Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shaik

0 bejegyzést írt és 71 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog Az államról 2011.01.06 07:01:00
 „Húnyt szemmel bérceken futunk s mindig csodára vágy szivünk:a legjobb, amit nem tudunk, a legszebb, amit nem hiszünk.” (Babits Mihály: Húnyt szemmel...)  Nos, a csodák 2010-ben is elmaradtak, bár az is lehet, hogy csak mi vártunk túl sokat. Új kormány lett, soha…..
shaik 2011.01.06 14:15:26
Érdekes dologgal foglalkozik a cikk, annak idején én is sokat foglalkoztam a témával. Az alapszituáció az, hogy van egy csoport (bármilyen csoport lehet, pl. gittegylet, sportklub, vállalat, ország, akármilyen szervezet). A csoport azért jött létre, mert tagjai úgy gondolják, hogy bizonyos célokat együtt könnyebben el tudnak érni. A célok megvalósulását rengeteg tényező, kockázat veszélyezteti, ezek csökkentésére azonban sok féle módszer van. A legegyszerűbb az erőszak, amikor van egy alfahím, aki beveri mindenkinek a pofáját, aki nem megfelelően viselkedik. Ez sajnos nem nagyon megy nagy méretekben, hiszen az alfahím nem tud mindenkit rendszeresen elverni, ha pedig több alfahím-aspiráns is van, aki besegít neki, akkor elkerülhetetlenül előbb utóbb egymást is kinyírják. Van aztán az a módszer is, hogy a csoportot csak elhivatott, lelkiismeretes, emberi gyarlóságoktól mentes egyének alkotják, de ilyenből tapasztalatom szerint elég kevés van világszerte is (a szerző szerintem valami ilyesmiről fantáziált). Végül elterjedt módszer még az is, ha a zembereket géppé silányítva rögzített szabályok szerinti viselkedésre kényszerítik. Ennek egy formája a bürokrácia is. Ez vállaltan nem tud olyan kiváló eredményeket elérni, mint az előző, óriási előnye viszont, hogy ez nagy méretben jellemzően működőképesebb bármilyen más megoldásnál. Gyenge pontja lehet, hogy a gép egyes fogaskerekei nem arra akarnak forogni, mint az előírás tartalmazza, de ugye erre is léteznek bürokratikus módszerek, mint pl belső ellenőrzés.
w Kompország vitorlát bont 2010.12.28 06:38:00
Néhány nap múlva már jól teszi, aki sosemvolt országok beteg, korrupt és ostoba kormányáról értekezik, ha véleményt akar nyilvánítani. Hiába a vigasztalás, miszerint nem is biztos, hogy olyan durva lesz, mint amilyen lehetne. Senki sem szeretné, ha rajta bizonyítanák be, hogy de,…..
shaik 2010.12.28 16:50:28
@Lord_Valdez: "Tudod, nem mindegy, hogy te moderálod-e a blogodat, vagy más teszi. Ebből az egyik cenzúra, a másik a tulajdonosi jogok gyakorlása. Rád bízom, hogy felismered-e, hogy melyik melyik."

Szóval szerinted ha egy másik helyen írom le ugyanazt a dolgot, és nem Árpi blogján kommentként, akkor az minőségében más, mintha közvetlenül ott helyben mondtam volna véleményt? Akkor ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy ha valakinek olyan véleménye van, amit az új médiahatóság nem tekint megfelelőnek, nyugodtan írja meg olyan helyen, amire a médiahatóságnak nincs fennhatósága. Ez történt/történik a kurucinfoval is. Pontosan ez is fog történni, ha a médiahatóság visszaél a hatáskörével - szerintem amúgy nem fog.

Tehát továbbra sem látom, hol sántít az analógiám. Mellesleg a kommentem mondanivalója pont az volt, hogy minden civilizált helyen van cenzúra, Árpi blogján, nyugat európában, dubaiban és kínában is: egyebek mellett pont ez különbözteti meg a civilizációt a kocsmától. Az már csak árnyalatnyi különbség szerintem, hogy ezt a cenzúrát mennyire nyiltan, milyen terjedelemben és milyen ezközökkel gyakorolják. A demokrata néplélek nem szereti megtudni, hogy nem létezik a mikulás, emiatt nyugaton a hatóságok jellemzően nagyon diszkréten végzik a dolgukat, szemben mondjuk kínával. itt nem a tényekkel van a baj, hanem a módszerekkel és a kommunikációval.
shaik 2010.12.28 17:41:28
@Lord_Valdez: "Minőségileg nem más, ellenben a cenzúra az, hogy ha más médiáját akarod moderálni. Ha a sajátodat teszed, az nem az.
Ha a kurucinfot, a kurucinfo szerkesztője moderálja az nem cenzúra, ha az állam, vagy akárki más, akkor igen.
Ennyi az egész."

