Regisztráció Blogot indítok
Adatok
21. század

28 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Elképesztő sebességgel bővül a globális középosztály - a Pénzügyi Szemle hvja fel a figyelmet erre az angol nyelvű írásra .Mi nem merülhetünk el a napi média és bulvár hisztiben. Nekünk csak a szigorú, tudományos tényekben szabad gondolkodni...
Geo 1/3 - 1/3 - 1/3 2021.03.22 16:17:41
Az ellenzéki előválasztás – és néhány kérdés hozzá Az országnak harmada érte, harmada ellene gebed – s akikért szól, azok mit sem tudnak róla… A korábbi évekhez képest nagyot lépett a 6 ellenzéki párt, amikor eldöntötték, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egy közös jelölt indul, közös lesz a…..
21. század 2021.03.23 19:27:35
       "Furcsa dolog ez a német szellem, német szellemiség vagy német társadalom. Ha megnézzük a XX. századi történelmüket, akkor azt látjuk, hogy nagyon fegyelmezettek. Tehát amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok.…..
21. század 2020.12.01 10:32:52
@jotunder: s mi lenne velük Carl Scmidt nélkül?
     Narendra Modi és Erdogan cégéres fasiszták, de senki sem tagadhatja, hogy többségi elvű fasiszták. Törökországban a katonai kaszt mindig tényező volt, kormányfőt akasztottak, puccsok sorát hajtották végre, és Erdogan nem a katonai kaszt támogatásával, hanem éppen a kaszt ellenében került…..
Az elkövetkező évtizedekben az emberiségre előre-jelezhetetlen veszélyek, váratlanul előbukkanó döntési alternatívák és ezek beláthatatlan következményei várnak. Csak egy a biztos: a szingularitásba belezuhanva az élet régi keretei szétesnek. A régi világot visszavonhatatlanul magunk mögött hagyjuk.…..
        Orbán Viktor főideológusa Békés Márton a komprádor-értelmiség elleni kemény fellépést, leánykori nevén pogromot javasolt az 1943-as nemzetiszocialista szárszói beszéd szellemében. Nemrég a rezsimszolgák ütemes tapsa közepette avatták a Párt ideológiai lapjának főmunkatársának. Békés a…..
21. század 2019.10.29 23:55:43
@jotunder: csak azt ne tudnám, hogy 2010-ben milyen programmal nyert a Fidesz :-)
Geo Vincent, Henri és Gréta 2019.10.09 21:54:31
Több van Gogh poszter is lóg a szobám falán, tán ezért néztem meg egy közepes családi filmecskét, melyben 13 éves kamaszok Rousseau egyik képét használják fel egy előadásukban – melyben az őserdők pusztítása ellen tiltakoznak. Közel 30 éves a film, de ez ugrott be nekem:..
21. század 2019.10.22 20:02:16
@Pásztörperc: nos, nem egy szakmai platform - de az ózonról

www.femcafe.hu/cikkek/utazas/ozonlyuk-zsugorodas

Vissza: nem is SWOT-tal kellene kezdeni - hanem a szcenáriókkal. Annyira szórnak az előrejelzések, hogy jóformán semmi okosat nem lehet mondani.
A 21. században sokszor foglalkoztunk a klímakérdéssel. Ez a téma napjainkban még inkább felerősödött világszerte. Közülünk többen elmentünk egy szakmai-tudományos előadásra, amely két részben vizsgálja a témát. Az előadó Fügedi Ubul földtani kutató mérnök, az első előadás időpontja 2019, október…..
  Klímaváltozás és környezetszennyezés Sokan egyenlőségjelet tesznek a két fogalom közé – helytelenül, bár van kapcsolat a kettő között. A nem lebomló műanyagok és veszélyes hulladékok, anyagok kikerülése a természetbe – környezetszennyezés. Az ásványi- és nyersanyagok kitermelése –…..
21. század 2019.07.07 10:05:41
@Artificem: és ha ez a csoport éppen figyelmen kívül hagyja azt, amit @tükörfúró: mond, s csak a CO2 csökkentésével tudja le a dolgot?
21. század 2019.07.08 09:55:36
@Yossarian_M: Ahol összeér a klíma- és a környezet, ott biztos, hogy tudsz változtatni is. S maga az alkalmazkodás is változás, változtatás.
Szerinted mi az, amiben alkalmazkodni kell, s hogyan?
21. század 2019.07.08 16:13:25
@_Epikurosz_: Akkor ide is:

