Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rómer Flóris Terv

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi, tornaaljaiak bátran elmondhatjuk magunkról, amit a 115. zsoltárban is olvashatunk: „Gondol ránk az Úr és meg fog áldani”. Gondolt ránk az Úr, és megáldott bennünket, hiszen a Magyar Kormány Rómer Flóris Tervének, a tornaljai és a szórványgyülekezetek adományainak, valamint a város segítségének…..
Mikháza település már a római korban létezett, hírneve azonban csak 1630-tól kezdődik, ekkor telepszik itt le négy ferences szerzetes Boszniából. Ez a dátum a ferences templom és a kolostor építésének kezdete, egyben a szerzet erdélyi rendtartományi őrségének, kusztódiájának, illetve későbbi…..
A Rómer Flóris Terv keretében megújul a Palágykomorócon található XIII. századi templom. Belegondolni is hátborzongató: XIII. század! Mennyi mindent látott, láthatott ez a kicsiny templom?! Ahogy a síkságból kiemelkedő domb tetején magasodik, messziről látható és messzire ellátszó alakjával…..
Wass Albert sorai  jutottak eszembe akkor, amikor megtudtam a jó hírt: Magyarország Kormánya a Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány közreműködésével szárnyai alá veszi Gömör egyik ősi, máig álló és élő templomát, a zsípi református templomot. Az itt élő emberek felé ez egy…..
A tiszabökényi görögkatolikus hívek templomát 2015 nyaráig vakolat borította, amely eltakarta igazi szépségét, egyediségét. Mint azt már tudjuk, a templom fából készült.  Az erre járók ezt akkor vették észre, amikor a Teleki László Alapítvány jóvoltából lekerült az épületről a vastag vakolat. Az…..
Alapvető állítás, egyben a hiteles műemlékvédelem egyik fontos szempontja, hogy a javítható és eredeti épületszerkezeteket, a berendezéseket, az épület képzőművészeti tartozékait, a maguk minél teljesebb eredetiségében kell megőrizni és lehetőség szerint használni. A tétel nem szorul különösebb…..
Ez biztos? Igazán Neki és örökre építünk? Mert erről van szó. Most arra gondolok, az ember, jobb esetben, hatvan vagy hetven évet él a földön. Megszületik, egy pillanatig létezik, aztán itt hagyja otthonát, és elköltözik. Elnagyoltan kapunk 20-30 évet, amit vibráló tenni akarással, aktívan ki lehet…..
Örökség. E szavunkat ízlelgetve szinte csábítást érzek arra, hogy a manapság sokak számára identitás meghatározó nyelv-, szóelemezésbe kezdve rámutassak a magyar nyelv kiválóságára (örök-s-ég); avagy, hogy tartalmának, jelentésének vizsgálása során rámutassak arra a sokféleségre, amit magában…..
Ezeket a gondolatok még a nyár kezdetén születtek. Sokan kerekednek fel, hogy otthonuktól távol töltsék a szabadságukat. Előkerülnek az útikönyvek, a világháló segítségével pedig egyre többen keresnek információt arról a vidékről, ahova utaznak. Az emberek kíváncsiak arra, mik azok az értékek,…..
Igazfalva, Temes megye telepes falvai közé tartozik. A felső Bega mentén, erre a helyre 1893-ban Vésztőről, Gyomáról, Kőröstarcsáról, Nagydorogról és Makóról érkeztek családok, hogy meghódítsák ezt a tájat. A dombok lábánál ég felé mutató ujjként mered a templomunk tornya. Jelképe a múltnak, falai…..
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy templom. Régebben az ilyen templomokat úgy rendelték a helyükre, hogy lehetőleg több települést kiszolgáljanak. Tágas helyre tervezték, ha lehet egy domb tetejére, ahonnan büszkén hirdették Kihez tartoznak, kiknek épültek. Gidófalván azt mondogatták az…..
Kökös, románul Chichiş, Kovászna megye déli határán levő település, ősidők óta lakott, Eger nevű helyén őskori telep volt. A mai települést 1461-ben Kewkews néven említik, amely a magyar kökényes melléknévből rövidült mai alakra. Lakossága meghaladja az 1000 főt, amelyből 206 unitárius vallású...
Nem is olyan régen egy újabb faluban hitték mély meggyőződéssel – most éppen Kárpátalján –, hogy a kis kúria boltozott pincéje és a mintegy 80 méter távolságban lévő kerti filagória között alagút húzódik, rejtőzik. Egyesek még azt is megkockáztatták, hogy a földalatti folyosó talán tovább is…..
Az egykori Ugocsa vármegye egyik Tisza menti falujában áll egy tölgyfagerendákból rótt fatemplom, amit a görögkatolikus magyar közösség használ. A meglehetősen szabálytalan sokszöggel záródó templomot, melynek tere fölé csillagos égboltként festett, faszerkezetű dongaboltozat borul, a többször…..
Túlzás lenne azt állítani, hogy turisztikai látványosság a mi templomunk, mégis ha vendégeink érkeznek, akkor ez az egyik fő látványossága a községünknek. Otthonos, bensőséges hangulatával megragadja az emberi lelket. Nagy elégedettségünkre szolgált, hogy néhány éve kívül-belül az árvíz okozta…..
„Fölépítik fiaid az ősi romokat, falat emelsz a régiek által lerakott alapokra;a rések befalazójának neveznek, aki romokat tesz újra lakhatóvá.“ Ézs. 58,12  A templom – az Isten tiszteletének a helye, – az Istennel és hittársainkkal való találkozásnak és közösségnek a helye. Azoknak a találkozási…..
Ha egy falu, kisváros vagy nagyobb település képeslapot, prospektust készíttet, amelyen látványosan akar üzenni magáról az „idegennek”, akkor biztosra vehetjük, hogy templomot, kastélyt, műemlék épületet látunk majd a lapokon. Nemcsak azért, mert a közösség is a szép oldalát akarja mutatni magáról,…..