Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szittnyai Zalán

48 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Leestown, 1775. A frissen alapított városka névadói, Hancock és Willis Lee a végtelen mezőket járják, bölénycsapásokat keresve. Hamarosan patadobogást visszhangzanak a hegygerincek, többszázas bölénycsorda vált át a Kentucky folyón. Fenséges látvány, az erőtől duzzadó csorda a táj részét képezte, a…..
Tain, Ross-Shire. A skót felföld mezői és folyói végeláthatatlanul terülnek előttünk, a csípős szél térdre kényszeríti, lelapítja a dús fűcsomókat. A hely átitatódott történelemmel, elég csak a régi kelta elnevezésekre gondolni: Gleann Mór Na Sith, azaz a nyugalom völgye, vagy Gleann Mór-innse, ami…..
Utah Állam, Park City 1825. A világ első "Whiskey Fesztiválja", ami annyit tesz, hogy az évente megrendezésre kerülő városi vásáron a környék telepesei a cserekereskedelem kapcsán megismerkedtek a helyi whiskey áldásos hatásaival. A lőpor, a fegyverek és a húsárú mellett a whiskey volt a…..
Közeledik a tél, a nappalok egyre rövidebbek, a sötétség egyre hosszabb ideig tart. A külterületek és a város illatai füsttel gazdagodnak, orrunk megtelik a tél illatával. Elérkezik a tőzegelt whiskyk ideje, melyek füstös aromáikkal a kandalló melegét táplálják elménkbe. A magam részéről egyébként…..
1856, Weston, Missouri. A polgárháború véget ért, az egykori katonák, dezertőrök visszatérnek lakóhelyükre, vagy éppen új lehetőségek után kutatva elindulnak nyugat felé. Keserű kenyér ez, a háború felemésztett minden vagyont, házakat, jószágot. Újra telepesként indulhattak útnak. Missouri állam már…..
Speyside, az 1800-as évek vége. Skócia legalizálta whiskyfőzdéi nagy részét, a nemes nedű aranykorát éli. A világ számos pontjára jutnak el a skót párlatok, a legendás ital előtt feltárul a világ szeszkazánjainak torka. Speyside központjának Dufftown számít, a lepárlók szinte a földből nőnek ki. Nem…..
1860 Kentucky, Louisville. Augustus Bulleit felpakolja Bourbon-ös hordóit szekerére és elindul New Orleans-ba értékesíteni a szállítmányt. Soha többé nem hallunk felőle, a rakomány soha nem ér el Louisiana fővárosába. Ne feledjük, egy évvel vagyunk a polgárháború előtt, a hangulat pattanásig feszült…..
Rothes, Speyside. Skócia "whiskyszívében" az 1800-as évek elejétől párolták a whiskyt elhagyott pajtákban, föld alatti pincékben, vagy a fészerben. Az 1870-es években a régi temető melletti fűrésztelepen James Stewart nagy álmokat szövöget, saját lepárló építésén gondolkodik. 1878-ra elkészül a mű,…..
Skye és a Talisker iránti rajongásunk letagadhatatlan. A sziget és a lepárló magába sűrít mindent, amit a zord skót szigetvilágról gondolunk. Éles sziklák, gyönyörű partszakaszok, hatalmas hegyek váltakoznak, a levegő csípős, és megtelik hínáros, sós jegyekkel. Skye zordságában is az egyik legszebb,…..
Elég régen írtunk már Skye-szigetének egyetlen lepárlójáról, amely 1825 óta állja a zord időjárást és azóta készíti az egyik legszebb "szigeteki" whiskyt. Egy kis ismétlés a lepárló történetéről itt…..
Skócia legmagasabban fekvő lepárlójához érkezünk. A Cairngorm Nemzeti Park kapujánál fekszik, a 230 négyzetkilométeres Glenlivet birtok részeként kiemelkedik Speyside-on és a Felföldön. Nevét a közeli Tomintoul városkáról kapta, amit IV. Duke of Gordon alapíttatott 1776-ban. Magas fekvése miatt a…..
Skócia whiskytörténelme a világ történelmével nagyon hasonlatos. Lepárlók nyitottak és zártak a világ aktuális gazdasági állapotának megfelelően. A virágzó korszakokat nagy hanyatlások követték, nagy történelmű műhelyek helyét újak vették át, vagy éppen elvesztek a múlt ködében. Mindenesetre, hogy…..
