Regisztráció Blogot indítok
Adatok
==T==

0 bejegyzést írt és 3315 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A témát mindig is nagy érdeklődés övezte és napjainkban számtalan honlap, blog, szaklap szeret foglalkozni az emberiség históriájának nagy hadseregeivel. Kérdés azonban: mi alapján lehet kiválasztani a legjelentősebbeket? Ha végigtekintünk az emberi krónika elmúlt 5 ezer évén (az írásbeliség…..
==T== 2019.09.02 06:41:24
@pahynor:

Szerintem a legerősebb történelembefolyásoló hatása Nagy Sándor seregének volt, aztán a második helyen a spanyol gyarmati seregnek.

@30-06:

A Wehrmacht erős helyezése szerintem azért indokolt, mert kb. a világ összes többi hadereje együttesen kellett a megállításához, és azt is inkább anyagháborúban érték el.
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
Törzsolvasóink tudják, hogy mi itt a Lemilnél imádjuk a listázást (ebben is hasonlítunk egynémely, sportot kedvelő magyar politikushoz) és az ehhez kapcsolódó szavazóposztokat. Sorozatunkban foglalkoztunk már kiemelkedő hadvezérekkel, a papírformát felrúgó ütközetekkel, történelemformáló…..
==T== 2019.06.18 17:22:38
Üdv!

A fenti listáról a Top5 +

2.) Gaugaméla, Irak (i.e. 331. október 1.) - A Földközi tenger térségében a görög kultúra lesz a meghhatározó

4.) Milvius-hídi csata, Olaszország (i.sz. 312. október 28.) - Európa keresztény lesz

6.) Tours, Franciaország (i.sz. 732. október 10.) - jóidőre megállítják az iszlám nyugati trjeszkedését

12.) Cajamarca, Peru (i.sz. 1532. november 16.) - Amerika nagy része a katolikus európai kultúrkörhöz tartozik

***

Top 5 negatív

3.) Teutoburg, Németország (i.sz. 9 ősze) - az itteni határvonal jelöli ki a későbbi katolikus/protestáns határmezsgyét is

Kr.u. 629: Mohamed legyúzi az ellene lázadó törzsekez

9.) Tarain, India (i.sz. 1192 eleje)

1588: A Spanyol Armada pusztulása (ez + portugál földrengés nyitja meg az utat a protestáns, kapitalista gyarmatosítás előtt

Magyar szempontból a TOP 5 negatív

- 1241 Muhi - A fél országot kiirtotta a mongol sereg. Ha ez fordítva alakul, akkor a magyarok népesíthették volna be Havasalföldet és moldovát 8amit akkoriban amúgy sem az albán eredetű románk, hanem jászok, kunok, bbesenyők laktak, de ugye a mongolo kőket iselsöpörték

- 1396 Nikápolyi csata -ez indítja be a szerb bevándorlást a délvidékre.

- 1444 Várna - ekkor még kiverhető lett volna a török Európából. A Balkánon sem jelent volan meg az iszlám, és az 500 évnyi elmaradás sem súlytotta volan a félszigetet

- 1521 Nándorfehérvár eleste - ez nyitja meg a török útját az ország belselyébe + 1526 Pétervárad eleste - na ez méginkább

- Buda 1598 és 1603 közti siekrtelen felszabadítási kísérletei

Magyar TOP 5 pozitív

- 907 Pozsonyi csata

- 1030 - István visszaveri Konrád támadását

- 1456 Nándorfehérvári diadal

- 1686 Buda visszafoglalása

- 1697 Zentai csata
==T== 2019.06.18 17:29:39
@molnibalage: Ez mondjuk nem igaz.

A déli vágvári vonal jó lehetsőséget biztosított volan a török ellen, de ugye a belső viszálykodás miatt ezt elfoglalták a törökök. Ráadásul korábban is ki lehetett volna őket verni, de a korabeli protestáns magyarok inkább a törökök oldalán harcoltak.
Timothy Dalton és Pierce Brosnan nem hagyták ki az alkalmat, hogy ironizálhassanak saját Bond-imázsukon, ám ez a legjobban Roger Moore-nak sikerült mikor szerepet vállalt a mifelénk igencsak közkedvelté vált Ágyúgolyó futamban. A film egy a '70-es években ötször is megrendezett illegális versenyről…..
==T== 2019.06.01 20:44:11
@Csaba Turbucz: A film rendezője Hal Needham volt, kaszkadőrkirály. Ma egy remake tele lenne CGI-al. Ebbin ilyen nem volt.

