Regisztráció Blogot indítok
Adatok
harmadikszem

151 bejegyzést írt és 2325 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
            Mintha ezernyi békésmárton fénye áradna a Kárpátok minden zegzugába, úgy világítják meg a neoliberalizmus mocsarába süllyedt társadalomtudományok romvárát a Corvinus Institute of Advanced Studies bézs és pink sugarai.         Új barázdát szánt a népkohóban született magyar eke, új…..
harmadikszem 2019.11.06 10:57:41
@jotunder: szerinted hulyek vagy csalok?
         Lánczi András soha egyetlen értékelhető sort nem írt le filozófiából. Valamirevaló filozófiai folyóirat közelébe sem kerülhetett, könyvét kinevették, Orbán kegyelméből lehetett rektor és Adolf Hitler kegyelméből lehetett professzor egy magyar egyetemen.        Ez nem egy PC-poszt. Most…..
 Az orbánizmus nyilaskeresztes vonulatához tartozó Demokrata nekiszaladt az ELTE egyik doktoranduszának, aki éppen most védte meg a doktori disszertációját. Az Akadémiai Dolgozók Foruma tiltakozó nyilatkozatot adott ki.  A rezsimlap szerint a disszertáció silány. OK, ez az ő véleményük, azt…..
harmadikszem 2019.09.27 22:38:50
@látjátok feleim szümtükkel: ja, le is húztam vele a rolót.
harmadikszem 2019.09.28 00:03:37
@fadrusz: nagyon sok területen vannak, ha jól emlékszem van kettő computer engineering alá sorolva és négy a theoretical computer science alatt. Arra nem esküdnék meg, hogy ez mind IEEE, lehet hogy van közte ACM is. Ezekről az arányokról lehet extrapolálni a teljes területre. De nem is ez a legérdekesebb, hanem az átlag APC értékek, amelyek kb 25-40 százalékkal alacsonyabbak a computer science-ben mint a humán területeken vagy soc sciben. E mögött is a tőkeerősebb association-ök szerepét lehet sejteni. Ha már az Elsevier: a közhiedelemmel ellentétben mi azt találtuk, hogy az Elsevier az egyik legrugalmasabb az APC-t illetően, pl a Springerhez vagy akár az Oxford Uni Press-hez képest amik mind drágábbak és kevésbé felxibilisek.

A PLan S tiltja a green OA-t, kíváncsi leszek mit reagálnak rá a nagy kiadók. Bizonyos értelemben vicc az egész, nem megyek bele mert tényleg mellékszál, de ilyen APC-k mellett ez a mandatory OA publikálás kurvára érdekes lesz. (Még akkor is, ha a Plan S 2000 USD-t ír elő "átalányban". Az egy magyar tanársegéd hat havi fizetése.
          Ha valaki azt hiszi, hogy most majd jól nekimegyek Tamás Gáspár Miklósnak, akkor téved. TGM az egyik legbecsületesebb magyar publicista, olyan műveltséggel, amit én már túlzásnak tartok. Igen, ő erősen baloldali, én meg  nem, mondjuk más sem vagyok, de ez teljesen érdektelen. Eszembe…..
harmadikszem 2019.09.19 22:58:59
@balmoral: +1
         "Az elnök kiemelte: az elmúlt egy évben végbement átalakítás célja a kutatóhálózat hatékonyságának növelése volt. Ennek két területen kell megmutatkoznia: a mennyiségi mutatókban, valamint a kutatási eredményeket minőségileg is javítani szükséges. Mint mondta, utóbbival kevesebb baj…..
harmadikszem 2019.09.17 10:05:11
@jotunder: ez elwg specialis dolog. A social sciencben ilyen egeszen konkretan nincs nem is ertelmezheto.
harmadikszem 2019.09.17 11:15:34
@jotunder: akkor a soc sci nem tudomány ;) én nagy tételben foglalkozom ezzel sok éve, mérem is, részt veszek az értelmezési keretek értékelésében és fejlesztésében is, de abban az értelemben vett tehetséggel mint a matekban (= rajta kívül senki nem tudta volna megcsinálni vagy csak nagyon kevesen) nem találkoztam soha. Vannak emberek akik felvetnek olyan problémákat a megfelelő helyen amit ezren felvetettek már, csak nem ott és nem akkor, és arra elkezdenek figyelni, onnantól már spirál. Ebben nincs semmi olyan zsenialitás, mint ahogy a Liszt zseniális volt vagy a Gödel.