Islay-tól alig néhány perc alatt áthajózunk Jura szigetére. A magunk mögött hagyott, "nyüzsgő whiskysziget" zaja elhalkul, a partra érve szokatlan csend, a természet hangjai csengenek fülünkben. Sehol egy hotel, sehol egy kocsma, sehol egy lepárló, mindössze egyetlen műút. Szinte egyedül vagyunk az…..
Islay tele van mesékkel. Mi pedig nagyon szeretünk elmerülni ezekben a mesékben, egy pohárka helyi whisky társaságában. Ugyanis a sziget italai nem pusztán alkoholos termékek, hanem minden cseppjük maga a folyékony történelem. Dolgozatunk témája Islay talán legkevésbé felfedezett, legkevésbé…..
A legnagyobb klasszikus a Walker Ház portfóliójában, egy időtlen mestermű! Divatirányzatok jönnek-mennek, de a Black Label örök. Az egyik legrégebbi családtag Walkeréknél, átélt már lassan két évszázadot is. A történet John Walker halála után vette kezdetét, amikor is az egyik fiú, Alexander,…..
Lassan, de biztosan igyekszünk feldolgozni a Johnnie Walker szortimentjét, most a Gold Label Reserve kerül a reflektorfénybe. Nem törekszünk a sorrendiségre, hiszen júliusban éppen a Blue Label-ről értekeztünk, abban az írásunkban minden fontos történelmi áttekintést megtalálnak a világ legismertebb…..
Campbeltown. Islay és Arran közé ékelődve, déli whiskyhelyőrségként érdemes meglátogatni ezt az ódon illatú, nagy történelmű helyet. Az egykor szebb napokat látott városka a whisky főhadiszállása volt a XIX. században. Nem véletlenül, hiszen az első írásos emlékek a helyi élet vízéről 1591-re…..
Oban, a "szigetekre nyíló kapu". És valóban, hosszas skót-felföldi utazásunk utolsó szárazföldi állomása lehet, mielőtt elmerülünk a szigetek vonzó világában. Korábban már írtunk róla, hogy a skót gazdaság fellendítésére a XVIII. században különféle kiváltságokat, gazdasági előnyöket kínáltak a…..
Visszatérünk kedvenc helyszínünkre, Islay-ra. Egy modernkori történet következik, ami akár 200 évvel ezelőtt is megeshetett volna. Minden modernitást, űrtechnológiát mellőző sztori ez, amely visszatérés is egyben a régi skót gyökerekhez. 2005-ben Islay szigetén olyasmi csoda történt, amely nem esett…..
1898-ban járunk, Skóciában virágzik az immáron legálissá tett whiskylepárlás és kereskedelem, gombamód szaporodnak az új üzemek, jó kedv és vidámság lengi be a speyside-i levegőt. Azonban minden jónak vége szakad egyszer, a Pattison whiskykereskedőház csődjével hatalmas árhullám söpört végig az…..
Történt egyszer, hogy a Whiskynet fotópályázatot hirdetett, mi meg "jól beneveztünk" a versenyre. Nagyon tetszett a Johnnie Walker Blue Label - The Gentleman's Wager című reklámfilmje Giancarlo Giannini-vel és Jude Law-val, ez adta az alapötletet nekünk a tihanyi fotózáshoz. Néhány sikkes csavar és…..
1757-ben járunk, szinte az ipari forradalom előestéjén. Nagy-Britannia átalakulóban van, a középkori feudalizmus kiveszőben, városok, gyárak épülnek. A társadalmi fejlődés folyamatos, a társadalmi rétegek elkülönülése napi probléma. A munkások szenes kenyeret esznek, ám a gazdag arisztokraták…..
A Skót-Felföld legészakibb részén járunk, Wickben, az 1800-as évek elején. Az arcunkat jeges északi szél csípi, kezünket cserepesre marta a sós víz és a jeges szél. Jól esne egy kis lélekmelegítő a heringhalász bárkán. A kapitány "elsősegélyként" italt oszt a legénységnek, hogy az utolsó halászkör…..
A címben természetesen az 1991-es "A halászkirály legendája" című Terry Gilliam filmre utalunk Jeff Bridges és Robin Williams főszereplésével. Itt Fred Laing Jr.-ról és legendás bajszáról emlékezünk meg, ám a film általi öreg király párhuzam már nem teljesen helytálló, hiszen Fred nagyon is újító…..
Történt egyszer, hogy egy derék itáliai grappamester Angliába utazott, hogy kövesse szerelmét az új hazába. A derék olasz úriembert Giacamo (nem Giacomo) Justerini-nek hívták, szerelme pedig a kor ünnepelt operaénekesnője, Margherita Bellino volt. A szerelem sajnos igen rövid életűnek bizonyult a…..