Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Duna Múzeum

125 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vízmérce Vizeink védelmében 2020.07.21 13:48:19
„Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el a Balatonon, mivel a tó nyugati medencéjében határértéket meghaladó klorofill-A szintet mértek, melynek következtében algásodás indult el a tóban. Hétfő délelőtt megkezdődött a vízminőségi kotrás a Balatonon, a györöki zagytározót pedig…..
Az elmúlt évszázadokban Magyarországon a magyarságon kívül más népek csoportjai is megtelepedtek, közösségeik jelentős szerepet játszottak hazánk társadalmi-gazdasági életében. Ilyen a magyarországi németség is, többségük a török kiűzését követő 100-150 évben telepedett le az országban. A török…..
A tengerek iránti tudományos érdeklődés a 19. században kezdődött, amikor egymás után indultak el a különböző expedíciók. Ezzel egy időben megszületett a tengerek és óceánok világával foglalkozó tudományág, az oceanográfia is. 1866-ban indult meg az Adria kutatása, melyben a magyarok kezdettől…..
A történelem során hazánkat sajnos többször is elérték a különböző világjárványok. Az 1800-as években kialakult kolera járvány Európát és Magyarországot is érintette. A kialakult helyzetben különösen fontos volt a megfelelő vízellátás, hiszen a betegség a szennyezett víz útján is…..
A repülőhíd tulajdonképpen se nem repül, se nem híd, hanem egy olyan komp, amelyet az erős sodrású folyók egyik partjáról a másikra való átkeléshez használtak, emberi, állati, vagy gépi erő bevetése nélkül. Hajóhíd és repülőhíd makett a Duna Múzeum állandó kiállításában Hogyan működik?A kompot…..
Széchenyi István hazájáért tett nemes cselekedeteit, intézkedéseit sokan ismerik. Azonban kevesebben tudják, hogy mindkét fia, Béla és Ödön is igyekeztek a közügyeket szolgáló életet élni.  Széchenyi Ödön nevéhez számos hazai (és külföldi) fejlesztés kapcsolódik, melyek közül most a tűzoltóság…..
A kubikusok a mezőgazdasági és ipari munkás réteg közt álló, szakosodott vándormunkások. Ármentesítéskor, folyószabályozásnál, vasútépítésnél és nagyobb építkezéseken a földmunkát végezték. Egyszerű kézi eszközökkel nagy mennyiségű földet mozgattak meg. Nevük a német kubikmeter szóból ered és arra…..
Duna Múzeum 2019.09.11 08:38:52
@acycloren: Köszönjük, hogy olvassa a blogunkat. A szakirodalomban mindkét megnevezést használják. Kérjük, továbbra is kövessen minket.
Vízmérce Magyar fürdő-kalauz 2019.08.22 12:15:04
„A tejjel mézzel folyó Magyar Kánaánról közszájon forgó szólásmód nem mese: nincs a kerek földnek még egy országa, melynek buja termékenysége, természeti kincsekben való gazdagsága vetekedhetnék Magyarországéval. De nemcsak növényi és ásványi terményekben gazdag ez a föld, hanem gazdag egyúttal…..
Vízmérce Bőg-e a bőgőshajó? 2019.05.02 11:06:47
A bőgőshajó olyan, tölgyfából készült folyami áruszállító hajó, mely a 19. században, a búzakonjunktúra idején élte virágkorát. Ekkoriban több ezer ilyen jármű járta hazánk folyóit. Mivel a hajótest majdnem egésze fedett volt, ezért gyakran nevezték tetejes hajónak, vagy az általuk szállított…..
Az 1800-as évek elején az osztrák kormányhoz és a bécsi udvarba is eljutott a hír, hogy Angliában és Amerikában a gőzerő felhasználásával micsoda sikereket értek el a közlekedés terén.  Felismerték, hogy a monarchia számára nagyon kedvező lenne, ha ezt a találmányt a Dunán is tudnák hasznosítani, s…..
Ilyenkor, december elején már majd’ minden háziasszony azon töri a fejét, hogy karácsonykor mi kerüljön az asztalra. Vannak, akik minden évben egy-egy újabb recepttel állnak elő, és olyanok is, akik a régi hagyományokat követik. A keresztény tanítás szerint Jézus születésének napját megelőző időszak…..
Duna Múzeum 2018.12.07 12:26:55
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem :) A kifogott harcsa adatait valószínűleg a halász írta le, és feltételezte, hogy egy kb. 250 éves harcsát fogott ki. A tudomány mai állása szerint a harcsák élettartama maximum egy emberöltő lehet.
Duna Múzeum 2018.12.10 08:42:41
@moriarti: Az átlagos élettartamra
A Petőfi lapátkerekes gőzös 1:50 léptékű, 125 cm hosszúságú, rendkívül részletgazdag modelljét Borosjenői László, dunabogdányi modellező készítette. Személyes kötődése miatt esett a választása erre a hajóra, mivel gyermekkorában többször is utazott rajta. A makett elkészítése során nagy gondot…..
