Regisztráció Blogot indítok
Adatok
schandika

47 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meselapozó Pitypang és a méz 2021.04.28 20:45:00
    Maria Treben, Egészség Isten patikájából című könyvében olvastam sok sok évvel ezelőtt a gyermekláncfű  jótékony hatásáról. Minden évben pitypang virágzáskor eszembe is jutott, hogy ki kellene próbálni a pitypang méz készítését, mivel nagy méz kedvelő vagyok. Kicsit hihetetlennek tűnt, hogy…..
Meselapozó Csináljunk peg doll -t 2021.04.08 00:04:42
Már régóta olvasom Margaret Bloom blogját és mindig terveztem, hogy megveszem a könyvét is, ami Making Peg Dolls címen jelent meg a Hawthorn Press kiadónál 2013-ban. Kb azóta szerettem volna belelapozni a könyvébe  Ma végre sikerült! Megérkezett a könyv és ha már lúd, akkor legyen kövér – megvettem…..
      Ezt a bodzaszörp receptet én is évek óta megcsinálom. Most ráakadtam  itt: Többszörösen kipróbált bodza szörp recept .. és ilyenkor eszembe jut egy versike, amit a kislányommal olvastunk még valahol, nagyon régen... ".. bodza sípos zöld manócska tutúl, mint a szél...."  és íme a…..
  Amikor manó gyártásba kezdtem, igazából nem nagyon gondoltam a waldorf pedagógiára és waldorf nevelési módszerre. Érdekelt a babakészítés, játék figurák készítése és sok mindent ki is próbáltam. Ahogy ötleteket, technikákat keresgéltem, tanultam és próbálgattam, egyre inkább a természetes…..
Saját fotó-  2005. Koppenhága Szeretem a meséket és mindig élveztem a meseolvasást, mesélést. Néha elbizonytalanodtam, hogy jó –e  olyan meséket olvasni a gyerekeknek, amelyek sokszor erőszakosak, véresek, horrorisztikusak. A nagy klasszikus, Grimm mesékben kifejezetten sok az ilyen sztori. Néha…..
Jó ha tudod…. Az utóbbi időben nagyon kedvelt alapanyag lett a kézművesek körében a filc anyag. Szerencsére mára már nagyon sokféle színben, minőségben kapható. Viszonylag könnyű vele dolgozni, ezért ha közösen alkotunk a gyerekekkel, akkor a lehető legjobb választás a filc. kézzel is könnyű…..
SZÖKELLŐ DAL   Kora reggel ki a kertbe Szökdécselünk szépen, Kergetőzünk, fogócskázunk A tavaszi fényben.   Körbe-körbe karikába Táncolunk a réten, Kurjantásunk kakasszóval Versenyt száll az égen! (Sulyok Gizella - zenepedagógus)  ..
Meselapozó Mese az erdőről 2021.02.10 22:47:29
   Wass Albert Tudnod kell, kedvesem, hogy amikor a Jóisten a világot megteremtette, és már mindennel készen volt, összehívta négy legkedvesebb angyalkáját, hogy szét ossza közöttük a világ kincseit. Az igazi kincseket. Egyiknek a jóságot adta, hogy szálljon le vele az emberek közé, és…..
Rókabál, rókabál!Róka Robi ropja már.Tüzes csárdás, méla tangó,száll a dal, a szívbe hangzó.   – Róka Rozi, gyere karba!Húzd! – kiált a zenekarra.És amíg járják a séket,súg fülébe szép meséket sok kalandról, régi lesről,rókaházi tyúklevesről,majd keringő közben másról,nagy tál…..
Ebben a nagy télvégi szürkeségben színekre vágytam és kuckózós olvasgatásra. Így találtam rá erre a kis versikére és így születtek meg a legújabb kék manóim.  Devecsery László: Kék játék Kék az ég és kék a zöld,kék a fa és kék a föld…Kék a madár, kék a tó,kéken kék a kék folyó. Kék a ház és kék a…..
Itt e csúcsos manósapka,minden mesék varázslatja!Kapd el mostan, húzd fel gyorsan,légy manó egy pillanatra!Surranj vélem mohos fába,mohos fának mély odvába.Járjunk ott egy manótáncot:hippen-huppan, mind úgy járja. Fejünkön a manósapka:messzeszállunk száz kalandra.Majd, ha véget ér az…..
