Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aadaam

60 bejegyzést írt és 212 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Users First Pozitív változás 2018.01.31 12:06:16
Miben mérjük a sikert? Ezt a kérdést egy nagyvállalati sales-ről szóló jegyzetben szegezték nekem. Mivel épp márkaépítéssel vagyunk elfoglalva, ilyeneket olvasgatok. Az egyetlen értelmes válasz amit erre találtam: Pozitív változás Tartós pozitív változásokat szeretnénk elérni a közvetlen…..
Ma 2 éve hogy fut a UXStratégia, ezalatt elég sok projektet vittünk végig, így nagyjából leírható, mi az általános folyamat. Mostanában többször kellett, így ide is leírom...
  Bent ülök egy nagyvállalat meetingjén… elhangzik, hogy a rendszert a felhasználók “rosszul használják” - ismerős? Kérdezem: “mind?”, “nem de sokan”… Így kell elképzelni? (Lemmings - Joachim Lille festménye)..
Users First 1 éves a UXStratégia 2016.09.11 13:45:32
Épp 1 éve jelentettem be (bár mi már akkor 2 hónapja tudtuk és 1 hónapja csak ezzel foglalkoztunk) hogy elindul a UXStratégia. A kezdet nem volt fényes, Dorottya 1 hónap után inkább állás után nézett az egyik konkurenciánál, az első tárgyalást elveszítettük többek közt pont velük szemben, az első…..
Voltál már interjún? Elemeztél már ki usability teszteket videóról? Hallgattál vissza felvételeket? Pláne mások által készítettet? Van az úgy, hogy UX-esként nagy rendszereket tervezünk, vagy épp olyasmiket, amikhez mi eleinte nem értünk (most pl. orvosi szoftvereket fejlesztünk, nem vagyunk…..
IA alatt UML-alapú IA-modellezésről lesz szó, de előtte definiálni kell, mi az IA. A múlt héten a viselkedési modellekről volt szó, azaz milyen a rendszer változásában, most arról, milyen a rendszer az időben állandóan (akár mindig, akár egy adott képzeletbeli pillanatba lepauzálva) Marika néni…..
Nagyon sokan gyenge specifikációkat adnak. Tudom, hogy manapság agilitás van (bear with me for a moment), de még mindig fontos ismeret, mitől lesz valami “specifikus”. Ahhoz, hogy megértsük, mitől “jó” egy programozónak egy specifikáció (azaz mitől erős), és hogyan tudjuk ezt elérni, szükségünk van…..
Szóval UX designer szeretnél lenni? Gratulálok! Itt van néhány lépés, amit feltétlenül meg kell tenned (nagyjából időrendi sorrendben): (Előre jelezném, ez véleménycikk, mások mást tartanak fontosnak, ezek azok amik szerintem fontosak)..
Nagyon sok ügynökség foglalkozik tisztán UX dizájnnal, mi viszont főképp kutatással és kutatás-alapú dizájnnal foglalkozunk. Hogy miért tesszük ezt, arról mesélek most. Egy megkésett definíció Bár sokan azért szeretik ezt a blogot, mert nem definiálja a UX fogalmát, most…..
A név igazából akkor jött, amikor egy dokumentumban kellett összefoglalnunk, mit csináltunk eddig a MÁV-nak… és rájöttünk, ez sokkal több, mint pusztán design (amit speciel ott nem is csináltunk egyáltalán): folyamatszervezés, szervezetszintű nézőpontváltás, népszerű…..
Az utóbbi hetekben sokat beszélgettem emberekkel, akik úgy érezték, nekik nem kellenek kutatási szolgáltatások, hisz "józan paraszti ésszel" kitalálják, mi kell a felhasználónak.  Túl azon hogy Kahneman arcképe lebegett a szemeim előtt, a rendszer tervezőiként mindenképpen…..
Users First Agile és UX 2015.08.24 12:59:00
Szerintem az Agile egy szoftver-fejlesztési módszertan, nem pedig szoftver-tervezési. Ezt figyelembe véve remekül lehet integrálni a UX-es tervezési folyamatokat az agilis fejlesztéssel, ahogy ezt tettem is jópárszor. Most mutatnék 4+1 kapcsolódási pontot, hogyan érdemes őket…..
