Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NagyJ

91 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy igazi turisztikai Csipkerózsika-mese a tamási DámPont Látogatóközpont eddigi története. A lehetőségeket kihasználva megnéztük, mit is rejt az épület, amely tavaly novemberben a nyitás napján kényszerült bezárni, így több mint fél évig várta, hogy az első vendégek…..
A "home office" egyik legnagyobb problémája, hogy reggeltől estig a gép előtt ül az ember. Digitálisan tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal, a partnerekkel, s míg a COVID előtti időszakban legalább addig mentesültünk a digitális befolyáltság alól, amíg egyik megbeszélésről átrohantunk a másikba, vagy…..
Lassan másfél évtizeddel ezelőtt egy nemzetközi projekt kapcsán jutottam el az olaszországi Cinque Terre Nemzeti Parkba. Akkor már több kontinensen sok desztináció felfedezésén voltam túl, Olaszország más területein is jártam - de Cinque Terrén, az ottani turisztikai kínálatban tapasztalt jól…..
Fotó: dunamente.blog.hu Az 1881-es esztendő első napjaiban az egész országot megborzongatta egy komáromi temetés, amelyről sorra számoltak be a hazai és bécsi újságok is.  A Politikai Újdonságok című lap 1881. január 5-én például így írt az esetről:  "Nagy zajt ütött Komáromban az a hír, hogy…..
A Dunamentén szinte minden kő mesél, néha romantikus, néha véres, néha kalandos, néha tragikus, de mindig nagyon szerethető történeteket. Mai posztunkban a Klapka-szobor történetét mutatjuk be, amelyet 1896. november 15-én avatták fel a Komárom főterén. Akkor még senki nem sejtette, mi vár Róna…..
1894-ben őszi hadgyakorlatot tartottak Szécsény és Balassagyarmat között, amelyre maga Ferenc József is Nógrád megyébe érkezett.  Az uralkodó érkezése Balassagyarmatra, a megyeszékhelyre.  Kép forrása: Vasárnapi Újság - Arcanum Digitális Tudástár  Ferenc József több napon keresztül a…..
Közép-Európa legnagyobb vadaskertje Tamási határában volt a 19. században. A vadaskertet még Esterházy (Fényes) Miklós alapította a 18. század folyamán, a vadászterület fénykora a 19. század első felére tehető, amikor Európa vezető politikusai, diplomatái vadásztak Esterházy Pál Antal meghívására a…..
1926. szeptember 5-én a Miskolci Napló hasábjain érdekes cikk jelent meg gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter, Mayer János földművelésügyi miniszter és Schandl Károly államtitkár lillafüredi látogatásáról, amelynek apropója a Palotaszálló építésének elindítása volt. A két napos program során Puky…..
Az 1849-es szabadságharc után 1857-ben látogatott el először együtt Ferenc József császár és Sissy császárné Magyarországra. Az eredetileg tavaszra tervezett körutat akkor Zsófia hercegkisasszony halála miatt félbe kellett szakítani, a protokoll program augusztus elején folytatódott, azonban Sissi…..
"...a ki körülnéz a vidéken, el fogja ragadni annak festői szépsége. Ha fenyvese és örök hóval fedett csúcsai nem hiányzanak, ez valódi magyar Svájc volna" - olvashatjuk Parádról a Vasárnapi Újság 1868. augusztus 30-i számában. A cikket Liptay Pál írta, aki kereskedelmi és közgazdasági szakemberként…..
1854-ben Kubinyi Ferenc és Vahot Imre szerkesztésében jelent meg a Magyar- és Erdélyország képekben című sorozat 4. kötete, amely hosszasan mutatja be Eger látnivalóit Vahot Imre, a kor kedvelt írója, színműírója és lapszerkesztője tolmácsolásában. Bő egy évtizeddel később, 1868-ban a Magyar Orvosok…..
  129 évvel ezelőtt a mai napon jelent meg a Vasárnapi Újságnak az a lapszáma, amely hosszas cikkben mutatta be  az Aranykert fővárosát, a Duna északi partján lévő Rév-Komáromot.  "Ki is ne ismerné Csallóköz régi hagyományos Aranykert nevét!? – mellyet a rege és történet egyiránt sajátságos…..