Nem értem az "is"-t. Pár szóban összefoglalhatnád.
Ed Hawkins a Readingi Egyetem klímakutatója az adatvizualizáció nagymestere is egyben. Pofonegyszerű ábráival olykor sokkal jobban fel tudja hívni a szélesebb nagyközönség figyelmét az éghajlatváltozás trendjeire, mint akármekkora "impact factor"-os cikkekkel. Egy korábbi ábráját már bemutattuk itt…..
21. század 2019.07.08 15:58:58
@pitcairn2: teljesen a 4. Neoliberális klímaszkeptikusok
         Az Átlátszó olyan dokumentumokat talált, amelyeket nem lehet megmagyarázni. Orbánékon keresztül fizettek le az azeriek egy belga politikust.        Kurvaélet, ha ezt megússzák, akkor, bocs Big JC, de a papád nem létezik...
21. század 2019.05.23 18:14:50
@jotunder: nem lehet megmagyarázni, nem lehet megmagyarázni... Miért, meg akarja valaki magyarázni? Így ez a probléma nem is létezik. 3:)
"A téziseket vita és továbbfejlesztés reményében bocsátjuk a pártok, szakmai szervezetek és azérdeklődők elé; használják fel tartalmát stratégiai programjaikban, a jövőről alkotandó vízióikban."..
 Az EP választások miatt megsokasodtak a szuverenitásról, európaiságról, integrációról, szubszidiaritásról szóló írások. Járjuk egy kicsit körbe a dolgot, hogy hol, mik a tipikus témák, miről is hol, milyen szinten kell tárgyalni, dönteni. S azután feltehetjük majd a kérdést: föderáció vagy…..
21. század 2019.03.26 22:17:18
@Ad Dio: Nem véletlen a poszt címe. Ha a döntésfajtákat, szinteket nézem, akkor ebbe nem kerülnek be a nemzetállamok, mert nincs olyan téma, ami ezt megkövetelné.
Ugyanakkor persze, hogy nem lehet kihagyni az államokat - hiszen ezek léteznek, nekik vannak a legfontosabb jogosultságaik. De nem érdemes "nemzetállam"-nak nevezni, mert Európában nagyon kevés ilyen van, tán a franciák és az írek tekinthetők ilyennek. Pl. ha a magyaroknak a nemzetállamiság a legfontosabb - akkor tán június 4-éből hálaadó ünnepet kellene kreálni, hogy végre megteremtette a nemzetállami létezés feltételét? Pedig így van: azóta vagyunk nemzetállamnak mondhatók.

Ez a nagyon vékony minimum a pénz-, kül- és hadügy. Mi az, amit tételesen az államokra kell hagyni?
21. század 2019.03.27 01:29:29
@Androsz: végül is jól leírod, hogy miért pontosabb az "állam".

A kérdés éppen az, hogy miről, milyen szinten érdemes dönteni. Egyébként jó az USA példád - de egyrészt megfordítanám: miért kell kataklizma ahhoz, hogy az amúgy szükségest meglépjü? Teljesen nyilvánvaló, hogy bizonyos dolgok globális szinten dőlnek el, s csak a jelenleginél erősebb Európa (bocs: EU) tudja ezeket befolyásolni.
Őszintén kérdem: mi kára származna az országnak, ha belátható időn belül megszűnik Benkő Tibor, Szíjjártó, Varga Mihály, Matolcsy posztja?

