Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Komlósfecskés

20 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
vonatmagazin A Hagyma-expressz 2023.05.27 06:30:00
Kora ifjúságom vasútbarát korszakát megelőző időszakának egyik meghatározó vasúti élményei közé tartozott a Budapestről Makóra tartó, sokak által egyszerűen csak Hagyma-expressznek nevezett gyorsvonat késő délutáni érkezése szülővárosom állomására. Mindig élvezettel hallgattam a hangosbemondót,…..
2022 utolsó munkanapján, december 30-án pénteken leállt a helyi járati közlekedés Gyomaendrőd városában. Az önkormányzat a nehéz gazdasági helyzet miatt nem rendelte meg a szolgáltatást az azt már évtizedek óta végző helyi vállalkozástól, a Mobilbusz Kft-től. Ennek kapcsán szeretnénk egy kis…..
Egy 2021 szeptemberi látogatás benyomásai, aktuális és általános információk eme sokszínű villamosüzemről...
Ezúttal olyan vasúti műtárgyak lesznek a célkeresztben, melyeken sosem gördült vonat. Többségük érdemi funkció nélkül, egyfajta furcsa emlékműként áll a pusztában évtizedek óta. A félbehagyott Dunapataj–Kalocsa–Baja vasútvonal rövid története és maradványai következnek...
Felteszek egy kérdést és jelöljétek meg a helyes választ: Ki az a kortárs horroríró, az ijesztgetők ijesztgetője, a rémek réme, aki számtalan könyvében súlyos traumákkal, de egyúttal felhőtlen szórakozással ajándékozta meg a modern kor gyermekeit és felnőtteit? A. Stephen KingB. Stephen KingC.…..
Komlósfecskés 2021.04.06 13:38:57
Ezúttal kissé eltávolodunk a Körös–Maros közétől: a Nagybánya–Macskamező kisvasút rövid, hézagos és viszontagságos története következik. (Nagyobb térkép)..
80 éve, 1940 decemberében indult újra a vasúti forgalom Vésztő és Nagyvárad között. A Trianonban kettévágott vonalon a két világháború között nem vették fel a határforgalmat, sőt a MÁV 1932-ben Körösszakál és Körösnagyharsány között is megszüntette a közlekedést, 1933-ban pedig az országhatáron a…..
Az első olvasatra furcsa cím mögött természetesen ezúttal is egy vándorhíd rejtőzik. 125 éve adták át a forgalomnak, 100 éve vágta ketté Trianon, és 80 éve, hogy elpusztult a magyarcsanádi (apátfalvai) közúti Maros-híd. Egy hányatott sorsú műtárgy története a Maroson és a Zagyván...
A magyar szocialisták egyik arcát rég nem láttam. Úgy tűnik fel, mintha a sorozatos bakik után a pártja visszavonta volna az első vonalból. Vagy csak mellőztem a megnyilvánulásait, nehogy a fülem hallatára mondjon ki olyasmit, ami aligha használ az amúgy is légüres térben lévő ellenzéknek? Félő,…..
Komlósfecskés 2020.05.21 18:16:00
Magyarországon a vasbeton a hídépítésben is az 1900-as évek elején kezdett teret nyerni. Vasúton az első ilyen műtárgyak keskeny nyomközű vonalakon, Békéscsabán (1904), Nyíregyházán (1905), illetve Debrecenben (~1906) létesültek. Mindezek ismeretében egy 1914-es cikk olvasása közben természetesen…..
Az elmúlt száz év legnagyszerűbb miniszterelnöke kissé belehibbant saját nagyszerűségébe. Szokott ilyen lenni a történelemben, nincs benne semmi különös. Abban sem, hogy a hülye, de szorgalmas és szervilis környezete nem tudja megakadályozni a hibbantság nyilvánvalóvá válását a szeretett nép…..
Komlósfecskés 2020.04.06 19:54:51
Stephen King az elmúlt években ismét a mozgókép reflektorfényébe került, pontosabban a könyvei. Csak 2019-ben négy adaptáció készült el, a korábbi éveket nem is említem. Könyvei és a belőlük készült filmek, sorozatok ugyan változatos minőségűek, de semmiképp sem vehetők semmibe. Ezt a hype-ot…..