harmadikszem 2019.09.17 11:18:42
@harmadikszem: ez még economics-ban is így van, ami a legkevésbé soc sci a soc sciben. A Thomas Piketty könyve szétverte a világot, tutira fog Nobel díjat is kapni, és imádom a munkáit, de nincs benne semmi eredeti abban az értelemben, ahogy Rahmanyinov eredeti volt. Pedig a Piketty-nél nagyobbnak mondott zseni most nem nagyon van economics környékén (22 évesen szerzett PhD-t az LSE-n, stb).
       Aránylag ritkán írnak matematikáról az index.hu-n. Ma ez történt. Egy aránylag hosszú cikkben NEM ismertette a szerző, hogy mi is történt valójában a Collatz-sejtéssel Terence Tao cikkében.    " Tao mások eredményeiből indult ki, akik bizonyították, hogy szinte minden Collatzhoz hasonló…..
   A szegedi egyetem évnyitóján Palkovics mészárlásügyi miniszter bábozta el, hogy miért lesz sokkal jobb az MTA intézetek beszántásával a tudománynak, majd az Állam és az Egyház szétválasztása című operából énekelte el Kiss-Rigó püspök a "Nem voltam én ügynök, édes Sárikám" című áriát. Jó, nem…..
harmadikszem 2019.09.08 22:25:15
@jotunder: kutató? Pardon, _vezető elemző_. Kíváncsi vagyok, kiket vezet.
harmadikszem 2019.09.08 23:38:27
@jotunder: egy reneszánsz asszony! :D
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült a politikatudomány területén folytatott kiváló kutatói és elhivatott oktatói munkája, valamint a magyar politikai kultúra fejlesztésében betöltött szerepe elismeréseként dr. Csizmadia Ervin politológus, a Magyar Tudományos…..
harmadikszem 2019.08.25 14:19:25
@jotunder: szeretnek 70 evesen ugy kinezni mint a BHL es soha nem szeretnek ugy kinezni egy masodpercre sem mint a csizmadia ervin az inggombolasi szokasoktol relative fuggetlenul.
       Palkovics László azzal indokolta a Corvinus átalakítását, hogy így az egyetem bekerülhet a világ kétszáz legjobb társadalom slash közgazdaságtudományi képzései közé. Matolcsy György egyenesen arról beszélt, hogy tíz éven belül egy magyar egyetemnek a világ száz legjobb felsőoktatási…..
      Az ember, akinek a nevét nem fogom leírni,  interjúk egész sorában bizonyít valamit, amit pláne nem fogok leírni.      Most éppen arról volt szó, hogy továbbra is Orbán tanácsadója marad. (tudománypolitikai kérdésekben ad tanácsokat, mint miniszterelnöki megbízott).     Ez az ember most…..
harmadikszem 2019.08.12 15:47:06
@jotunder: de azért arra kíváncsi lennék ez hogy néz ki. Felhív valakit a palkó hogy figyelj, tegyél már oda a cikkeidre a nejemmel együtt. Elég a végefelé is. Köszi!
harmadikszem 2019.08.12 16:42:09
@Flageolet: nem az egyetlen villamkarrier es nem is a legdurvabb amit hallottam. Koszi az infot!
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
harmadikszem 2019.08.09 15:44:18
@capacete: annál is érdekesebb mivel a tv kifejezetten előír nemzetközi teljesítményt a docensi beosztáshoz. Az MTMT szerint tg-nek pontosan annyi nemzetközi cikke van, mint nagymamám Ica nővérének, de ő nem pont docensi beosztásban dolgozott.
harmadikszem 2019.08.09 19:53:47
@jotunder: ezeket nyugaton ilyen senior lecturer minosegben szoktak alkalmazni tapasztalataim szerint, es akkor nem keveredik ossze a szukebben akademiai allomannyal mint a docens/associate professor. Nem szeretem a punditokat a nyugati kulturaban, sri lankan belefer. Ennyi erovel a bogar laszlo meg a nogradi gyorgy is pundit a maga modjan, hat van cikkuk minden heten vagy nincs?
