Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ezneménvagyok

0 bejegyzést írt és 1897 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
JogÁsz TGM és a magánügy 2020.12.02 16:05:41
Miután sírva-röhögve kiszórakoztam magam a Szájer ügy kapcsán a neten terjedő mémek tömkelegén, igazán dühös akkor lettem, amikor az ATV Egyenes beszéd című műsorában meghallgattam Tamás Gáspár Miklóst. TGM nem átallotta azt közölni Rónai Egonnal, hogy egyetlen szót sem hajlandó ejteni a Szájer ügy…..
Házasságkötése előtt Viktóriának, mint hajadon nőnek a kor szokásait követve egy háztartásban kellett élnie anyjával, aki így a Buckingham-palota egy távol eső szárnyában kapott lakosztályt, s maga a királynő is csak úgy tudott menekülni az anyja (s Conroy) közelségéből, hogy férjhez ment, amelyet…..
Valamivel több, mint 500 millió évvel ezelőtt, a kambrium időszak során a világ óceánjaiban beálló környezeti feltételek olyan lehetőségeket teremtettek, aminek hatására az addig teljesen más utakat járó, és főként az Ediacara-életközösségből ismert állatvilág komoly fejlődésen eshetett át. Ez volt…..
Klasszikus kérdés a Tórát, a Bibliát kritizáló részéről, hogy miként egyeztethető össze a vitathatatlan tudományos tény, mely szerint bizony léteztek dinoszauruszok a Földön és a Tórában leírt történet. Korábbi írásomban beszéltem a zsidó hagyomány álláspontjáról, mely a Föld cca. 4,5 milliárd éves…..
ezneménvagyok 2020.05.14 02:35:28
@szánmonoxid: "Vannak még ilyen fontos kérdések, pl. hogy elhúzhatták-e tökből készült hintóban a patkányok Hamupipőkét a bálba."

Az attól függ. Európai vagy afrikai patkányok? :)
Szinte mindenki ismeri Lugosi Béla nevét, nemcsak Magyarországon, de Amerikában is. Azonban kevesen ismerik a színészlegendának azt az életét, amelyet Amerikába távozása előtt élt itthon, Magyarországon. Ez a cikk az ő életével foglalkozik, kifejezetten az első világháború és az 1918/19-es…..
ezneménvagyok 2020.03.28 19:32:50
@Névtelen Minorita:
A konventbiztos biztosan nem nyerő, mert az a francia forradalom idején játszódik, a képen viszont az első világháborúnak megfelelő osztrák-magyar egyenruhát visel. Valami más filmről vagy színdarabról lehet szó.

