Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Duna Múzeum

146 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavalyi év végén egy technikatörténeti szempontból nagyon értékes gyűjtemény érkezett a Duna Múzeumba. A körülbelül 150 darab tárgy között főként geodéziai műszerek és különféle mérőeszközök találhatók. A műtárgyak Marosi Sándor földmérő, műszaki tanár magángyűjteményéből valók, aki 1972-ben…..
A Magyar Haltani társaság szervezésében minden évben sor kerül az év halának megválasztására. A kiírásban megjelölt gardát és lapos keszeget lekörözve idén a réti csík kapta a legtöbb szavazatot. A misgurnus fossilis, vagyis réti csík teste izmos, erősen megnyúlt. Feketés hátát jellegzetes sárga…..
Elődeink már az őskorban is tudták, hogy az élelmiszereket hűtéssel tovább lehet tartósítani, hiszen az elejtett vadat jéggel és hóval takarták be. Később a görögök és a rómaiak földbe ásott jégvermeket készítettek, amit szalmával és fával szigeteltek. A középkorban pincékben, és kutakban hűtötték…..
Október 17-én a Duna Múzeum csapata kilátogatott Dávid Balázs esztergomi gátőrhöz. A szép kellemes őszi napon lehetőségünk volt megnézni a gátőrházat, részletesebben megismerni munkáját. Az esztergomi gátőrház csodás helyen található: nincs messze a várostól és a Duna, gazdag élővilágával pedig…..
Az élet és egészség nagyban függ attól, hogy mit iszunk. A 18-19. századra újraéledt a Hippokratész óta feledésbe merült ivókúra és ettől fogva találkozhatunk nagyobb számban fürdőkúra-poharakkal Európában. A jó és tiszta víz nemcsak szomjunk csillapítására alkalmas, hanem gyógyítani is tud. A…..
A nyúlgát egy árvízvédelmi szakkifejezés, mely először Jókainál bukkan fel 1862-ben Az új földesúr című művében. A Tisza áradásáról szóló fejezetben, ahol az ár már „a gát utolsó araszát mossa”, a veszély idején a veszélyeztetett helyen egy már meglévő töltéshez biztosítékul húzott második…..
A mai Műegyetem egyik legkorábbi jogelődje az Ipartanoda volt, ami 1846. nov. 1-jén nyitotta meg kapuit, és még ebben az évben felvette a József Ipartanoda nevet József nádor tiszteletére. Az intézményben - ahol több jeles vízépítő mérnökünk is tanult - magyar nyelven folyt az oktatás, a tanulmányi…..
220 éve született Hieronymi Ottó Ferenc a reformkor egyik legkiválóbb mérnöke, akinek óriási szerepe volt hazai folyóink vízrajzi felmérésében valamint az első magyarországi lóvasút megtervezésében. Hieronymi 1803. február 19-én látta meg a napvilágot, Győrben. Szülei id. Hieronymi Ottó Ferenc,…..
1823 januárjában a Vízi és Építészeti Főigazgatóság utasítást adott ki a Duna-völgy geodéziai és vízrajzi felmérésére, és ezzel kezdetét vette hazánk legnagyobb folyójának és vízvidékének térképezési munkája. Szintezési munkálatok a reformkorban A részletes utasítás meghatározta a…..
 „Amikor szépséges Budapestünket siratjuk, legfájdalmasabb könnyeinket csodálatos hidainkért hullajtjuk. Marcangol a kín és a düh, amikor az Erzsébet-híd összeroncsolt karcsú ívét látjuk a Dunába omolva (…..) s az új Magyarország első és hatalmas jelképe, a Lánchíd mind-mind összeroncsolva,…..
A Madarak és fák napjának célja, hogy kialakítsa és elmélyítse a társadalom elkötelezettségét a természetvédelem iránt. Az első rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István ornitológus szervezte meg hazánkban 1902-ben. Az ünnep 1906-ban vált hivatalossá, amikor -…..
Duna Múzeum 2022.05.11 08:57:46
@gigabursch: Tudtommal több európai országban és Amerikában is van ilyen, vagy ehhez hasonló természetvédelmi nap, de nem biztos, hogy ők is épp május 10-én tartják.
A 2006-os tavaszi árvíz során nagy folyóink sorra megdöntötték az elmúlt évtizedek legmagasabb vízállásait, jelentősen veszélyeztették a part mentén élő lakosságot, az infrastruktúrákat, anyagi javakat és rendkívüli próbatétel elé állították a vízügyi szakembereket. A 2005-ös csapadékos ősz…..
