Adatok
The Whisky Curator
307 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Nem a koromra utal a 63-as szám, hanem arra, hogy a standard hordóbatöltési alkoholfok, azaz 63,5% abv fölött fogok kóstolni, méghozzá este. A kóstolásoknak amúgy is szeretem megadni a módját: mindegyik kis minta egyszeri lehetőség arra, hogy egy adott whiskyt megkóstoljak, így hát a legjobbat…..
Daftmill 2011 Summer Batch 12yo (b.2023) (46%)
A Daftmill transzparenciájának köszönhetően tudjuk, hogy az ehhez a kiadáshoz felhasznált árpa Publican fajtájú és 2009-ben takarították be egy farmon és 2010-ben malátázták. A Dafmillnél 2011 nyarán készült belőle párlat, összesen 27 first fill…..
2010 óta immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a hazai whisky (és párlat) közösség mindmáig egyetlen rendezvényét, a Budapest Whisky Show-t. A helyszín idén is a Millenáris B csarnoka (ami véleményem szerint továbbra is jobban áll ennek a rendezvénynek, mint a Corinthia, ahol amúgy is…..
A speyside-i Glen Grant bár egy patinás, régi lepárló, whiskyjeik mégsem tartoznak a gyakran kóstolt maltok közé - legalábbis számomra. Skócia 151 működő főzdéjéből néhány kivétellel kóstoltam már, de ennyi whiskynél vannak olyanok, amik valahogy nem jutnak el hozzám, vagy esetleg más lepárlóra…..
Akik voltak már sörfőzdelátogatáson és sörkóstolón, találkozhattak a sörhibák bemutatásával, merthogy elég sok van belőlük. A gyártók, sörfőzők ügyelnek rá, hogy hibás sör ne kerüljön ki a polcokra. Így van ez a whisky világában is, bár egy párlat esetében más érzékszervi tulajdonságok jellemeznek…..
A hazai whiskykínálat állóvizébe dob most követ a Tokaj-hegyaljai Seven Hills Distillery, akik szeptember 14-én mutatják be régen várt újabb dobásukat, egy magyar single malt whiskyt. A ginjükkel és Furmit vodkájukkal már szép eredményeket elérő független hazai lepárló jól építgette a brandet az…..
Sokan sokféleképpen kértek már tőlem ilyen ajánlást és a tervem az volt, hogy a csatornámon készítem el, video formájában. Viszont a blogplatformot is birtokló híroldalon megjelent egy összefoglaló Pécsi Balázs (a nemrég polcokra került Stílusgourmand c. könyv szerzője) tollából az elmúlt időszakban…..
The Dram Diary - whiskyblog
163. Vadludak völgye és Gunarasfürdő – Glengoyne 10yo Pure Malt 1982
2024.09.03 22:43:08
A nyári melegben szünetelt a blog és a kóstolás is, de több esemény együttállása egy rég várt minta felbontásához vezetett. Több olyan minipalack is van a birtokomban, amik tartalma az 1970-es, 80-as vagy 90-es években keletkezett és egy-egy gyűjtő megőrizte azt az utókornak időkapszula formájában.…..
A bloghoz tartozó Facebook oldalon már említettem, hogy sallangmentes, egyszerű és érthető videosorozatot indítottam a whiskyről, amiben egyelőre alap dolgokról beszélek, röviden.
A whisky és úgy általában a párlatok körül még mindig sok a bizonytalanság - mit igyak? Hogyan igyam? Ez most akkor…..
A blogon általában kóstolójegyzeteket osztok meg a saját whiskys kalandomból, de ne menjünk el amellett sem, hogy ma van a Föld napja, így álljon itt néhány érdekesség a skót whisky és a fenntarthatóság kapcsolatáról.
A skót whiskyipar nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra.…..
Vannak lepárlók, amelyek olyannyira a háttérben vannak, hogy az egyszeri whiskyfogyasztó talán soha életében nem találkozik a nevével, amíg el nem olvas egy ilyen postot, mint ez is. Kivéve persze az amerikaiak, de erről később.
Mit tudunk a Glendullanról egyáltalán? Dufftown utolsóként épült…..
2024. február másodikán szervezte meg a magyar Noble Nectars független disztribútor cég az első nyilvános kóstolóját, amelyen a svájci Whisky is the Limit tételeit kóstolhattuk meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel online formában is ment a kóstoló, amihez mi otthon is tudtuk kóstolni a…..
The Dram Diary - whiskyblog
158. Method and Madness - a Midleton "titkos" műhelye
2024.02.23 23:35:58
Régi adósságot törlesztek magammal szemben, hiszen az ír kísérleti főzde termékeit már régóta meg akarom kóstolni. A múltkori oldschool kóstolás után most egészen új vizekre evezünk.
A craft lepárlók sikerén felbuzdulva, vagy talán épp azt ösztönözve, a skót, az ír és az amerikai whisk(e)y…..
Zárt körben tartott kóstolósorozatunk következő része fontos péntek estének ígérkezett, melynek során a régi, "oldschool" whiskyk és azok kóstolása volt a sorvezető, hat régi palackozással.
