Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koreai Kulturális Központ

635 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az illusztrációs műfaj egyre nagyobb szeletet hasít magának mind a közösségi médiában, mind az offline környezetünkben, legyen szó szabadúszó művészeti vállalkozásokról, reklámiparról vagy éppen a szolgáltató szektorról. A koreai illusztrátorok szinte észrevétlenül vették be a vizualitásban domináló…..
Nálunk szinte elképzelhetetlen a karácsony mákos bejgli nélkül, ahogy az ünnepi asztal része a hókifli is - többek között mákkal töltve -, a magyar gasztronómia része a mákos tészta, a mákos guba, és a pékségekben bármikor vehetünk mákos patkót. Mégis, bármennyire természetes számunkra, kulináris…..
Ebben a cikkben egy nagyon egyszerű, de mutatós étel receptjét fogom megosztani veletek. A koreai tojástekercs, a 계란말이 (ejtsd: kjeránmári) némi rutinnal gyorsan elkészíthető étel, ami gyakran kerül az uzsonnás dobozba. Gyakorlatilag olyan, mint egy feltekert omlett, ízletes, lágy és a belekevert,…..
Koreai Kulturális Központ 2024.07.15 10:00:22
@Zsuzska Varga: A videó nem a mi tartalmunk, így sajnos nincs ráhatásunk a dologra. Sok más videó szerencsére elérhető a YouTube-on: www.youtube.com/watch?v=rVHhkxlvDBg
Egy tévériporter véletlenül összehozta Dél-Korea legnagyobb aktuális slágerét. Egyetlen mondatával akkora mémkirállyá vált, hogy senki sem akart kimaradni a sikeréből, a k-pop sztárok és a helyi hírességek pedig egymással versenyezve ismételgették a legendás sort. ..
Dél-Korea legújabb sikerfilmjében, az Exhuma (2024) c. misztikus horrorban egymásnak feszül a jelen és a múlt, az élő és a holt, a tudomány és a misztikum, a globalizált társadalom és a nemzeti hagyományok. A gonoszsággal mérgezett földet ezúttal nem a kedvencek temetőjében kell keresni, hanem…..
A világ egyik leglátogatottabb weboldala a Wikipédia, a 329 nyelven elérhető online világenciklopédia, aminek szerkesztését önkéntes közösség végzi. Míg angol nyelven például közel 8 millió, addig magyar nyelven több mint 540 ezer szócikk érhető el jelenleg. ..
Az elmúlt évek során nagyot nőtt Koreában a házi kedvencek száma, a Koreai Vidékgazdasági Intézet (KREI) szerint a kisállatot nevelő lakosság aránya 2010 és 2020 között 17,4%-ról 27,7%-ra nőtt – és további növekedés várható. Egy nemrég indult programnak köszönhetően ezek a házi kedvencek és gazdáik…..
2024 januárjában megérkezett a lehengerlő koreai kosztümös akció sci-fi, az Alienoid folytatása. Az Alienoid: Visszatérés a jövőbe (Alienoid: Return to the Future) ott veszi fel a fonalat, ahol  az első rész két évvel korábban letette. Öveket becsatolni, mély levegőt venni, szürkeállományt…..
Az étel a kulturális identitás egyik legfontosabb része, amely egy régió vagy ország történelmét, földrajzát, társadalmi változásait és értékeit is tükrözi. Nincs ez másképp Koreában sem. Akit csak kicsit is foglalkoztat a koreai kultúra, az bizonyára már belefutott a kérdésbe: „ettél már?”...
Korea in Hungary Készen állsz? 2024.05.30 13:45:00
A mainstream mellett a streetdance, azaz az utcai táncműfajok népszerűségét remekül példázza, hogy az egyik ikonikus táncstílus, a breaktánc 2024-ben már hivatalos olimpia sportágként szerepel majd Párizsban. A k-pop nemzetközi sikere után itt az idő a következő lépésre - ez a streetdance! ..
Megjelent a legfrissebb lista Szöul legdrágább lakásairól, a lakók között filmsztárokat, vagy épp a BTS tagjait találjuk. A koreai fővárosban élő átlagemberek, különösen a fiatalok számára azonban nehéz saját lakáshoz jutni az egekbe szökő ingatlanárak miatt...
Dél-Korea hányattatott történelmének egyik legcifrább eseménye a vasmarkú diktátor, Pak Csong Hi elnök ellen elkövetett merénylet 1979. október 26-án, illetve annak közvetlen következményei. Pak elnököt a KCIA, a koreai titkosszolgálat szintén hírhedt igazgatója, Kim Dzsegju (Kim Jae-gyu) gyilkolta…..