Gondolom ez alatt a blog.hu vagy a kurucinfo fórumain lévő hozzászólások moderálását is érted, azaz a hozzászólás nem annak a tulajdona, aki teszi, hanem azé, akinek az oldalán teszik, így a moderálás nem is cenzúra? Tehát te úgy értelmezed, hogy kommentár is annak a tulajdona, aki a felületet biztosítja? Ha így értelmezed, akkor is eljuthatunk ugyanarra a végkövetkeztetésre: végülis minden Magyarországon kiadott/sugárzott/hostolt sajtótermékek a Kormány által ellenőrzött felületen jelennek meg (a sajtótermékek kiadása engedélyköteles). Ennyi az egész. Semmivel sem más a "moderálás", mint a "cenzúra"
shaik 2010.12.28 18:46:47
@az igazi Sipi: igen, ez alapvető szemléletbeli különbség. vannak, akik a természetjogi megközelítés hívei, és hisznek abban, hogy léteznek abszolút jogok. és vannak, akik úgy gondolják, hogy a jog kizárólagos és egyedüli forrása a szuverén, ami a mi esetünkben az állam, mint a népszuverenítás megtestesítője. ennek értelmében viszont az államnak mindenhez joga lenne.

egyébként a "joga van hozzá" már magában is elég gumi kifejezés, egyesek szerint csupán annyit jelent, hogy "lehetősége van megtenni anélkül, hogy szankcióktól kellene tartania". nem olyan egyszerű dolgok ezek, ezért mondom én azt, hogy ez az egész szájkarate csak az ovisok durcás reakciója, akik most tudták meg, hogy nem a mikulás, a jézuska meg a nyuszi hozzá az ajándékot.
Tiszta Beszéd A Fidesz mumusa 2010.12.24 08:00:00
A jobboldali politikai elit mindmáig nem tudott elszakadni attól az élménytől, amit az első demokratikusan megválasztott, Antall József vezette kormány kényszerült elszenvedni az "átkosból" megörökölt, alapvetően baloldali kötődésű médiától. A Fidesznek kétszeresen…..
shaik 2010.12.24 16:47:19
@IGe: A hadkötelezettség nem hülyeség. Szerintem igenis jó elképzelés növelni az iraki-afganisztáni szerepvállalást. Konkrétan olyan 50-100 ezer főre gondolok, kiszervezett formában, zsoldosként, tehát jogilag nem a Honvédség kötelékében. Csak pár előnyt említenék:
- jól értékesíthető exportcikk, jelentős devizabevétel az országnak (az amerikaiaknak politikai okok miatt ki kell vonulniuk, pedig nem nagyon akarják átadni a területet az al kaidának/talibánnak)
- közvetlenül 100-200 ezer fővel csökkenti a munkanélküliséget (a váltások miatt legalább a bevetésen lévő létszám duplája kell). Ezek az emberek tipikusan a munkanélküliség által jobban érintett vidékekről lennének besorozva, a családnak hazaadott zsold miatt fellendülne azokon a vidékeken a vásárlóerő, ami további beruházásokra sarkallva tovább csökkentené a munkanélküliséget, nem is beszélve a bűnözésről
- közvetetten még többel csökkenne a munkanélküliség, hiszen fellendül a rengeteg kiszolgáló iparág: kell jármű, fegyver, golyóálló mellény, kaja stb
- a harci bevetések adta tapasztalat következtében egy idő után lenne egy valóban ütőképes hadseregünk (tényleges harci bevetésről beszélek, sok piros-fehér-zöld koporsóval, nem pedig operettszolgálatról, mint amit a jelenlegi küldetések csinálnak).
- hosszú távon is használható a modell, rengeteg válságzóna van a világban, és egy tapasztalt sereggel megfelelő díjazás ellenében oda tudnánk menni rendet csinálni, annak az érdekeinek megfelelően, aki többet fizet.
Pixelezném a púzóját!   ..
shaik 2010.12.18 06:56:17
@ċsirke72: basszus, tényleg van feltámadás, de a jelek szerint akkor nem húsvétkor lenne az ideje? valahol olvastam pár hónapja, hogy csirke72 hallott...
shaik 2010.12.18 06:56:46
@shaik: halott
Miközben minden államnak nagyon kellemetlen az amerikai diplomáciai üzenetek kiszivárgása, látszólag egy ország csak nyer belőle: Izrael. Hamar megindultak a találgatások, hogy biztosan a Moszad keze van a botrányban, egy Irán ellenes összeesküvésről van szó. A kép azonban sokkal…..
Tegnapi utunk ismét kalandos volt, de kisbuszunk most helyt állt, és egyszer sem kellett kényszerpihenőt tartanunk az út szélén. Azt pedig szinte már reggeli/déli/esti testmozgásnak fogjuk fel, hogy indulás előtt felsorakozunk a busz mögött, és betoljuk a járgányt. :)A…..
A nyár folyamán kilenc uniós tagország kezdeményezte, hogy a jövőben a nyugdíjrendszereik feltőkésítése miatt keletkező veszteségekkel csökkenthessék az elszámolt költségvetési hiányukat. Az indoklás szerint a jelenlegi szabályozás szűkíti azon államok mozgásterét, akik…..
shaik 2010.09.28 05:57:36
Nem tudom, volt-e már, de nekem az a véleményem, hogy a felosztó-kirovó, illetve a tőkefedezeti nyugdíjrendszer érdemben nem különböznek. Ez lehet, hogy meglepően hangzik, de a következő modellen keresztül talán egyértelmű lesz.

