Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kecs

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
isolde Akkor most a halálról 2015.05.06 15:59:40
Egy dolgot tudok mondani (az éjszakai alváson kívül), amit határozottan és valószínűleg mindörökre elrontott bennem a gyerekvállalás. Nem, nem a testem, az isteni szerencse és némi sportolás mellett számomra elfogadhatóan nézek ki, jó, nem a tizenhét éves kori alakom van, de…..
Nemrég beszámoltunk arról kutatásról, amelyben a Yale pszichológusai megállapították, hogy az emberek hamis képet alkotnak saját intelligenciájukról, mióta az információk könnyen elérhetőek az interneten. Nicolas Carr nemrég magyarul is megjelent könyvében még tovább megy:…..
kecs 2015.04.20 13:08:44
@lezsír: Az irodalom azert nem csak arra valo, hogy az ures idöben szorakoztasson. A muveszeti nevelesnek az iskolaban nem az a celja (es most nyilvan jo tanarokrol beszelunk), hogy muveszettörteneti adatokkal tömi a gyerek fejet, hanem hogy erzesekröl/erzelmekröl beszelgessen, reflektaljon, hogyan ereznek, gondolkodnak masok. Es nyilvan ertö es kritikus olvasast/ forraselemzest is ott kellene tanulni. Szerintem az iskola nem csak arra van, hogy tenyekkel tömje tele a gyerek fejet, eppen ez az, amire az internet kivalo. Ott megtalalsz minden ilyesmit, fölösleges megtanulni.
kecs 2015.04.20 15:14:51
@bölcsbagoly: kedves bolcsbagoly, en nem ezt irtam. Azt irtam, hogy az iskola nem CSAK arra valo, hogy tenyeket tomjon a fejekbe. Latod, ezert kell az irodalomoktatas, hogy a gyerek megtanulja ertelmezni, amit olvas...
kecs 2015.04.20 18:52:23
@bölcsbagoly: ez nyilvan igy van, de ez a poszt nem nem egy bizonyos eletkorrol szol. A hozzaszolasok sem. Az iskola sem. Egyebkent, ha visszaemlekszel, a szovegertes/ertelmezes bizony mar kisiskolas korban fontos, ha mashol nem, a szoveges matematikai feladatok megoldasanal. Egy 6-7 eves is kell tudja ertelmezni a szoveget. Az irodalomtanitas viszont nem csak az ertelmezest, hanem az erzelmek felfedezeset a szovegben, az ironia, humor, guny, stb megerteset is tanitja. Szerintem ez fontos, es bizony fontos az internetes kommunikacioban is, hogy ne ertsuk felre egymast.
isolde Érdekelnek a ruhák 2014.11.18 11:24:15
Pár napja azt mondtam Monának, hogy nem érdekelnek a ruhák*, mire ő biztosított róla, hogy de. Aztán utána útközben elgondolkodtam ezen, hogy most engem tényleg nem érdekelnek a ruhák? Vagy érdekelnek? Hogy mondhattam olyat, hogy nem érdekelnek a ruhák?  Az van, hogy nem érdekel…..
Mindannyiunk élete egy regény, a magunk örömeivel és fájdalmaival, ünnepeivel és hétköznapjaival, sorsfordító eseményeivel és tanulságaival. De mégis, mi lehet a tanulsága egy szép, okos, tehetséges, jóravaló 33 éves újságírónő betegségének és értelmetlen halálának?…..
kecs 2014.11.12 10:53:47
@tesz-vesz: Valamelyik interjuban (sajnos nem emlekszem, hol) beszel arrol, hogy tudja, kitöl kapta el.
kecs 2014.11.14 08:09:17
@tesz-vesz: Nem emlekszem jol, de azt hiszem nem voltak mar egyutt, amikor kiderult, hogy fertözött lett. A hpv nem ad jelentös tuneteket az elejen. Megprobalom majd elökeresni az interjut, ha erdekel.
kecs 2014.11.14 12:01:36
@kecs: No megtalaltam. Ezt irja: "Én egy mai, modern fiatal lány voltam, aki tudta, hogy mindennek megvan a maga kockázata, ezért van Hepatitis C elleni oltásom, évente jártam HIV-szűrésre, nőgyógyászhoz, rákszűrésre. Tudtam, hogy mit vállalok, ezért nem tudok mást hibáztatni. Egyedül azért haragszom arra a fiúra, akitől a vírust kaptam, mert azóta sem volt benne annyi gerinc, holott tudja, hogy mi van velem, hogy odajöjjön, és csak annyit mondjon, hogy figyelj, sajnálom, ami történt, ne haragudj. Ezt nehezen engedem el, de 4 év után már ez sem zavar."
