Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vagyszabadok

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Momentum jött, látott, és alig egy hónap alatt mindent felforgatott. 2017. első napjaiban kevesen hallhattak róluk, február végén viszont egy kő alatt kellett élnie annak, akinek nem mond semmit a Momentum név. Jól csinálták, le a kalappal, valahogy mégis hiányérzetem van. Leszögezem: alapvetően…..
vagyszabadok 2017.03.16 14:11:47
Gergely,

Szeretnék reagálni az 5 dolog … írásodra. Nem vagyok még Momentum tag, de jelentkeztem. Az alábbi reakcióban beleképzelem magam egy Momentumos helyébe.

Az írásod baráti jótanács, figyelemfelkeltő konstruktív kritika. Erre nagy szükség van, azért is, mert van mit kritizálni, és a Momentumnak még nagy utat kell megtennie addig, amíg vezető szerepet tud játszani az Orbán utáni rendszer felépítésében. Tehát nagyon köszönöm az írást. Valóban, hiányzik a részletes program (abba is belemegyek, hogy nevezzük bullshitnek ami van). Valóban, inkább valami ellen sikerült támogatást szerezni, nem valami mellett. Valóban, nem szabad hagyni, hogy furcsaságok legyenek az elszámolásban. Valóban, nem jó visszatetszést kelteni öncélú celebkedéssel. Valóban, nincs meg a kulcsa a vidéki választók megszólításának.

És mégis:

A Momentum több mint 1 évig készült arra, hogy egy jó lehetőséggel élni tudjon, és 2017 elején jött a jó lehetőség, és élt vele. Figyelembe véve az erőforrásaikat, a tapasztalatlanságukat, ez egészen fantasztikus. A folytatásra nézve elhamarkodottnak tűnik a kijelentésed, hogy “… egy elpazarolt lehetőség” esete forog fenn. Szerintem reálisan nézve nem volt a Momentumnak nagy esélye arra az aláírásgyűjtés óta, hogy “egy új, reális alternatívát vázoljon fel” – ehhez még nincsenek meg az erőforrásaik (főleg a szellemi erőforrásaik).

Igazad van, hogy jobb lett volna az az időzítés, hogy a siker hullámát meglovagolva rögtön előjönni az új alternatívával. De a pohár nem félig üres, hanem félig tele van.

Igazad van, ha azt mondod, hogy akkor vonjuk le a tanulságot, oldjuk meg a problémát, és jöjjünk elő az új alternatívával. Én is ezt mondom. Tegyük tehát ezt. Tegyük együtt. Ha te úgy érzed, hogy most már késő, akkor én ezt sajnálom, nem értek vele egyet, szerintem nem késő, és a magam részéről dolgozom tovább, remélhetőleg nemsokára Momentum tagként. Azt te is megírtad többször, hogy egyedül reménytelen a küzdelem. A kérdés, amire neked válaszolni kell (és nekem is kellett) az az, hogy az alábbi két út közül melyiken menjél:
1. Folytatod a saját eddigi tevékenységeidet, távol tartod magad a Momentumtól, talán a kritikáid hatására javítanak valamit.
2. Folytatod legtöbb eddigi tevékenységedet, de az erőfeszítéseidet megpróbálod egyesíteni a Momentum erőfeszítéseivel.

Én az utóbbit választom, és neked is ezt ajánlom. Ez nehéz mindkét félnek, neked is és a Momentumnak is (Momentum helyett képzeljünk magunk elé konkrét momentumosokat). Mindkét félnek fel kell adnia valamit. Neked fel kell adnod annak hangsúlyozását, hogy sokmindent jobban tudsz, mint az egész Momentum együttvéve. Ez ugyan igaz, de nem illendő a konkrét momentumosok orra alá dörgölni, ehelyett végig kell járnod a bizalomszerzés és bizonyítás fáradtságos útját. Jóval visszafogottabban kell megfogalmaznod a kritikát. Van amit jól fogalmaztál: “…Egyetlen konkrétum van (amit csak helyeselni tudok) az a "belépés a 21. századba" című fejezet internetes betegfelvétellel és más korszerű eljárásokkal, de ez így magában elég vérszegény, és rejtély az is, hogy az a 350 milliárd forint honnan, miből,…”. Van ami szerintem túlzás és rontja az együttműködést: “ … kár a benzinért és az elfecsérelt időért ”. Ez utóbbi esetben szerintem értékelni kellene, hogy az országjárás is egy ötlet, lehet hogy nem a legjobb, de az is lehet hogy az adott körülmények között igen.

Megértem a türelmetlenségedet. Ezt én is érzem. Mégis azt mondom, hogy sokkal jobban hasznosul a jobb Magyarországért végzett munkád, ha azt a Momentummal együttműködésben képzeled el. Nincs senki más, akik legalább százan vannak, és normális országot akarnak. Én azt mondom, hogy igenis a Momentum ma is, és még legalább 1 évig hatalmas lehetőség. Meg kell ragadni.

Neked javaslom gondold át ezt a pár alábbi mondatodat, magamnak és minden (leendő) momentumosnak pedig javaslom hogy ne vegyék a lelkükre ezt a pár mondatot, hanem álljunk készen arra, hogy Gergellyel együttműködjünk, a munkáját hasznosítsuk:
“A Momentum 2 éve alakult, ma elmondásuk szerint 150-en vannak. Ennyi idő és ennyi ember nem volt elég ahhoz, hogy megfogalmazzanak valami konkrét intézkedésekre vonatkozó tervet? Komolyan nem bántásból, de ez a 150 ember úgy nagyjából mit csinált az elmúlt 2 évben?”

Van szerintem ebből tanulság, mégpedig az, hogy a 150 ember kevés, olyan szellemi erőforrást kell építeni ami valóban alapos, részletes választ ad az ország összes fontos kérdésére. Ehhez csatlakozom én, remélem Gergely is. Ha ez hónapok alatt sikerül, jó. De nem valószínű. Ha évek alatt sikerül, akkor sincs minden elveszve. Tegyük oda a magunk tégláját, kezdjük el ma.

Remélem, a következő hetekben gyorsan fog menni a Momentumnál a tagfelvétel. Ha lassan fog menni, az baj, de nem akkora, hogy rögtön világvégét kellene kiáltani. Akkor az egy hiba, és ha eljutok oda hogy segíteni fogok tudni a hasonló hibák kiküszöbölésében, akkor ott leszek és segítek.

Foris Zoltán