Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SnakeHipsBoy

3 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Köszönjük a türelmet, illetve reméljük, sikerült meghallgatni az év végi dömping minden adását, ezennel elindul a Checkpoint hatodik évada. Ahogy sejthető volt, idén is úgy indítunk, mint tavaly: végigvesszük, mire számítunk 2020-ban, illetve néhány tavalyi jóslatunkat is előrángattuk, hogy…..
Eddig tartott a 2018 végi adásdömpinget követő pihenésünk: 4 adás felvéve, abból 3 már megvágva, szóval ideje, hogy ezekből az elsőt publikáljuk végre. És ha már számok: 2018-ban 61 adásunk volt (30 Mini, 30 vendéges, 1 besztof), a vendéges adásokból hármat élőben vettünk fel, és bár volt 3 olyan…..
ReVizitor A Dummy's Guide to Danger 2017.09.07 12:15:19
No, kérem. Ráakadtam egy számomra újszerű és érdekes képregényre. Nagyon bejött, így gondoltam, megosztom a nagyérdeművel is a felfedezést. Kétszer négy füzetes sorozat, gyorsan végig lehet rajta szaladni, de minden oldala arany! A szóban forgó darab nem más, mint a Viper Comics gondozásában…..
Legalábbis most, és ezen csak ő maga változtathat...
SnakeHipsBoy 2017.06.01 15:53:20
Most akkor jól csöbörben maradunk vagy megyünk a vödörbe, azaz továbbra is a Fidesz lesz hatalmon, vagy jön az MSZP, mint a kormányváltásra legesélyesebb párt.

Miért baj ez? Botka László "Fizessenek a gazdagok" című programja miatt.

Hogyan is alakult ez a sztori? Magyarországon (több politikai elemző szerint is) a szavazati joggal rendelkező honfitársaink nagyjából 3 egyenlő harmadra oszthatók: fideszes, ellenzéki, nem szavaz.

Botka megmondta, hogy az első csoport és a második nem-emeszpés szavazóit nehezen lehet átcsábítani, ergo a nemszavazókat kell aktivizálni. Ezt a csoportot jellemzően alacsony jövedelmű és végzettségű emberek alkotják, akik bizalmatlanok vagy a "mindegy, én csak szívok" hozzáállást képviselik. Na, őket kell megszólítani.

Csak sajnos nekik olyan faék üzenetet kell közvetíteni, ami aktivizálja is őket. Ez pedig csak populista módon lehetséges, közös ellenségkép felállításával. Erre nagyon hatékony a "Fizessenek a gazdagok!" szlogen, csakhogy minőségében a sorosozás, brüsszelezés és migráncsozás szintjén van.

Ez társadalmilag pedig roppant káros. Miért?

Nos, ki a gazdag? Megmondta Botka: aki egymilliónál többet keres. Egyesek, főleg a narancsbetűs plakátkampány láttán, úgy gondolták, hogy ez a fideszes mutyigarchák és strómanok elszámoltatását takarja. Hát van egy rossz hírem: nem azt!

Több elemző is nyilatkozta, hogy a szlogen a progresszív (többkulcsos) adózásról szól. Ez pedig azt jelenti, hogy az MSZP (megint) a bérből és fizetésből élőket akarja büntetni.

Persze, hát aki millát keres, az már gazdag, ugye? És a kádári kisember irigykedve rühelli azt, aki nála jobban keres. Mert nyilván az a pénz neki (is) járna, csak ő ki van semmizve, hülyére van véve, az a másik, az meg biztos lopcsalhazudik de minimum haveri vagy benyalós alapon tart ott, ahol. Tehetség, tanulás, kemény munka még véletlenül sem lehet mögötte. Az nem lehet, hogy amíg ő a grundon rúgta a focit, addig a másik tanult, mert tudta, hogy nem lesz elég a matekkettes meg a törihármas. Hogy annak nem esett ki a toll vagy a szerszám a kezéből munkaidő leteltével, hanem lelkiismeretesen dolgozott, pluszt adott hozzá. Hogy ez akár magánélet rovására is mehetett. Hogy szabadidejében nem a kocsmapultot támasztja, hanem művelődik, továbbképzi magát. Ez nyilván minimum sci-fi.