Utazási irodai plakát 1937-ből. A 8 órai újság utazási iroda plakátja. Forrás: bedo.hu Nem a 2020-as év az első, amikor a hazai turizmus szereplői arra csábítják a hazai lakosságot, hogy maradjanak az ország határain belül. Az 1930-as években, a gazdasági világválság, majd a háború idején civil…..
  "Újjáépítették a miskolc-tapolcai fürdőt. Pénteken megtörtént a műszaki átadás. A csaknem 10 millió forint költséggel végrehajtott rekonstrukció során a fürdő egyik részlegét - a természetes mésztufaüregben kialakított Európa hírű barlangfürdőt - szinte teljesen átalakították. Medencéit kék…..
A világ első határon átnyúló UNESCO Globális Geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark egyik kiemelt geológiai értéke a somoskői vár, amelynek különlegessége, hogy manapság maga a vár már a mai Szlovákiában található, az országhatárt a vár lábánál húzták meg. A vár alatti bazaltorgonákhoz és a romantikus…..
"Kedves Irénke! Tudatlak, hogy szerencsésen megérkeztünk és igen jól érezzük magunkat, még én is, holott az első napokban jobban szerettem volna visszamenni a szép Budára." - kezdte az egyik képeslapíró az üzenetét 1904 júliusában. Mai időutazásunk során azt nézzük meg, hogyan nyaraltak dédszüleink…..
Az elmúlt napokban több dunai hajós programmal is találkoztam az interneten, hiszen a COVID19 után most indultak be újból Észak-Komáromban a sétahajó járatok, illetve bőgőshajó bérlésre is lehetőség van. Mai posztomban fotókon mutatom be, hogyan nézett ki a Duna-part Komáromnál a II. világháború…..
1763. június 28-án Magyarország legnagyobb erejű földrengése pusztította el a történelmi Rév-Komáromot. A katasztrófának 63 halálos áldozata és több mint száz sérültje volt. A rengés akkora erejű volt, hogy a rengéseket még Belgrádban (375 km), Drezdában (490 km) és Lipcsében (580 km) is érezték. A…..
  A Palotaszálló korabeli képeslapon. Forrás: MANDA "Az ember úgy érkezik meg a szerpentinút szalagján a hűvös, sötétzöld hegyoldalak közé fogott napsugaras, sárga lillafüredi Palota-szállóhoz, mint egy mesekönyvbeli pihenő várhoz, amely most egyszerre álomszép illatot, békét ajándékoz majd…..
Forrás: MTI 2020. június 5-én reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők - jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák…..
"S a mióta vizsgálni, kutatni kezdjük a kopár sziklákat, melyek őseinknél csak arra voltak jók, hogy egy-egy sasfészket rakjanak csúcsaikra: azóta számos oly helyre, telepre akadtunk, mely a csupasz hegyet becsesebbé teszi, mintha a legszebb erdőséggel és busás növényzettel volna befödve. Ilyen…..
A Csongrádi M. Kir. Állami Szent Imre Gimnázium 1938. évi évkönyvében találtam rá az azévi lillafüredi cserkészkirándulás élménybeszámolójára.   Az idén 90 éves lillafüredi Palotaszálló és a Függőkertek régi képeslapon Május hó 23-án, kedden reggel gyorsvonattal indultunk Lillafüredre, hogy…..
Nógrád megyében számos olyan végvár található, amely a török hódoltság előtt jelentős katonai erődítményként működött, azonban mára csak nyomai láthatóak. Ezek már a 19. században is vonzották az érdeklődőket. A Vasárnapi Újság többször is foglalkozott pl. a bujáki várral, előbb 1861-ben, majd az…..
1857. május 4-én kezdődött Ferenc József császár és Sissi császárné első közös látogatása Magyarországra, amelynek több célja volt: a tartomány problémáinak megismerése mellett a császár az országos körút állomásain tervezte bemutatni alattvalóinak a császárnét és a kislányait, valamint a…..
Szirák felkeresése ma is különleges program a Novograd-Nógeád Geoparkba látogatók számára, de már a 19. században is cikkek jelentek meg a telekiek kastélyáról, többek között 1864 áprilisában a Vasárnapi Újság is foglalkozott a kastély történetével.  A kastély 1864-ben. Forrás: Vasárnapi…..