Regisztráció Blogot indítok
Adatok
energiabox

165 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E heti cikkajánlóban hoztunk friss híreket az Európai Unióból, a tengeri szélerőművekre vonatkozó újdonságot az Egyesült Királyságból, podcastet az energiatárolás hazai lehetőségeiről, gondolatébresztő beszélgetést a víz és a levegő értékéről, de kiváló elemzést és ábrákat a Nemzetközi Valutaalaptól…..
Miért kulcsfontosságú az olaj- és gázipari munkások véleménye az igazságos energiaátmenet elérésében? Öt éven belül a napenergia lehet a legnagyobb áramforrás a kontinensünkön? Miért van ilyen fontos szerepe a közlekedés átalakításának a fenntarthatóság felé vezető úton? Izgalmas hírek, esemény…..
Eheti cikkajánlónkban olvashatsz arról, hogy hol fér el egy falut ellátó napelempanel, és hogyan segíti  sok undorító plankton a klímaváltozás elleni küzdelmet. Fukusima példáján keresztül megmutatjuk, milyen kockázatokat jelent egy atomerőmű, lesz szó az uránellátás megbízhatóságáról is, és…..
Üres szavak helyett valós védelemre alkalmas klímavédelmi törvényt kérünk a parlamenttől. E heti cikkajánlónkban mi is elrepítünk az űrbe egy, az atom és az űr kapcsolatát taglaló friss tanulmánnyal. És ha már az űrben vagyunk, a Napot se hagyjuk figyelmen kívül, hiszen a napenergiaújabb rekordot…..
Energiabox Atomdosszié III. 2019.12.12 10:22:00
Az Energiaklub Atomdossziéjának három részes sorozatának ez a harmadik része. Az első részben (https://energiabox.blog.hu/2019/12/04/atomdosszie_i) arról írtunk, hogy mi látszik a Pakson túli világban a nukleáris iparról, hogy miért látszik úgy az iparági prognózisokból, hogynem vár sok jó az…..
Energiabox Atomdosszié II. 2019.12.09 11:01:00
Az Energiaklub Atomdossziéjának három részes sorozatának ez a második része. Az első részben (https://energiabox.blog.hu/2019/12/04/atomdosszie_i) arról írtunk, hogy mi látszik a Pakson túli világban a nukleáris iparról, hogy miért látszik úgy az iparági prognózisokból, hogynem vár sok jó az…..
Energiabox Atomdosszié I. 2019.12.04 14:01:52
Sok jó nem vár az atomerőművekre - legalábbis erről szól jó néhány energetikai és iparági prognózis. Eközben a Roszatom - az egyetlen igazán talpon lévőnek látszó iparági szereplő - tucatnyi országgal kötött ilyen-olyan nukleáris energetikai üzletet, melyek évtizedekre hatással lesznek az adott…..
Energiabox In memoriam Csernobil 2017.04.25 15:12:38
1986. április 26. - A csernobili atomerőműben történt baleset emberek millióinak életét változtatta meg a Földön.Az Energiaklub megindító videójában Bangó Margit, Nagy Feró, Spiró György, Gálvölgyi János és Monspart Sarolta vall arról, hogyan élték meg, mit okozott számukra és szeretteik számára a…..
Világszerte száz fölött jár azoknak a településeknek a száma, akik 100%-ban megújuló energiaforrásokra alapozzák a jövőjüket. Köztük van Malmö, Svédország talán legdinamikusabban fejlődő városa. Nő a lakosságszám, nő a város, szédítően fejlődik a közlekedés, elképesztően sok a fiatal (az…..
Szerző: Csikai Mária Az EUCLID  támogatásával Skóciában töltöttem egy hetet, hogy a társadalmi célú vállalkozások, civil szervezetek  és közösségi projektek menedzsmentjével kapcsolatban tapasztalatokat, módszereket ismerjek meg.   Skócia Magyarországgal ellentétben igencsak kedveli a…..
Szerző: Ámon Ada30 éve ismerte meg a világ Csernobilt. E városka neve hallatán bevillannak a sebtében elhagyott otthonok, a félig letörölt táblák a helyi iskolában, az üresen ácsorgó vidámpark… és az árván lógó hinták. A helikopterek hangja, amint a homokot szórják a még izzó reaktorra, a…..