Az egymillió meg olyan megfoghatatlanul magas ezeknek az embereknek, holott sógoréknál átlagbérnek számít. Most valami nagyon csúnyát fogok mondani: bizony ez nálunk sem a mesés vagyon kategória, hanem azoké, akik a középosztályt alkotják (pl. programozók, mérnökök, középvezetők, még csak nem is a magaselit).

Középosztály. Ez a varázsszó. Ez az, amit gyarapítani kellene, mivel szélesbázisú és erős középosztály nélkül nincs fejlődés és erős ország. Botka erre rájuk akarja nyomni a 2010 előtti brutál többkulcsos SZJA rendszert. Ami miatt 2004 és 2010 között annyian kivándoroltak az országból, ugyanis megelégelték, hogy a fizetésük felét lerántják róluk, a maradék felének meg a negyedét ÁFÁ-val, aztán a béka feneke alatt van mégis minden.

Nem is lenne baj, ha ezzel a mostani maffia-szintű kormányzat által kistafírungolt gázszerelőket tennék helyre, csakhogy azok röhögni fognak a markukba, mivel jövedelmük, amiből adózniuk kellene, na, az nincs. A luxusterepjáró az egyik Kft. nevén van, a luxusnyaraló az asszony cégének a telephelye, ők meg minimálbérre vannak bejelentve, a cég meg sajnos veszteséges.

Röviden, Botkáék pont azokkal szúrnának ki, akiket nagyon nem kellene. Ráadásul úgy kardoskodnak a többkulcsos adó mellett, mintha az lenne az etalon. De pl. a csehek is remekül elvannak az egykulcsos 15%-kal (őket aztán nem lehet unortodox orbanizmussal és matolcsyzmussal vádolni). Plusz van egy 7%-os szociális adó, amit az fizet, aki az átlagbér (figyelem: átlag, nem minimál!) 48, azaz negyvennyolcszorosát keresi. Ez magyar viszonylatban azt jelentené, hogy marad a 15% mindenkinek, aki meg kb. bruttó 10m Ft felett keres havonta, az még bedob a közösbe 7%-ot.

Ehelyett nálunk Botka, Rolex-szal a kezén, simán legazdagozza a havi bruttó egymilliót keresőket. És gondolom megint a remek 38%-ot vezetnék be. Csak azt felejtik el, hogy akiről ezt a bőrt le lehet húzni, azok a legmobilisabbak, és azok fognak innen először elhúzni a francba, olyan országba, ahol 3-4-szer többet fognak keresni feleannyi adóteher mellett, sokkal jobb környezetben. És akkor ki marad? Az alacsony végzettségű, műveltségű, legfeljebb gyári sormunkás szintre eljutó réteg. A programozó-fejlesztő cég meg lehúzza a rolót, mert nem talál megfelelő embert (pedig lenne millás munka, de hát Joci a faluról, nyócátalánossal még vindózgombot se látott soha, nemhogy droidra feljesztené az appokat)

De hát nyilván könnyebb egy tollvonással a magasabb fizetésből élőket vegzálni (akikre a hazai GDP épül), mint a NAV-val az adócsaló vállalkozókat és mutyiból milliárdosodó zsírtokás nagyurakat megfogni, és kihajtani belőlük azt, amit lenyeltek.
ReVizitor Tex Murphy - Mean Streets 2016.09.28 09:41:36
  Nemrég egy GOG leárazás keretében jutottam hozzá bagóért a Tex Murphy sorozathoz (az utolsó részt, a Tesla Effect-et kivéve). A kronológiai sorrend megszállotjaként a sorozat indító darabjával, az 1989-es Mean Streets-szel kezdtem emlékeim felelevenítését. A játékot az Access Software…..
ReVizitor Mi ez? 2016.09.19 16:47:44
Sziasztok! Üdvözlünk a frissen indult ReVizitor blogon! Nos, ez a blog egy amolyan egyvelege mindenféle retro és kevésbé retro, de mindenképpen geek ("kocka") témájú kritikának, érdekességnek a szakmaiság és az objektivitás igénye nélkül. Reméljük jövőbeni bejegyzéseink olvasgatása okoz neketek…..
Egy Facebook-csoportban megint szóba került a szoftverlopás témája. A leggyakoribb érvek a beírók részéről: Ha lemásolok egy szoftvert az eredeti nem tűnik el a tulajdonostól Nem okozok vele kárt Te soha nem töltöttél le semmit feketén? Na akkor szépen sorban: Való igaz, hogy a másolat…..
SnakeHipsBoy 2016.07.11 18:56:38
@Faszerkezet:
Ja, csak a vátozó költséget nem veszed figyelembe. A járatsűrítés növeli az összköltséget (üzemanyag, munkaóra, karbantartás, stb.). Egy szoftver előállítása nem kerül többe azért, mert 10000-el többen töltik le. Illetve a tömegközlekedés szűkös jószág (szolgáltatás), mivel korlátozottak a férőhelyek, valamint az igénybevevők száma szerint is nő az üzemanyagköltség. Abba pedig most ne menjünk bele, hogy monopolisztikus helyzetben van.
Szóval ez nagyon rossz példa.

