Regisztráció Blogot indítok
Adatok
arejtelytitka

63 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mauro Santos, a Barcelonai Autonóm Egyetem evolúcióbiológusa Szathmáry Eörs akadémikus, igazgató meghívására, az MTA Vendégkutatói program keretében tavaly az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban (MTA Kiváló Kutatóhely) töltött néhány hónapot, ahol az evolúcióbiológia néhány kiemelt, megoldatlan…..
Az első számú főhős, Dušan Jonáš ugyanis már nyitó jelenetében, a rácsos ágyában nagy formának bizonyul. Nagybátyját két agitátor körözi, azonosítására egy fényképet hoznak. Az épp első szavait kimondó Jonáš a képet habozás nélkül elkéri és lenyeli… - Jakabffy Éva recenziója Dušan…..
„Hitvány egy emlékezet az olyan, amelyik csak visszafelé működik” - mondta a Királynő az Alice Tükörországban című könyvben. Thomas Suddendorf, a Queenslandi Egyetem memóriakutatója szerint ez így is van: evolúciós szempontból a memória nem is a múlt visszaidézésére való, hanem arra, hogy…..
A Petőfi Irodalmi Múzeum 2019. április 30-án (az író halálának 100-ik évfordulóján) nyílt Csáth Géza-kiállításán nemcsak az író levelei, rajzai láthatók, hanem dédunokája diplomamunkájának darabjai is, amelyeket az író novellái ihlettek. Czér Fanni képzőművész szimbolista képei misztikus világba…..
Bölöni Farkas Sándor, a reformkor jelentős erdélyi alakja, író és utazó, 1795. január 15-én született a háromszéki Bölönben (ma Belin, Románia).  Székely kisnemesi családból származott, egyes források szerint 1795. december 14-én lett megkeresztelve, ezért sok helyen ez szerepel születési…..
A rejtély titka A katarzis 2019.02.10 14:14:55
 ˝A katarzis˝ | Kerekasztal beszélgetés és cimbalomest "Mi a katarzis? Mit jelent a művészetekben és mit a hétköznapi életben? Mi a jelentősége az élet egyes területein ennek az összetett lelki folyamatnak? Miért fontos a megélése, és milyen kihatása van életünkre? Arisztotelész az “egyénben…..
A cikk előző része itt olvasható. Folytassuk kalandos utunkat a világ legmagasabban fekvő múzeumához és lessünk be a műhelybe, ahol több mint 1000 éves buddhista műalkotásokat keltenek életre!  Makra Péter munkája igazi időutazás, hiszen egy olyan, 600 éves múltra visszatekintő…..
Nekünk, magyaroknak lassan 200 éves történetünk van a Himalájával, különösképpen Tibettel, amire méltán büszkék lehetünk. Ugyanis Kőrösi Csoma Sándor, kiváló nyelvészünk és híres világutazónk tette le a tibetisztika (tibetológia) alapköveit a 19. század első felében. Ő mutatta be Tibetet a nyugati…..
Krúdy Gyula A Magyar Múzsa című lap 1920-ban elérkezettnek látta az időt, hogy a magyar irodalmat megtisztítsa a baloldali ízlésdiktatúra képviselőitől, és új konzervatív kulturális korszakot teremtsen Magyarországon. Apró lépésenként haladtak. Elsőként a világháború idején háborúellenes…..
A rejtély titka Orpheusz lantja 2018.07.04 02:21:57
Markó Anita Surányi László Matematizált érzelem, ezt mondják a zenéről a zenetudósok. Míg azt tudjuk, hogy a zenei és a matematikai tehetség összefügg és hogy Bolyai János hegedült, az már kevéssé világos, honnan ez a szoros kapcsolat. Magyar Narancs: Milyen kapcsolatban áll a matematika,…..
Haikuk - japán háromsoros versek - írására képes mesterségesintelligencia-szoftveren dolgoznak japán kutatók, remélve, hogy projektjük révén a technológia idővel egyre jobban meg fogja érteni az emberi érzelmeket. A szapporói Hokkaido Egyetem professzora, Kavamura Hidenori vezette kutatócsoport…..
A „csütörtököt mond” kifejezést akkor használjuk, ha valami csődöt mond, elromlik, rosszul sül el. De vajon honnan ered ez a közkedvelt kifejezés? Miért pont csütörtököt mond valami, miért nem hétfőt vagy szombatot? A szólás eredetéről nincs biztos magyarázat. Ami bizonyos: az eredeti alaknak semmi…..