Szerző: Magyar LászlóA szél- és napenergia tervezhetősége és a kedvezőtlen időjárás esetén felmerülő hiányok pótlása korántsem megoldhatatlan probléma ma már. Több eset igazolja, hogy rendelkezésünkre áll a szükséges technológiai és szakmai háttér a nehézségek leküzdésére...
Energiabox Az első tockos 2015.03.13 13:35:02
Szerző: Ámon AdaMost azzal, hogy az EU adott egy tockost Paks II miatt a magyar kormánynak, felidézhetjük a köztársasági elnök minapi mondatát: az atomerőmű nem biciklitároló. Valóban nem az, de nem abban az értelemben, ahogyan ő értette.  ..
Energiabox Paks 2 és a 4es metró 2014.03.28 15:59:32
Szerző: Perger AndrásMa adták át a 4-es metrót. Ennek mentén, érdemes tenni néhány megállapítást, amelyekkel így vagy úgy, de párhuzamba lehet állítani a metrót és Paks2-t. ..
Energiabox Pont egy vita végére 2014.02.27 12:00:12
Szerző: Perger AndrásA ma esti, Jávor Benedek és Lázár János között sorra kerülő vita ("Az atomvita - PAKS II") beharangozójaként...
Energiabox Paks 2 és az áramár 2014.02.24 12:11:37
Szerző: Perger AndrásMennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi? - ismeri mindenki a klasszikust. Utánaszámoltunk, mennyiért is termelhet majd Paks2. Hát, 30 körül. Forintban. Kilowattóránként. De persze ez nem ilyen egyszerű...
Szerző: Perger AndrásKét hete a parlament elfogadta az új paksi blokkokról szóló orosz-magyar nemzetközi megállapodást, mitől lesz akkor különös a kormány által valószínűleg ma tárgyalni tervezett, a blokkok finanszírozásáról szóló szerződés? Hát attól, hogy abban van a lényeg: a keretmegállapodás a…..
Szerző: Perger AndrásVarga Mihály vasárnap esti tv-s interjújából kiderült pár részlet. Persze konkrétum nem nagyon hangzott el, de már hozzá vagyunk szokva, hogy csak indirekten juthatunk információkhoz a minimum 3000 milliárdos beruházásról. Lássuk, mit lehet kihámozni az interjúból!..
Energiabox Kormányzati logika 2014.01.22 09:37:26
Szerző: Perger AndrásA paksi beruházás melletti kormányzati érvelés szerint, „A magyar költségvetés által finanszírozható konstrukció keretében valósul meg az a beruházás, amely Magyarország számára a következő 60 esztendőben olcsó áramot fog biztosítani.”(Lázár János és Giró-Szász András…..
Szerző: Perger AndrásAmikor először meghallottam, hogy Paks II-ről nem üzleti megállapodás köttetett (ld. legutóbb itt), mindjárt felmerült bennem a kérdés: hát akkor milyen?Politikai, gondolom. Márpedig, a politikai megállapodásoknak is van ára...
Energiabox Sántító érvek 2014.01.18 10:33:26
Szerző: Perger AndrásAnnak indoklásául - nem mintha annyira indokolni kellene -, hogy miért kértünk el közérdekű adatokat a paksi új reaktorok ügyében, bemutatunk néhányat a kormányzat mostanában elhangzott, sántító, illetve saját magának is ellentmondó állításai közül. Mivel a kormánynak többszöri…..
Szerző: Perger András..
Szerző: Perger AndrásA BME NTI igazgatója, Aszódi Attila nem volt könnyű helyzetben, amikor az új atomerőmű kérdésében nyilatkozott. A mostanra már megszokott módon, különösebb érvek, és ami a legfőbb, konkrétumok nélkül volt kénytelen támogató pozíciót elfoglalni. OK, nyilván őt is hátráltatja,…..
Szerző: Perger AndrásA múlt pénteki, a mi részvételünkkel megtartott konferencián a várakozásoknak megfelelően érdekes dolgok hangoztak el. Pl., hogy lehet atomerőmű mellett érvelni, csak olcsósággal nem. Vagy, hogy a környező országokkal szemben is csak komparatív hátrányunk van: idehaza évente…..
Szerző: Perger AndrásHárom mai hír:- Az E.On valószínűleg hamarosan leállítja a gönyüi erőművet.- A temelíni atomerőműbe (Csehország) tervezett új blokkok állami támogatás nélkül nem épülhetnek meg.- Brüsszel szerint a Déli Áramlat szerződéseit újra kell tárgyalni, mivel azok nincsenek összhangban…..