harmadikszem 2019.08.10 09:58:40
@Flageolet: varjal, de facto termeszetesen nem feltetele sem a corvinuson sem mashol. Mindenhol azt neveznek ki akit akarnak es azt nem neveznek ki akit nem akarnak, termeszetesen
       Megdöbbentően éles kritikát fogalmazott meg az eddig kormánypitbullnak tűnő Origo a rezsimtudósokról.      " Érdekes jelenség még a szintén MTA-s Csató László, aki a kutatását övező totális érdektelenséget úgy próbálja kompenzálni, hogy cikkeiben folyamatosan önmagára hivatkozik. A Google…..
harmadikszem 2019.07.21 17:00:47
@fortin2: peterson tud kurva jol heberul es koine gorogul? Ha nem akkor nincs bibliamagyarazata, az a belepo szint higy ezeken a nyelveken tudjon, es akkor erre jon meg eleg sok dolog. Nem olvastam egyebkent tole ilyesmit szoval csak extrapolalom mondjuk a dawkinsos vicces tapasztalatokat
harmadikszem 2019.07.21 20:04:35
@fortin2: na az erdekesen hangzik, marmint a peterson projekt. Mikor olvastam amit irsz kicsit megijedtem hogy Habermas is meghalt, nem minta nagy rajongo lennek de azert megis rajta nottunk fel sokan.
harmadikszem 2019.07.21 23:30:48
@fortin2: abszolút. Aztán a tobbi meg izles dolga.
   "Recent policy of measures, aiming to cut funding and limiting independency of academic and research fora are creating uncertainty in academic and research forums, which may result in the emigration of top research talent and risk a persistent decline." (Európai Bizottság, ma)    ..
harmadikszem 2019.06.05 20:37:54
         Bayer Zsolt nemrég még palesztin kendőt hordott és arról értekezett, hogyan vertek agyon zsidó kabarétulajdonosokat egészséges tekintetű, szőke, kékszemű náci fiúcskák. Most arról írt, hogy Duisburgban egy iszlámista párt lett az első az EP választáson és jön a Saria. Természetesen a…..
       A magyar Új Jobboldal egyik vezető ideológusa, a Kisgazdapárt egykori képviselője, Pokol Béla úgy másfél éve kiáltványban követelte, hogy a tudományos értékrend kizárólagosan az idézettségre alapuljon. Az Új Jobboldal zászlóbontásakor érdemes megnézni, hogy tudós képviselői egészen pontosan…..
harmadikszem 2019.05.13 09:08:38
@közösperonos átszállás: mintha szamitana az otkan
harmadikszem 2019.05.13 23:25:28
@közösperonos átszállás: nekem sajnos csak a tényleges d1-eket rakja d1-nek a szemét. De az egész teljesen nevetséges, viccből megnéztem párat korábbi nyertesek közül, simán volt olyan ahol a PI-nek egy darab indexált (!) cikke se volt, tehát még q4 se. Mondjuk az meg a másik, hogy az évi 12 millióból pont nem lehet csinálni semmit, a legtöbb esetben a kutatók ide értve a PI-t is ingyen vagy gyakorlatilag ingyen csinálják, szóval majdhogynem mindegy, hogy megnyeri e az ember vagy nem.
harmadikszem 2019.05.14 10:06:55
@Flageolet: ugy-ugy
           Körösényi András és Mándi Tibor írt egy érdekes cikket a Valaszonline-ra.  Írásukban a konzervativizmus és az Új Jobboldal világnézeti összeegyeztethetetlensége mellett érveltek. Órákon belül rájuk is ugrott egy megadja, a Kommentár ex-szkinhed verőembere Békés Márton. Ma azonban a…..
