Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabó A. Imre

308 bejegyzést írt és 200 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1. Féleszű, aki azt hiszi, hogy az eutanázia a súlyos betegek, a haldoklók érdekeit szolgálja. Az eutanázia az egészségesek érdekeit szolgálja, törvényes (pontosabban: jogi) eszköz, amivel megszabadulhatnak egyre nagyobb feladatot és költséget jelentő betegjeiktől és öregjeiktől. Az orvostudomány…..
Szabó A. Imre 2024.04.18 03:15:44
@gigabursch:

Ma már nem arról szól a történet, hogy mi legyen a végstádiumosokkal vagy a sekezeselába roncsokkal, hanem arról, hogy légy oly szíves vágyni a halálra vagy legalábbis úgy tenni, mert útban vagy, teher vagy és mi olyan társadalmi atmoszférát teremtünk, hogy ne is nagyon lehessen más választásod. Ma, ahogy a művi abortusz által meggyilkolt magzatoknak 99,9%-a teljesen egészséges, úgy az eutanáziával kivégzetteknek is meghatározó többsége abszolút életképes, ad absurdum, életerős.

Láttam valamelyik tévécsatornán egy ism. terj. filmet, amiben egy egykor neandervölgyiek által lakott barlangot tártak fel a kutatók és megtalálták egy olyan neandervölgyi fazon csontjait is, aki rommá volt törve, lezuhant valahonnét vagy megtiporta, szétkapta valami szép nagy állat, önálló életre teljesen alkalmatlanná vált, de a csontok összeforrtak, évekig, évtizedekig élhetett még a balesete után. Ez se többet, se kevesebbet nem jelent, minthogy a családja nemcsak ápolta, amikor megsérült, de gondozta is, miután úgy ahogy felépült. Amióta ember az ember, felelősséget érez hozzátartozóiért, késztetés él benne az elesettek támogatására. Ezt igyekeznek ma minden létező módon kiirtani belőlünk, erről szól az eutanázia propaganda is.
Van, sőt, a legtöbbször így történik, hogy véletlenül futok bele könyvekbe, amikről azt sem tudtam előtte, hogy érdekelnek.  Gönczi Tamás Pilisről szóló könyvének az értékelése alatt (sokadszorra) kialakult egy fárasztó beszélgetés a holokausztról szóló nézeteim miatt. Amikről én túl sokat nem…..
Szabó A. Imre 2023.03.23 03:41:12
@Mohácsi Zoltán:

"AZ ELTŰNT ÉRTÉKELÉS: Eltűnt, mert eltüntettem."

Erre magamtól is rájöttem. :-) Ahogy arra is, hogy még nincs kész. Épp azért írtam hozzá a kommentet, hogy az infót fel tudd használni, ha akarod. (De ezt oda is írtam.)

"TÉNYIRODALOM: Jó neked! Én manapság szép lassan azt sem tudom, mi az, hogy tény... "

Tény az, amire tényként tekintünk. (És most nem szellemeskedek, ezt vér komolyan mondom.)
Szabó A. Imre 2023.03.25 01:59:14
@Mohácsi Zoltán:

"a vakok által körbeállt elefánt is mindegyik vak számára más és más, mert mását fogja"

