Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GHermann

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     Szüksége van-e Magyarországnak a Fudan Egyetemre?      Mondjuk úgy, szüksége lehet Magyarországnak valamire, amit esetleg megkaphat a Fudan Egyetemmel történő együttműködéstől.      Szüksége van-e a Kínai Népköztársaságnak erre a bizonyos együttműködésre?    A kínai kommunista vezetés…..
GHermann 2021.04.12 19:25:49
@MEDVE1978: Nem értem.
1. Nálunk nincs ráépülve ipar az egyetemekre. Ergo, ha idejön egy kínai műszaki egyetem, attól megjelenik valami ipari kapcsolat? Ez a gondolatmenet mintha azt mondaná, hogy nem a Fudant kellene idehozni, hanem a Huaweit (és utána megpróbálni élvezni, amit ezért kapunk másoktól).
2. Attól sem lesz gazdasági fellendülés, hogy hússzal több villamosmérnök végez (hacsak nincs akut villamosmérnök hiány). A felsőoktatás outputja akkor segíti a gazdasági fellendülést, ha annak az egyéb feltételei fennállnak, és akkor is csak hosszabb távon.
      Aránylag biztos voltam benne, hogy az Orbán-rezsim nem engedi el a járványt és a végén nem lesz napi száz halott. Elengedte. És meghamisították a halálozási adatokat. Ezért nem tévedtem olyan nagyot látszólag.     Kásler Miklós mai bejelentése:    December 10. környékén 27-30000…..
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
GHermann 2020.11.13 08:30:45
       Orbánék kiadták a parancsot, hogy meg kell győzni a magyar lakosságot arról, hogy Amerikában elcsalták a választást. Hihetetlen mennyiségű hülye tombolja most ki magát, ami úgy 1944 óta nem lepi meg a magamfajtát .      Az egyik baromság az, hogy az amerikai választás nem ment át a Benford…..
GHermann 2020.11.07 09:07:23
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: ami az első benyomás, hogy veszünk sok (egyenletes eloszlásban 1 és n közötti számú) kockadobást, ezeket összeszorozzuk és az első jegyét nézzük (tehát közelítőleg egy lognormális eloszlásból próbálunk mintát venni). Ehhez képest persze megspóroljuk az újrarandomizálást és egy-egy hosszú kockadobássorozatból elkészítjük az összes kezdőszelete által adott értékeket, majd ezeknek az eloszlását nézzük (aszimptotikusan persze ugyanaz). Ezeket az empirikus eloszlásokat átlagoljuk a spagetti alsó felében, és ló and behold, egészen jól közelíti az átlag a várható értéket.
GHermann 2020.11.07 09:58:22
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: amit leírtam, az a poszt változata, ott van ez a (sok kockadobást összeszorzunk és vesszük az első jegyét) minta. Választásnál az egyes körzetek adataira lehet ráengedni (hányan szavaztak az 1. jelöltre, stb.), hogy sok adat is legyen, meg lehetőleg ne egy szűk tartományba préselődjön be minden szám.*

@kalevaleeeeeez: azért ehhez az alkalmazáshoz nem igazán kell finnyásnak lenni a bemeneti véletlenségre.

@fáskerti elvtárs: pontosan, ez a kézzel megbuherált adatok detektálására van kitalálva, mert az ember nem tud jó véletlent generálni és esztétikailag mást érez (mondjuk egyenletes) véletlennek.

* csak vicceltem, ha ki tudod úgy válogatni a körzeteket, hogy az adataikból kijön, hogy volt/nem volt csalás (a nem kívánt törlendő), akkor majdnem senkit nem fog érdekelni, hogy rossz a mintavétel.
GHermann 2020.11.07 08:58:06
@Ittvanpedig: Ahogy en.wikipedia.org/wiki/Benford%27s_law#Explanations mondja, ha van egy viszonylag nagy tartójú eloszlás úgy, hogy a változó logaritmusa is barátságosan sima, akkor fog a dolog működni. Hogy választási adatokkal ez mégis miért működne, ez nem derül ki (és amennyire látom, nem is működik igazán).
        "Az emancipáció ellenében ennek a begyökerezettségnek kell lennie a konzervatív gondolkodás középpontjában. Ezt Roger Scrutontól Donald Trumpig sokan képviselik. (Botos Máté, a pártállam ideológiai könyvkiadójának újonnan kinevezett vezetője)"        Donald Trump konzervatív…..
      Amikor Szarka Gábor ezredes szigorúan megtiltja az SZFE munkatársainak, hogy együttműködjenek az egyetemfoglalókkal, törvényt sért. A kancellárnak nincsen együttműködés-tiltási joga, a 2011. évi CCIV. törvény 13/A paragrafusában ilyesmiről nincs szó. A pszichopata Vidnyányszky Attila totális…..
GHermann 2020.10.21 14:33:53
        Essünk túl rajta. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor, legalábbis részben, legitim magyar nemzeti érdeket szolgál. Nemcsak a klánja érdekeit szolgálja, hanem milliók érdekében IS cselekszik. Nem tudom elmondani, hogy mennyire undorodom ettől az embertől, mennyire szégyellem, hogy egy ilyen…..
GHermann 2020.09.19 11:42:15
@jotunder: mások is jelezték, de a biztonság kedvéért: "In December 2019, Fudan University changed its charter, removing the phrase "academic independence and freedom of thought" (學術獨立和思想自由) and including a "pledge to follow the Communist party's leadership" (學校堅持中國共產黨的領導), leading to protests among the students." Ezzel igenis bajod kellene, hogy legyen.

