Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RSS

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon hol van otthon az ember? Ez a kérdés jutott az eszembe, amikor elolvastam Tamás írását, amely a Magyarország és én pályázatra érkezett és szerintem nagyon sok elgondolkodtató felvetés, mondat van benne. Például az, ami reflektál az itt is gyakran felmerülő vitára,…..
RSS 2015.05.22 11:32:16
Sziasztok,
Az írás elkövetője vagyok, köszönöm szépen mindenkinek aki elolvasta és véleményt nyilvánított!

@snygg panda:
Felelnék a kérdésre is, a hobby ami miatt angolul kezdtem tanulni a szerepjáték volt, abban az időben ez még nem létezett magyarul.

@Kiég3tt:
Nem vagyok bölcsész, műszerész a végzettségem :)
RSS 2015.05.22 12:03:25
@bpetya75:
Pontosan, de azért abba a hibába nem estem bele mint az egyik barátom aki az étteremben "daggert" kért "knife" helyett :)
A mai poszt érdekes körülmények között született. Nemrégiben kaptam ugyanis egy levelet a szerzőjétől, melyben viszonylag markánsan kifejezte nemtetszését a blog tematikájával, illetve üzenetével kapcsolatban. Válaszul én megkértem (miként ezt minden esetben teszem), hogy írja…..
RSS 2012.11.02 14:26:49
Halli,

Többen említik hogy konkrétumokkal lenne célszerűbb vagdalkozni, Kennedy "Ne azt kérdezd mit tehet a hazád érted, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért" elvének szimpla visszhangzása kevéssé előremutató. (Az amerikai ifjúság később rendkívül érdekes tapasztalatokat szerzett ezzel kapcsolatban egy Vietnam nevezetű trópusi paradicsomban.)
Tehát, lássuk én magam mit próbáltam tenni, mielőtt hét kerek esztendeje vettem a kalapomat és disszidáltam családostúl?

Egy demokratikus országban a nagy változások letéteményesei a politikai pártok, a kis helyi érdekű dolgok a közösségek kezében vannak, a lakosság általános magaviseletének pozitív változása pedig egyéb pozitív változások eredménye kéne hogy legyen. Magyarán a biztos megélhetés és szép rendezett környezet nyugtatólag hat az idegekre.