       Ezért támadt az Akadémia a magyar kormányra - címmel uszult rá az állampárt ökle az MTA-ra. Nem, nem vicc, tényleg ez a címe. Természetesen névtelen a szerző, és holnap, az akadémiai közgyűlésen Palkovics miniszter le fogja tagadni, hogy tudott a cikkről.  Sőt, ki fogja kérni magának, hogy a…..
harmadikszem 2019.05.05 20:31:05
@jotunder: csak érted....egyszer azt mondják rosszak a publikációik (amit én nem vitatok nagyon, sajnos, lsd az általad is belinkelt Scientometrics cikk) ellenben ha Palkonak a publikációiról van szó, akkor már az a narratíva, hogy a publikáció nem minden.
harmadikszem 2019.05.05 21:04:08
@Flageolet: azt hittem viccelsz a zéró impaktfaktorral de megnéztem az MTMT-n a nemzetközi folyóirat-sort :O :O :O

na ezt azért nem gondoltam voln'
harmadikszem 2019.05.05 22:31:11
@Flageolet: gyoran megnéztem hogy az új rektoré jobb -e. Hát nem. A lánczi "az én pozíciómban nemzetlüzileg publikálni már afféle szenvedély" andrás életművében 2(!) darab nemzetközi folyóiratcikk van, egyik sem Impakt Faktoros. Nagyon vicces amúgy, hogy a soft science kollegák egy nagy részének (ide értve a lánczit is) az ún. nemzetközi teljesítménye a Korunk c. lapból származik, ami egy Kolozsvárott kiadott magyar nyelvű magyar lap. Erre szinte véletlenül figyeltem fel pár éve. Annyira ciki az egész hogy nem is verbalizálom tovább.
  "Ezzel összefüggésben az Akadémia képviselői azt az álláspontot képviselték, hogy ebben a grémiumban a tagokat egyharmad arányban az Akadémia (három delegált), egyharmad arányban az Akadémiától leválasztott kutatóintézetek (három delegált), fele arányban pedig (hat delegált) a kormány…..
harmadikszem 2019.03.08 18:29:08
@ámbátor: @Imaginace: lényegében az akadémiai vezetés odaadott mindent, amit Palkovics explicit akart, cserébe néhány nyilvánvalóan hazug ígéretért. Nem kívánom minősíteni, de ez azért igen messze van attól, amit az ADF fórumokon meghallgattunk, igaz, ott relatíve kevés akadémiai döntéshozó, annál több lelkes fiatal amatőr szokott volt hangadó lenni.
harmadikszem 2019.03.08 20:35:13
@seol: én azt gondolom hogy lovászt alapvetően megzsarolták azzal, hogy ha nem akarja, hogy az 5ezer embert az utcára tegyék holnap, akkor írja alá. Semmi mást nem tudok elképzelni, hiszen ha valaki akkor lovász maga semmilyen értelemben nem függ a Palkovics vagy akár orbán kegyeitől.
harmadikszem 2019.03.08 21:00:47
@Flageolet: leszarja a háttérhatalmat, pontosan tudja hogy nem létezik. Szerintem a Vincent törvényei 2.0 verziója tökéletesen leírta a NER álláspontját. Ami itt sokkal érdekesebb és különösebb, az az MTA vezetésének a kommunikációja illetve annak inkongruenciája azzal, ami valójában történik.
— Ez az, amire gondolok? — kérdezte Jules Winnfieldtől Tökfej, amikor végre felnyitotta az aktatáskát a rablónak. Jules egykedvűen bólintott.Nem tudom, nektek, akik ebben az országban éltek, volt-e olyan érzésetek, hogy időnként — és egyre sűrűbben —…..
harmadikszem 2019.03.01 13:41:00
@jotunder: jubilium kéremszépen jubilium!
Előszó. Hat és fél éves lett a Vincent törvényei. Visszatekintve a NER elmúlt két ciklusára, elmondhatjuk, hogy szépen öregedett a szöveg, de most már ráfér egy kis frissítés. A „Törvények” továbbra is a Vincent blog szerzőinek és törzskommentelőinek kollektív bölcsességén alapulnak. Mi sokat…..
harmadikszem 2019.02.27 13:34:51
@ámbátor: ha valamiben biztos vagyok az az hogy orbant nem erdekli a punci talan nem is tud mar mit kezdeni vele. Eleg regota.
