Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lakatos Gábor

30 bejegyzést írt és 82 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevezetés A következő kihívás a 4*4*4-es kocka kirakása. Ez a kocka már összetettebb, mint a..
Olvasónk egy olyan parfümös csalásba futott bele, ami azt mondja, hogy ők azért nem csaltak, mert előre szóltak, hogy csalni fognak. Szimpatikus üzleti modell. A Premium Perfume Shop márkás parfümöket kínál kedvező áron, mármint ezt állítja magáról, ami eleve hogyan lehetséges, ugye. Már a kezdő…..
Bármi, ami Rubik Haladó módszer 2019.02.13 11:19:08
Bevezetés Ez a leírás a szintenkénti kirakás kezdő módszerét mutatja be. A technika angol neve Layer by layer. Alapelve az, hogy a kocka egyik oldalától kiindulva először csak az egyik lapot rakja ki, utána a vele párhuzamos belső réteget, végül a megmaradt lapot rendezi. Ezen módszeren alapul az…..
Bevezetés Ez a módszer volt az, amit először megtanultam. Ez talán az összes közül a legkönnyebb, mivel alig néhány lépéssort kell csak hozzá tudni, a többi csupán figyelem kérdése. Ez a módszer arra épít, hogy először a sarkokat, utána az éleket rakja helyre. Van a módszernek inverze is, ahol…..
Alapelvek Ha valaki ki szeretné rakni a kockát, nem árt, ha ismeri annak felépítését. A hagyományos kockánál alapvetően 3 különböző elem van (a kocka mozgását biztosító, a kocka belsejében levő mechanizmust nem számítva): 8 darab sarokelem, ezeken 3 különböző színű matrica található (a képen…..
Az egyes rejtvények megoldásainak az alapja a 3x3x3-as kocka módszereire alapoz. Több megoldási módszer is létezik, ezek főleg az egyes kirakott elemek sorrendjében különböznek egymástól: valamelyik laponként halad, valamelyik a sarkokat rakja ki először, stb. Én először a Kéri Gerzson, Marzs…..
Rubik Ernőnek nem kizárólag a Rubik kocka volt a találmánya. Ezen kívül létrehozott néhány, szintén a logikai készségünket próbára tevő egyéb játékot is...
Ebben a cikkben próbálom összeszedni az egyéb kockákat, amik időközben megjelentek...
A Megaminx kockák dodekaéder alakú kockák. A dodekaéder lapjai 5 szögűek és 12 ilyen lap határolja a kockát...
A Pyraminx kockák tetraéder alakú kockák. Mozgatási mechanizmusa hasonló elvekre épül, mint a Rubik kockáé, de egy módosulást kivéve nem a Rubik kocka alakmódosulásai...
A tükör kockák ugyanazon az elven alapulnak, mint a normál társaik, különbség köztük az, hogy az egyes elemek nem egyformák, egyenként nem is kocka alakúak, viszont a teljes kocka összes oldala egyforma színű (az esetek többségében fényes, tükröződő szürke)...
A hagyományos kocka elkészülte óta számos és számtalan variációját alkották meg a világban. Ezek közül a variációk közül szemezgetek itt...
Bármi, ami Rubik Rubik Ernő 2018.11.14 21:55:12
Ifj. Rubik Ernő (Budapest, 1944. július 13.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár. Életpályája Apja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező az esztergomi repülőgépgyárban, anyja…..
A törvények nem hiába léteznek. Nélkülük ugyanis eléggé kiszolgáltatottá válna a legtöbb ember rengeteg olyan esetben, amikor kihasználják, meglopják, vagy épp fizikailag bántalmazzák őket. De persze ahogy fejlődött az emberiség úgy fejlődtek a törvények is. Párat…..
A fenti képen szereplő tárgy meglehetősen hasonlít az otthoni szupercsendes porszívónkra. Pedig nem azt ábrázolja, hanem egy radardetektort, amiről talán nem mindenki tudja, hogy mi, de Lázár János biztosan. Meg Imre is, aki rendelt egyet az eMagról, majd meglepődve tapasztalta, hogy a kütyü nem…..
Az alábbi levél ma délelőtt landolt a fiókunkban. Ez alapján valószínűleg az OTP az egyik a három nagy magyar bankból, amelyre a Magyar Nemzeti Bank szintén ma délelőtt megjelent sajtóközleménye utal: "A nyár folyamán eddig három jelentős hazai bank – jelenlegi vagy korábbi – ügyfeleit érte  a…..
