Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Saine

20 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez itt az újabb millió dolláros kérdés, amelyre - szokásomhoz híven - nem fogok mindenkire érvényes, tuti választ adni. Erre a kérdésre ugyanis így ebben a formában nincs válasz: a gyerekekről csak egyesével, külön-külön lehet megmondani, szempontok egész sorának átgondolása…..
Saine 2019.03.10 18:12:50
@zzzsuzsa: Igazából a dolog egyébként nagyon érdekes, mert pl. én szoptatok, és igen, vannak pillanatok, hogy élvezem, de kezdettől inkább nem. Egyszerűen érzékeny a mellem (már a párkapcsolatban is az volt, ez egyébként nem újdonság) de most két és fél éves a kisfiam, és egyelőre nagyon ragaszkodik hozzá. Ami egyébként ott érdekes, hogy ettől függetlenül nagyon önálló és remekül elvan nélkülem. Mondjuk az egy más kérdés, hogy miért is tartjuk a mai világban annyira fontosnak, hogy a két és fél évesek (=értsd mindenkinek a saját korosztálya, ami a fejében van, de többnyire kisgyermekek) nagyon önállóak legyenek és ellegyenek nélkülünk? Szerintem erre nem a gyereknek van igénye, hanem az anyának, még óvodáskorban is. (nekem is :) ) Szóval jelenleg ott tartok, hogy hagyom a dolgot, amikor nekem sok akkor meg szólok hogy most elég volt (és akkor egyezkedünk). De szerintem ez egyébként tisztán kulturális kérdés-meg az én egyéni érzékenységem, ugyanis a gyerekek szopásigénye megvan, ebből a szempontból vitatkozhat bárki, de az oviban-isiben is szopják még az ujjukat/plüsselefántfülét/cumit/akármit. És igen nagy sírások árán "veszik el" tőlük az épp adott dolgot, ráadásul úgy tudom, a dohányzással és az evészavarokkal is összefüggésbe hozzák a ki nem elégített szopásigényt (ebbe az ujjszopás stb. is beletartozik, nemcsak a szoptatás). Ami egyébként nekem logikus is. Ez persze megint lehet egyéni dolog, hogy ki mikor-meddig szopik/szoptat/mit szopik és nyilván vannak egyéni eltérések az időtartamban is, de az ösztön attól egészen biztos, hogy megvan. Ergo kérdés, hogy miért merül fel egyáltalán hibaként/meglepetésként ha ezt az ösztönt az anyamell elégíti ki? És miért elvárás, hogy egy ösztönt kinőjön hamarabb, mint ahogy a természete diktálja? Nem vagyok egy hű de engedékeny anyuka, és elég könnyű szívvel tudok a napi x db "eztnemakarom" típusú ellenkezésen felülemelkedni, de úgy gondolom, hogy ha elvárható lenne a szopás/szoptatás hamarabbi befejezése, az a rengeteg kisgyerek nem sírna, mikor elveszik tőle a cumit/mellet/ujját. Mert akkor jó lenne nekik, ez meg így nem jó. És természetesen családba/társadalomba jönnek, nőnek bele, ezért ahhoz kell alkalmazkodniuk, de úgy gondolom, hogy az ösztönök legyőzéséhez még kicsik ( a felnőttek többségének sem sikerül egyébként, akkor nem lenne ennyi kövér/agresszív stb. ember). Szóval így :D
Reggeliző Vizsgaidőszak 2018.07.09 15:55:45
Igen, jól látjátok az alcímet. Elérkezett a vizsgaidőszak, immár a második, amit Babucival csinálok végig, és én mondom, hogy nem fáklyásmenet. Mondjuk arra, hogy könnyű lesz, nem is számítottam, de még csak az elején vagyok, és azon tűnődöm, hogy be fogok csavarodni.  Babuci lassan betölti a két…..
Reggeliző Utazunk! 2018.03.20 22:14:42
Tény, hogy kissé hektikusan alakult az életünk mostanság, leginkább a tanulás-utazás-rokonozás pillérek körül élünk, így otthon állandósult a káosz. A lakás különböző pontjain a ki-nem-pakoltság különböző fázisaiban létező táskák hevernek, köztük játékok, könyvek, mosott ruha-halmok. És az egészet…..