A hadnagy kérdéssel kapcsolatban a bizonyíték már a legelső hozzászólásban olvasható: ha tizenkét évesen otthagyta az iskolát, és azt később sem fejezte be (ennek nincs nyoma), soha a büdös életben nem válhatott belőle az osztrák-magyar hadseregben tiszt, de még csak tisztjelölt sem. Lehet, hogy ezt a hadnagy-dolgot ő maga terjesztette a későbbiekben (színészeknél nem ritka az ilyesmi), de hogy egy szó nem igaz belőle, abban biztos vagyok.
ezneménvagyok 2020.03.29 09:30:17
@Névtelen Minorita:
Látod, már ez a Pesti Naplós híradás is hibás: a Krassó-Szörény vármegyéből verbuvált 43. ugyanis közös (császári és királyi) gyalogezred volt, nem pedig honvéd. Egyre erősebb bennem a gyanú, hogy ez az egész hadnagy-dolog tudatos imázsépítés volt, ha nem Lugosi, akkor a színházi menedzsment részéről.
Az általunk ma ismert, híres, különleges épületek, emlékművek pályázatainak elbírálásakor mindig voltak második helyezettek és több olyan terv is készült, ami így vagy úgy de nem jutott el a megvalósulásig. Ma ezekből mutatok be néhányat. Érdekes lesz eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna,…..
ezneménvagyok 2019.08.25 15:02:24
@CSOKKI MÁLNA: Közben meg is válaszoltad a kérdésemet, köszi.
Nyilván beállítják a pontos időt és porszívóznak, nem? Nos, ha nem is egészen, de majdnem… A válasz meglehetősen váratlan helyről érkezett és ha jobban belegondol az ember, nem is olyan meglepő...
ezneménvagyok 2019.08.19 18:30:23
@arncht: A török korban valóban megsemmisült egy csomó falu az Alföldön (sok aztán újra benépesült, esetleg új helyen vagy új néven), de a mai településhálózat regionális különbözőségéhez nem ennek van köze, hanem az eltérő életmódnak. Egyrészt az Alföldön népesebbek a falvak (több a megművelhető terület), másrészt ha nem a térképet nézed, hanem mondjuk kinagyítod egy ilyen falvak közötti "üres" alföldi terület Google-légifotóját, akkor azt fogod látni, hogy a látszólag néptelen területen a valóságban egymást érik a tanyák. A dunántúli hegyes-dombos részeken ez a településforma jórészt ismeretlen, ott a falvak közötti területek tényleg lakatlanok.
Na, ez most rendhagyó lesz. Az Indexen ma megjelent epizódkritikámat toszom be klasszikus hogyvolt helyett, de kicsit felturbózva, hogy legyen valami extra kontent is. Ha a fogadtatás pozitív, lehet róla szó, hogy bizonyos sorozatoknál a hogyvoltokat kritikával ötvöző hibridposztokká…..
ezneménvagyok 2019.05.21 14:24:33
@,,: A helyszínre nem emlékeztem (mondjuk mindegy is), de igen.
ezneménvagyok 2019.05.21 14:28:31
@,,: Én a port.hu-s előzetesre gondoltam, annak a vége nagyon nem ilyen. Valaki más pontosabban megjósolta?
ezneménvagyok 2019.05.21 15:33:29
@,,: Ja, az nekem kimaradt. Ez a másik a közelében sem járt.
Bár sokan úgy tartják, hogy az emberi test úgy tökéletes egység, ahogy van, azért ez nincs teljesen így. Egy sor olyan testrészünk akad, amelyeknek nincs hasznos funkciója, amelyek nélkül is tökéletesen egészségesek lennénk. Megbetegedni, kellemetlenséget okozni viszont haszontalanságuk ellenére is…..
ezneménvagyok 2019.05.16 11:09:02
@Hórukk: Nem csak a hajat, hanem a szemöldököt, a szempillát és az orr- és fülszőrt is :-) Mert ezek még ma is hasznosak, a testünket ellenben szinte folyamatosan ruha fedi, ergo a szőrzet általad leírt feladatait jórészt átvette a mesterséges kültakaró. Konkrétan a hajnak (amellett, hogy a naptól és a hidegtől még mindig véd) szociális funkciói is vannak.

Egyébként a poszt is nagyjából arról szól, hogy az evolúciós fejlődés hogyan tett szükségtelenné bizonyos dolgokat, én csak kiegészítettem ezt az utóbbi néhány ezer év változásaival :-)
Amibe beletartozik az orvostudomány fejlődése is, a nagyjából megduplázódott várható életkorral. Ezért a fogak a végén, amik eredetileg csupán 20-30 évre (az utódok felneveléséhez szükséges időre) voltak "tervezve".
Mondtam, hogy lesz csúszás, sajnálom. Cserébe a Drót egyik legfaszább jelenetének alapmotívumát ellopva összefoglalom az eseményeket azoknak, akik nem akarnak olvasni. A rendes hogyvót utána. Petting Bravúros tracking shottal nyitunk, Samu kálváriájának ezredik stációja az első…..
ezneménvagyok 2019.05.04 21:24:11
@lajafix1: Randy Hickey-vel szólva: "A gereblyemezőre...!!!" :-D
ezneménvagyok 2019.05.06 11:01:33
@lpt1: Custert szerintem pont nem egy elbaltázott lovasroham során mészárolták le, a hangsúly a lovasrohamon van, nem az elbaltázotton. A történelemben van jópár, ennél sokkal jobb példa is (pl. krími háború, vagy Mohács, ahogyan az a köztudatban még mindig él).

A sorozattal szerintem ugyanaz a baj (már amennyire ez bajnak számít, nyilván egyéni megítélés dolga), ami pl. az Agymenőkkel is történt: kezdetben volt egy viszonylag szűk geek rétegnek szánt, cizelláltan kidolgozott valami, amit aztán elért a maga végzete, azaz elkezdett egyre népszerűbbé válni. Na, ezen a ponton léptek be a "szakemberek", aki pontosan tudják, hogy a széles tömegeket mivel lehet szórakoztatni, megtartani és megfejni: jöttek a barátnők, később feleségek, gyerekek, kutyák-macskák-tengerimalacok; hogy a dolog színvonala ettől esni fog, az számukra nem negatívum, hanem szükségszerű és elkerülhetetlen változás. A fanatikus Martin-rajongók ettől persze a kefét eszik, de nem számít, mert lényeg a nézettség, azt meg már rég nem ők hozzák. A meglévő könyvek ezt a folyamatot egy darabig több-kevesebb sikerrel ellensúlyozták (vagy legalább lassították), de amint azok elfogytak, a történet óhatatlanul átment halivúdba.