Ez meg az egesz interju: hvg.hu/kultura/20141029_Mittelholcz_Dora_interju/
isolde Ajánló 2014.10.31 09:25:46
Olvassatok IKL-t, magyar orvos, most pár hónapig Angliában van valami ösztöndíjjal, és van az a rész, amikor kiosztja a magyar beteget, hát én halálra röhögtem magam. Mennyire igaz. Várjatok, be is kopizom a párbeszédet lusták kedvéért, reméljük, nem haragszik meg érte.  (A…..
kecs 2014.11.02 19:24:43
@IKL: ezen mar en is sokat morfondiroztam, hogy valoban forrashianyos-e az egeszsegugy, vagy csak baromi rosszul hasznalja fel azt a rengeteg penzt. Akkoriban, ha jol emlekszem, ez tenyleg rengeteg penz volt. A következtetesem az volt, hogy nagy a pazarlas, bizonyitani nyilvan nem tudom.
Az meg, hogy minden szirszart az orvosnak kell csinalnia, szerintem rendszerhiba. Olyan van nektek, hogy munkaköri leiras? Követelni kene, hogy legyen, reszletesen megfogalmazva, kinek mi a dolga (ami nincs benne, az meg nem a dolgom, nyilvan). Ehhez persze kellenenek erös szakmai szervezetek, akik nem talpnyalok, hanem valodi erdekkepviselök. Nincsenek, tudom, sose voltak, sajnos. Egyedul viszont egy ekkora rendszerben csak bozotharcos lehetsz, jol nem fogsz kijönni belöle.
kecs 2014.11.03 11:54:02
@IKL: IKL, en mindig maghatodom a nepnevelö ambicioidtol. Nyilvanvalo, hogy alapvetöen igazad van: ahol nem alpari tahok az emberek, ott egyszerubb az elet. Az emberek megvaltoztatasahoz kepest meg az egeszsegugy reformja semmisegnek tunik. Ehhez csak kormanyzati akarat es batorsag kellene, törvenyek es rendeletek (ami nincs, soha nem is volt, minden epeszu kormany tudja, hogy csunyan es gyorsan belebukna,lasd Obama reformjat vagy a verszegeny vizitdijas kiserletet). Sokkal egyszerubb fenntartani ezt, ami van, az emberek mindig vevök a demagogiara: Az egeszsegugy szar, mert az orvosok parat kapnak; mert a szemet friss diplomasok kimennek nyugatra; mert a gyogyszergyarak megvasaroljak az eu szemelyzetet; ezeket meg az sem rettenti vissza, hogy eskut tettek, amihez tartani kellene magukat (azt, hogy mi van az eskuben persze senki nem tudja);lelkiesmeretlen gazemberek, blablablablabla, a nepek meg kajaljak az effele magyarazatokat, lehet veres szajjal uvölteni, de jo! Ebben a kormanyban meg egy egeszsegugyi miniszter sincs, ha jol tudom (es akik voltak korabban, azoknak nem sok közuk volt a valodi eu-höz).
En sajnos valtozatlanul azt latom, hogy az eu-szemelyzet fenntartja a sajat patologiajat es ezzel a rendszert (es akkor visszatertunk a te igazsagodhoz:le a taplosaggal az orvosok között is!), amivel nyilvan nem nyeri el a lakossag szimpatiajat es igy a tamogatasat sem. Raadasul a mi kis hazankban valtozatlanul kenyerharc van, fogyasztas örulet, nagyon kevesen latnak tovabb az orruknal, azok meg többnyire meltosagon alulinak erzik ezen a szinten vitatkozni, csendben vannak, magukban morognak, vagy elmennek. Ami nagyon szomoru.
kecs 2014.11.04 15:39:47
@IKL: Igazad van persze, de ez mit sem valtoztat azon, hogy csak kormanyzati hatalommal lehet valtozast elerni. A kormanyzatnak viszont az az erdeke, hogy fenntartsa az ellensegeskedest az eu-dolgozok es a lakossag között (a media pedig kivalo partner ehhez), mert batorsaga nincs a valtoztatasra. Ezert aztan a nep csak ideges lesz es meg duhösebb rank, ha megprobaljuk elmagyarazni nekik, milyen ez beluröl. Egyebkent, ha normalisak lennenek a munkakörulmenyeid (5-6 beteg naponta), akkor nyilvan te is könnyebben viselned azt a nehany taplot, akivel talalkozol. De ha ezer fele huznak, plusz meg bunko is a beteg, akkor hamar elfogy a turelem, nem is ertem, miert csodalkoznak ezen masok.