Reggeliző Kapaszkodj! 2018.03.03 21:08:24
Ez a bejegyzés egy totál öntömjénező irománynak indult, már tervezgettem, szinte az ujjaimban éreztem a remek ötletemből fakadó elégedett leírást, aztán sajnálatos módon rendesen pofára is estem... Úgy esett az eset, hogy Babuci még mindig imádja a karikás kendőt, mint korábban is írtam, én meg…..
Reggeliző Ki a gyorsabb? 2018.02.18 07:39:59
 Az előző bejegyzésből rendesen kimaradt a főzős rész (bár a szétkent sütiről, amit a cukrászdában ettünk, írhattam volna egy mesét, mert nagyon jó volt) de azért igyekszem mindegyikbe receptet is csempészni a szöveg mellé. Az utóbbi időszak duplán hektikus volt nálunk, nemcsak azért, mert Babuci…..
Reggeliző Beiratkoztunk 2018.02.18 07:32:16
Ez most nem a szokásos királyi többes, ugyanis a beiratkozásomon szépen, családként jelentünk meg mind a hárman. Ez úgy kezdődött, hogy még korábban kitaláltam, hogy tovább kell tanulnom, választottam is egy szakot, ami elvben harmonizált a diplomámmal, majd letettem a vonatkozó érettségit. A terv…..
Reggeliző Fürdő! 2017.09.06 22:20:57
Zsenge gyermekkoromban egyszer valamelyik ovis barátnőm megjegyezte, hogy a sokadik idős rokona vett csalánfürdőt. A gyerekeknek érdekes képzettársításai vannak néha, így én is meglehetősen furcsán képzeltem el a dolgot. Gondoltam, van egy nagy, üres medence, az alján sok csalánnal, mint az erdőkben…..
Saine 2017.09.11 21:58:20
Reggeliző Pechsorozat újratöltve 2017.07.09 22:33:53
Pár napot vártam ennek a bejegyzésnek a megírásával, és jobb is, mert legalább volt időm lehiggadni, végülis mégsem kéne írásban káromkodnom, szóban már úgyis megtettem...Inkább nevetek rajta. :) Szóval az a helyzet, hogy a legutóbbi bejegyzésben említett olajos felmosásnak folytatása is lett.…..
Bárki megmondhatja, aki ismeri, hogy az én gyöngyöm-bogaram egy jó evő baba. Az már egy másik kérdés, hogy mindez mivel jár.  Anno a régi szép időkben, amikor még csak kezdtük a hozzátáplálást, a BLW mellett döntöttünk, mert szimpatikus volt, hogy a gyerek eszik "magának" nem mi etetjük, ezzel…..
Reggeliző Káosz és pechsorozat 2017.07.07 14:51:55
T.-vel való kapcsolatunk édes hajnalán, réges-régen, emlékszem, hogy nálam jobb háziasszonyt nem hordott a hátán a föld. Minden egyes nap végignyaltam a lakást, kivasaltam az összes göncünket, este pedig kikészítettem a papucsát. Na, ezek egy része megmaradt. Valljuk be, majdnem minden nap…..
Reggeliző Lecsós kenyér 2017.06.30 22:21:24
Az a helyzet, hogy szerintem jól főzök. Ezt a beképzelt állítást Babuci is folyton megerősíti, mert nem elég, hogy rendszeresen igyekszik megszerezni az alapanyagomat, de a kész műveket is határozottan jó étvággyal fogyasztja el. Más kérdés, ahogy anyukám felhívta rá a figyelmemet, hogy a főztömön…..
Reggeliző Repül a repül a... 2017.06.23 22:49:27
A bejegyzés címe nem véletlen, ha nem is egy malomkő, de meglehetősen sok dolog került a levegőbe nálunk mostanában. Elsőként a reggeli, ami jelenleg cukkinis -fokhagymás muffin volt. Babuci közreműködésével, a hozzávalókat alaposan megszaglászva (ezt ő csinálta, nem én), gyorsan összedobtuk a…..
Reggeliző Piacolunk 2017.06.22 22:53:45
Az a helyzet, hogy kissé hektikus mostanában az életünk, mivel T. kiküldetésen van, és még néhány nap, míg újra lesz. Így a receptjeimet csak Babucin tudom tesztelni, aki azonban nem tökéletes tesztalany, hiszen valljuk be, kevéssé adhatok olyan valaki véleményére, aki mindenáron papucsot akar enni.…..