Wrt hadseregfejlesztés: NATO-s elvárás, hogy valamennyit költsünk a honvédelemre, így veszünk mindenféle drága játékszereket és a dolog le van tudva. Ez is része a rohadásnak, mert a formális követelményeket játsszuk ki ahelyett, hogy a lényeghez tennénk hozzá. Ha tényleg a honvédelem lenne a cél (a NATO-nak is), akkor ugyanebből a GDP 2%-ból a lakosság 10%-át kiképezhetnék városi gerillának, és ez messze, de messze nagyobb elrettentést jelentene. Ha a külföldi bevethetőség a lényeg, akkor meg más jellegű kiképzésben van ordító hiány, és megintcsak nem az a legégetőbb probléma, hogy nincs elég vas hozzá.

On topic: az egy valódi érdek, hogy gondoskodjunk a német gazdasággal való kapcsolatokról. Az is egy valódi érdek, hogy ne húzzuk rá lassan a teljes jövőnket arra, hogy a német autóipar éppen mennyire szeretne olcsó, ámde nem távol-keleti munkaerőhöz jutni (úgy tűnik, ez egyre kevésbé fontos, és ezen nem is igen lehet változtatni, ha akarná is valaki ezt az őrültséget). Ezek az érdekek sok szempontból egymással szemben állnak, és az, hogy valaki az egyiket támogatja, nem teszi őt a nemzeti érdek szolgálójává.

Az egy teljesen valódi gond, hogy egy évtizednyi vad baromkodás után nehéz úgy hozni döntéseket, hogy azoknak viszonylag kiegyensúlyozott következményeik vannak. Tudja azt bárki, hogy mekkora része a kedvezményes adózásnak (és visszacsorgatási kötelezettségeknek) az, ami nélkül tényleg elkezdenének kimenni az autógyárak? Ehhez nem egy "erős államra" van szükség, hanem arra, hogy azok hozzanak döntéseket kérdésekben, akik értenek hozzá és abban érdekeltek, hogy a döntéseik a közjót szolgálják, nem pedig a saját (+klán) kicsinyes meggazdagodásukat.
       Neumann János/John von Neumann 1929-ben, huszonhat éves korában írta meg Zur allgemeinen Theorie des Maßes című cikkét.  Számomra ez von Neumann legizgalmasabb munkája. Ebben definiálta az amenábilis csoportokat.       1924-ben jelent meg Stefan Banach és Alfred Tarski híres cikke, amelyben…..
GHermann 2020.09.17 08:23:25
@jotunder: De fura, hogy ezt mondod. Én pont azt látom, hogy hirtelen egy csomó ember rájött arra, hogy a technológia fejlődés mai fokán nem is kell feltétlenül elutazni random távoli helyekre ahhoz, hogy érdekes és okos embereket meghallgassunk.
GHermann 2020.09.17 09:06:37
@jotunder: Persze. Mi akadálya lenne?
       Ha epidemiológus lennék, akkor kétszer gondolnám meg, hogy milyen véleményt alakítok ki nyilvánosan a járványról. Mivel nem vagyok epidemiológus, a dolog egyszerűbb, az egyetlen dolog, amiben meglehetősen biztos vagyok az az, hogy fogalmam sincs. Egyszerűen, fogalmam sincs.      Néhány…..
GHermann 2020.09.12 14:50:12
@HaCS:
"Aug.19.-én bejelentik, hogy szeptember 1.-től nem lehet külföldre menni." Ennek nagyon remélem, hogy az lett a hatása, hogy nem torlódtak fel az utazók.

"Ma kijelentik, hogy okt. 1.-től hőmérőznek az iskolákban." Na ennek az az értelme, hogy addig is úgy tűnik, hogy csináltak valamit ("elrendeltük!"), amíg összekaparják rá a pénzt és megszervezik valahogy, miközben ezt minél korábban kezdik, annál jobb.

