
Svájc a legfertőzöttebb országok között van, én pedig itt ragadtam Zürichben...
Valóban óriási területet vesz igénybe az állattartás? Nagyobb területen termelünk takarmányt mint élelmiszernövényt?..
Ezért nem tudnak lemenni az úszógumik, vagy csak egy újabb hóbort?..
Miért muszáj enni a zsírsavak bizonyos fajtáiból? Mit csinálnak a szervezetünkben? ..
Kétperces képregény arról, miért nem haszontalanok a telített zsírsavak...
Csak sovány húsokat enni nem fenntartható. Akkor miért ajánlják inkább ezek fogyasztását? Hogyan vezet ez a trend túltermeléshez? Belegondoltál már, mi történik az állatok zsírosabb részivel?..
A hol "gonosz " és "bűnös" tejjel, hol "erős vagyok: tejet iszom" jellegű cikkek sora önti el az internetet, és közben kevesen kapunk tényszerű választ a magától értetődő kérdésre: mióta is fogyasztunk tejtermékeket? E kérdés megválaszolásában segítenek az alább olvasható újabb régészeti…..
Manapság a feketelevesről mindenkinek a Heti hetes, a kávé, esetleg a történelemórákról ismeretes spártai étkezde jut eszébe - pedig ez a történet elsősorban vérrel van tele: vérrel, vérrel, és persze még több vérrel.
Keleti kávézás (18. század)
„Hátra van még a feketeleves!” - szoktuk…..
A magyarországi gyümölcstermesztés első virágkorát a római korban érte el, amikor a Dunántúlon, Pannoniában a gyümölcskultúra számos új fajjal bővült (mandula, kajszi, házi berkenye, naspolya, sárgadinnye). A botanikai leletek szerint az eddig vadon termő gyümölcsök…..
„Olyan, mint a jégverem!” – ismerős? „A dermesztően hideg helyiségről mondjuk. Előfordul, hogy az érzéketlen, minden iránt közömbös emberről is elhangzik. Nőről is mondják becsmérlőleg (vö. Hideg, mint a jég).” – írja Ujváry Zoltán. A régi jégvermek többnyire szalmával fedett gödrök voltak, melyekbe…..
Az elmúlt években Békés megyében a leendő új M44-es gyorsforgalmi út nyomvonalát érintő régészeti lelőhelyeken végeztünk ásatásokat, melynek során 2017-ben egy régi, de ma is divatos élelmiszer tartósítási eljárás nyomaira bukkantunk: egy füstölőére. A szarmata (Kr. u. az 1-5. század között a…..
i.a.p.
2019.02.12 08:53:16
@funfun: az idézet rész Dankó Imre "Ételkonzerválás Hajdúböszörményben a századfordulón" gyűjtéséből származik, ez alapján a kutató annak idején mint általános, de nem minden esetben meglévő szokásként találta meg a Hajdúságban - az idézet részt a történelmi távlatban érdemes nézni, mint az ki is derül a megelőző sorban: "az 1900-as évek elején."
A sóval, füsttel történő együttes tartósítás manapság magától értetődő számunkra, ám sokszor a helyi szokás vagy pusztán a szükség (nem volt elérhető a só) eltéréshez vezetett. Ma sem ez együttes (sózás, füstölés) a kizárólag alkalmazott eljárás, bár valóban általános.
A sózás tartósításban mutatott jelentős szerepéről itt írtunk korábban:
napitaptudas.blog.hu/2019/02/05/regi_tartositoszereink_a_so
Köszi az észrevételeket! ;)
A sóval, füsttel történő együttes tartósítás manapság magától értetődő számunkra, ám sokszor a helyi szokás vagy pusztán a szükség (nem volt elérhető a só) eltéréshez vezetett. Ma sem ez együttes (sózás, füstölés) a kizárólag alkalmazott eljárás, bár valóban általános.
A sózás tartósításban mutatott jelentős szerepéről itt írtunk korábban:
napitaptudas.blog.hu/2019/02/05/regi_tartositoszereink_a_so
Köszi az észrevételeket! ;)
Gyakran nevezik az írások az ólmot a világ első mesterséges édesítőszerének, mellyel a múltban kevésbé részletesen az Indexen is foglalkoztak. Az antik Rómában vették észre, hogy az ólomból készült illetve ólommal bélelt edényekben tárolt bor édesebbé lett a más edényekben tároltaknál. A hatás még…..
i.a.p.
2019.02.06 15:31:45
@midnightcoder2: Igen, a higany igazi mindenes gyógyszer volt még a 19. században - szegény Abraham Lincoln is tudna erről mesélni. Szifiliszre is alkalmazták a higany-terápiát.
Az emberiség legrégebbi hozzáadott tartósítószerei között tartjuk számon a sót, melyet már évezredek, legkésőbb az új kőkor óta bányászunk hegyeinkből és párolunk le tengereinkből. Ennek egyik bizonyítéka az 1994-ben az Irán nyugati részén található Zandzsán város…..
Termeszd meg saját csírádat a bolti ár tizedéért! Ha nekem sikerült, neked is fog! Itt a szakértőtől szerzett útmutató, amit leteszteltem...
Termeszd meg saját csírádat a bolti ár tizedéért! Ha nekem sikerült, neked is fog! Itt a szakértőtől szerzett útmutató, amit leteszteltem...
A napokban futottam össze egy érdekes étrend-ötlettel, ami az egészséges élet mellett a világ megmentését is célul tűzte ki, ez a Planetary Health Diet (PHD)...
Milyen toxinok lehetnek a gabonákon, és miért veszélyesek? Hogyan óvjuk magunkat tőlük? Erdei Lilla dietetikus vendégszakértőnk válaszol, aki a témából írta szakdolgozatát. ..
Mennyi fogkrémmel, mennyi ideig mossunk fogat? Használjunk-e fogselymet, vagy szájvizet? A szódabikarbóna eltávolítja az elszíneződéseket? Vendégszakértőnk ismét, Dr. Horváth Éva, a konzerváló fogászat és fogpótlástan vidám szakorvosa...
Allergiásnak lenni nem öröm. Vagy mégis van benne valami jó? A tudomány szerint bizonyos allergiák lehet, hogy csökkentik egyes rákos megbetegedések kockázatát...
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
"Ha ez az interjú esetleg újságírói félreinterpretálás miatt erősen torzult, akkor a tartalomra vonatkozó kritikám nyilván erősen módosulhat."
Lehet ez is benne van, bár az alap újságírói etikához tartozik, hogy az interjúkat publikálás előtt még elküldik az az interjúalanynak jóváhagyásra.
Ha belenézel csak ebbe az előadásba, meglátod, hogy nem igen kell professzor urat félreinterpretálni:
"https://www.youtube.com/watch?v=O-8rI0CHvLo"