Szöul rendkívül nyüzsgő, élettel teli nagyváros, ahol mindenki könnyedén talál az érdeklődési körének megfelelő programot. Városszerte számos nagyobb művészeti komplexum található, melyek ernyő intézményként fedik le a legváltozatosabb művészeti ágakat. A koreai kortárs művészeti színtér egyértelmű…..
A nyelv természetének köszönhetően a koreaiak játszi könnyedséggel és nagy előszeretettel hoznak létre mindenféle szóösszetételeket, rövidítéseket. A szavakat vagy márkákat érintő összevonások talán nem meglepőek, de akár kifejezéseket, egész mondatokat is képesek pár szótagból álló szóvá alakítani.…..
A közvetlenül Szöul mellett fekvő, 160 ezer lakosú Ivangot gyakran a vasút városának is nevezik. A vasúti csomópont 1944-ben kezdett fejlődni, később a vasutasok számára külön lakónegyed épült itt, majd fokozatosan újabb létesítmények nyíltak, köztük 1966-ban egy vasúti vagongyártó üzem is. Mivel a…..
A koreai emberek szeretnek kategóriákban és rendszerekben gondolkodni, akkor is, amikor személyiségekről van szó. Ehhez elég csak a vértípusokra, vagy az MBTI személyiségtípusra gondolni. Van azonban egy olyan rendszer is, amely a vizuális megjelenéssel, adottságokkal és az általános kisugárzással…..
A XX-XXI. század egyik legfontosabb kérdése a környezetvédelem és a felhasználói társadalom fenntarthatósága. Remélhetőleg az emberiség lassan elindul a tervezett javulás, az egyszer használhatóság és az eldobhatóság okozta hulladékkrízis megoldásának irányába. Ehhez az egyik első lépés a recycling,…..
A Google minden évben összesítést készít a felhasználók által leggyakrabban keresett szavak alapján, melyet aztán „Year in Search” címmel, különféle kategóriákba rendezve publikál. A 2023-as listára több olyan keresési kulcsszó is felkerült, mely Koreához kötődik. ..
A függetlenségi aktivista An Dzsunggun (안중근, 1879-1910) Korea nemzeti hőse. A japán elnyomás ellen tiltakozva 1909-ben lelőtte Itó Hirobumit, aki a szigetország miniszterelnökeként előbb hozzájárult ahhoz, hogy Japán imperialista birodalommá váljon, majd helytartóként irányította Koreát. A kínai…..
Valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a  gyermeki élet egyik legtermészetesebb velejárója a különböző érzelmeket kiváltó zene és a hozzá kapcsolódó, játékos mozgás. Kodály Zoltán erre így világít rá írásában: „A gyermek ösztönszerű, természetes nyelve a dal, s minél fiatalabb, annál inkább…..
Dél-Korea egyik legkülönlegesebb buddhista temploma a Hedong Jongkungsza (해동 용궁사, Haedong Yongkungsa, a -sza végződés templomot/kolostort jelöl). Az épületegyüttes Puszanban, a Keleti-tenger sziklás partján áll. A templomot az együttérzés és irgalom bódhiszattvájának, Avalókitésvarának, koreai…..
A blogon már többször írtunk arról, hogy a koreaiak igencsak fogékonyak a trendekre. Időről-időre van valami, amely lázban tartja a félszigetet, hosszabb-rövidebb időszakokra. Volt már szó chips őrületről, személyiségtesztről, de kézműves sörről is. Ebben a posztban a mostanra már pár éve tartó…..
A nyolcvanas évek ünnepelt popsztárja volt I Gjongmi (이경미), aki karrierje csúcsán, egy élő tévés fellépést félbehagyva lesétált a színpadról. Nem ment haza, senki sem tudta, hol lehet, a média egyenesen az eltűnéséről írt. Pedig már minden rendben volt - egy templomba érve I Gjongmi hátrahagyta a…..
A nyomtatott sajtó hanyatlásának visszaszorításában a divatanyagok és editorialok fontos szerepet játszanak, ezek felelnek ugyanis elsősorban a divatmagazinok - ha nem is töretlen, de legalábbis - még mindig fennálló presztízséért és népszerűségéért. Ezek az anyagok nem tudnának létrejönni képzett,…..
A piacok nyüzsgő, élettel teli helyek, melyeket mindig különleges hangulat jellemez, bárhol járunk a világban. A különféle piacokon könnyen találkozhatunk a helyiekkel, kaphatunk valódi kulturális betekintést. Az ilyen közvetlen élményeknek köszönhetően a turisták között is egyre népszerűbb program…..