Ami a Dunát rekesztő túlélőket illeti, azért elég sokuknak megágyaztak már az eddigiekben. A Vérebnek még szembe kell néznie a Heggyel, a két Lannister-tesónak Bronn nyílpuskájával, aki nyilván megkérdezi majd Tudort, áll-e még, hogy bármikor hajlandó megduplázni a fejére kirótt vérdíjat. Habár az előző évadban pont ő ajánlotta Jamie-nek, hogy inkább ugorjon vissza a tóba, semmint rossz hírt vigyen a nővérének... A két Targaryan-nek még meg kell harcolnia a vasszékért, amit mellesleg jól elkúrtak a kellékesek, milyen dolog már az, hogy a fából-bőrből készült kardmarkolatok nem égtek el a sárkánytűzben?! Brienne szerintem még alaposan meg fogja kavarni érzelmileg az ikrek tökösebbik (?) felét, nehéz választás elé állítva ezzel a történelem legkevesebb kézzel rendelkező Lannister-ét (és még ott van a Cercei vesztét taglaló jóslat is, a két tesót emiatt se lehet még leírni), az a két szimpatikus esszo-veszteroszi fiatal meg kell a polkorrektség meg a velük azonosulni tudó nézők miatt. A Starkok pedig nyilván nem képezik alku tárgyát, egyedül Brann esetében rezgett kicsit a léc, az ő figuráját eléggé elásták ezzel az "emberiség emlékezete, oszt jónapot"-dologgal, többet vártam volna tőle (ahogy az Éjkirálytól is), de hátha előrukkol még pár trükkel.
Ja, és Sam, mint Martin mester fiatal énje, na, ha ő nem nyiffant ki már az Elsők öklén, amikor a teljes Holtak serege elmasírozott mellette, és egy Más még jól meg is nézte magának azzal a "baszki, srácok, ennek még hullaként se vesszük hasznát, gyerünk tovább"-tekintettel, na neki meg van ágyazva a végjátékig. Majd még ő ül a székbe, mint Sam, a Nyúlszívű, első ezen a néven...
ezneménvagyok 2019.05.06 16:10:45
@adamskij: Itt két különböző dologról van szó. Te azt mondod, hogy a műfaji különbségek miatt Martin történetét adaptálni kellett a tévéképernyőre, ami szép is, jó is, igaz is. Ezzel semmi gond nincs. Én arról beszélek (írok), amit egy példával nagyjából úgy tudnék szemléltetni, hogy van neked mondjuk egy kedvenc horgász és/vagy kirándulóhelyed, imádod, de amúgy kevesen ismerik. Aztán felfedezi valami befektető, és csinál az egészből egy víziparkot csúszdával, trambulinnal, meg hogy aktuálisak is legyünk, jetsky-kölcsönzővel. Ezzel persze tönkrevágja a helyet a te szemszögedből (meg a párszáz hozzád hasonló természetkedvelőéből), de ez se a tízezer lángoszabálót, se a pénzéhes befektetőt nem fogja zavarni vagy érdekelni, utóbbi meg még hivatkozhat is arra, hogy lám, így sokkal többen élvezhetik a helyet. Amivel persze nem tudsz vitatkozni.

A tévés adaptációt, az egyszerűsítést az első perctől tetten lehet érni a sorozatban, ezt a fajta nézőmaximalizálást viszont csak az utóbbi évadokban, amikor már könyvek híján szinte arra (de legalábbis úgy) vitték a cselekményt, amerre (ahogy) csak akarták. És mondok egy meglepőt: szerintem ez nem is feltétlenül Martin ellenében történt. Könnyen el tudom képzelni, hogy ő is besétált a saját csapdájába, és azon vette észre magát, hogy a maga által felállított korlátok, a rengeteg jövőre való utalás, jóslat és mifene miatt már nem tud olyan szabadon (és váratlan módon) játszani a szereplőkkel, mint az elején. Talán ezért ódzkodik a folytatások megírásától, mert fél, hogy így már csalódást okoznának az olvasóknak, akik viszont pont ezt szerették a történetében (és hangosan számon is kérik a sorozat alkotóin). Mert hiába az a híres nagy martini váratlanság, azért most már nagyon látszik, hogy a rosszak előbb-utóbb ebben a világban is elnyerik a büntetésüket (Arya nem véletlenül az egyik legnépszerűbb karakter), jóból meg már nincs túl sok.