Még egy érdekesség.

Tarantino nemsokára mozikba kerülő filmjében di Caprio karakterét az Ágyúgolyó futam főszereplő Burt Reynolds, Drad Pitt karakterét pedig a kaszkadőrből rendezővé lett Hal Needham ihlette.
James Bond régebb óta köztünk van, mint ameddig a hidegháború tartott. Két tucat filmje mellett nem beszéltünk még a kismillió utánzóról és a hatását mutató kémfilmek özönéről, amik azóta is kiapadhatatlanul érkeznek. A Bond-láz más filmsorozatokat is elkapott, a Fantomas visszatér és A magas szőke…..
Már a hetedik Star Wars film debütálása előtt is voltak ehhez hasonló kiszivárgott forgatókönyv-részletek - ezek nagy része aztán valótlannak bizonyult, mégis, a cselekmény egy-két pontjával kapcsolatban igazuk volt (vagy csak jól ráéreztek a dolgokra). Az alábbiakban egy Redditen kiszivárogtatott…..
==T== 2019.04.23 20:27:01
A kémtörténetek sajátos kategóriát jelentenek a filmvilágon belül, mégpedig több filmes műfaj metszéspontjában, a thriller, az akció és a krimi határmezsgyéjén. Az ide tartozó sztorik közös jellemzője, hogy tekervényes történeteik középpontjában ügynökök, hírszerzők, katonák, rendőrök állnak, akik…..
A smaragd románca 1984-ben készült, s ez volt a férfi főszereplő, Michael Douglas első akciófilmje. Magyar szinkron elsőként 1986-ban készült hozzá, ám igen kalandos utat járt be, tekintve, hogy három különböző is készült hozzá. Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, lássuk, milyen érdekességeket…..
Az elmúlt napok hazai médiájában újra "előkerültek" a Star Wars filmek: cikkek, posztok jelentek meg on-line felületeken és az egyik TV csatorna is műsorára tűzte több rész újbóli levetítését. Az SW univerzum nagy rajongójaként én is elhatároztam, hogy újranézem és górcső alá veszem valamelyik…..
==T== 2019.03.23 13:13:13
Ez a film a Star Wars széria meggyalázása.

Meggyalázza az eredeti trilógiát meg kb. mindent amit eddig az erőről tudunk + emellett egy erőszakos politikai propagandafilm.

A nők 1 kivétellen a jó oldalon állnak, és jó döntéseket hoznak. Egy kivétel van, Phasma, de ő is szőke és fehér.

A férfiak ezzel szemben vagy rosszak, vagy árulók, vagy gyávák vagy felelőtlen forrófejűek.

A korábbi filmekben az erő használatát éveken át tanuln ikell. Itt meg Rey gyakorlatilag 5 nap alatt eljut arra a szintre, hogy Kylo méltó ellenfele legyen.

A piros ruhás testőrökkel vívott párbaj is nevetséges, hiszen erőhasználókna kelvileg le sem kéne állni kardoznia velük.

A film azzal akarja lezárni a múltat, hogy az eredewti trilógia makulátlan erkölcsú hősét egy mogorva, önző vénemberként ábrázolja, majd meg is öli.

Az eddigi filmek epizódjai közt évek teltek el, ami alatt karaktereink jelleme fejllődhetett, itt nem telik el gyakorlatilag semenny idő a TFA óta.

Maga a film is logikátlan hülyeség, mertszinte végig arról szól, hogy az űrben üldöz az Első Rend flottája pár hajót, amiket nem tudnak szétlőni. Ez anynira hülyeség, hogy még a filmben is megemlíti Hux. Mégis mibe tartott volna egy-két rombolónak picit eléjük ugrani, hogy körbevegyék őket?

Vagyaz elején a csata. A bombázók lassabban már nem is repülhettek volna. Miért nem fordultak el előle?

Ráadásul a film legtöbb részeleme lenyúlás a korábbi filmekből.

