Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Maciface

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kétféle gondolkodásmódról szeretnék itt értekezni. Az egyik az elfogult, tekintélyelvű, a másik a jelenségre fókuszáló, elfogulatlanságra törekedő mentalitás; ez utóbbi jellemző a tudományokra is. Az előbbinek extrém formáját idegen szóval"gaslighting"-nak nevezik. Ez azt jelenti, hogy egy vita…..
Maciface 2018.02.16 12:32:43
"Az elképzelt medve és a valóságos medve között nincs is olyan nagy különbség. Minden attól függ, mire akarja az ember használni az állatot, pontosabban, miért van szüksége az állatra. Így aztán az elképzelt medve és a valóságos medve egyaránt lehetséges medve, és ezen a ponton mosódnak el a különbségek. A lehetséges medvéken belül pedig már a valószínűség mértéke szerint teszünk különbséget. Sokan azt mondják, hogy az elképzelt medvével sokkal könnyebb, mert bármikor, bárhol elképzelhetjük, és mindig pontosan úgy viselkedik, ahogyan szeretnénk, szemben a valóságos medvével, amellyel való találkozáshoz esetenként hosszú utazásra van szükség, és egyáltalán nem biztos, hogy úgy viselkedik, ahogyan szeretnénk. Vannak, akik még ennél is tovább mennek, és azt mondják, hogy az elképzelt medve valami más helyett van elképzelve, valami helyett, amiről nem akarunk tudomást venni, ezért medvét képzelünk a helyére. Nos, az igazat megvallva, nem tudom. Az én tapasztalatom mindenesetre az, hogy ha elképzelünk például egy medvét, az lehetségessé válik, és minél erősebben képzeljük el, annál valószínűbb lesz. Az úgynevezett valósággal kapcsolatban pedig az a tapasztalatom, hogy esetenként egyre valószínűtlenebbé képes válni, bár az kétségtelen, hogy a valóság mindig lehetséges marad. Ezért vizsgálódásaim és kísérleteim során igyekeztem mindig is a lehetséges dolgok körében maradni. Akik az elképzelt medvével kapcsolatos fenntartásaikat megfogalmazzák, az úgynevezett valóságot többnyire mint kizárólagos lehetőséget emlegetik. Anélkül, hogy az elképzelt medvékkel kapcsolatos fenntartásokat eleve elvetném, a valóságra, mint kizárólagos lehetőségre vonatkozó kijelentéseket megkérdőjelezem. "
Maciface 2018.02.16 16:15:46
@Edmonton2: Én lennék. És gratulálok, a problémákhoz is, a megközelítéshez is és a stílushoz is. Le a kalappal! Folytasd! (Istvánnak most küldtem egy kis összefoglalót Hugh Everettről, csak a miheztartás végett)