Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Duna Múzeum

133 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gróf Széchenyi István pályafutása során két – európai léptékkel is nagyszabású – vízi munkálatnak volt az elindítója és megszervezője: az Al-Duna és a Tisza szabályozásának. E munkáknak évtizedes előzményei voltak, ennek ellenére a gróf nélkül mégsem tudtak kimozdulni a holtpontról. Az Al-Duna…..
2021. május 6-án a Duna Múzeum különdíjat nyert az Év Európai Múzeuma pályázaton (European Museum of the Year Award/EMYA), amelyet minden évben az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum/EMF) hirdet meg. A szervezetet és a díjat 1977-ben alapították azzal a céllal, hogy ösztönözzék az európai…..
A napokban ünnepelte 80. születésnapját múzeumunk korábbi meghatározó muzeológusa, Deák Antal András. Az alábbiakban Kaján Imre, a múzeum volt vezetőjének köszöntő írását közöljük, aki talán a legközelebbről ismerte/ismeri András igen gazdag munkásságát. Boldog születésnapot András! Hát igen,…..
50 éve, 1971. február 2-án írták alá Ramsarban a vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást és nyilvánították február második napját a Vizes élőhelyek világnapjának. A nemzetközi egyezményhez Magyarország is csatlakozott, így számos hazai vizes élőhely került védelem alá. Vizes élőhelynek azokat…..
A Magyar Haltani Társaság a korábbi évekhez hasonlóan idén is kereste az év halát. A nyertes jászkeszeg mellett az angolnára és a fürge csellére lehetett voksolni 2020. december 31-ig. A szavazók 49 százaléka szerint ebben az évben a jászkeszeg érdemelte az első helyezést. Ez az ezüstös színű…..
Múzeumunk képeslapgyűjteményében Magyarország mintegy félezer települését, valamint határon túli falvak, városok hajdani képét megörökítő képes levelezőlap található. Ezek többségének témája valamilyen formában kapcsolódik a vízhez: régi strandfürdők, hidak, kutak, hajók, vízimalmok képei idézik fel…..
Az 1870-es években a nagyobb vízszabályozási munkák már befejezésükhöz közeledtek. A lecsapolt területek benépesültek, a földeket művelés alá vonták. Azonban az itt élőket, állataikat, gazdaságukat meg kellett védeni az aszályoktól és a belvizektől. Ehhez pedig nem csupán magas képzettségű…..
Vízmérce Balaton albuma 2020.09.25 13:30:42
Véget ért a nyár, melyet idén talán sokkal többen töltöttek belföldön, mint ezelőtt. A hazai kirándulóhelyek skálája évről évre egyre bővül, mégis úgy gondolom, hogy nyaranta a Balaton és környéke a legkeresettebb úti cél. Ez nem véletlen, hiszen a tó vize és a táj szépsége már a 19. században is…..
Vízmérce Vizeink védelmében 2020.07.21 13:48:19
„Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el a Balatonon, mivel a tó nyugati medencéjében határértéket meghaladó klorofill-A szintet mértek, melynek következtében algásodás indult el a tóban. Hétfő délelőtt megkezdődött a vízminőségi kotrás a Balatonon, a györöki zagytározót pedig…..
Az elmúlt évszázadokban Magyarországon a magyarságon kívül más népek csoportjai is megtelepedtek, közösségeik jelentős szerepet játszottak hazánk társadalmi-gazdasági életében. Ilyen a magyarországi németség is, többségük a török kiűzését követő 100-150 évben telepedett le az országban. A török…..
A tengerek iránti tudományos érdeklődés a 19. században kezdődött, amikor egymás után indultak el a különböző expedíciók. Ezzel egy időben megszületett a tengerek és óceánok világával foglalkozó tudományág, az oceanográfia is. 1866-ban indult meg az Adria kutatása, melyben a magyarok kezdettől…..
A történelem során hazánkat sajnos többször is elérték a különböző világjárványok. Az 1800-as években kialakult kolera járvány Európát és Magyarországot is érintette. A kialakult helyzetben különösen fontos volt a megfelelő vízellátás, hiszen a betegség a szennyezett víz útján is…..
A repülőhíd tulajdonképpen se nem repül, se nem híd, hanem egy olyan komp, amelyet az erős sodrású folyók egyik partjáról a másikra való átkeléshez használtak, emberi, állati, vagy gépi erő bevetése nélkül. Hajóhíd és repülőhíd makett a Duna Múzeum állandó kiállításában Hogyan működik?A kompot…..
Széchenyi István hazájáért tett nemes cselekedeteit, intézkedéseit sokan ismerik. Azonban kevesebben tudják, hogy mindkét fia, Béla és Ödön is igyekeztek a közügyeket szolgáló életet élni.  Széchenyi Ödön nevéhez számos hazai (és külföldi) fejlesztés kapcsolódik, melyek közül most a tűzoltóság…..