Haladjunk kicsitől a nagy felé. Helyi jellegű közösségek, csoportok szervezésével jelentős időt töltöttem el fiatal felnőtt koromban. Tapasztalatom hogy az emberek éhezik a közösséget, a szesz/garázdaság/taplóság Bermuda-háromszögén túlmutató szórakozási formákat és a valahová tartozás érzetét. Azonban abban a pillanatban hogy dolgoznod kell a megélhetésért, minden szervezősdi, összejövetel gajra van vágva hiszen eszetlen túlórákkal, kiszámíthatatlan munkarenddel és persze jó adag agybajjal szórakoztatnak majd a munkahelyeden. Ilyen szempontból nincs különösebb eltérés, szinte minden munkahely hozza ezt a formát (azt nem tudom milyen sógor-koma-jóbarátnak lenni valahol). Kis egyesületed tagsága is hasonló módon szopja tönkre magát nap mint nap, így aztán nem csoda ha elmaradoznak, illetve csak újabb nyűgnek találják ezt az elfoglaltságot. Na meg: hol? Nálad otthon? Megnyerted az örökös takarítás, mosogatás, ropi/csoki/kóla vásárlás örömeit. Művházban? Van itt élő ember akinek már sikerült leszervezni egy rendszeres helyet a helyi kultúrban az utóbbi időben? Nekem anno sikerült, de a személyzet hamar ráunt erre az alulról jövő felesleges kezdeményezésre, és a vala járó munkára, így elkezdték húzni a szájukat, keresztbeszervezni, stb. Szóval helyi kisközösség = legeslegjobb esetben zárt, nagyon szűk haveri/családi társaság. Ez nem fog közelebb hozni a szomszéddal vagy bárkivel saját kis körödön kívül. Szóval, nem jelent előrelépést az ország mint olyan szempontjából.
Pártok: én megtudakoltam hogy és miként lehet pártot alapítani. Viszonylag egyszerű dolog. Alakulnak is választások előtt tömegével és szűnnek meg különösebb hatás nélkül. Miért?
Mert egy valós súllyal bíró politikai párthoz éppen az a három dolog kell ami a háborúhoz és úgy mindenhez.
De tegyük fel hogy van pénzed, épp nyertél a lottón, és erre akarod költeni.
Jó.
Akkor most indulj el, és szervezz alapszervezetet Abonyban, Zsolnán meg pár az ABC sorrend szerint közbeeső településen. Kapkod össze gazdasági, szociális, egészségügyi szakértőket, fizess ki egy nagyvolumenű reklámkampányt és...
És ott állsz egy rakás emberrel, akiket vagy zsebből fizetsz mint függetlenített pártmunkásokat, vagy végzik a kis napi munkájukat, élnek és 0/0 szabadidejükben foglalkoznak a párt ügyeivel.
De ott a zsebedben a lottóötös, pengeted nekik a havi betevőt.
És megnyeritek a választást.
Mi lesz az első dolgod?
Nah, mennyit is költöttem én erre a bulira?
Utaljuk azt nagyon sürgősen vissza a zsebembe!
Ennyi.
Kedves Kockagyár! Pár hónapja (is) volt szó arról az űrhajós minifigről, ami fehér ruháján magyar zászlóval van díszítve.Nem tudom, hogy van-e már valahonnan hivatalos válasz a figura eredetéről, de van szerencsém az alábbi infókat megosztani, ha tart még a…..
RSS 2012.04.11 09:38:07
Nekem is volt ilyenem :)
A köznyelv valóban Farkas Bertalan személyével kötötte össze a figurát, de homályosan emlékszem rá, hogy valami miatt ez már akkor is sántított, nem esett egybe a megjelenése a százados világűrben tett látogatásával. Azt hiszem néhány év eltérés lehetett a kettő között, a Szojuz 36 repülésére 1980-ban került sor, és majdnem biztos vagyok benne hogy ez a figura néhány évvel később jelent meg a magára valamit is adó iskolások és menőbb a korral haladni tudó fiatal felnőttek kulcstartóján. Azt hiszem hogy a két esemény összekötése inkább afféle ráértés lehetett a korabeli emberek részéről, mivel tény hogy Farkas Bertalan kultusza komoly anyagi kivetüléssel is rendelkezett, mindenféle ajándéktárgy, kabalafigura és ruházati cikk viselte a mindmáig egyetlen magyar asztronauta megnyerő mosolyú bajuszos arcképét.
A cikkben szereplő LEGO ellátási viszonyok nagyjából megfelelnek a magam emlékeinek, én is játékboltban dolgozó rokon révén jutottam a nagy kincsnek számító készletekhez.
A kérdéses figurát valóban pénztárak mellett, kulcskarikájukra felfűzve árulták, nem LEGO készletekben jelentek meg. Az összeragasztott alsó/felsőtesttől eltekintve teljesen szabványos LEGO minifigről van szó, az utángyártottságot én kizárnám. Amin érdemes lenne elmeditálni, az az hogy HA ezt egy ügyeskedő kisiparos készítette engedély nélkül, akkor :
-Hogyan jutott a "nyers" figurákhoz?
-Észrevehető e a mellrészen látható magyar trikolor nyomtatásán a más/gyengébb minőség?
Emlékeim szerint a nyomtatás nem volt rosszabb minőségű mint a LEGO sztenderd.
Nemrégiben akadtam erre a remek kis blogra, és a rendőrségek történetét bemutató posztban egykori nagy kedvencem képe köszönt vissza. Azonnal rámtörtek a vonatkozó emlékek, így most első próbálkozásra egy erősen személyes hangvételű végigjátszás erejéig venném igénybe a…..
RSS 2011.03.19 10:16:11
@Llew: hehe, archaizáltam a "sültössel", annak idején hallottam ezt a kifejezést tárnyérsapkára, a szemellenzőre utal.
Az biztos, hogy az év legkétéségbeejtőbb időszaka tévézős szempontból a karácsonyi: 3 napon át kizárólag elveszett kisgyerekek hullanak az égből, majd a betörők reszketnek, hogy a napot egy olyan szerelmes történet zárja, amiben vannak kölyökkutyák, de legalábbis kisállatok…..
RSS 2011.03.13 15:54:26
Mostanában akadtam erre a remek kis blogra, nosza akkor indítsunk egy karácsonyi szösszenettel :)