Nem olyan biztos ám, hogy minket fenyegetnek - valójában mi fenyegetünk. Ugyanis már 2004-ben elfogadtuk a növekvő integrációt, majd még inkább ez történt 2012-ben a Lisszaboni Szerződéssel is.
Meglátjuk, mi lesz a választásokon - de ma nagyon úgy tűnik, hogy lesz majd egy mag-EU, s eldönthetjük, hogy oda akarunk-e tartozni vagy kívül maradunk.

Visszatérve az USA-ra: még mindig vannak államok, ahol van halálbüntetés.
21. század 2019.03.27 01:32:26
@dare: Óh, hát Isten éppen az univerzalitást jelképezi :-)

OK - csak megfigyeltem, hogy a FB-os kommenteknél azért jóval kevesebb a zavaró kommentelő, komolyabbra lehet venni a figurás.
Ádáz csatát folytatnak azok, akik a klímaváltozást az emberi civilizáció terhére írják azokkal, akik ezt a Föld állapotának természetes változásának tulajdonítják. S különösen nagy a baj, ha egyik fél sem gondol a kezelésre, csak lesöpri a másik érveit.Dr Németh Tibor vitára invitáló írása..
21.század Tévhitek az FNA-ról 2018.05.02 11:39:10
A hívek és támogatók lelkesen kiállnak az FNA mellett. De az első leíró mondatok után a többség automatikusan áttér egy nagyon humánus gondolatra, a szegények és elesettek támogatására. Vázlatunkban azt állítjuk, hogy ez téves felfogás - és még az elfogadottságát is nehezíti...
21. század 2018.05.05 19:17:23
@Ad Dio: hol az erősebb, hol a gyorsabb, hol a kisebb tudott jobban alkalmazkodni - a homo homo sapiens viszont egyértleműen agyának fejlődésével tudott kialakulni.

@6.Lenin: élvezettel olvasom a hozzászólásitokat - meglehetősen ritka, hogy ennyire keretek közt marad a kommentelés - mégha egy kissé el is távolodott az eredti topiktól :-)
21. század 2018.05.05 21:03:27
@Ad Dio: azért meglehetős az "egyformaság" - az ember pedig egyaránt képes agresszív, békés, kooperatív és cseles lenni, egyénenként persze eltérő mértékben, de az öröklés és a nevelés ezt egyaránt alakíthatja.
Egy társadalomnak kárára lenne, ha teljesen kiveszne az agresszió - a védekezési képesség, az innováció, de az is, ha a békesség veszne el.
21. század 2018.05.05 21:05:33
@6.Lenin: Nem tudom, melyikre gondolsz - szerintem egy Mea Culpa megteszi.
        Pócs János gáz-és vízszerelő, a Jászság országgyűlési képviselője, aki szabadidejében egy büdös tahó, kitett egy fotót a facebookra egy levágott disznóról, amire azt írták rá, hogy "ő volt a soros".  Nagyjából száz baloldali/liberális értelmiségi aláírt egy petíciót, amelyben követelik,…..
21. század 2017.12.12 23:38:57
@jotunder: nem volt antiszemita szándék...

Ahogy az egész konzultációban, migráncsozásban sincs iszlámellenesség vagy idegen ellenesség.

Egyszerűen tahóság, aljasság van az egészben.
A Blog.hu-n olvasható egy érdekes cikk. (Akkor beszéljünk a kapitalizmusról – Fülbebogár http://fulbebogar.blog.hu/2017/11/30/akkor_beszeljunk_a_kapitalizmusrol?fb_action_ids=10159549272645621&fb_action_types=og.comments) Az ekörül kialakult vitában sokan abból indultak ki, hogy a versengés jó,…..
Rengeteg féle és főképp mennyiségű adatot tárolnak rólunk, ez talán már közhely. Nem ám a személyes adatainkra kell itt gondolni, hanem az ingyenesen igénybe vett szolgáltatások által naplózott adatokra, ha úgy tetszik, log file-okra. Jogos kérdés, hogyan kapcsolódik ez a téma a munka…..
21. század 2017.11.01 19:27:50
@Pankotai Balázs: a mostani merénylet (New York) is behozható a témába: egy Nagy Testvér kiszűrhette volna, hogy egy (házassága ellenére) magányos, bezárkózó ember követte el - aki ráadásul muzulmán vidékről származik, s nem tagja egyik legális, normális muszlim közösségnek sem.