A kubikusok a mezőgazdasági és ipari munkás réteg közt álló, szakosodott vándormunkások. Ármentesítéskor, folyószabályozásnál, vasútépítésnél és nagyobb építkezéseken a földmunkát végezték. Egyszerű kézi eszközökkel nagy mennyiségű földet mozgattak meg. Nevük a német kubikmeter szóból ered és arra…..
Duna Múzeum 2019.09.11 08:38:52
@acycloren: Köszönjük, hogy olvassa a blogunkat. A szakirodalomban mindkét megnevezést használják. Kérjük, továbbra is kövessen minket.
Vízmérce Magyar fürdő-kalauz 2019.08.22 12:15:04
„A tejjel mézzel folyó Magyar Kánaánról közszájon forgó szólásmód nem mese: nincs a kerek földnek még egy országa, melynek buja termékenysége, természeti kincsekben való gazdagsága vetekedhetnék Magyarországéval. De nemcsak növényi és ásványi terményekben gazdag ez a föld, hanem gazdag egyúttal…..
Vízmérce Bőg-e a bőgőshajó? 2019.05.02 11:06:47
A bőgőshajó olyan, tölgyfából készült folyami áruszállító hajó, mely a 19. században, a búzakonjunktúra idején élte virágkorát. Ekkoriban több ezer ilyen jármű járta hazánk folyóit. Mivel a hajótest majdnem egésze fedett volt, ezért gyakran nevezték tetejes hajónak, vagy az általuk szállított…..
Az 1800-as évek elején az osztrák kormányhoz és a bécsi udvarba is eljutott a hír, hogy Angliában és Amerikában a gőzerő felhasználásával micsoda sikereket értek el a közlekedés terén.  Felismerték, hogy a monarchia számára nagyon kedvező lenne, ha ezt a találmányt a Dunán is tudnák hasznosítani, s…..
Ilyenkor, december elején már majd’ minden háziasszony azon töri a fejét, hogy karácsonykor mi kerüljön az asztalra. Vannak, akik minden évben egy-egy újabb recepttel állnak elő, és olyanok is, akik a régi hagyományokat követik. A keresztény tanítás szerint Jézus születésének napját megelőző időszak…..
Duna Múzeum 2018.12.07 12:26:55
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem :) A kifogott harcsa adatait valószínűleg a halász írta le, és feltételezte, hogy egy kb. 250 éves harcsát fogott ki. A tudomány mai állása szerint a harcsák élettartama maximum egy emberöltő lehet.
Duna Múzeum 2018.12.10 08:42:41
@moriarti: Az átlagos élettartamra
A Petőfi lapátkerekes gőzös 1:50 léptékű, 125 cm hosszúságú, rendkívül részletgazdag modelljét Borosjenői László, dunabogdányi modellező készítette. Személyes kötődése miatt esett a választása erre a hajóra, mivel gyermekkorában többször is utazott rajta. A makett elkészítése során nagy gondot…..
A Petőfi lapátkerekes gőzös 1:50 léptékű, 125 cm hosszúságú, rendkívül részlet gazdag modelljét Borosjenői László, dunabogdányi modellező készítette. Személyes kötődése miatt esett a választása erre a hajóra, mivel gyermekkorában többször is utazott rajta. A makett elkészítése során nagy gondot…..
A Duna rendkívül alacsony vízállása miatt bizonyára sokaknak feltűnt az a folyóból kiemelkedő zátony, amely most ismét előbukkant a Gellért-hegy lábánál, a meder szélétől öt méterre. Ez az Ínség-szikla, amely földtanilag a Gellért-hegy folytatása, és amely lassan elmélyülve nyúlik be a mederbe a…..
Duna Múzeum 2018.10.19 08:40:15
@Tranquillius: A cikkben feltüntetett források közül az utolsóban szerepel ez az adat. pestbuda.hu/cikk/20180815_a_gellerthegy_kistesoja_kilatszik_az_inseg_szikla_a_dunaban
Zsigmondy Vilmos magyar bányamérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a magyarországi artézi kutak fúrásának kialakítója és elterjesztője.   Zsigmondy Vilmos mellszobra a Városligetben 1821-ben született Pozsonyban. Apja, Zsigmondy Sámuel korán elhunyt, így édesanyja egyedül nevelte…..
„Budapest, indulás: 1972.VII.14.REGENSBURG Érkezés: 1972.VII.15. Indulás: 1972. VII.20. ½ 8. Az itt töltött napok alatt a nagy hőség, és az indulás bizonytalanságai miatt sok volt a kisebb-nagyobb vita. A hajókat az 1038-as uszály hozta. Kormányosa: Molnár Péter. A kikötő hátsó zugában álltunk,…..
A Balaton és környéke minden szabadtéri sportág űzésére alkalmas, azonban nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy az egyik legnagyobb hírnévnek örvendő balatoni sportág a vitorlázás. A tó vizén a régi időkben is jártak vitorlások, de akkor még élelemszerzés céljából. A vitorlássport csak később alakult ki…..