(Asszem jobb lenne, ha nalad lehetne kommentelni, ahelyett, hogy isolde kedves kis blogjat offoljuk szet. Be is fejezem lassan.)

Merylla: OEP-nel dolgozo baratnöm mesel hajmeresztö törteneteket, mire folynak el milliardok, elkepesztö, tenyleg.
Hol is tartottam. Volt itt anyukám, kiadtam a lakásomat, még mindig van vele csomó intéznivaló, akkor volt az, hogy megfájdult a mellem és elmentünk a Renáta nénihez BKV-val, aki ismét jó tanácsokat adott, meg voltunk a cukrászdában, meg gasztroenterológusnál, ahol vettek vért a…..
isolde Everyone is annoying 2013.08.28 21:38:26
Szóval nagyon érdekes, ahogyan reagálnak az emberek a gyermekszületésre. Egyrészt van az, hogy a gyerekvállalás valójában közügy. Nincs mese, az, lehet azt képzelni, hogy a magánügyem, de nem. Már a terhesség alatt elkezdődik a jelenség, hamarosan új kismajommal bővül a…..
Többen értetlenkedtek, hogy mi az, hogy sírni hagyott csecsemőnek nem fejlődik ki az agya, nyilván hatásvadász módon sarkítok ezzel és nem pont így van, hanem inkább úgy, hogy elhanyagolt, bántalmazott csecsemőnek kevésbé fejlődnek az érzelemkifejezésért, társas…..
Emlékeztek, amikor azt írtam, hogy a baba kis hangjaiból meg testbeszédéből rá lehet jönni, hogy mit akar? (Az előző bejegyzésben). Hübrisz.  Nem lehet rájönni. Van a Suttogóban még egy táblázat is pedig, a testbeszédről, hogy könnyebben el tudd dönteni, most éhes-e a…..
isolde Sir, do you got a light? 2013.04.03 13:11:42
Ó, lesz Regina Spektor Szigeten! Bár a legjobb a kettővel ezelőtti lemeze volt (Begin to hope), valamint el tudok képzelni számára alkalmasabb helyszínt a kora délutáni Nagyszínpadnál, azért örülünk. El tud menni vajon az ember Regina Spektorra a Szigetre, ha 4 hónapos gyereke van?…..
Piroska és Farkas Utána 2013.03.13 12:04:22
Őszintén: rémálom volt. Azóta ritkán tudom abbahagyni a bőgést (persze kell, mert Nünükémnek születésnapja van, és ünnepelünk, és mosolyog a szívem miatta), agyalást, önmarcangolást és aggódást. Egyfajta megnyugvást reméltünk, de mégtöbb szorongást…..
Piroska és Farkas Rettegesfoka 2012.12.25 17:22:27
Otodik alkalommal gurultam el az infuzios allvanyommal vecere. Mazli, hogy eppen itt volt Farkas, meg az is, hogy kertem, jojjon be velem. Az ajtoban ereztem, ahogy kicsuszik a maroknyi alvadt ver a friss ver kisereteben. A wc-n ulve olyan rosszul lettem, hogy azt hittem ott halok meg. Farkas rohant…..
Negyvenfokosban. Már mindent bevett, lenyelt, kortyolt, amit csak lehetett, ült hűtőfürdőben (közben a Pocahontast nézte a laptopján, míg a gyerek ki nem szúrta és el nem hozta tőle, de útközben megsajnálta az apját és varázsolt neki egy másikat, amit a kádból nézhet mégis),…..
Piroska és Farkas Héthetes 2012.12.13 21:09:19
4mm. Láttuk és hallottuk is a szívdobogását!..
Elkészült a vérvizsgálat, a folyosón szomorúan közli a kedveslány, hogy a megrendelt 5600 helyett csupán csak 3 ezer feletti az érték. Összetörök. Igyekszem arra koncentrálni, hogy ne bőgjek majd a rendelőben. Farkassal egy szót sem szólunk egymáshoz. Biztos vagyok benne, hogy…..
kecs 2012.12.06 13:12:34
Piroska és Farkas 1300 2012.12.03 10:47:53
Tegnap 11 korul mentunk be az intezetbe, meg az utazas elott. Viccesen meg is jegyeztem a novernek, hogy "1300 hcg-t kerek"! Hivtak egy ora mulva, hogy nem lesz meg az eredmeny, csak hetfo reggel. Ma fel kilenckor hivott Csillagszemu, mikor Nunu es Farkas itt szuszogott mellettem a szallodai agyban.…..