Tegnap volt egy UX vs UI vita a UX Budapest csoportban, Dávid vitatott blogposztja nyomán. Ez jó alkalom arra, hogy meséljünk picit arról hogy a UX miben különbözik a UI grafikától. Én ugyanis nem vagyok UI grafikus. Valamelyest talán értek hozzá - jobban mint a focihoz, de ebbe se lennék a nemzeti…..
Users First Napi tesztelés 2015.06.22 12:54:21
Most napi rendszerességgel zajlanak mind a MÁV-Start jegykiadó automata projektjének, mind a PocketGuide tesztjei. Ez azt jelenti, hogy minden egyes nap behívunk valakit, akivel egy hagyományos, prototípus alapú usability tesztet végzünk. Reggel a tervezőcsapat feedbacket kap az eddigi…..
"A cím a mű része"Örkény István"Lorem ipsum dolor sit amet"Cicero Sajnos múltkor egy UX dizájner jelentkező értékelőlapjára azt kellett írnom, hogy nem szövegezi megfelelően (angolul) a felületeit, és szomorú, de ez is hozzájárult ahhoz hogy nem lett sikeres a…..
Van egy történetem. A 90-es években két söröző pszichológus kitalálta, meg kéne nézni, mennyire befolyásolnak minket mások választásai a saját választásunkban. Mivel mindez egy egyetemi kocsmában történt, rögtön meg is kérték a kocsmárosnőt, hogy hadd végezzenek el egy…..
(avagy User testing feldolgozása affinity sortinggal) Az egyik legnehezebb dolog volt számomra dizájnerként megtanulni, hogy kell bevonni másokat a munkafolyamatba: egyfelől persze jól jön a feedback, másfelől nem mások ötleteit akartam megrajzolni, hanem a felhasználók életét…..
Users First Font-os kérdések 2015.02.06 12:44:42
A betűválasztás alapvetően határozza meg egy weboldal hangulatát* . Választhatunk peckes Univers-t, vagy simulékony Frutiger-t, semleges eleganciájú Helvetica-t esetleg archaikus Jannon-t. A Google Fontok nem rosszak (se a FontSquirell), csak épp kezdő dizájnerek bemutatkozóterepe…..
Users First User testing kezdőknek 2014.10.28 12:59:29
Magyarul nem volt elérhető User Testing tananyag, és kértek, csináljak egyet. Több előadást tartottam már a témában (és tartanak még sokan), gondoltam itt az ideje írni is egyet... Mi az user test (usability test?)   A user test (felhasználói teszt, rossz fordításban:…..
Egy ideje a Nemzetkőzi Kosárlabdaszövetségnek, a FIBA-nak dolgozom, a munkaköri leírásom első sora így hangzik: "Make 3x3 an Olympic Sport by 2020". Az ajánlást Ákosnak ezúton is köszönöm! A következőkben pedig az itt alkalmazott módszereinkről mesélek.  Mi is az a…..
Ez egy teljesen szubjektív dolog. Megkérdezték tőlem, mit gondolok, hol tart Magyarországon a UX 2014-ben. Kis gondolkozás után a gibsoni választ tudtam csak adni: "A jövő már itt van, csak nem egyenletesen oszlik el". Kitaláltam egy abszolút mesterkélt, durva felosztást arra, hogy…..
Users First Csoki 2014.06.18 19:00:48
Itt az uborkaszezon, a kutatások ideális ideje. A wireframe-jeidre úgyse kapsz választ a döntéshozóktól két hónapig, a brainstorming meetingek is csak augusztus második felétől indulnak be, akkor viszont a kánikula és az addig elfogyasztott ajzószerek hatására sokszoros erővel és…..
A dobozon olvasható felirat szerint intelligens, microcomputer által vezérelt, hőfokszabályozós szuperlényről van szó, de az intelligencia elsősorban a több száz éves múltra tekintő teakiöntés és ehhez kapcsolódó ergonómiai és funkcionális jellemzőkben nyilvánul meg, nem…..
Holnap interjúra (field research) viszek ki programozókat. Mivel az ügyfél (felhasználó) élesben fog dolgozni, határidőre, teljes lesz a káosz.  Úgy gondoltam, érdemes lenne kiegészíteni Portigal részvételi útmutatóját még néhány ponttal: A felhasználó a munkáját…..