Az árvizek ellen való küzdelem a természet és a társadalom folyamatosan megújuló csatája, mely megváltoztatja az adott táj arculatát, az ott élők sorsát, a városok és települések történetét. Kitűnően példázza ezt az 1879-es szegedi nagy árvíz, amely méretében és hatásában is felülmúlta az 1838-as…..
A korcsolyázás története egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, amikor még közlekedési, és nem pedig szórakozási forma volt. Elődeink állati lábszárcsontokból készült lábbelivel közlekedtek a jégen. Eleinte csupán a csontredőbe kapaszkodtak a lábukkal, később bőrszíjjal erősítették magukhoz. Ekkor még…..
Gróf Széchenyi István pályafutása során két – európai léptékkel is nagyszabású – vízi munkálatnak volt az elindítója és megszervezője: az Al-Duna és a Tisza szabályozásának. E munkáknak évtizedes előzményei voltak, ennek ellenére a gróf nélkül mégsem tudtak kimozdulni a holtpontról. Az Al-Duna…..
2021. május 6-án a Duna Múzeum különdíjat nyert az Év Európai Múzeuma pályázaton (European Museum of the Year Award/EMYA), amelyet minden évben az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum/EMF) hirdet meg. A szervezetet és a díjat 1977-ben alapították azzal a céllal, hogy ösztönözzék az európai…..
A napokban ünnepelte 80. születésnapját múzeumunk korábbi meghatározó muzeológusa, Deák Antal András. Az alábbiakban Kaján Imre, a múzeum volt vezetőjének köszöntő írását közöljük, aki talán a legközelebbről ismerte/ismeri András igen gazdag munkásságát. Boldog születésnapot András! Hát igen,…..
50 éve, 1971. február 2-án írták alá Ramsarban a vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást és nyilvánították február második napját a Vizes élőhelyek világnapjának. A nemzetközi egyezményhez Magyarország is csatlakozott, így számos hazai vizes élőhely került védelem alá. Vizes élőhelynek azokat…..
A Magyar Haltani Társaság a korábbi évekhez hasonlóan idén is kereste az év halát. A nyertes jászkeszeg mellett az angolnára és a fürge csellére lehetett voksolni 2020. december 31-ig. A szavazók 49 százaléka szerint ebben az évben a jászkeszeg érdemelte az első helyezést. Ez az ezüstös színű…..
Múzeumunk képeslapgyűjteményében Magyarország mintegy félezer települését, valamint határon túli falvak, városok hajdani képét megörökítő képes levelezőlap található. Ezek többségének témája valamilyen formában kapcsolódik a vízhez: régi strandfürdők, hidak, kutak, hajók, vízimalmok képei idézik fel…..
Az 1870-es években a nagyobb vízszabályozási munkák már befejezésükhöz közeledtek. A lecsapolt területek benépesültek, a földeket művelés alá vonták. Azonban az itt élőket, állataikat, gazdaságukat meg kellett védeni az aszályoktól és a belvizektől. Ehhez pedig nem csupán magas képzettségű…..
Vízmérce Balaton albuma 2020.09.25 13:30:42
Véget ért a nyár, melyet idén talán sokkal többen töltöttek belföldön, mint ezelőtt. A hazai kirándulóhelyek skálája évről évre egyre bővül, mégis úgy gondolom, hogy nyaranta a Balaton és környéke a legkeresettebb úti cél. Ez nem véletlen, hiszen a tó vize és a táj szépsége már a 19. században is…..
Vízmérce Vizeink védelmében 2020.07.21 13:48:19
„Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el a Balatonon, mivel a tó nyugati medencéjében határértéket meghaladó klorofill-A szintet mértek, melynek következtében algásodás indult el a tóban. Hétfő délelőtt megkezdődött a vízminőségi kotrás a Balatonon, a györöki zagytározót pedig…..
Az elmúlt évszázadokban Magyarországon a magyarságon kívül más népek csoportjai is megtelepedtek, közösségeik jelentős szerepet játszottak hazánk társadalmi-gazdasági életében. Ilyen a magyarországi németség is, többségük a török kiűzését követő 100-150 évben telepedett le az országban. A török…..
A tengerek iránti tudományos érdeklődés a 19. században kezdődött, amikor egymás után indultak el a különböző expedíciók. Ezzel egy időben megszületett a tengerek és óceánok világával foglalkozó tudományág, az oceanográfia is. 1866-ban indult meg az Adria kutatása, melyben a magyarok kezdettől…..