(S természetsen nagyon hasznos lenne a cégeknek, ha megbízhatóan tudhatnák, hogy ki a "hálózati csomópontok" s kik a kívülállók - de ha arra gondolok, hogy ebből munkaügyi következmény is lehet akár - akkor nagyon-nagyon elbizonytalanodom. Az "átkosban" még több olyan lehetőség volt, ahol az ilyen dolgokat érzékelni lehetett - ma jóval kevesebb a közös kirándulás, a "brigádbuli".)
A baloldal Ference most találta elérkezettnek az időt arra, hogy kampányba fogjon a külhoni magyaroknak a választási végeredmény szempontjából marginális, érzelmileg viszont annál terheltebb választójogával szemben -- nagyon helyes, mi is lehetne alkalmasabb a "demokratikus ellenzék"…..
21. század 2017.11.01 17:24:08
@HaFr:

Magam teljesen legitim dolognak tartom a szavazás felvetését - ezzel nem sérti a kettős állampolgárok magyarság-érzetét sem. Egy meghatározott szegmenst céloz meg a politikájával - ezzel kb. az ország fele egyetért. (Ez nem menti a 2004-es kampány szociális demagógiáját - bőven elég lett volna a fideszes /korábbi/ álláspontokat elővenni. De demagógia feszült demagógiának.) Hogy ez közjogi értelemben furcsa állampolgárság lenne? Igen, az. S már idéztem neked Markó Béla véleményét.
gepnarancs.hu/2016/09/marko-bela-sem-szerencses-a-hataron-tuli-magyarok-szavazati-joga/

Szokásos mantra, hogy ő puccsolta volna meg Medgyessyt. Őszödöt sem igazán értem. Ha az előtte felhalmozott hiányt mondod, azt igen, azt érteném. A konvergencia programról már lenne mit beszélni. (A Tölgyessy link nem csak a kormányzás "historikus mélypontjára" utal - hanem hogy milyen sok ember hülyesége kellett ahhoz, hogy végül 2/3-a legyen a Fidesznek.)

Természetesen Gyurcsány 18-ban nem tud kormányt váltani - de sem a Jobbik, LMP, Momentum, stb. sem...

S van olyan opció, amivel Gyurcsány hátrébb léptethető. Pl. fel kellene áldozni Szél B. jelöltségét - nem lenne nagy veszteség, Karácsonyét - ez már nagyobb. (Le sem merem írni: Vonát...)

Nem ezeken a dolgokon múlik. Ha megalakulna az árnyék-parlament, ott nem kerülne programba ez az ügy - ahogy a KOM-mal is történt.
Vajon igazuk van-e azoknak, akik szerint az elkényelmesedett "nyugati világ" hanyatlásra van ítélve, és elözönlik a civilizáció vívmányaitól kevésbé fertőzött országokból érkező bevándorlók? Főként a radikális felfogásúak azok, akik kimondva vagy kimondatlanul ezt vallják, és félelemmel töltik el…..
Úton, útfélen - sokszor nagyon okos emberek - pánikolnak a legújabb technológiai változások (MI, robotok, okos cuccok, stb) miatt. Többnyire a munkahelyeket féltik, és ezzel párhuzamosan az emberek romlásától tartanak. A fő mondanivalóm, hogy eddig már 150 év óta rákényszerültünk az emberi munkaidő…..
21. század 2017.07.14 14:21:52
@csakférfi: ellentmondás a vázolt jövő - és a mai, illetve az átmeneti helyzet közt van.
21. század 2017.07.14 16:40:56
@csakférfi: Kezdem elveszíteni a fonalat... Eddig azt hittem, a téma az érdekes - de ha vitázni akarsz, a vitában győzni - akkor tessék, győztél...