Reggeliző Rántotta a rezsón 2017.06.19 23:18:57
Aki főzni akar, az főzni fog. Ez egy nagy alapigazság, de azért kifejezetten örülök, hogy nem a mikróban kell bűvészkednem, illetve, hogy nem szorulok rá a nappali parkettájának felszedésére sem, hogy gyújtósként vegyem hasznát. Mama ugyanis hozott egy ezeréves, csak erre a célra tartogatott rezsót.…..
Az a helyzet, hogy ez nem az én hetem, ezt már hét elején megállapítottam. Biztos ismeritek az érzést, amikor minden az égvilágon összejön, na pontosan ez történt most. A héten megadta magát a mosógép (három alkalommal árasztva el vízzel a fürdőszobát). Tudom, mi a csudának teszek be még egy mosást,…..
Reggeliző Alszom! 2017.06.13 23:36:20
A cím természetesen megtévesztő. Azt ne higgye senki, hogy Babuci az alvást kultiválja akkor, amikor érdekesebb dolgokat is lehet csinálni...  Ma reggel a szokásos hajnali ébresztő után olyan voltam, mint a mosogatórongy, mert éjjel is sokat kel mostanában. Ezért éppen próbáltam még egy kicsit…..
Nem, ez nem egy Lidl által támogatott poszt :) De egyszerűen nem tudok elmenni amellett (szó szerint, mivel itt van a bolt tőlünk egy ugrásra), hogy a Lidl jó minőségű kajákat (meg mindenféle más vicik-vackot) árul, ami sokszor még az IR étrendbe is beilleszthető. Vagy legalábbis kisebb kilengés,…..
Reggeliző Áfonyaszezon! 2017.06.05 23:08:05
Jön a nyár, megjelentek a boltokban az áfonyás dobozok, egyszerűen önállósul a kezem és minden alkalommal leemel pár csomag áfonyát :) A mostani reggelit viszont a sógornőmnek köszönhetjük, ugyanis ő volt a fő beszerzője a négy 125 g-os csomag áfonyának. T. pedig a szent cél érdekében (IR-esek most…..
Reggeliző És mi lett a többivel? 2017.05.31 16:31:49
És akkor egy kevésbé hálás feladat, a maradék felhasználás. Az a helyzet, hogy én nem szívesen eszem többször ugyanazt, és hát aki így érez, az jobb, ha megtanulja a kreatív maradék felhasználást :) Arról nem is beszélve, hogy igencsak meggyorsítja a reggeli előállítását, ha csak egy kis tükörtojást…..
Reggeliző Tekerem- csavarom 2017.05.29 12:16:36
A hét a "nem sütöttem kenyeret" jegyében telt. Az a helyzet, hogy szeretem a különféle szendvicseket, de mikor Babuci megszületett nem volt másra idő és már rettenetesen meguntam őket. Ezzel együtt azért ígérem, lesz még friss kenyér a blogon :). De vissza a reggelihez. Nigella az egyik kedvenc…..
Reggeliző A zabkása dicsérete 2017.05.26 15:32:17
Na, ilyen gyorsan sem készítettem még reggelit... Reggel jöttem rá, hogy nem sütöttem kenyeret, majd észrevételezve, hogy nagyjából semmi más nincs itthon, amit enni lehet, gondoltam, marad a zabkása. Babuci úgyis azt kap, így legalább nem nézi ki a szánkból a falatot. Fogtam az aprószemű…..
Az igény szerinti szoptatás alapvetően azt jelenti, hogy a kisbaba akkor eszik, amikor éhes, annyit, amennyit akar, addig, ameddig akar. Ez teljesen így van - ha a szóban forgó kisbaba az első gyereked ;-) De ha nem, akkor már sokat tudsz arról, hogy az igény szerinti szoptatásban az…..
Saine 2016.08.22 23:39:40
@Felicitasz: Köszönöm :) kicsit megerősítettél abban,hogy jó úton haladunk:) előbb-utóbb azért jó lenne ha szoptatott baba lenne, és nemcsak az egészsége miatt, hanem azért szerintem a szoptatás jóval kényelmesebb is, a tápszer eléggé macerás, előkészíteni, elvinni, egyáltalán...