De akkor a te gondolkodásmódod szerint, ha valaki ránéz egy órára, akkor fizetnie kellene az óra gyártójának/tulajdonosának/üzemeltetőjének jogdíjat a pontos idő információjáért cserébe? Az óra előállítűsa és üzemeltetése valóban pont ugyanannyiba kerül, ha senki sem látja, 1 ember nézi, vagy millióknak elérhető.
SnakeHipsBoy 2016.07.11 19:05:06
@Válasszunk:
A szoftver miért különbözik ennyire?

A jelenlegi törvénykezés a kiadói-szerzői lobbi eredménye. Amikor Walt Disney megalkotta Miki egeret, a szerzői jogi védelem 56 év volt. Ez pedig mindig úgy hosszabbodik, hogy jogutódok generációi tudjanak élősködni a nagy elődök művein. Abszurdum, hogy a 80-as évek videojátékait letölteni és emulátoron futtatni illegális, míg a gépek és szoftverek legálisan már csak használtan beszerezhetőek és semmilyen hivatalos támogatás (szavatosság, jótállás, szervíz) nincs rájuk.

Az vesse hát az első követ a kalózokra, aki maga is erkölcsileg feddhetetlen...
SnakeHipsBoy 2016.07.13 17:27:30
@Faszerkezet:
A buszok kapacitása véges, tehát, ha bizonyos létszámnál többen akarják igénybevenni, akkor több buszt kell legyártani. Itt fajlagos (nyesanyag, munka, stb.) költségek jelenzkeznek. Ez nincs a digitális tartalomnál.

Maradjunk is akkor a buszos példánál:
Egy 80 férőhelyes buszba be lehet szuszakolódni mondjuk 100-an, de akkor már az egyéni hasznosságérzet csökken, hiszen szardíniában tolonganak az utasok. A szoftver ezzel szemben egy olyan busz, amit elég egyszer legyártani, és mindegy hányan szállnak fel rá, mindig van ülőhely bőven, stb. Persze, ha valami elromlik, azt nem biztos, hogy ézékeli az összes utas, de ha elegen, akkor is elég egyszer kijavítani egy problémát. Mellesleg ezek mindig csak gyártásból fakadnak, hiszen a szoftver nem kopik el (a DOS pl. ugyanolyan pompájában futtatható ma is, mint 30 évvel ezelőtt).
Mivel a kínálat mindig annyi mint a kerselet (pl. iTunes-ról nem fogy el az mp3 x db letöltés után, mint a transzformersz a boltól) és egységnyi kínálatnövekmény nem növeli a költséget, ezért a bevételt pusztán az árszint és az a keresleti görbe metszéspontja adja. (Ez most nyilván a digitális tartalomra vonatkozik, annak fizikai megjelenéseire nem: DVD, BluRay, stb. Sőt, sokáig ez volt a warez előnye, hogy legálisan nem jutthattál pl. mp3-hoz, csak ha megvetted a fizikiai adathordozós változatot).
Viszont a keresleti görbe régiónként eltérő. Amerikában a 60-80 dodós járékárakat 90% kifizeti és 10% warezol, ez mondjuk Kelet-Európában vagy Dél-Amerikában mondjuk 30%-70%. Vajon miért? Nyilván a fentebb említett jövedelmi helyzet miatt.