Tekintsünk egy együttélő nemzedékes modellt.
- A felosztó-kirovó rendszer elég egyszerű: az aktuális GDP, amit az aktív nemzedék termel meg, felosztásra kerül, és annak egy részét a nyuggerek eszik meg. Amennyiben összeomlik a korfa, akkor értelemszerűen kisebb GDP-n kell majd osztozni, és ha nagyon összeomlik, akkor a rendszer fenntarthatatlan lesz.
- A tőkefedezeti rendszer leírásához abból indulunk ki, hogy végsősoron a termelőeszközök tulajdonjoga az, ami a megtakarítás egyetlen lehetséges módját képezi. Ebből a szempontból mindegy, hogy vállalati részvénybe, vagy vállalati kötvénybe fektet a nyugdíjas - az államkötvény amúgy pont emiatt nem játszik - nem játszhat - egy tisztán tőkefedezeti rendszerben.
Tehát a modell arról szólna, hogy az aktív nemzedék megvásárolja a termelőeszközöket a nyuggerektől a GDP egy részének fejében, majd nyugdíjasként megkapja a saját GDP részét. Namármost, ha összeomlik a korfa, akkor ennek több következménye is lesz. Egyrészt, nő a munka, és csökken a tőke határtermelékenysége, másrészt maga a GDP is - nagy valószínűséggel tehát a termelőeszközök tulajdonjoga is jóval kevesebb GDP-t fog érni, mint amennyibe került.

A felvázoltak alapján én abban látom a két modell közti különbséget, hogy a felosztó-kirovó rendszer elmossa a gondot, a tőkefedezeti viszont nem. Az előbbiben mindenki szopik, az utóbbiban csak a nyuggerek. Mert ugye "tetszettek volna több gyereket csinálni".
„If we ever had a war, while you are working on your Power Point, we would be killing you.” /Orosz békefenntartók állítólagos szavai amerikai kollégáikhoz 1996-ban, Boszniában./   Az amerikai haderő bürokrácia- és PowerPoint-függősége egyre aggasztóbb méreteket…..
Nem vicc, a barikad.hu-n árulják, szokás szerint a hülyének is megéri...
shaik 2010.09.01 22:43:26
@tcom: Az utolsó mondatodról jutott eszembe ez:

en.wikipedia.org/wiki/Arrow%27s_theorem

Persze lehet, hogy a wikipédiás bejegyzés nehezen emészthető lesz számodra, ezért kiemelném a lényeget: súlyos ára van annak, ha nem akarsz diktatúrában élni; a "diktatúra-nem diktatúra" dilemma hasonlatos a "melyik ujjamat harapjam meg" dilemmához.
Szövegírói munka - [–] diák [diák-] és otthoni munka! Ha kellemes stílusban, érdekesen, élvezhetően és izgalmasan tudsz fogalmazni. Ha olyan ember vagy, aki imád írni és [írni, és] írásaidat az emberek úgy érzed, hogy élvezettel olvasnák, akkor itt a…..
shaik 2010.08.27 10:55:07
@don B: Kösz, ez érdekes, elolvasom.
shaik 2010.08.27 11:00:05
@don B: ettől még fennáll a kérdés, hogy viszed be? Wordben én ctrl + NUM- kombóval tudom, de itt ez nem megy.
shaik 2010.08.27 11:03:25
@don B: lol.
7-800 [7–800]
Egy-két fotó alapján persze képtelenek vagyunk pontosan megmondani, hogy az elem, vagy a Tiko Time márkájú falióra robbant föl, levéírónk, de ez előbbi valahogy valószínűbbnek tűnik. B. Géza apja mindenestre jól megdöbbent, amikor éles zajra ébredve meglátta, hogy mi történt…..
shaik 2010.01.11 02:40:30
@titirii: Ha még egyszer leírod az "elem"-et két l-lel, szólok a magyartanárodnak, hogy buktasson meg, fiam. Ez az eLLem valami tájszólás, ugye? Vagy csak kevered az áramforrást az "elleni" ige E/1 tárgyas alakjával?
Na most, hogy felraktam a krumplit főni – ebből lesz a petrezselymes burgonya a mézes-mustáros csirkémhez -, van néhány percem, hogy legépeljem az általam magyar étterem szindrómának nevezett jelenséget. Egészen pontosan, hogy a vállalkozó kedvű magyarok többsége miért akar…..
Tavaly ősszel  egy nagy kiterjedésű szarmata temető és telep feltárását kezdtük meg Soroksár közelében, ahol számos izgalmas lelet, többek között egy gyönyörű, zománc berakásos ruhakapcsoló tű került elő a sírokból. A Budapesti Történeti Múzeum a NIF Zrt.…..
shaik 2009.08.11 21:20:52
„-Ti mind egyéniségek vagytok! - Igen, mi mind egyéniségek vagyunk!” „- Nohát, az MDF az emberek eszére próbál hatni? - Ugyan, a hiúságukra.”   Ez a rövid párbeszéd, ami a párt Többet ésszel utcai plakátja előtt zajlott le, tulajdonképpen mindent…..
shaik 2009.05.19 11:30:50
@Bisztő Gyalla: azért boLLdogság, mert két kézzel mutatják? :)
Mindannyiunk legnagyobb örömére közelegnek az Európai Parlamenti Választások. A pártok egymás után indítják kampányukat.A Fidesz plakátjain tömegek sorakoznak fel, magabiztosan jelezvén ezzel, hogy mögöttük áll most az ország apraja-nagyja, változást követelnek mind. Elég…..
shaik 2009.05.14 14:22:42
Nyihau! oldalazó gnóm a bitumenről Kínában rontja a levegőt éppen, úgyhogy tudja, miről beszél. Már korábban is megmondtam, hogy a nyelvek nagyon fontosak. Főleg az angol meg az orosz. Ja, meg persze a kínai is. Az általam istenként tisztelt Lomb Kató is nagy tudora volt, de róla…..
shaik 2009.04.23 11:43:16
shaik 2009.04.23 12:16:49
Úgy vettem észre, a morbid reklámok egyre nagyobb teret hódítanak mostanában. Ez bizonyos esetekben ha nem is érthető, de legalább megmagyarázható. Az itt látható játékboltreklám viszont újfent elgondolkodtatott. Tiszta és érthető az üzenet, szép megvalósítás, mégis…..
Mert a böcsületes kétkezi munkás megitta a maga kis stampedlijét mindig is, ezt jegyezzétek meg!Mondotta volt modoros magyartanárunk még anno decibel.Magyarország nagyon sajátságos helyzetben van: a regionális tájnyelvek politikai határainkon belül mára közel teljesen kihaltak,…..
Úgy tűnik, a nyugati szövetségesek elhúzódó afganisztáni katonai jelenléte egyre több belső problémát okoz az országot megszálló az országban tartózkodó külföldi nemzeti hadseregeken belül is. Itt van például a francia fegyveres erők példája, ahol a vezérkar sajtósainak egyre kínosabb kérdésekre…..