Érdekes módon magáról a szülésről nincsenek rossz élményeim, (sokat segített a császáros posztod/posztjaid a felkészülésben, szóval köszönet értük), a másik műtét fizikailag és lelkileg is nagyon megviselt. Fizikailag sokkal jobban vagyok már csak még gyengébb (volt egy előzménye is a dolognak: a 24. héten megrövidült a méhszáj, a 30-on már nyitva volt, szóval a végén feküdtem... a legvégén terhességi magas vérnyomást kaptam, amit nem kezeltek megfelelően. Az elején hematómával kezdtünk, akkor azért feküdtem három hónapig, utána a terhességhez szedett szteroid miatt gyomorfekéllyel kórházba kerültem-Kristóf lombikbaba, azért kellett a szteroid- akkor utána azért gyengültem le, a végén jött a többi fekvés...)
Lelkileg vagyok inkább nagyon gyatrán, nagyon nehéz feldolgozni a kilenc hónapot, a második műtétet és azt hogy a trombofíliám meg az előzmények miatt lehet, hogy nem érdemes kistestvérben gondolkodni... És lehet, hogy nem is mernék...Ez a legnehezebb része.Úgyhogy napirendi pont a sírás :) Pszichológus is jön hozzám (a terhesség előtt és alatt kezdtem el), szerinte szülés utáni depresszió de remélem, hamarosan kimászom belőle... De itt van Kristóf, ő a lényeg :) Valóságos kincs egyébként a blogod, évek óta figyelemmel követem, a cikkeid felét fejből fújom... nagyon nagy dolog, hogy valaki végre nemcsak kész válaszokat ad, hanem, ismeri a nyitott kérdéseket is, ráadásul szakmai anyagokat dolgoz fel... :)
Saine 2016.08.30 12:06:45
Kedves Felicitasz!
Sajnos úgy tűnik, hogy a kezdeti jó utunknak annyi, és fogy a tejem... fájt a szopi ezért pár napig bimbóvédővel szoptattam, és valahol olvastam, hogy ez kevésbé stimuláló hatású, nem tudom, ez lehet-e az oka de tény hogy most már napok óta úgy érzem hogy nem evett eleget, tegnap este megmértük és a péntekihez képest 10 grammal kevesebb a súlya. Ez még tudom, hogy nem a világ vége, de nem tetszik a tendencia főleg azzal együtt hogy a kakis pelus is megritkult egy kicsit az elmúlt háom napban...napi egy max kettő szokott lenni. Most már délelőtt mértem szopi előtt után, 30 g-ot szopizott, még ha csal is kicsit a mérleg, ez akkor is kevés... Megkapta a lefejt kb 20 ml-nyi tejet pohárból (próbálunk leszokni a cumisüvegről), meg is itta. A kérdésem, hogy mit tegyek, hogy tudnám szaporítani és mi okozhatja az apadást? PCOS-em is van, de úgy tudtam, annak nem kéne ezt befolyásolnia....Eddig nappal szopi, este szopi+ pótlás volt, ill. volt, hogy nagyon sokat aludt éjszaka, 6 órát is én ezt soknak találtam és igyekszem ébreszteni de volt hogy az összes módszert bevetettem de semmi. Egyedül megcsipkedni nem voltam hajlandó. Volt, hogy napközben hidegvizes kendővel törölgettem a kis arcát, erre mosolygott, odatartotta és aludt tovább... Mondjuk meleg volt aznap de enyire azért nem. :) Mit tanácsolsz mit tegyek? Próbálom két óránként (néha két és fél) kelteni, éjjel olyan 4-5 óránként, bár a gyerekorvos szerint éjjel nem kéne de úgy vettem észre, kell. Szoptatós teát iszom, kapszulát nem merek szedni mert elég sok mindenre vagyok allergiás és voltam már kórházban anafilaxiás sokkal, az most nem hiányzik. tejszaporító fejést, amit írtál szoktam csinálni... Várok bármilyen tejszaporító javaslatot :) Köszi
Orsi
Saine 2016.08.31 12:45:30
@Felicitasz Köszönöm a választ :) hát tény hogy valahol nagyon stimmel, amit leírtál :( És igen, mindenki nyugtat hogy minden rendben lesz dehát megszakad a szívem mikor utálja a poharat, sír és keresné a cicit és nem tudok többet adni neki :(
Viszont jó hírként könyvelem el, hogy a jelek szerint Kristóf is olvassa a blogodat mert tegnap este óta már nemcsak úgy képzeli az életet, hogy alszik a cicin, hanem egy kiéhezett katonasereg mohóságával veti magát rá... Szóval szopik és igencsak erősen, és nem alszik be közben. Mértem a szopikat, reggel 60 g-ot evett, utána negyvenet. Itt szerintem evett volna még és nem is aludt el de több nem volt. (mindkét alkalommal) Épp fejek, az eddigi 10 ml-t (kb) épp a nagymama itatja meg pohárból... Mennyit kéne úgy nagyságrendileg egy 3120 g-os babának ennie? Akár összesen, akár alkalmanként? A másik kérdésem, hogy kell-e őt nappal keltenem, ha sokat alszik, mondjuk kétóránként, vagy háromóránként, illetve éjszaka? Ma éjjel is 5,5 órát aludt (csörgött az órám 4,5 óra után, de visszaaludtam még, sajnos azért ilyen sokat...) és száraz volt a pelusa... igaz, éjfélkor még rengeteg pisi-kaki volt, és reggel nyolckor már tele volt pisivel a pelusa...