(Azért voltak itt szép számmal méltató hozzászólások is, de a dolgozatjavításnál is a hibákat szokták aláhúzni, nem a helyes megoldásokat ;-) )
Tavaly nyáron indítottuk útjára Az ősvilág fura szerzetei című cikksorozatunkat, amelyben szándékaink szerint a földtörténeti múlt olyan bizarr létformáit mutatjuk be, amelyhez hasonlókat a ma ismert élővilág tagjai között hiába keresünk. Így került képzeletbeli porondunkra a fejét tekintve…..
Bár idődről időre előkerül a világmédiában a legerősebb és legnagyobb hadseregek kérdése, valójában állandó változást mutat a helyzet, hiszen az egyes nagyhatalmak különböző mértékben fejlesztik vagy éppen hanyagolják el katonai potenciáljaikat. A sorrend tehát mindig változik, még a legelső 10-15…..
ezneménvagyok 2019.04.25 23:08:04
@chrisred: "De az ellenség tankjaiban szinte csak közvetlen közelről volt képes kárt okozni, ezért csak nagy tömegben volt érdemes bevetni..."

A Barbarossa elején egy-egy, a német vonalakat áttörő T-34 (vagy KV) gyakorlatilag akadály nélkül randalírozhatott egészen addig, amíg el nem romlott, ki nem fogyott az üzemanyaga (vagy a lőszere), vagy a rossz sorsa véletlenül nem vitte egy 88-as Flak közelébe. A németek semmit nem tudtak kiállítani ellenük, aminek lánctalpa volt. Amiről írsz, az a háború későbbi időszakára igaz, akkor viszont már a mennyiségi fölény bőven ellensúlyozta a minőségi hátrányt.
ezneménvagyok 2019.04.26 16:05:22
@Igazamvanvagyigazamvan?: "Viszont 1942-ben megjelentek a t34-est legyőzni képes német harckocsik , a Tigris, a párduc..."

Aha. Az első sorozat (még ezer sebből vérző) Panther D-t a kurszki csatában vetették be (segítek, az '43 nyarán volt), és az addig legyártott kevés Tiger-nek is inkább csak erkölcsi, mint valós katonai értéke volt, pusztán a mennyiségük, meg a problémás üzemeltethetőségük miatt.

Nagyjából a többi megállapításod is ennyire helytálló.
ezneménvagyok 2019.04.26 18:45:29
@Igazamvanvagyigazamvan?: "Ezek a hülye szövetségesek miért féltek attól a szar német technikától, nem értem!"

Nem, te láthatóan azt nem érted, hogy a németek miért vesztették el a háborút.
Ha valakinek volt már szerencséje a kezében tartani egy ősi rovar zárványát is magába foglaló borostyánkövet, bizonyára ismeri azt a hátborzongató érzést, ami a természet egy ilyen tökéletes épségben fennmaradt relikviájával való közvetlen találkozáskor keríti hatalmába az embert. Annak ellenére,…..
ezneménvagyok 2019.04.11 10:49:21
@Kataj: Ahhoz azért az az egymillió év nagyon karcsú, hogy ugráló majomősöket találj. A te őseid egymillió éve már nem sokban különböztek tőled. Ha a szakemberek nem lennének annyira elfogultak a maguk fajtájával, és tartanák magukat a tágabb szakmájuk szabályaihoz, tulajdonképpen nem is sorolhatnák külön fajba őket.
ezneménvagyok 2019.04.11 11:01:13
@geegee: Nem az a lényeg, hogy mi van, hanem hogy mi volt. A régmúltban nagy mennyiségű gyantát termelő fajokból álló kiterjedt erdő volt, a kicsit közelebbi múltban meg eléggé el volt zárva ahhoz, hogy ezt a kincset ne gyűjtsék már évezredek óta, és a tudományos értéküket fel nem ismerve ne készítsenek belőlük könnyen elkallódó és pusztuló ékszereket meg dísztárgyakat, ahogy az a balti borostyán jó részével történt.