A Petőfi lapátkerekes gőzös 1:50 léptékű, 125 cm hosszúságú, rendkívül részlet gazdag modelljét Borosjenői László, dunabogdányi modellező készítette. Személyes kötődése miatt esett a választása erre a hajóra, mivel gyermekkorában többször is utazott rajta. A makett elkészítése során nagy gondot…..
A Duna rendkívül alacsony vízállása miatt bizonyára sokaknak feltűnt az a folyóból kiemelkedő zátony, amely most ismét előbukkant a Gellért-hegy lábánál, a meder szélétől öt méterre. Ez az Ínség-szikla, amely földtanilag a Gellért-hegy folytatása, és amely lassan elmélyülve nyúlik be a mederbe a…..
Duna Múzeum 2018.10.19 08:40:15
@Tranquillius: A cikkben feltüntetett források közül az utolsóban szerepel ez az adat. pestbuda.hu/cikk/20180815_a_gellerthegy_kistesoja_kilatszik_az_inseg_szikla_a_dunaban
Zsigmondy Vilmos magyar bányamérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a magyarországi artézi kutak fúrásának kialakítója és elterjesztője.   Zsigmondy Vilmos mellszobra a Városligetben 1821-ben született Pozsonyban. Apja, Zsigmondy Sámuel korán elhunyt, így édesanyja egyedül nevelte…..
„Budapest, indulás: 1972.VII.14.REGENSBURG Érkezés: 1972.VII.15. Indulás: 1972. VII.20. ½ 8. Az itt töltött napok alatt a nagy hőség, és az indulás bizonytalanságai miatt sok volt a kisebb-nagyobb vita. A hajókat az 1038-as uszály hozta. Kormányosa: Molnár Péter. A kikötő hátsó zugában álltunk,…..
A Balaton és környéke minden szabadtéri sportág űzésére alkalmas, azonban nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy az egyik legnagyobb hírnévnek örvendő balatoni sportág a vitorlázás. A tó vizén a régi időkben is jártak vitorlások, de akkor még élelemszerzés céljából. A vitorlássport csak később alakult ki…..
Vízmérce Vízre eresztve 2018.06.01 13:46:00
Ma nagyobb folyóink partján sétálva, esetleg rajtuk ringatózva személyszállító luxushajókat és teherszállító uszályokat láthatunk. De nem volt ez mindig így. A XX. század közepéig egészen más látkép fogadta a vízparton járókat. Az úgynevezett malomállásban egymás mellé "bekötött" hajómalmok,…..
A vizet nem csak napjainkban, hanem már évezredek óta használják megújuló energiaforrásként. Az ókorban a mezőgazdasági területek öntözésére, majd később a vízikerekek, vízimalmok meghajtására alkalmazták. A víz energiáját többféleképpen is hasznosították: a malmokban a gabona őrlésére; a…..
180 évvel ezelőtt, 1838 márciusában pusztított a Duna magyarországi szakaszán a feljegyzések szerinti, addig legtöbb veszteséget és kárt okozó jeges árvíz. A pest-budai történések egyik legnagyobb hőseként báró Wesselényi Miklósra emlékezik az utókor, aki önmagát és vagyonát sem kímélve vett részt a…..
Amióta elkezdődött a Duna Múzeum Finisszázs kampánya, mely a március végi, állandó tárlatot érintő bezárásra hívja fel a nagyérdemű figyelmét, többen kérdezték tőlünk: hogy akkor egy évig mit fogtok csinálni? Nem dolgoztok? Megnyugtatásul elmondjuk ilyenkor, hogy a múzeum munkatársai folyamatosan…..
Magyarországon az elmúlt években nem voltak igazán kemény telek, erős fagyok, amikor álló- és folyóvizeink felszínén vastag jégpáncél keletkezhetett volna. Ha néhanapján volt is, akkor igyekeztünk ezt az időszakot bent a meleg szobában eltölteni. Sokunknak eszébe sem jutna ebben az időben hozzáfogni…..
 "…Lampl Hugó, a kiváló vízépítő mérnök, a műszaki tudományok doktora, a tiszántúli aszályos tájak öntözésének apostola…" – ahogy Dégen Imre, az Országos Vízügyi Hivatal egykori elnöke jellemezte őt - 1883. április 10-én született Budapesten. Lampl a mérnöki hivatásra tudatosan készült, felsőfokú…..
Nemrégiben arról írtunk itt a Vízmércén (Évszázados magyar emlékek Velencében), hogy a Duna Múzeum történész-muzeológus munkatársa tavaly ősszel a Duna TV forgatócsoportjával Velencében járt. A szerző ebben az írásában újabb magyar vonatkozású velencei emlékekről ír. Velence egyik városi parkjában,…..