Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koreai Kulturális Központ

615 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A blogon már többször írtunk arról, hogy a koreaiak igencsak fogékonyak a trendekre. Időről-időre van valami, amely lázban tartja a félszigetet, hosszabb-rövidebb időszakokra. Volt már szó chips őrületről, személyiségtesztről, de kézműves sörről is. Ebben a posztban a mostanra már pár éve tartó…..
A nyolcvanas évek ünnepelt popsztárja volt I Gjongmi (이경미), aki karrierje csúcsán, egy élő tévés fellépést félbehagyva lesétált a színpadról. Nem ment haza, senki sem tudta, hol lehet, a média egyenesen az eltűnéséről írt. Pedig már minden rendben volt - egy templomba érve I Gjongmi hátrahagyta a…..
A nyomtatott sajtó hanyatlásának visszaszorításában a divatanyagok és editorialok fontos szerepet játszanak, ezek felelnek ugyanis elsősorban a divatmagazinok - ha nem is töretlen, de legalábbis - még mindig fennálló presztízséért és népszerűségéért. Ezek az anyagok nem tudnának létrejönni képzett,…..
A piacok nyüzsgő, élettel teli helyek, melyeket mindig különleges hangulat jellemez, bárhol járunk a világban. A különféle piacokon könnyen találkozhatunk a helyiekkel, kaphatunk valódi kulturális betekintést. Az ilyen közvetlen élményeknek köszönhetően a turisták között is egyre népszerűbb program…..
A koreai maszkulinitás kérdése kitörölhetetlenül helyet kapott a közbeszédben a koreai kultúra nemzetközi reflektorfénybe kerülésével. A kultúra kedvelőinek és az ellentábornak is megvan a véleménye a k-pop idolok és a koreai színészek megjelenéséről. Ezek a nézőpontok gyakran táplálkoznak heves…..
Dél-Korea második legnépesebb városa, Puszan a kereskedelmi hajóforgalom világviszonylatban is kiemelkedő kikötővárosa. A modern metropoliszról – és magáról, Dél-Koreáról – ma már nehezen képzeljük el, hogy a második világháború, illetve a koreai háború után milyen nyomorúságos állapotban volt...
Óriásit változott a koreai zeneipar helyzete, mire az első generációtól az ötödikig jutottunk a k-popban. Mi határolja el az egyes generációkat, azoknak mi a sajátosságuk és minek köszönhető a rohamos felgyorsulás? Arról, hogy már elértük-e az ötödik generációt, megoszlanak a vélemények, de ahhoz,…..
Nemcsak idehaza, a Budavári Palotában folynak olyan rekonstrukciós munkálatok, amelyek célja az egykori királyi épületkomplexum eredeti állapotának visszaállítása. Hasonló folyamat zajlik Szöulban is, ahol a japán gyarmati uralom alatt (1910-1945) elpusztult részeket pótolják a Kjongbokkung…..
Manapság a legtöbb laikusnak a koreai kultúráról vagy a toplistákat alapjaiban megrengető könnyűzene, vagy a szuper finom ételek jutnak az eszébe - így valószínűleg nem meglepő, hogy a gasztronómiájukra oly büszke koreaiak a gyermekágyi időszakra vonatkozóan is szolgálnak jó pár recepttel. ..
Az egész internetet bejárták idén ősszel azok a hírek, miszerint a legfelkapottabb k-pop előadók látogattak Magyarországra. A koreai zenei videók minősége közismert, és ki ne örülne, ha egy ilyen produkcióban látná viszont saját országát. Az elmúlt hónapok során nem várt reflektorfénybe került a…..
A téli időszakban nem árt különös figyelmet fordítani egészségünk megőrzésére, ebben pedig a koreai konyha is segítségünkre lehet. Két olyan tradicionális téli italt hoztunk el, melyek amellett, hogy különleges, aromás ízvilággal rendelkeznek - így már az uralkodói udvarokban is kedvelt italoknak…..
Az útikönyvek rendszerint a napos, száraz és kellemes hőmérsékletű tavaszi (április, május, június) és őszi (szeptember, október, november) hónapokat ajánlják egy koreai utazáshoz. Pedig az esős nyári és a hideg téli időszakban is olyan arcát mutatja az ország, amely megéri a felfedezést. Ezekhez…..
Korea ősi palotáit különféle lények szobrai díszítik, melyek a nemzet békéje, biztonsága, bölcs vezetése, valamint a királyi család egészsége iránti kívánságot szimbolizálják. Ezeket a kő, agyag és fémből készült szobrokat főként legendák ihlették, így valamiféle rettenthetetlenség sugároznak. Ilyen…..