Rajtaütés a támaszponton: ESB
Űrhajós üldözősdi: ESB
Tróntermi jelenet: RoTJ + RotS (Grievius hajója)
Craiti csata: ESB
Jedi kiképzés: ESB
Blogunkon belül egy új sorozat kívánunk indítani, amelyben a különböző olaszországi levéltárakban található magyar vonatkozású iratokból „mazsolázunk”. Ennek köszönhetően olyan ismeretlen gyöngyszemeket tudunk közreadni, amelyek ha nem is rengetik meg alapjaiban eddigi ismereteinket, ám új színt…..
==T== 2019.02.10 14:58:48
@ladiladi: pl. úgy, hogy a magyar főurak nem a törökkel szövetségben harcolnak, hanem az országért.

Ha nem szabotálják el az 154-es keresztes hadjáratot majd később a déli végvári vonal védelmét, akkor a török jó eséllyel az országon kívül lett volna tartható.

Egyébként a Habsburgoknak köszönhetjük, hogy még vagyunk, hogy még van magyar kultúra és magyar etnikum.

A törökök megszállás alatt végigirtott területekre a királyi felvidékről és Dunántúlról telepítettek vissza magyarokat.

A szakadár főurak egyik első dolga volt, hogy vallást váltva elpusztítsák a korábbi - katolikus - kulturálisörökségünket, és Erdélyben is inkább hagyták a töröknek hogy elvigyék a katolikus székelyeket/magyarokat janicsárnak, és helyettük betelepítették az orthodox románokat.
A magyar munkamorál, a szaktudás sokat segít a beilleszkedésben – legalábbis Istvánnak ez a tapasztalata Franciaországban, ahol úgy érzi, befogadták és képes egyedül eltartani a családját. Nem nagy csoda, hogy eszükbe sem jut a visszaköltözés Magyarországra...
==T== 2019.02.10 14:43:52
@Yagoka: Összegezveszámodra -és még sok kitelepült számára látszólag semmiféle érzelmi többletet nem jelent az, hogy magyar vagy.

Ez oké.

De akkor ne írogass magyarul magyar fórumokra. Ha teneked már az az otthonod, akkor toljad fullba a franciát. Fraanciául, francia nyelvű fórumokon.
==T== 2019.02.10 14:43:52
@kétkedők viadala: Trianonnal mit kellene szembenézni?
A rendszerváltásunk hivatalos története fél év híján 30 éve Nagy Imre újratemetésével kezdődött, amely egyúttal -- már akkor is csalással -- megalapozta a mai kormányfő karrierjét. Most ő vetett végett ugyanennek a narratívának mint amely már kiszolgálta őt és fel lehet váltani valami mással. Az…..
==T== 2018.12.30 13:38:15
@HaFr: Már megbocsáss, de mivel vált hőssé?

November 4 reggel elmondja a beszédét, gyakorlatilag további ellenállásra biztatja a pár száz/ezer szerencsétlen felkelőt, miközben tudja, hogy a katonaság a laktanyáiban van, és nem fog neki segíteni, ő maga pedig a beszéd után azonnal elmenekül.

Hova?

A jugó követségre. Nem az amerikaiba, hanem a jugóba, mert onnan még esetleg van neki visszatérés a hatalomba.

Hát nem volt.

Egyik kommunista megölte a másik kommunistát.
Nem is olyan sok évvel ezelőtt a honvédség expedíciós segélyhaddá degradálásának folyamatában kishíján megszüntették Magyarországon a harckocsizó és a tüzér fegyvernemet. A "racionalzálók" végül szerencsére eltűrték a "fegyvernemi kultúrák megőrzése" szintű vegetálást, ám azt mindenki tudta, hogy a…..
==T== 2018.12.19 19:33:56
@Kelepisti: Azt azért tegyük hozzá, hogy ennyi harckocsi akkor jelent számottevő védelmet, ha megkérjük az ellenséget, hogy otttámadjon, ahol a harckocsik vannak, és ne használja közben a légierejét/tüzérségét.

Kb. 5x44db MBT kellene, hogy értelmezhető erőről beszéljünk, de tény, hogy ezek legalább modern MBT-k, nem pedig T72 Ural szint.

Klassz lett volna/lenne, önjárónak régi/új Leo alvázra
installált Donar-t választanak.
==T== 2018.12.19 21:05:31
@molnibalage: Azt szögezzük le, hpogyaz sem normális, ahogy ők leépítették a haderejüket.

A személyzetre vonatkozó kérdésed jogos, ezért is emítettem egy automatizáltabb rendszert.