Lakatos Gábor 2017.08.09 10:04:17
@Darth Revan: "Aki 2017-ben nem tudja beallitani, hogy az adahalasz emailjeben a kuldo az otpban legyen, az egy t system szinvonalu informatikus. "

Nem feltétlenül. Számára az a baj, hogy egyre több helyen alkalmazzák az SPF rekord alapján a feladó e-mail és a küldő smtp szerver viszonyát. A fenti levél feladója két lehetőség közül választhatott: vagy valótlan email címet használ (akarmi@otpbank.hu, pl) kockáztatva azt, hogy a kiküldött 10 millió levél 99%-a spamként eldobásra kerül, vagy bízik abban, hogy sokan csak a feladó nevét olvassák el (OTP Bank) és nem veszik észre utána a tényleges címet. Utóbbi esetben valószínűleg sokkal több a célba ért levél.
Gyerekkoromban elég menőnek számított az elektromos kézszárító a nyilvános mosdókban. Alternatívájuk nem volt, legalábbis papírtörlőt kevés helyen láttam, a törölközők meg vagy nagyon mocskosak voltak, vagy rég ellopták őket. A legtöbb ilyen kütyüt az ikladi Ipari…..
Lakatos Gábor 2016.05.20 11:38:35
@Hamster: Ezen nem segít sem a régi, nem hatékony kézszárító, meg a törölköző sem. Az is szétszórja a bacikat ugyanúgy, mint ez.
Alapvetően, aki bemegy egy közös használatú mellékhelyiségbe, annak számítania kell erre.
Egyébként a szél elvileg nem nyomja oda a kezet az eszközhöz, mert mindkét oldalról egyformán erősen fúj. Sőt, a régi kézszárítónál sokkal könnyebb volt a kezet nekinyomni a készülék hátsó falához.
Ezen eszközök csak akkor képeznek fertőző gócpontot, ha elhanyagolják a takarításukat.
Tavaly december 1-jével megszűnt az Elmű Nyrt., a szolgáltást pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. vette át, mely az online világban a csodálatos elmuemaszenergiaszolgaltato.hu url-en lakozik. A fogyasztók a változásból elvileg nem vettek észre semmit., a gyakorlatban viszont könnyen…..
Eszter a Lenovóból való kiábrándulásának pillanatait dokumentálta. A pillanatokat, amik közül az szinte semmi volt, hogy a tabletet csak nehezen lehetett bekapcsolni, mert aztán jöttek az IMEI-számokkal kapcsolatos wtf-pillanatok. (Az IMEI-számok mobileszközök azonosítói.) És…..
Én már egy ideje rászoktam arra, hogy a telefonos ajánlatokra kapásból az emailcímemmel reagáljak azzal, hogy küldjék el, majd jól megnézem. Eddig nem bántam meg. Tisztelt Cím! Az alábbi esetre szeretném felhívni a figyelmét: A Telenor előfizetője vagyok nagyon hosszú…..
Hú, de mennyi ilyen típusú akciós táblát láttunk már! Jókat lehet röhögcsélni ilyenkor azon, hogy mekkora matematikusok dolgoznak ott, meg, hogy biztos nem telik számológépre, igazán elvetemültek meg nagyokat fröcsöghetnek a lúzer vásárlókat célzó becsapás/megvezetés…..
Kpisti egy újabb értelmetlen parkolási anomáliára hívja fel a figyelmünket. Amit szintén egyetlen húzással megoldana, ha vagy eltörölnék az egészet a francba, de az is megtenné, ha legalább ideiglenes lakcímmel lehetne ingyen parkolni a lakásunk előtt:   Van egy…..
Lakatos Gábor 2013.12.11 11:11:36
@Lakatos Gábor: formályában = formájában
Lakatos Gábor 2013.12.11 11:26:21
@promontor: Ezt értem, ez eddig rendben is van (illetve volna, ha ez a díj a megfelelő helyre kerülne, de ez utóbbiról nem vagyok meggyőződve), de ezt azzal a polgárral megfizettetni, aki történetesen ott lakik és lehetősége sincs máshol elhelyeznie a kocsiját, enyhén szólva is erőfölénnyel való visszaélés....
Lakatos Gábor 2013.12.11 11:35:55
@Szakadás: OK, legyen. De akkor biztosítsák is, hogy az ott lakó le tudjon parkolni és ne kelljen 1 órát körözni, mire talál helyet. Én kifizetném a havi 2-5e Ft-ot a parkolásra, ha kirugdoshatom a helyemre parkolt másik autót....