Amúgy: az eredeti poszt a tendenciáról szól - nem arról, hogy nem valós a félelem - hanem arról, hogy felesleges, alkalmazkodni kell...

Hogy kinek mi okoz élvezetet - önálló kenyér-előállítás, egy festmény, egy zenemű - ez egyéni dolog.

A magam részéről nem találtam vadkapitalizmust - igaz, nem is kerestem :-)
A mesterséges intelligencia (MI) már ma is része az életünknek - s ha az alábbi szempontokat besszük figyelembe a fejlesztése során, akkor elképesztő mértékben javulhat az emberiség helyzete az előttünk álló évtizedekben, évszázadokban... Facebook oldalunkra kiraktuk a BENEFICIAL AI 2017…..
        De, azért kicsit loptak. Éppen az ízéért. Nem sokat. De tulajdonképpen elég sokat, csak az más lopás. A konzicicák kacsalábon forgó kastélyokat építenek a lopott pénzből, a liberálnyuszkók viszont gyermekotthont. Hát nem egészen, de akár azt is építhettek volna. A liberálisok értem loptak…..
21. század 2017.02.15 00:47:43
@jotunder: egy kicsit/nagyon off

de Csepelit azért szeretném megvédeni, ha nem is ez a kijelentése alapján.
A Momentumosok azért beszélnek hajmeresztő dolgokat is (hogy érthető legyek, ide illene fényképem :-) Mert a kijelentésük értelmezhető úgy is, hogy nincs "egészséges nemzettudat" a baloldalon, miközben nem lehet tudni, hogy ez mi is lenne valójában, illetve az a kitétel, hogy senkivel sem működnek együtt - mindez egy LMP-pálya rémképét vetítheti előre. De ez a dolgok természete: a fiatalok mindent tagadnak - az öregek pedig bölcselkednek még akkor is, amikor már nem hallgat rájuk senki.
De hogy miért azt a sztárklikkes posztot raktad be - azt nem értem.

@HaKohen: biztos, hogy valami volt - de Demszky alapvetően azzal érvelt, hogy az EU és a magyar jogszabályok közötti eltérések miatt kellett kivenni a szerződéseket, illetve hogy az EKB ajánlására nem alkalmaztak fővállalkozót, ezért ő csak ennyiben érintett. (Ezektől szerinte csak a Medgyessy ügy tér el). Mindenestre ezek olyan dolgok, hogy könnyen ellenőrizhetők: szerinte csak a Számvevőszéki jelentést kapta meg az OLAF, de az ügyet a fentiek miatt lezáró rendőrségi/ügyészségi határozatokat nem. SZVSZ ennek várjuk ki a végét.
21. század 2017.02.15 01:00:29
@jotunder: szerintem ez a sztárklikk hivatkozást akartad:

sztarklikk.hu/kozelet/megindult-a-kiabrandulas-a-momentumbol/320808
Az íráshoz csak néhány kisebb, saját észrevételt teszek. A tanulmányt Oszkó Péter blogjában lehet olvasni. https://www.linkedin.com/pulse/ki%C3%BAtkeres%C3%A9s-bek%C3%B6t%C3%B6tt-szemmel-peter-oszk%C3%B3? A bővebb eredeti dolgozat az "Elvakart, mély sebek" címmel a       Manager Magazin 2017,…..
       Harald Andrés Helfgott perui matematikus a párizsi Bourbaki-szemináriumon jelentette be, hogy Babai László bizonyítása a gráfizomorfizmus-probléma kvázipolinomiális idejű megoldásáról vélhetően hibátlan. Helfgott hónapokig tanulmányozta a bizonyítást mielőtt megtartotta volna a szemináriumi…..
21. század 2017.01.27 12:53:23
@nandras01: Először nem tudtam, hogy komoly vagy vitz:

index.hu/tudomany/2015/11/12/grafok_arthur_kiraly_udvaraban/

(Még ettől sem igazán érthető egy földi halandónak - de bizonyítja, hogy komoly :-)