Viszont nyilvn jobb zsold jó technika vonzóbb lesz a katonáskodni vágyók számára is.
==T== 2018.12.19 22:16:01
@molnibalage: Első MiHu-k?
Combat Gear Blog 2015M 2018.11.28 05:00:00
==T== 2018.12.01 17:35:17
@recon71: Tudtommal a Rába minta már a II. vh előtt renndszeresítve lett. Aztán előjött rákosiék alatt is majd Kádárék alatt is. Szvsz közép-európára az a legjobb minta 9 a barnás őszi II.vh-s flecktarn. a lényeg, hogy minél kevesebb zöld legyen benne. Lehetőleg csak barn iill. talajszürke színekből álljon.

A 2015M sajnos ebből a szempontból szeritnem *** lett.

A legutalsó képen jól látszik, hogy az egyszínű barna póló szinte jobban álcáz mint maga a ruha.
==T== 2018.12.02 11:00:20
@recon71: Üdv!

A zöld szín elvileg vonzza a tekintetet. Egy emberi aggyal zöldnek látszó erdőben a zöld háttér arányas okszor csak 25-30%, a többi barna vagy szürke a növények törzse, a lehullott levelek és a talaj miatt. + ugye a tényleges harci terep jelentős részben beépített környezet, megművelt terület, ahol megint nem a zöld a nyerő, hanem a beton és az aszfalt színei.

A lényeg, hogy ha nem tudsz pont olyan lenni, mint a környezeted, inkább legyél sötétebb.

Nem véletlen, hogy a legjobb egyszínű katonai ruhák pl. a Wehrmacht szürkéje vagy a II.vh-s jenki egyenruha.

De olvastam régebben egy anyagot - összehasonlító fotókkal - hogy elvileg még egy csupazöld ill. téli havas erdőben is jobb a barnás/szürkés ruha mint a zöld ill .a fekete.

Nem véletlenaz sem, hogy a modern vadász ruhát többsége is zöldmentes.
==T== 2018.12.02 11:04:42
@estván: Köszönöm a pontosítást. De akkor az általad leírtak szerint is a II. vh előtti minta evolúciója a Rába minta. És tartom, hogy ez a legjobb minta hazai terepre, csak még kevesebb zöld kéne bele.

Kb. azok a színek kellenének, mint itt:
combatgear.blog.hu/2012/01/18/82m_kezeslabas

Az okker helyettesetleg talajszürke/wehrmachtszürke.
Nemrég szoktam rá, hogy készítsem ezt az ételt. Ízletes és laktató. Sokféleképpen lehet elkészíteni, az én receptem Anyukámtól van, nem a klasszikus, de hasonló. Egyszerű és nagyon finom, omlós a hús, ízes a burgonya, mindig elfogy az utolsó falatig. Hozzávalók: 1 sertéscsülök, én általában…..
Húsimádó Csülök pékné módra 2018.11.26 19:48:05
Régóta készültem már erre a klasszikus húsimádó fogásra, de mostanáig mindig valami más került a sütőbe, mindig valami más fogás volt a porondon. Most a hentesnél láttam egy jó pár sertés csülköt a pultban - az ötletet rögtön tett követte, és már kértem is a legnagyobb darabot. Hozzávalók: 1…..
Sok más egyéb mellett, amit a blogban visszatérően érintek, az ellenzék terméketlenségét betonozza be az is, hogy a gondolkodásuk (ami inkább csak fogáskeresés a rezsimen) a közkeletű véleményekkel szemben maga is a nacionalizmus csapdájában vergődik. Márki-Zay most alakult egyesületének elnevezése…..
==T== 2018.11.11 19:27:49
@vajdasagi: Ez egy cigányozás lenne, vagy egy bőgatyázós magyarozás?
Vannak (voltak) cégek, ahol sokáig nagyon büszkék voltak rá, hogy náluk nincs HR, kizárólag szakmai kiválasztás, sőt, maga a tulajdonos önkezével választ új kollégát. Munkanélküliség idején nem volt túl bonyolult feladat, feladott egy álláshirdetést, jött szó szerint 100-200 önéletrajz, az…..
Te jössz! A legjobb sportfilmek 2018.08.24 11:33:49
Egy mozi- és sport rajongó vajon milyen listát készítsen a bolygó egyik legnagyobb sporteseménye után? Akinek hiányzik a világbajnokság hangulata, ezekkel a filmekkel pótolhatja a kimaradó adrenalin-löketet. Az összeállítás szokás szerint egyeseket ki fog borítani, mert kicsit most is el fogok…..
Az elmúlt héten több olyan cikket olvashattunk a hazai sajtóban, amelyek azzal a hírrel foglalkoztak, mely szerint a rendőrök túlóráit a jövőben kizárólag csúsztatással (körülményesebben megfogalmazva: szabadidőben történő megváltással) lehet ellentételezni, vagyis kifizetéssel nem. Mivel ahogy…..
==T== 2018.07.22 19:30:57
@tiboru: Vannak bizonyos jelenleg rendőrök által végzettfeladatok, amiket automatizálni lehetne, vagy kiadni akár nyugdíjasoknak. Gondolok itt a trafizásra, a térfigyelőzésre, stb.