Az első két napi vígenmegyekoviba után -ahogy amúgy az óvónéni is megjósolta nekünk- a harmadik nap reggelén nem akart menni. Annyira nem, hogy már itthon sírdogált, majd végig a kocsiban (a kemény 5 perces úton) és úgy vittem be a karomba. Nem hiszti ez, inkább amolyan bánatos,…..
Piroska és Farkas Korhazolvasmany 2012.06.30 11:08:00
Ejjel Paulo Coelho Portobelloi boszorkanyat ragtam at, de nem volt kedvemravalo. Most az Aranyecsetet lapozom Dallos Sandortol es varom Farkas szallitmanyat valami konnyed nyari regennyel. Kaptam egy rakas magazint, pletykslapot, de azok atnyalazasa csupan tiz percre kotott le es atadtam a…..
Az ilyen blogok íróival, mint az enyém is, az szokott lenni az egyik leggyakoribb probléma, hogy belecsúsznak a tökéletesség látszatába. A dolog nem szándékos (többnyire), egyszerűen csak nincs (elégszer) kimondva, hogy az írások háttere saját élményvilág, közvetett és…..
Egy különösen hasznos cikk jelent meg novemberben a többnyelvű családokkal foglalkozó, nagyon sok jó írást közzétevő multilingualliving.com oldalon. Az amerikai szerző, Corey Heller, a Multilingual Living alapító főszerkesztője.Német férjével három gyereket nevelnek,…..
kecs 2012.01.05 21:39:46
@Felicitasz: Engem az lep meg, hogy úgy érzed, veled vitatkozom. Pedig nem. Ezekről a mondatokról mondtam véleményt, azt, hogy bizony nekem nem tetszenek, és igyekszem nem használni. Az meg, hogy a normákat hányszor kell elmondani, hogy beragadjon...fogalmam sincs, a 800 egy risztó szám nekem, és ennek sem vagyok híve, hogy mondogassam. Én azt látom, nem mondogatni kell, hanem mutatni, csinálni. Engem mindig az érdekel, miért nem csinálja a gyerekem. A nagyobbaknál többnyire már oka van, legtöbbször ráadásul logikus oka, amire nekem valami miatt vakfoltom volt. Azt meg fenntartom, hogy nekem a személyiségem ellenkezik ezekkel a mondatokkal, én már csak egy ilyen puhány meleg-megengedő anya volnék, lelkem rajta...
kecs 2012.01.06 20:58:35
@Felicitasz: Vekerdy szerint leutánozza a gyerek simán, viszonylag korán. Anélkül, hogy treníroznák erre. Nekem a többi példád extrémnek tűnik, nehéz elhinnem, hogy egy egyetemet végzett ember nem jön rá arra, hogy húzza közelebb a tányért, akkor nem lesz maszatos az asztal. Azt gondolom, vagy a családi példával volt baj, vagy ha nem, akkor az illetőnek van valami problémája, ami nem feltétlenül az intelligenciához kötött. Egyetemet lehet végezni anélkül, hogy szociálisan kompetens lennél, vagy képes legyél hétköznapi feladatokat megoldani egyedül. Bár nyilván itt is gond lehet a családban, ahol ezt nem vették észre....
kecs 2012.01.06 22:00:40
@Felicitasz: Nekem meg Vekerdy, nyilván :-) Egyébként nem azt mondja, hogy mindent leutánoz a gyerek,hanem azt,ami a családban norma, azt magától is megtanulja, idomítás nélkül. És igen, ez a legfontosabb tanítása számomra: légy hiteles a gyerekeddel szemben (meg másokkal is, mondom bölcsen én. Legalábbis igyekezz az lenni.)
Bábakonferenciás anyag (Old wives' tales vs. midwives' tales: beliefs and reality in the midwifery practice)  van a kezemben - egy a millióból, amelyek mind arra várnak, hogy megírjam őket ide a blogra. Az egyik szemináriumon arról volt szó, hogy mi mindent gondolnak maguk a nők a…..
kecs 2011.12.11 13:48:31
@Felicitasz: Istenem, csak ne az legyen, amit ebből a csendből érzek...
kecs 2011.12.12 10:01:03
@kicsinap: De jo Kicsinap!
Nem tudom, ki vagy, de nagyon sokat gondolok rad, örulök minden apro jo hirnek töletek.