Meselapozó A róka meg a macska 2021.01.23 17:23:19
Egyszer egy macska az erdőben kószált, és találkozott a rókával. "Róka úrfi okos, tapasztalt jószág, és nagy szava van az erdőben" - gondolta, és nagy tisztességgel köszöntötte:- Jó napot, tisztelt róka úrfi! Hogy szolgál a kedves egészsége? Hogy s mint érzi magát ebben a mai drága világban?A róka…..
(a kolbász nincs a képen, mert éppen a konyhában főz)   Egyszer volt, hol nem volt, még hetedhét országon is túl, volt egy béka. A béka összetalálkozott az egérrel és a kolbásszal. Hárman kezdtek beszélgetni, s elhatározták, hogy ők örökös barátok lesznek. Az egeret betették…..
Nagyon szeretem ezt a mesét. Kecskepárti vagyok. Szerintem a kecske nagyon jópofa állat. Gondoltam elkészítem a  mese szereplőit, mert olyan jól el lehet játszani a bábokkal. Jó kis tanmese.  Gondoltam újra olvasom a történetet, mielőtt hozzákezdek a figurák megvarrásának. Olvasgatok itt ott.  Itt…..
   Mesés boltocskában - mesekészlet: itt Móra Ferenc: A kesztyű  Valaki az erdőben elvesztett egy hatalmas, szőrmével bélelt bőrkesztyűt. Ott feküdt a galagonyabokor aljában. Barna színe teljesen egybeolvadt a környező avar színével. A kis állatok mégis észrevették. A kesztyű meleg volt, tágas…..
  Meska boltomban megvásárolható a mesekészlet: itt Móra Ferenc: A három pillangó Volt egyszer három pillangó: egy sárga, egy piros meg egy fehér. Vígan játszadoztak a verőfényes mezőn, virágról virágra szálldostak, táncoltak, repdestek jókedvükben. De hirtelen beborult az ég, közeledett a…..
Meselapozó Miért Waldorf? 2020.12.11 14:36:33
A Waldorf módszer egy gyermekközpontú pedagógiai irányzat, melyet a szakirodalom úgy is emleget, hogy a fej, a kéz és a szív pedagógiája és a szabad játékot, a művészeteket részesíti előnyben a gyermek nevelése során. A módszer játékeszközei az ember és a természet harmóniáját próbálják…..
Meserajongó vagyok, mert a mesékben minden benne van, amiről az élet szól. Meserajongóként nem meglepő, hogy mindig is szerettem bábokat, játékokat készíteni. Erre az utóbbi időben egyre több időm jut. A fa és a gyapjú puha, meleg tapintása már a figurák készítése közben is örömet okoz nekem. Ezért…..
    Nézz be a kis boltomba   Csendes könyv mintákat itt találsz..
      Kertembe vezető lépcső és a mi boldogság kapunk, mert a kertbe menni maga a boldogság. Megérkeztek a növénykék és egyáltalán nem látványosak. Sok munka volt velük, mert igyekeztünk mindent betartani az ültetésre vonatkozóan. Nagy gödör, kis marhatrágya, arra föld és homok keveréke és sok…..
Lassan rájövök, hogy óvatosan kell bánni az ötletgyűjtéssel, mert aztán a végén kissé frusztrált leszek, hogy nem sok mindent valósítottam meg. Ezért aztán ebben az évben már…..
    Gyermekkorából biztosan mindenkinek van olyan kedvenc verse, meséje, amire szívesen emlékszik vissza karácsonyvárás, advent idején.  Nálam nincs olyan advent, hogy a nagymamámtól tanult kis vers ne jutna eszembe. Lehet, hogy ez a kis vers nem pontosan így van, de én így szeretem és mikor…..
    Mikor kirándulásaink során rácsodálkozunk a zselici táj szépségére, az ámulat után rögtön az a kérdés merül fel bennünk, hogy vajon honnan kapta a nevét. Sokszor megtörtént ez, de sosem néztünk utána pontosan. Ha itt ott felbukkant valami lehetséges magyarázat, akkor annak örültünk, de igazán…..
      Otthon gyorsan elkészíthető adventi naptárt mutatok - körlap, számok és egy angyal, aki napról napra közelebb lépdel a karácsonyhoz. Közösen diszíthető, festhető és közben jöhetnek a karácsonyi történetek. Meska boltomban megvásárolhatod ehhez a kedves játékhoz az alapot. Benézek a…..
       Az adventi naptárrá alakítottam egy mandalámat, amit már korábban vágattam és gravíroztattam. Készítettem hozzá   két kis manót, akiknek az a feladata,hogy  szépen, lassan, napról napra, egy-egy lépéssel körbe járják  a mandalát.  Ha 1-24-ig végig járták az utat, akkor karácsony estéjén…..