Február 18-án hallatott újra magáról: megkezdte útját a gemenci erdők felé. Zoltán, a hazánkban egyedüliként jeladóval ellátott fekete gólya őszi útrakelését és tavaszi hazatérését 2016 óta – ekkor kapott jeladót – nagy figyelem kíséri. Idén sem történik másként, és a 2016/2017-es vonulás…..
Gravity Glue zen-kőművész egyetlen kis ponton illeszti egymáshoz a különböző formájú köveket, megtalálva a tökéletes egyensúlyt. Michael Grab, művésznevén Gravity Glue alkotásai legtöbbször valószerűtlennek tűnnek, mintha a kő-építményei egyszerűen dacolnának a gravitációval. Nem véletlen, hogy a…..
Ottlik Géza Constantin Carathéodory és Fejér Lipót (állva) FORRÁS: Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok 1986. október. 289–291. p...
Őexcellenciája a követség ablakán át látja a lámpavasakon himbálózó államvédelmiseket: tegnap még rejtette őket a sötétség – ma rájuk hull a fény. Felajzott tömeg kiáltja boldogan: Győzelem! Dicső fiainkkal kik tették ezt? Hívni a Központot! Kapukra reteszt! A magyaroknak mennyi szabadság…..
Álomszép vidékre érkezik az, aki az év bármely szakában ellátogat a Hortobágyra: az országban elsőként, 1973-ban alapított és az UNESCO Világörökség Listáján is helyet kapó nemzeti park Európa-szerte páratlan kincseket tartogat 82 ezer hektáron. Itt található például az ország egyetlen halastavi…..
A világ egyik legértelmetlenebb, mégis gyakran fellángoló vitáját kutyások és macskások folytatják, amely során rendre a „melyik a szebb, jobb, okosabb, megbízhatóbb, őszintébb” témaköröket veszik sorra nem minden elfogultság nélkül. Pedig ősapáink már rég felismerték, ránk is hagyományozták: de…..
A rejtély titka Kutyakomplexus 2017.07.25 00:10:44
Sigmund Freudnak élete nagy részében nem sok dolga akadt kutyákkal, hacsak azok nem tűntek fel a páciensek álmaiban, fák mögött kuporogva, bozontos farokkal, vicsorogva és fenyegetően, mint nyomasztó rokonok vagy egy múltbeli szexuális trauma megtestesítői. Mígnem az 1920-as évek közepén Freud…..
Miért kell a hollywoodi gazembereknek egy szörnyű gyilkossági cselekedetről álmodozva unos untalan klasszikus zenét hallgatniuk? Talán egy bonyolult zenei kompozíció segíthet a hibátlan gyilkossági terv kieszelésében? Vagy e gonoszok úgy látják magukat, mint akik a sanyarú lelkeket a purgatórium…..
„Ember ​és állat alakja, igénye, teljesítménye teljesen azonos volt a számomra, magamat vagy magunkat se gondoltam többnek, másnak, mint egy civilizált, este fogat mosó farkast vagy hivatalba járó galambot. Heves, soha nem szűnő, inkább erősödő szánalmat éreztem e néma testvérek iránt, akik a maguk…..
George Gershwin vidám, jazzes, szimfonikus költeménye, az "Egy amerikai Párizsban" tartalmaz egy francia taxi-kürt effektet, amelyet lehet, hogy évtizedek óta rosszul adnak elő. Az effekt olyan hangszereket alkalmaz, amelyek a darab 1928-as megírásakor még nem tartoztak a szabványos…..
2014-es videó, amelyen Suhajda Szilárd (aki jelenleg az Everest csúcsa felé tör) feljutott a pakisztáni Broad Peak-re, mászótársa ekkor Varga Csaba volt. "Minden lelassul, minden mozdulat, minden gondolat. Az ember delíriumban van, mintha egy álom szereplői lennénk. A leérkezés pedig maga az…..
A rejtély titka Tasso és Sorrento 2017.04.25 10:42:14
"Sorrento. Mi jut az eszébe az embernek e gyönyörűen dallamos nevű szicíliai kisváros hallatán? Nekem Márai Sándor Napló (1945–1957) című, e korból összegyűjtött fájdalmas emlékezései, az emigrációban írott pontos látleletei. Sorrentóról ezt írja: „…A Tasso-szobor a főtéren otthonosan állong: a táj,…..