A generációmban "első gyerek" vagyok a családban, és a 80-as évek elejétől kezdtem el LEGO készleteket kapni karácsonyra. Unokahúgom aki ekkortájt született, először csak passzív szemlélője volt a nagy karácsonyi LEGO őrületnek, lévén nem tudott még járni és érdekeinek érvényt szerezni, azonban néhány év leforgása alatt ez radikálisan megváltozott.
A nagy közös karácsonyi ajándékosztáson elégedetten zsebeltem be az aktuális készletet (sajnos nem tudom már felidézni melyik volt az, de abban az időben alapvetően City témákat kaptam olykor kisebb űrhajókkal megfűszerezve). Az új LEGO készletet mindig igyekeztem maximálisan kiélvezni, így a kor mércéjével, a létező szocializmus félrenyomtatott, igénytelen, fantáziátlan csomagolásaihoz képest bántóan tökéletes küllemű dobozt is sokat nézegettem, tanulmányoztam. Így nem kerülte el a figyelmemet a kis piktogram, ami a három év alatti gyerekek esetében az apró alkatrészek lenyelésére vontakozó veszélyt szimbolizálta.
Unokahúgom, talán a doboz tanulmányozása miatt lekötött figyelmemet kihasználva pedig felkapta az összeépített készletet, és elfutott vele végig a rokonokkal tömött lakáson.
Azonnal utánna eredtem, és torkom szakadtából igyekeztem figyelmeztetni a felnőtteket a nyelési veszélyre (persze nem minden önérdek nélkül). A pillanat hevében ez úgy jött ki belőlem, hogy Judit után trappolva azt üvöltöttem hogy "MEGESZI A LEGOT!!!"
A karacsonyi vacsorától és az ilyenkor szokásos ünnepi koccintásoktól elnehezült rokonság egy pillanatig dermedten figyelte a jelenetet, aztán kitört a fékevesztett röhögés, mert mindeki meg volt győződve hogy a puszta irigység beszél belőlem, és persze egyikük sem vette a fáradtságot hogy megnézze a dobozon szereplő figyelmeztetést.

Ezt a traumát azóta is nehéz kezelnem, az igaztalanul megvádolt, segíteni akarásában megalázott kisember jogos keserűségét csak a húsvétra kapott következő LEGO szet bódító gyári új szaga tudta valamennyire feledtetni velem...
Nem tilos az Ä 2008.05.22 15:51:00
Nem tilos az ä!!! Mitha megváltoztak volna a budapesti utcatáblák a napokban. A pöttyök egyre csak terjednek. Te láttál már? Ha találkozol vele, fényképezd le és küldd el a blogra. A jelenség megosztja a közvéleményt, egyesek valamilyen új közösségi…..
Ezt a levelet érdemes többször elolvasni, mert egyszerűen hihetetlen. A balatoni nyárban a szerencsétlen mindenes kiscsajt nem elég, hogy megdugják, de még. És ráadásul levélírónk egy borzalmasan pökhendi pöcs. Nem humoros, inkább szomorú és idegesítő történettel van dolgunk.…..
Szálka Gát-Gate 2008.03.27 12:59:00
Kis magyar helyzetkép, Két kerékkel kevesebb, avagy Tisza parton mit keresek és hasonlók(Ezt az írást több, mint egy hónappal ezelõtt fogalmaztam meg hirtelen felindulásból, de hihetetlen volt, hogy így marad a helyzet, ezért aludtam rá inkább, várva a tavaszt, és a…..
Nem múlhat el a hétvége homályzóna nélkül, és most épp van is aktuális anyag. Ufót láttak Chicagóban, az O'Hare repülőtéren. Az észlelés elég különleges, mint a 21. század minden egyes ufóészlelése. A 21. század ufóészlelései triviális okból különlegesek. Afrikát…..
RSS 2007.01.07 20:23:31
HunVista.hu admin:

Nah, pontosan ez jutott nekem is eszembe, a kölyökkori nagy "agyalgások" UFO (és sok más) témában... :)

Mellesleg, érdekes hogy az eltelt cirka 15 év komplette semmi újdonságot nem hozott a kérdésben, na jó, egy időben elszaporodtak a "Vénuszról jöttem, és..." típusú stúdióvendégek a kertévék égetősóiban, de ezeket mára már jobbára visszazavarták a tanyára ahonnan előmásztak :)

Azonban érdemi dolog nem derült ki, és gyermekkorunk népszerű UFO "szakírói" vagy belátták ezt és lepattantak a témáról, vagy nem, és szektát alapítottak, de az érdemi tevékenységgel mindenesetre felhagytak.

Akkor a fenti, általam nagyon bölcsnek tartott felvetés alapján, jelesül hogy nem az egyes észleléseket érdemes vizsgálni, hanem a miérteket és a tendenciákat, lássuk gyermekkorunk UFO magyarázatainak "modernizált" változatait!

1. Téves észlelések: nyilván az összes észlelés 80-90%-a ilyen. De ez nem újdonság. Felhők, repülőgépek, stb...

2. Titkos katonai blabla: eléggé nagy marhaságnak tűnik, hogy sok mára nyilvánosságra hozott projektet rendesen el tudtak titkolni, ezt meg pont nem. És nem is haladnak vele, az 50-es évek óta ugyanazokkal a vackokkal égetik magukat a csúcsfejlesztők...

3. Figyelemelterelés: gyerekkorunkban ez még nem annyira látszott esélyesnek )hahh, naivitás) ma egyre inkább. Ha csak abból indulunk ki, hogy gyakorlatilag minden hatalmi csoportnak vannak a normális logika és észérvek által vitatható szennyesei, gyakorlatilag mindenkinek jól jön az ilyesmi aki közel van a tűzhöz. Kicsit kevés kreativitásra vall hogy a story semmit nem változik, stb. De végülis, működik.

4. Tényleg az idegenek. Ebben az esetben nem akarnak nagyon haverkodni. Ha már beépültek egy kormányba, akkor teljesen hülyeség így repkeni, megkapják amit csak akarnak erőfeszítés nélkül is. A bolygó titkos gyarmatosítás, megváltoztatása meg olyan dolog, hogy kár is agyalogni rajta, akkor úgyis sanyi van.

5. Ezt még Nemere Istvánnál olvastam anno, és megfontolandó dolog: mi van ha ezek a szerkezetek időutazó eszközök a jövőből? Szondák, kutatóberendezések. Yah, jöttek régészkedni köbükiék.
Ez megmagyarázza az amúgy idétlen "odamegyek de nem csinálok semmi látható érthető dolgot" mentalitást, valamint hogy miért késik még az invázió.
Sőt, az állítólagos "baleseteket" is életszerűbbé teszi, hiszen Murphy törvénye minden emberkéz alkotta dologra áll, legalábbis a földön...

Nekem a dolog semmivel sem hangzik vadabbul mint az önbizalomhiányos földönkívüliek, meg a többi magyarázat. Sőt, Einstein óta tudjuk hogy a dolog elméletben lehetséges.

Mindezt alátámasztja az állítólagos "ufonauták" egyöntetűen humanoid körülírása is a "jelentések" alapján.

Tehát szerintem:

-Minden ilyen észlelés téves: 10% esély
-Összeesküvés, elterelés: 50% esély
-Idegenek: 5% esély
-Időutazók:30% esély
-Titkos katonai...:5% esély
w ...és úristen az égben 2006.11.19 22:38:00
Meglepő, hogy buzi- meg cölibátustémában megy az önfeledt valláserkölcsi vita ezerrel, a náci ufók meg a rakománykultusz bezzeg le van szarva. Szinte. Azért meglepő, mert nagyon is összefüggnek ezek a dolgok. Könnyű kiröhögni azokat, akik szerint Hitler a Holdon él. Még…..