Amúgy nem a Baltikum meg Mianmar az egyetlen ilyen hely, az elmúlt évtizedekben a dominikai borostyánból írtak le rengeteg kihalt rovarfajt, az ilyen témájú anyagokban még mindig visszatérő fogalom a "Dominican Amber". Remélhetőleg ezeken kívül is akadnak még ilyen, egyelőre felfedezetlen területek a világon.
Ki ne reszketne sikolyra torzult arccal, a fotel karfáját markolva, amikor Steven Spielberg méltán klasszikus alkotása, a Cápa című rémfilm véres jeleneteit nézi? Na jó, kevesen esnek ma már sokkos állapotba az ilyen filmek láttán, hiszen az elmúlt évtizedekben a horrorral kapcsolatos…..
ezneménvagyok 2019.04.11 10:43:14
@különvélemény: Itt ugye eleve az az első kérdés, hogy milyen arányban vagyunk a klímaváltozás előidézői. Szerintem nagy, mások szerint elenyésző. De akármekkora is a mi sarunk benne, azt ugyanúgy meg is tudnánk oldani, ahogyan előidéztük, csak akarat kellene hozzá. Ami láthatóan nincs.

De nem csak a hőmérséklet emelkedése a gond. A világ attól is pusztul (és mi vele együtt, csak még nem érezzük), hogy tönkretesszük a hosszú idő alatt létrejött ökoszisztémákat. Ahogy az előző hozzászólásban írtam, alkalmazkodni mindenhez lehet, de az lassan megy, a jelenlegi változás pedig túl gyors. Ehhez nem lehet alkalmazkodni. Ha van lehetőségünk ezt minimum lelassítani (ha teljesen megállítani vagy visszafordítani nem is), azért is mindent meg kellene tennünk, mert már az is javítaná valamelyest az esélyeinket.

Csak nézz meg egy mezőgazdasági területet. Az eredetileg ott élő fajok 99 százaléka eltűnt róla, az egy-két túlélő viszont annyira elszaporodott, hogy komoly gond lett belőlük (özönnövények, kártevők), és folyamatosan harcolni kell ellenük. Ez vár most ránk nagyban is.

A felmelegedéssel nem az a baj, hogy jövő ilyenkor mondjuk nem 15 fokot fog mutatni a hőmérő, hanem 16-ot, mert erre lehet azt mondani, hogy ugyan kit zavar? A baj ez a gyors és követhetetlen változás, ami egyrészt (az átmeneti időszakban) kataklizmákkal jár majd (illetve jár már most is), utána pedig olyan állapotok lesznek, amiket évmilliók alatt tud majd a bolygó helyrehozni. Annyi időnk pedig nincs, hogy azt kivárjuk. Ez a mi igazi gondunk.
Mivel ebben az évadban írtam messze a legkevesebbet (meg legszarabbat, de ez már más kérdés) és ez volt az az etap is egyben, amiből a legkevesebbet láttam, nem biztos, hogy a véleményem számít-e, de a hagyomány az hagyomány. Szóval szerintem az évadnak úgy mentek neki, hogy a Radics-Csoki-Krisz…..
ezneménvagyok 2019.03.16 11:59:03
@Alauda Arvensis: Nem csak a trash színvonala, a világé. Annak a hatását, hogy az internetnek, a blogoknak, a facebook-nak köszönhetően ma már a leghülyébbek véleménye is ugyanannyi emberhez jut el (sőt), mint a legértelmesebbeké (akiknek régebben monopóliumuk volt ebben), szóval ennek a pusztító hatását még csak most kezdjük érezni. Rohamosan butul a világ.
  A repülőgép típusjelzések kiosztásának elvét, és logikáját már régóta próbálom megfejteni. Nem mindig találom meg a magyarázatokat, de ebben szerepet játszik az is, hogy a gyártók olyan döntést is hoznak időnként, amely a kívülállóknak nehezen érthető. Még napjainkban is meg tudnak lepni.…..
Imperial Shuttle (Lambda Class T-4a)   A mai járműves cikkben az egyik kedvenc Star Wars járművem fog szerepelni, úgyhogy mondhatjuk, hogy már vártam ezt a pillanatot. Úgyhogy, ma a Lambda osztályú T-4a sikló lesz terítéken. Fontos kiemelni, hogy ma kifejezetten csak erre a típusra koncentrálok,…..
Mai időszámítás szerint 793. június 8-án Európa északi felén minden megváltozott. Egy északi nép, akik addig csak kereskedni jártak a kontinens felé, megtámadták és kifosztották az egyik észak-angliai kolostort Lindisfarne-ben. Ettől kezdve ők váltak a keresztény világ…..
ezneménvagyok 2019.01.22 19:21:43
@vg123: Frászkarikát, az Angliát megszálló normannok már franciául beszéltek. Ha van nyelvi hasonlóság (én nem tudom), az inkább amiatt lehet, mert az angol (szász, jüt, stb.) törzsek részben a mai Dániából származnak. A dánoktól is vettek át egyes szavakat és kifejezéseket, de az az angol nyelven nem sokat változtatott.