Igen, csakhogy attól, hogy vakok vagyunk, süketnémák még nem vagyunk. Azaz, meg tudjuk osztani egymással tapasztalatainkat, gondolatainkat és végeredményében egy egész komplex képünk alakul(hat) ki arról az elefántról. Döntéseink 99,999%-át nem személyes tapasztalatok alapján, hanem mások szavait tényként elfogadva hozzuk és, tkp., egész tűrhetően elboldogulunk az életben. :-)
MAGYAR IDŐ Pusztuló ország 2024.04.05 03:57:00
Illyés Gyula 1973-ban megjelent Minden lehet című verseskötetét olvasom. Két vers a kötetből:  KIKET SZÜLT KATALIN Szültem volna egy mérnököt.Már-már világra hoztam. De előbbmeg kellett szülnöm egy jégszekrényt.Akartam szülni egy tanárnőt.Meg is szülhettük volna, decsak hatodiknak,…..
MAGYAR IDŐ Licence to kill 2024.03.29 03:03:00
I. Licence to kill Kommentelők egymás közt. Egy hírportál cikke alatti kommentfolyamban olvastam: 1. – A művi abortusz alanyi joggá tételéből logikusan következik az eutanázia legalizálása (Belgiumban már beteg gyerekeket is gyilkolnak, emberi jogaikra hivatkozva). Szerinted, mi ez, ha nem az…..
Szabó A. Imre 2024.04.05 03:47:17
@gigabursch: Megpróbáltam tömören összefoglalni, mit gondolok az eutanáziáról: magyarido.blog.hu/2021/02/28/eutanazia_kinek_az_erdekeit_szolgalja_936
MAGYAR IDŐ Választás, 2024 2024.03.24 05:01:29
„Hógolyó sok fejtörés után kijelentette, hogy a Hétparancsolat lényegét gyakorlatilag egyetlen sarkigazságba lehet sűríteni: »Négy láb jó, két láb rossz!« Azt mondta, ez magában foglalja az Állatizmus elvének lényegét. Aki ezt a maga teljességében felfogja, az mentes marad minden emberi…..
MAGYAR IDŐ [RÖVID TANFOLYAM] 2024.03.11 13:37:00
1. Orbán Viktor úgy fog bekerülni a történelemkönyvekbe, mint az a politikus, aki felszámolta a magyar nemzeti politikai és kulturális hagyományt és ezzel befektette a sírba Magyarországot. Az 1990-es évek közepén Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, A Liberális Internacionálé alelnöke odament Granasztói…..
„Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni.” (Sulyok Tamás) „Szilárd álláspontom volt mindig, hogy a szuverenitás fogalmilag oszthatatlan, ezért az Európai Unió tagállamai, így hazánk sem szuverenitást,…..
A bejegyzés első megjelenési helye a koncert.hu.A blogbejegyzésem szokás szerint bőségesebb, képesebb. OMEGA. 1962–2021. Egy híján hatvan év muzsika. Van, aki nem szereti az Omega zenéjüét? Na, legalább válogatva...? PIPI BARÁTOM kedvence volt az Omega. Amíg élt. Mármint Pipi. De Pipi előbb halt…..
MAGYAR IDŐ Monnyonle!!!??? 2024.02.23 07:57:21
Itt már mindenki teljesen megőrült. Egy hömpölygő őrjöngés az egész csőcselékké züllött társadalom, aminek a lincselés az öntudata. És ezt a fenevadat a politika és a média újabb és újabb odadobott áldozatokkal hergeli és eteti. [Egy komment a Világhálóról] Mivel az ők kétharmados bizalma ültette a…..
Szabó A. Imre 2024.02.25 06:01:14
@gigabursch:

Találtam még egy kommentet! :-)

Azzal, hogy Orbán egy alkotmánymódosítással hátba szúrta Novákot, megtámadta a jelenlegi (saját maga által konstruált) alkotmányos rendet (is). Ez szimpla önkény és nem jogállami vagy többségi demokratikus működés és különösen nem keresztény államférfiúi magatartás.
Szilvay Gergely nevét akkor tanultam meg, amikor megjelent A melegházasságról című könyve. Illetve nem amikor a könyv megjelent, hanem amikor elolvastam a kötetet. Azért tanultam meg Szilvay nevét, mert alapossággal, gyűlölet nélküli kritikával, érthetőn fogalmazva járta körbe a melegek…..
Szabó A. Imre 2024.02.19 01:41:43
@Frederick2:

Ez kifejezetten érdekes volt! Kösz', hogy linkelted!
MAGYAR IDŐ Közél, 2024 2024.02.19 01:11:06
2022 óta gondolkodom, mióta a Fidesz végleg elszabadította a poklot és betiltotta a hívei között a szellemi és erkölcsi skrupulus kategóriáját, hogy a gyurcsányista proli áraszt magából penetránsabb bűzt vagy az orbánista proli? Arra jutottam, hogy a gyurcsányista prolik bunkósága gyilkos lábszag…..
A Világhálón tallózgatva olvasom: „...Ungváry levéltári dokumentumokkal alátámasztva vezeti le, hogy Bayer nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó…..
Szeretem Lewis teológia sziporkázásait. A „Csűrcsavar” az egyik kedvenc könyvem. A „Keresztény vagyok” az egyik alapja volt annak, hogy nyitottá váltam a kereszténységre. A szépirodalmi művei viszont valahogy nem jönnek be… A Narnia-sorozatot első két kötetérre még vevő voltam, aztán az is…..
MAGYAR IDŐ Igaz — igaztalan 2024.01.29 00:29:07
„A Nappali hold egyik írásáért a múlt évben – ne kerülgessük a szavakat – nyilvánosan megköveztek. Száznyolcvannál több írásban támadtak rám. Sokáig nem tudtam: kibírom-e a halálos kőzáport. Kibírtam. Sőt: a lázálmokkal kísért tapasztalataim mellett még egy-két ijesztő igazságra is ráébredtem. Így…..
MAGYAR IDŐ Nothing is real 2024.01.05 05:01:00
— Újévi vigasságok 3. — Ha a Fidesz-kormányzás bukik, a vezérkar tagjai egytől egyig elmehetnek a Hihetetlen! magazinhoz újságírónak. Ott kiválóan hasznosíthatják képességeiket. [Egy komment a Világhálóról] Először is: Nekem a populizmusról első blickre Madách Az ember tragédiájának athéni színe…..
MAGYAR IDŐ 2024 elé 2024.01.01 03:33:00
„Amikor elődeink a fájdalomról és a szomorúságról úgy beszéltek, mint Isten bosszújáról bűneink miatt, akkor nem feltétlenül tulajdonítottak gonosz szenvedélyeket Istennek; lehet, hogy a jót fedezték fel az igazságszolgáltatás eszméjében. A gonosz ember mindaddig illúziókban él, amíg a fájdalom…..
MAGYAR IDŐ Karácsony 2023 2023.12.25 00:01:07
...ÉS BÉKESSÉG... ...kis csönd mögötte nagy csönd.....
MAGYAR IDŐ Karácsony előtt 2023 2023.12.21 00:55:36
„Néhány modern teológus jogosan tiltakozott a kereszténységnek túlságosan moralista felfogása ellen. Isten szentsége több és más, mint az emberi tökéletesség. Kívánságai mások, nagyobbak, mint az erkölcsi kötelességre felszólítás. Nem tagadom mindezt: de ez a felfogás, mint a közösségi felelősség…..
…Üdvözöllek téged Isten anyja, Mária, szűzen szülő fényforrásunk, romlatlan edény. Üdvözlégy Szűz Mária, anya és szolgáló. Szűz vagy a belőled született szűz miatt. Anya vagy, mert öledben ringattad és szoptattad fiadat. Szolgáló, mert ő is a szolga alakját vette fel. Megérkezett a király a…..
MAGYAR IDŐ Elhunyt Andrzej Wajda 2016.10.10 23:59:00
Andrzej Wajda (1926 – 2016) a XX. század második felének egyik kiemelkedő, bátran a legnagyobbak közt említhető filmrendezője, számos alkotása révén az egyetemes filmművészet mára klasszikussá vált alakja volt, ugyanakkor hazájában, Lengyelországban és a szovjet megszállás alatt állt…..
Szabó A. Imre 2023.12.09 01:31:24
@gigabursch: Kipróbáltam a linkeket és a probléma nem azokkal van; nekem úgy tűnik, az történt, hogy idő közben a filmbookos blogról törölték a linkelt Andrzej Wajda emlékére: Az ígéret földje című bejegyzést.
MAGYAR IDŐ Hőseink lába nyoma 2023.12.05 14:11:35
  Ajánlom F. László barátomnak, akinek édesapja egy napon egy férfiarasznyi lécdarab négy sarkába beleütött egy-egy palaszeget, majd az ámuló gyermek kezébe nyomta, és azt mondta, „tessék, ez a Sas-1”.   Akik történetünk főszereplőjénél - ő az, ki csupán két alkalommal mutatkozik meg az olvasó,…..
Szabó A. Imre 2023.12.06 01:05:21
Tudnál-e nekem egy világnézetileg semleges világnézeti semlegesség definíciót adni? [Egy komment a Világhálóról 2012-ből] A demokráciát maximum tízezer emberre találták ki és nem hétmilliárdra, a multikulturalizmust pedig önkényuralomra és nem demokráciára; mai problémáink legtöbbje ide vezethető…..
MAGYAR IDŐ Pilinszky-vázlatok 2023.11.30 14:57:02
Kondor Béla munkája *** Pilinszky János [Kattints ide!]..
MAGYAR IDŐ Szent Pál válasza... 2023.11.29 04:33:31
...a nyugati „jóemberkedésre” Akik ma naponta ezrével zúdulnak Európára, azok nem Jézus koldusai, vakjai és nyomorékjai (egyenként bizonyára számosan vannak köztük), hanem egy új népvándorlás honfoglalói. A koldus kopog és nem bezúzza az ajtót, ráront a gazdára és követelőzik — márpedig ma ez…..
A Kozmikus főnyeremény időtlen idők óta ott állt a polcomon, amikor jó egy évtizeddel ezelőtt Ofi álnevű barátom, akihez több évtizedes ismeretség fűzött, felhívta rá a figyelmemet. Arra már nem emlékszem, milyen szövegösszefüggésben, és hogyan aktualizálta az éppen aktuális beszélgetésünkhöz, de…..
Szabó A. Imre 2020.08.26 04:21:05
@Mohácsi Zoltán:

Ez a regény volt az első sci-fi, amit életemben olvastam. Lehettem vagy tíz éves. Innét visszagondolva el sem tudom képzelni, hogy mit érthettem belőle, de ahogy emlékszem, mindent, azaz hogy, amit érteni véltem belőle az tetszett és szórakoztatott. :-) Sheckley profi lektűrszerző, leköti az olvasót, akár érti, akár sem, tudja, ha telepakolja ellentmondásokkal a szöveget, mivel ez humor forrása, mindenki jól fog mulatni. Ha szabad hozzászólnom ehhez az "előszó vitához" is: Kuczka szerintem itt csak süketel, valamit írnia kellett, hogy miért érdemes megjelentetni ezt a regényt, egy szocializmus-kompatibilis érvvel kellett előállnia és jobb nem jutott éppen eszébe. :-) Sheckleyben fel sem merült, sem műfajkritikát, sem társadalomkritikát írni (mi sem állt tőle távolabb), egy humoros egydélutáni olvasmányt akart összeütni, amit sokan megvesznek és elolvasnak. És sikerült neki, nem is akárhogyan.
Szabó A. Imre 2023.11.25 18:59:22
@victor2: Minden bizonnyal én vagyok a nyeretlen kétéves, de a Kozmikus főnyereményben én semminemű kritikát nem találok ("totális társadalomkritikát" pedig végképp nem, igaz, már az is meghaladja a képességeimet, hogy elképzeljem, milyen lehet az a társadalomkritika, mai "totális"). A kritika szó a görög krino (elkülönítek) igéből képzett és jelentése ítéletmondás elkülönítés alapján. Konkrétan miről mond ebben a regényben kritikát Sheckley és milyen szempontok alapján ítél?