      Szükség van a katolikus egyházra?  Szükség van a kézilabdára? Szükség van a képzőművészetre?     A magyar állam az adófizetők pénzéből finanszírozza a katolikus egyházat, a kézilabdát és a képzőművészetet, és becsszó most vettem észre, hogy alliteráltam egyet, mintha vonzódnék a szekszárdi…..
harmadikszem 2019.02.20 16:27:09
@vizilófia: szerintem van kakao ebben az ervelesben en is szoktam mondani. A szo primitiv ertelmeben haszna nagyon kevea dolognak van, mondjuk a peknek. De hogy mi a haszna a tudomanynam filozofianak muveszetnek sportnak uram bocsa maganak palkovicsnak az nem egy konnyen megfelelheto kerdes es konnyu demagogizalni
   Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő…..
harmadikszem 2019.02.19 19:26:20
@vizilófia: azért mert azt is elmondták hogy akarnak kiemelten nemzetileg (politikailag) fontos témákat, az pedig a mostani rendszerben nem valósítható meg. Én ezzel nem értek egyet, noha el tudom képzelni, hogy van olyan érvrendszer, hogy ha a tudományt az állam finanszírozza akkor ugathasson bele legalább részben a témákba (de szigorúan nem a megvalósítás módjába - pláne nem az eredményekbe).

A legdurvább azonban mégis a vége felkonf vagy lekonf amikor a Závodszky (aki addig a pontig nekem elég szimpatikus volt) azt bírja mondani arra a kérdésre, hogy féljenek -e az akadémiai kutatók, hogy aszongya egy kis félelem még jót is tesz, hiszen a belső félelemből és bizonytalanságból születnek a szép versek is, igaz Csaba? NA AZ AZÉRT KURVA ERŐS MONDÁS EBBEN A HELYZETBEN
harmadikszem 2019.02.19 19:28:42
@Flageolet: Azt is mondták ha jól emlékszem, hogy az is egy lehetséges koncepció, hogy megmarad a vagyon az MTA-nál és az új alapítvány visszabérli tőlük, így lesz némi pénzük is. mondjuk hogy ennek aztán mi értelme azt nem látom, de hát nem is vagyok akadémikus.
harmadikszem 2019.02.19 20:25:45
@jotunder: a parragh egy tulmozgasos csinovnyik szerintem ebben az ugyben elegge nem veszi senki komolyan ebben az interjuban pl fel se merult a neve
    Platón: Az állam (nyolcadik könyv)     Szókratész:  Csűrjük-csavarjuk szavunk, de Zeuszra mondom, nem lelénk senki mást, ki úgy játszana a néppel mint a Scythiai nagyúr. Mert démoszunk nagynak képzelé magát, de oly kicsi, mint Hegürmion, Thelasszusz fia, ki azt hitte, hogy ő az úr a városában,…..
harmadikszem 2019.02.05 18:28:03
       A Magyar Tudományos Akadémia vezetői kétségbeesett írást jelentettek meg az Akadémia internetes oldalán a humán tudományok hasznosságáról. Palkovics László rombolásügyi miniszter ugyanis aznap publikálta a téziseit az új tudományfinanszírozási rendszerről. Két órán belül pedig módosította is…..
harmadikszem 2019.02.04 14:27:49
@Lajszlo: neeeem a Scimago mindig a Scopusét használta.
harmadikszem 2019.02.04 14:32:46
@Carbonaro: összetett. Van olyan MTA társadalomkutató aki simán Harvard szinten tolja q1-ileg. Meg van olyan is, aki nem, de a saját lokális területén nagyon jó (Salföld népviselete a 13. században). Ez a társadalomtudományokban így van, a matematikában meg a természettudományokban meg nagyon nem, mert a Thomas-féle kalkulus az ugyanaz Magyarországon mint Németországban vagy Amerikában, de például a kisebbségvédelem az egészen máshogy működik mindhárom imént felsorolt helyen, ezért a magyar kisebbségvédelem nem azonnal nemzetközi érdekeltségű cucc tehát nehéz lesz lenyomni az American Sociological Review torkán.
harmadikszem 2019.02.04 15:28:56
@Lajszlo: az MTMT :)