Nézzük meg az eddigi legdrágább szóló játékot (a multiplayerre kihegyezetteket többen veszik meg, mert warezzal nem tudsz szerverre menni, vagy csak kalózra, de az nem az igazi). Ez a GTA5, amit 250 misibe (USD) telt lefejleszteni és megmarketingelni.
Eddig kb. 60 millió darabot adak el belőle kb. 60 USD áron. Ezzel a Rockstar 1 millárd USD profitra (nem bevételre, profitra!!!) tett szert. Most akkor el lehet gondolkodni az árazáson. Szerintem 20-30 USD-ért itthon is többen adták volna a fejüket vásárlásra, amivel azonos profit mellett több legális kópia lenne, netalántán még nőtt is volna a profit, mert arénylag többen ruháztak volna be rá, mint amennyivel olcsóbb lett volna.

De vissza a warez régiókhoz és a károkozás számításához:
Ha a 12 éves Pisike nem kap pénzt anyutól az új kóllofdutyira, és letölti, akkor azzal valóban 18e Ft kárt okoz? Tegyük fel, nem lehetne warezolni, akkor nem venné meg max szomorkodna a sarokban. Pistike nem fizetőképes kereslet. Hány ilyen eset van? Ha ezeket mind bevételkiesésként könyveli el a kiadó, akkor fals, lufi számot ad meg.

Ha ellopok egy könyvet vagy autót, azt el tudom adni, de a másolt szoftvernek nincs piaci értéke, hisz torrenten bárki hozzájuthat, ahogy én is. Tehát fizikai adathordozó esetén tulajdonjogot és nem szerzői jogot sértesz.

Érdekes, hogy a konzolok feltörése után nem fogyott kevesebb a játékokból, mint azelőtt.

Az órára rátérve: A windowos hasonlat a csúsztatás. Azzal, hogy nézem, amit csinálsz, nem jutok releváns információhoz, ugyanis a Win rendeltetése nem ez (nem kell az autóért sem fizetned, mert nézed, ahogy más vezeti). Az óráé viszont az, hogy ránézéssel megállapítsd az időt. Ami információ, és a pontos idő (mondjuk a Big Benen) korlátlanul hozzáférhető, függetlenül attól, hogy hányan nézik. És ugyanannyi az üzemeltetése, és nem kopik jobban attól, hogy óránként egyszer nézel rá, vagy bámulod folyamatosan.

Ezekkel nem azt akarom mondani, hogy legalizálni kellene a warezt, hanem azt, hogy nem olyan egyszerű, mint a fizikai eltulajdonítás esete, pláne, hogy a büntetés a kár mértékétől függ, és a jog még nem talált rá megnyugtató megoldást. És itt lásd a fenteb tárgyalt mikiegértörvény esetét is.
Ha jól nézem, az EU-ból a magyar kvóta-népszavazás hírére érkező reakciókat, nincs már messze az az idő, amikor a népszavazásról ki fog derülni, hogy a fasizmus, meg a nácizmus egyik legfontosabb jellemvonása. Van egy gyanúm, hogy az általános és titkos választójog fogalma is így fog járni, az is a…..
SnakeHipsBoy 2016.05.09 19:54:36
@Exe Géza:
Libsi? Nocsak, erre meg miből következtettél?
Ja, hogy nem értek egyet a mondanivalóddal?
Tipikus kétbites gondolkodás. Nyilván akkor csak az lehetek. Középút, átmenet nincs. Jól leszűrted pár mondatból. És még én vagyok elájulva magamtól.

Érv kell? Ahhoz mit szólsz, hogy az általad magasztalt Viktor kézzel lábbal akadályozta a vasárnapi boltzárról szóló népszavazást egy éven keresztül? Vagy hogy jelentősen csökkenttették azon kérdésköröket, amiben itthon népszavazást lehet kezdeményezni? Az alaptörvényt miért nem legitimizálták népszavazással? Ezekkel hasonló logika mentén nem volt bajod?