Meg persze jobb lenne ha hosszabbak lennének a kirótt szabadságvesztések, hogy minél több bűnöző legyen kivonva azaktív állományból.
"Sztereotípia a gyerekek túlterheltsége" mondja Bódis József oktatási államtitkár, egy 64 éves orvos csávó aki utoljára 46 éve volt diák, és a középiskolai pedagógiához semmi köze. Nekem már a NAT tantervnek csúfolt akadálypályája előtt 14 tantárgyam volt egy évben, kb. heti 5x7 órám (most már a…..
==T== 2018.07.21 12:04:02
@kiscsilla:

Gondolom azért vannak közötte szünetek. És szerintem a tesi alatt sem kell ülnie.
==T== 2018.07.21 12:09:22
@Thomas Dantes: Igen baromság, és igen jobban tudom.

Amúgy három diplomám van, a legutolsót nem olan rég szereztem, és valamilyen szinten kapcsolatban vagyok több általános és középiskolai tanárral.

Szinte mind arra panaszkodik, hogy a legtöbb diákot nem érdeklik az iskolában tanultak, csak ami a tévében és az okostelefonon van. És sajnos a legtöbb szülő nem partner abban, hogy a gyerekét tanulásra motiválja, hanem inkább a tanár ellen van, vagy tojik rá.

A gyerekekkel foglalkozó pszichiáterek...

Pár évtizeddel ezelőtt még általános volt, hogy a kamaszoó gyerekeket már elküldték inasnak, meg kimentek a földekre dolgozni, stb, hogy a katonaságot ne is említsem.

A mai gyerekeknek aranyéletük van a korábbi generációs kortársaikhoz képest.
==T== 2018.07.21 12:12:37
@Thomas Dantes: Tipp: ha odafigyelsz az órán, és nem vagy túl hülye akkor középiskolában általában elég volt egyszer átfutni az aznapi anyagrészt, ami emlékeim szerint nem volt több 15-20 percnél/tárgy. Mateknál vagy fizikánál lehetett picit több, vagy ha tudtad, hogy dolgozat lesz. De nekem bizony úgy rémlik, hogy gimis koromban volt talán a legtöbb szabadidőm arra, hogy a lehetőségeimhez képest az csináljak amit akarok.
Nem akarok se demagóg lenni, se képmutató. Nem sajnálom a képviselők fizetését, és nem hazudom azt, hogy én nem szavaznám meg a saját béremelésemet. Biztos vannak olyan jó emberek, akik nem tennék meg ezt, de én (ahogy a többség sem) nem közéjük tartozom. Viszont amit a magyar ellenzék csinál, az…..
Néhány animációs sorozat első epizódja több mint tizenöt éve került először adásba, de azóta is készülnek belőlük új részek. És bár a japán animációk, azaz az anime sorozatok között ez nem példanélküli, a többi nemzetnél elvétve találunk ilyen alkotásokat. Ebben a posztban azokat a még ma is futó,…..
==T== 2018.07.14 17:25:17
A hvg-s Juhász Gábor halála óta Urbán Ágnes számít a médiagazdaság legalaposabb értelmezőjének. A Mérték Médiaelemző Műhely munkatársaként értékelte a Simicska-orgánumok helyzetét. Bázisévnek 2014-et használta, amikor még a neves üzletember jóban volt Orbán Viktorral. Akkor az általa kiépített és a…..