Ha koreai közönségfilmről van szó, műfajtól függetlenül garantált az érzelmi hullámvasút. Elengedhetetlen kelléke ugyanis a vígjátéki és a drámai elemek hatásos váltakozása, ami itthon néhány néző számára akár szokatlan is lehet, miközben sokan éppen ezért is szeretik a koreai darabokat. Egy…..
Bár Dél-Korea az elmúlt években az alacsony születésszám körül kialakult társadalmi változásokkal került be a nemzetközi sajtóba, mostanában pedig sok cikk született a ,,no-child" (,,gyerekeket kérünk ne hozzanak") vendéglátóipari egységek kapcsán, ám nem minden fronton olyan borús a koreai gyerekek…..
Korea in Hungary Cursed Bunny 2023.11.06 10:30:00
Chung Bora Cursed Bunny ("Átkozott nyuszi") című novelláskötetét (2017) idén az Egyesült Államok nemzeti könyvdíjának angol nyelvre fordított irodalom kategóriájában a finalisták közé választották. A kötet brit kiadása egyébként 2022-ben a Nemzetközi Booker-díj rövidlistájára is bekerült. A szerző…..
A közelmúltban Budapesten jártak olyan koreai szupersztárok, mint a Seventeen fiúcsapat, vagy épp a BTS tagja, Jungkook; az éves koreai filmfesztiválon pedig Kim Hee-jung filmrendező és Park Ha-sun színésznő is tiszteletét tette. Persze, rajtuk kívül is gyakran találkozni nálunk koreai turistákkal,…..
Korea in Hungary Podori és Posuni 2023.10.27 18:52:16
A világ leghíresebb kabalafigurái valószínűleg a sportokhoz kötődnek, például ki ne ismerné az 1980-as moszkvai olimpia Misa nevezetű barátságos medvéjét, vagy a Chicago Bulls piros bikáját, Benny the Bull-t? Természetesen nemcsak a sportban van jelentőségük, hanem különféle márkák, szervezetek is…..
Alig egy héttel az augusztusi mozis premierje után a Koreai Filmtanács (KOFIC) kiválasztotta Um Tae-hwa Beton utópia c. katasztrófafilmjét, hogy versenyre keljen a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért 2024-ben...
1933, Korea japán megszállás alatt áll. Az ország kilátástalan helyzetéből egy maroknyi ellenálló keresi a kiutat. Az Árnyék alakulat kémjei, a fantomok merényletet terveznek a frissen kinevezett japán főkormányzó ellen. A merénylet félresikerül, és egy félreeső kúriában őrizetbe vesznek öt…..
Médiatudományi tanulmányaim során találkoztam először Nam June Paik (Pek Namdzsun) művészetével, aki olyannyira korszakalkotó volt multimédiás műveivel, hogy nemcsak Koreában az egyik legismertebb művész, hanem világszinten is. 2019 őszén szerencsém volt személyesen is megcsodálni innovatív…..
Még mindig Barbie-lázban ég a fél világ, Dél-Korea viszont azon részébe tartozik, ahol szerény eredményeket produkált a film. Ennek természetesen több oka is lehet, de az egyik mindenképpen az, hogy a Barbie soha nem jelentette azt a kisgyerekek számára, mint például hazánkban vagy más nyugati…..
Az éneklés hagyományosan a társasági élet egyik fontos része Koreában. Így nem meglepő, hogy a noraebangok, azaz a koreai karaoke bárok is népszerűek. Reklámjaik, neontábláik nélkül ma már elképzelhetetlenek a városok utcaképei. A karaoke kedvelt családi programmá nőtte ki magát, de jellemzően az…..
Csoszon alkonyán, a XIX. században egyre nagyobb szakadék alakult ki a gazdag elit és a szegény parasztok között. A csoszoni parasztok közül sokan felkerekedtek, hogy Oroszországba emigrálva művelhető földet találjanak a megélhetésükhöz. Az első családok a század közepén vándoroltak ki az orosz…..
A hallyu (koreai hullám) egyre globálisabbá váló jelensége és a k-pop közismertté válása mára már szinte természetessé vált. A divat és a koreai popkultúra kapcsolata pedig bár a kezdetektől szorosan összefonódott, mostanra valóban alig találni olyan nemzetközi eseményt és európai divatházat,…..