Lehetséges, hogy a tejcsökkenést az éjszakai hosszabb alvások is okozzák?
És azz nornális, hogy ha eszik, én fejek és két óra múlva megint enni kér akkor kevesebb van a mellemben? Néha ezért sem fejek szívesen, mert mire megetetem, utána böfi, ill. esetleg le tudom tenni, addigra sok idő telik el és ha akkor fejek, legközelebbre végképp nincs semmi. Mennyi idő míg az anyatej újratermelődik?
Köszi tényleg a segítséget és bocs hogy ennyi kérdésem van...
Köszönöm, Orsi
Egy kellemes étkezés élvezete az emberi létünk egyik kiváltsága. Mi emberek nem egyszerűen csak a túlélésért eszünk: a szoptatásról, illetve általában a kisbabák ölben etetéséről már mindenki leírta, hogy a korai kötődésnek, az idegrendszeri és érzelmi fejlődésnek is…..
A blogon sokat írok arról a folyamatról, ahogyan a gyereknevelés definíciója az elmúlt évtizedekben megváltozott, és arról, ahogyan emiatt a szülőkre egyre nagyobb elvárások nehezednek. A modern pszichológia korszaka előtt a nevelés célja az volt, hogy a gyerekekből "rendes…..
Saine 2016.07.22 15:06:52
Bocsássatok meg, nem olvastam végig az osszes kommentet a tizenötödik otthonszülés sel kapcsolatos után. Nem mintha a téma nem volna számomra is érdekes hanem inkább azért mert azon tűnődtem el, hogy vajon mindig tudunk- e racionális döntést hozni? A legtöbb esetben szerintem maximum próbálkozhatunk ezzel, de nincsenek meg rá sem az eszközök sem a háttértudás ( sem a jövőbe látási képesség). Jó példa, hogy most kinyílt méhszájjal itthon fekszem ( 35. hétben vagyunk). El kellene mennem egy vérvizsgálatra, mert lehet hogy a pajzsmirigy gyógyszerem nem tökéletesen van beállítva. Mivel teszek nagyobb kárt? Mivel teszek jobbat, ha itthon maradok ( mert mi van ha felkelek és a baba előbb jön) vagy ha elmegyek ( de a gyógyszert a doki állította be így a korábbi leleteim alapján, saccolva). Közben ugye ott vannak a kötelező kórházi vizsgálatok is amihez szintén fel kell kelni... semmilyen információm nincs arról hogy a,b,c esetben hogyan alakulnak a dolgok, ezért bizonyos szempontból félelemből hozom még a döntést és a felkelés kockázatát kisebbnek ítélem még mint a rosszul beállított gyógyszert meg a vizsgálatok hiányát ( merthogy közben is nőtt a baba, idáig tologattam vérvételt. Szerintem a döntésem kicsi t sem lesz megalapozott viszont valahol azt is le kell tudnunk nyelni hogy vannak dolgok amik felett nem tudunk kontrollt gyakorolni...pont az a legvedzélyesebb, hogy elhitetjük magunkkal hogy a döntés és a felelősség mindig a mi kezünkben van. Igenis jó hogy van egy szakmai protokoll ami adott esetben a szubjektív érzéseinket felülírja...
Egy otthonszülésnek szükséges, de nem elégséges feltétele az, hogy valaki otthon akar szülni. Az otthonszülés szándéka fennállhat már a terhesség első percétől kezdve, de "tervezett otthonszülésről" csak a 37. hét után lehet beszélni: az csak a terhesség legvégén dől el,…..