A komolyabb szintű whiskykóstolásban és úgy általában a whiskyvel való ismerkedésben is az egyik legnehezebb…..
Amikor elkezdtem ezt a postot, akkor volt Robert Burns születésnapja, ami ugyan nem számít munkaszüneti napnak Skóciában, azonban országszerte Burns Suppert tartanak a költő születése tiszteletére. Ezt én is megtettem, de előbb néhány whisky került az asztalra. Ebben az évben nem valamilyen…..
Elvileg a szerbek kemények, nem? A szláv népeknél nincs cicózás, beszólogatás, repül a pofon, megkapod a magadét. Ez a sztereotípia él a szlávokról. Akkor miért nem tudják feltartóztatni a Szerbián át érkező illegális migránsokat? Hogyan tudják terrorizálni az ott lakókat? Hol vannak ilyenkor a…..
Nagyon sok whiskys évforduló lesz 2024-ben. A Kilchomanra vonatkozó az az, hogy 2009-ben, tehát 15 éve jelent meg az első hivatalos single maltjuk.
Tél van (bár ez az időjáráson nem érezhető), azt mondják, ilyenkor kellemesebb a füstös whiskyket szopogatni, mint nyáron. Ezekben a szép napos, január…..
Az újév első posztja mi más lehetne, mint egy új hír. Az elmúlt hónapban elindult a Budapest Whisky Társaság néhány tagja által gründolt Noble Nectars, ami egy új színfolt lesz a geeky whiskyrajongók palettáján. A jelenleg egyelőre webshopként működő vállalkozás nem titkolt célja, hogy válogatott…..
The Dram Diary - whiskyblog
153. Nagy Macallan-poszt: jelenkori Macallan hivatalos és független palackozásokkal
2023.12.31 12:56:38
Brutális árakon futó aukciós palackok, prémium(ra árazott) alapsor, üvegdekaterek, művészi kollaborációk, James Bond…ez mind a The Macallan, az Edrington kötelékébe tartozó speyside-i lepárló. Na meg a sherryhordós érlelés, amelyet saját bevallásuk szerint magas fokon űznek. Évbúcsúztató Macallan…..
The Dram Diary - whiskyblog
152. Bimber - a lengyelek, akik Londonban főznek whiskyt
2023.11.29 00:00:48
Annak idején, amikor magam is szerencsét próbáltam az Egyesült Királyságban, mint külföldi munkavállaló, sok lengyellel találkoztam. Még a Midlands pöcegödrében, a második világháborúban rommá bombázott, majd újjáépített Coventryben is. Nemcsak mint sima gyári munkások voltak jelen, de saját…..
A whiskyfogyasztó tudja, hogy kedvenc itala hordókban érlelődik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!A hordó általában fából készült, fém vagy fa abroncsok által összetartott, úgynevezett dongákból álló, középen kiszélesedő, henger alakú tárolóedény. A legjobb minőségű fahordók tölgyfából készülnek,…..
Aki már egy kicsit követte a munkásságomat, vagy whiskyzett velem, az tudja, hogy nagy rajongója vagyok az új lepárlók termékeinek, legyenek azok bármilyenek (a kulcs a megismerés). Azt pedig kifejezetten szeretem, ha egy új maltot többféle formában meg tudok kóstolni, ami az érlelést és az…..
The Dram Diary - whiskyblog
150. Rövidhír - a második hazai whiskyklub-palackozás
2023.11.11 21:55:51
Korábban már beszámoltam az első hazai whiskyklub palackozásról, de nem lenne korrekt, ha nem írnék a másodikról, majd a harmadikról és az összes többiről, amivel valaha találkozom. Vagy mint ebben az esetben, a klubnak is tagja vagyok, amely válogatta és palackoztatta. 150. poszt a blogon, mi…..
The Dram Diary - whiskyblog
149. Kis hordó, nagy kaland - Springbank Rundlets & Kilderkins
2023.11.08 10:30:00
A Springbank limitált kiadásait ezrek megénekelték már, én csak hosszú idő elteltével, sokszorosan megkésve állok be a sorba azáltal, hogy egy geeky körökben igen kedvelt palackozást, a Rundlets & Kilderkins széria egyik tagját kóstolom. Egy évtizeddel ezelőtt, amikor a hazai whiskyszcéna…..
The Dram Diary - whiskyblog
148. Whisky a "Halálcsillagról" - Roseisle 12 éves a Diageo Special Releases sorában
2023.11.05 22:19:15
Nem véletlenül adtam a címet Star Wars-felütéssel, hiszen a Diageo hatalmas lepárlóját ezzel a névvel is illették, amikor megépült. Tény, hogy óriási méretéről és megjelenéséről a legkevésbé sem a romatikus, vidéki skót főzdék jutnak eszünkbe. Robosztus mivolta ellenére kapacitásában több társa is…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
A Brown-Formannál 2019-ben 10 órás shiftek voltak, akkor 2300 hordó készült egy munkanapon, kora reggeltől késő estig, ami persze több kádár között oszlik meg. Gyanítom, hogy manapság is legalább ekkora a mennyiség, ha nem több, mivel a hordókra is egyre nagyobb az igény.