"Ok, ne tegyük tönkre a gazdaságot, de attól még az operatív bohócok ugyanúgy sulykolhatnák naponta a nép arcába a kézmosást, a maszkot, vagy akár értelmesebb dolgokat is. Tudatosítani, hogy mindenki fokozottan vigyázzon, esetleg egy két szankciót belengetni nem kerül semmibe.

Mi lett a 1,5 m-rel, a vásárlási idősávokkal (ennek logika szerint most lenne itt az ideje), a buszvezetők védelmével? Egy rakat dolgot csináltunk tavasszal, ami most se kerülne komoly pénzbe."

Erre sajnos az a kézenfekvő válasz, hogy a tavaszi eredményeken felbátorodva megpróbálják úgy kezelni az egészet, hogy végig győzelemnek tűnjön. Nem nagyon tudok más motivációt belelátni.
      Palkovics László bejelentette, hogy elkészült Magyarország Mesterséges Intelligencia stratégiája. Az anyagban találtam egy érdekes bekezdést.    "Áttöréssel kecsegtetnek bizonyos,hazai kutatók által világszínvonalon művelt, gazdagmatematikai elméletek, például amelyek a…..
GHermann 2020.09.09 17:13:31
@közösperonos átszállás: "És akkor képzeld el, hogy a harminc oldalas, több tucatnyi szakterületet felölelő anyagot utána valaki három oldalra redukálja, aztán azt valaki más öt slide-ra, és végül Kósa Lajos fölolvassa." Now [b]that[/b] is what I call a dimensional reduction!

De most tényleg, jól hangzó szavak, miért ne lennének benne egy vágyálmot megcsillogtató dokumentumban? Csak azért, mert jelentenek is valamit?
Örülünk, Vincent? 1975 vs. 2020 2020.08.22 13:33:29
       Pattognak itt a kedves kommentelők, hogy miért fogadta el a Szemerédi a díjat Orbán Viktortól, hiszen azzal csak fényezi a rezsimet. Bayer keménykedik, hogy 1975-ben Székely Gábor mondott valami  beszédet az MSZMP XI. kongresszusán. Az a Székely Gábor, aki egy teljesen random nyolcvanas…..
GHermann 2020.08.23 16:57:30
Ennek annyira, de annyira nincs semmi értelme. A regularitási lemma nem lett se jobb, se rosszabb; aki eddig nem tudta, kicsoda Szemerédi Endre, most is csak a kedvenc újságja archivumán keresztül fog rá "emlékezni". A kitüntetett átvette a díjat, jól érezte magát (www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/arany-janos-B084/1865-1876-B97F/a-csillag-hullaskor-B9C5/ ?), egy csomó ember ugyancsak jól érezte magát (totálisan érdemtelenül amúgy), egy másik csomó ember meg nem érezte magát annyira jól (talán ők is totálisan érdemtelenül). Ez mind baromira el fog múlni.

1975: 330 ppm, 2020: 410 ppm.

I could have cried then, I should have cried then.
         Dr. Megadja Gábor a Loyal együttes gitárosa évi 6.6 millió forintot kap tanácsadásért Demeter Szilárdtól a Loyal együttes basszusgitárosától, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójától. Ez a 6.6 millió forint jelenleg egy egyetemi professzor évi fizetése Magyarországon. Dr. Megadjának…..
GHermann 2020.08.08 17:40:45
@Matthias_Corvinus: Az egy nagyon könnyű magyarázat sok mindenre, hogy "mert hülye/mert hülyék". A gond vele az, hogy nem segíti azon esetek megértését, amikor nem ez a helyzet, hanem vannak más okok a háttérben; itt most például arra tippelnék, hogy vannak.
          Egy fiatalember megpróbálja megtervezni az életét. Ha egy bizonyos életutat követ, akkor minden egyes évben ötven százalék valószínűséggel  másfélszeresére növeli a vagyonát, ötven százalék valószínűséggel elveszíti a vagyona negyven százalékát. Érdemes-e neki ötven dolgos évet áldozni az…..
GHermann 2020.07.30 20:02:12
Kötelező említés: en.wikipedia.org/wiki/How_to_Lie_with_Statistics

És a legszomorúbb az, hogy az események igen kicsi része ténylegesen kiadja a szépen duzzadó átlagot, tehát absztrakt módon tényleg megéri a dolgot lefolytatni, csak a valóságban érdemes másként súlyozni a kimeneteleket (és odapillantani a második momentumra, hátha elárul valamit).
                Az elmúlt napokat kvázikaranténban töltöttem ( kétszer lementem a kisboltba és tegnap vettem ezt a barbadosi cuccot, amiből a poszt megírása alatt elfogy féldeci ) és Királyhegyi Pállal szólva, most ment el teljesen a kedvem a koronavírustól.          Ami most jön, az egy…..