Komlósfecskés 2020.03.12 16:54:15
A 2019.12.15-étől életbe lépett menetrendi változások között három járatnál is szereplő, "Újiráz, községháza érintése nélkül közlekedik" szöveg nem bontja ki az igazság minden szirmát: megszűnt a közforgalmú közlekedés Újiráz és Vésztő, illetve Körösújfalu között. A napi két, elsősorban diákok által…..
Arad méretéhez képest nagy és sokszínű villamosüzemmel rendelkezik. Az 1000 milliméteres nyomtávú hálózat az egykori Arad–Hegyaljai HÉV Pankota–Máriaradna szakaszának 1991-es bezárását leszámítva 1946-tól 2005-ig  lényegében folyamatosan bővült. Az utóbbi években viszont a járatritkítások mellett a…..
Az Ikarus 266-os megítélése kétségtelenül ellentmondásos. Egyfelől a 200-as típuscsalád - a brigádbusz 211-est nem számítva - legszerényebb kivitelű, legfapadosabb tagjáról van szó; másfelől a korábbi típusokhoz képest tágasabb, világosabb utastere, megbízhatóbb gépészete a hetvenes években így is…..
Aki a nyolcvanas években helyközi, távolsági buszra szállt, szinte biztosan találkozott ezzel a kis svéd masinával. A maguk nemében zseniális szerkezetek annak idején túlzás nélkül forradalmasították a jegykiadást. A csúszkák segítségével pillanatok beállítható volt a jegy fajtája, ára, majd…..
Lassabban baby! Hivatali kényszer 2019.06.24 07:00:00
Három hónapja munkanélküli vagyok, mert el kellett jönnöm a gyárból, nem bírtam azt a port amiben dolgozni kellett, kiskoromban asztmás voltam, de én szeretek dolgozni, meg leszázalékolni sem lehet ezzel a bajjal, mert csak harmincegy százalékos az egészségromlás, rajta van a papíron, de kell a…..
Komlósfecskés 2019.06.26 09:32:00
1899 december 28-án, 15 évvel a monarchiában elsőként villamosított Temesvár és 6 évvel Budapest után Hódmezővásárhelyen is kezdetét vette a közhasznú villamosenergia-szolgáltatás. A koncessziót elnyerő Részvénytársaság Villamos és Közlekedési Vállalatok Számára (RVKVSZ) tröszt erőművét a mai Ady…..
A hét közéleti eseménye volt egy vita. Egyetemisták eresztettek össze két politikust, Novák Katalint a Fideszből és Bangóné Borbély Ildikót az MSZP-ből. Mindegyik tudósításból a családokkal foglalkozó államtitkár győzelmét olvastam ki. A Népszava például, amelynek legalábbis elvileg az ellenzéki…..
Komlósfecskés 2019.04.01 09:39:26
A kilencvenes évek elején a Körös Volán történetének válságos időszakát élte. A nyolcvanas évek végére a járművek beszerzése lelassult, 1988 és 1993 között mindössze 12 új autóbusz érkezett. A pénzhiányban szenvedő cég a korosodó állományt használt Ikarusok vásárlásával igyekezett több-kevesebb…..
A családpolitikával, családtervezéssel kapcsolatos közbeszéd hangsúlyos részét képezi idehaza az a jelenség, mely szerint kormányzati és ellenzéki politikusok rendre azt latolgatják, hová szülessen és hová ne megfelelő számú gyerek, és hogy mely körökben mennyi a megfelelő létszám. Mindeközben –…..
Az óvodások szülei valószínűleg hallották a nyáron, hogy módosítottak az „ovis Nat-on”, azaz az Óvodai nevelés országos alapprogramján. A sajtóban főleg arról lehetett olvasni, hogy „előírták a nemzeti nevelést”. Posztunkban részletezzük, milyen változások léptek életbe, és megkérdezünk egy…..
Több mint 40 éve, hogy elment az utolsó vonat a Mezőhegyesi Gazdasági Vasúton. Ez a 760 milliméteres nyomközű kisvasút mind hálózatának hosszával (több mint 170 km.), mind hosszú üzemével (86 év) kitűnt a többi közül. Vázlatos története megtalálható a Wikipédián, ez a bejegyzés egy virtuális…..