Ellenben a "sötét" kor alatti kapcsolat tényleg érdekes. Mostanában a Sutton Hoo-törzsfő és a Beowulf-eposz kapcsán is pedzegetik a svéd hatást. De ez még jóval a viking-normann korszak előtt volt.
ezneménvagyok 2019.01.22 19:21:46
@Kelly és a szexi dög: Azért nem mindegy, hogy az az "először" egy-, két- vagy háromezer éve vót-e... :-)
Egyre bámulatosabb dolgokra képes a tudomány szolgálatába állított technika az ősélettan kutatásának területén is. A molekuláris technológiának és az egyre fejlettebb biogeokémiai ismereteinknek köszönhetően újabb és újabb eszközök és adatok állnak rendelkezésünkre, hogy szóra bírjuk a kivételes…..
Új nyelvet tanulni hatalmas kihívás és szerény tapasztalatom szerint például a magyar iskolai oktatás egy-két kivételtől (kéttannyelvű vagy nemzetiségi sulik például) eltekintve nem túl sikeres ezen a téren. Mi több, azt is gondolom, hogy igazán jól nyelvet megtanulni csak úgy…..
ezneménvagyok 2018.09.30 07:47:43
@Bredpitt Monika: "elképzelem , hogy Józsi bácsi és Mari néni, hogy fognak örülni, ha már nem lesz szinkron. Majd jól megtanulnak hetven évesen angolul, hogy megnézhessék a Jumanji 25. részét."

Erről egy Hasek-novella jut eszembe, amelyikben a forradalom alatt egy bolsevik katonai parancsnok agyonlövetés terhe mellett három nap haladékot ad az elfoglalt orosz városkában lakó analfabétáknak, hogy megtanuljanak írni-olvasni... Nincs új a nap alatt.
paleotóp Amikor beindult az Élet 2018.09.23 09:14:48
Az élővilág fejlődéstörténetének egy nagyon jelentős, és egyben titokzatos szakasza a nem is olyan régen ediakara időszaknak elkeresztelt földtörténeti periódus. A több, mint 2 milliárd éven keresztül kizárólag egysejtű élőlényekből álló bioszférában geológiai léptékkel nézve egy szempillantás alatt…..
ezneménvagyok 2018.09.29 02:49:16
"Van ugyanis egy új elv, ami alapján viszonylag pontos becslésekkel tudnak hozzájárulni egyes evolúciós állomások időpontjának meghatározásában. Az elv neve molekuláris óra, és azt veszi alapul, hogy az evolúció során a DNS-ben a mutációk viszonylag egyenletes ütemben jelennek meg. Ennek segítségével meg lehet becsülni azt az időt, mely a ma élő fajoknak bizonyos közös ősöktől való elágazása óta eltelt."

Na pont ez a probléma, hogy nem az eltelt időt lehet ez alapján megtudni (megbecsülni), hanem mindössze a reprodukciók számát, azaz hogy az élőlények hány generációja (vagy hányszoros osztódása) követte egymást két mutáció között. Ezt kellene időre átváltani, és a buktató kettős; egyrészt pontosan kellene tudni, hogy az adott időszakban, a leszármazási vonal egy-egy pontján miféle lények követték egymást (a rendelkezésre álló információk birtokában ez sem mindig lehetséges), másrészt meg kellene tudni becsülni, hogy ezeknek az egymástól nagyon különböző lényeknek a generációi mennyi időnként követték egymást, és minél hosszabb időszakról van szó, a menet közben elkövetett tévedések annál nagyobb hibává adódnak össze a végén.

Csak egy példa: a nálunk honos rovarok nagy része éves ciklusokban szaporodik, soknak azonban évente több nemzedéke is van, számos másiknak viszont több éves a szaporodási ciklusa. Csupán százezer nemzedékkel számolva ez az időszak - fajtól függően - lehet ötvenezer, de akár ötszázezer év is.