Regisztráció Blogot indítok
Adatok
The Whisky Curator

297 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak lepárlók, amelyek olyannyira a háttérben vannak, hogy az egyszeri whiskyfogyasztó talán soha életében nem találkozik a nevével, amíg el nem olvas egy ilyen postot, mint ez is. Kivéve persze az amerikaiak, de erről később. Mit tudunk a Glendullanról egyáltalán? Dufftown utolsóként épült…..
2024. február másodikán szervezte meg a magyar Noble Nectars független disztribútor cég az első nyilvános kóstolóját, amelyen a svájci Whisky is the Limit tételeit kóstolhattuk meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel online formában is ment a kóstoló, amihez mi otthon is tudtuk kóstolni a…..
Régi adósságot törlesztek magammal szemben, hiszen az ír kísérleti főzde termékeit már régóta meg akarom kóstolni. A múltkori oldschool kóstolás után most egészen új vizekre evezünk. A craft lepárlók sikerén felbuzdulva, vagy talán épp azt ösztönözve, a skót, az ír és az amerikai whisk(e)y…..
Zárt körben tartott kóstolósorozatunk következő része fontos péntek estének ígérkezett, melynek során a régi, "oldschool" whiskyk és azok kóstolása volt a sorvezető, hat régi palackozással. A komolyabb szintű whiskykóstolásban és úgy általában a whiskyvel való ismerkedésben is az egyik legnehezebb…..
Amikor elkezdtem ezt a postot, akkor volt Robert Burns születésnapja, ami ugyan nem számít munkaszüneti napnak Skóciában, azonban országszerte Burns Suppert tartanak a költő születése tiszteletére. Ezt én is megtettem, de előbb néhány whisky került az asztalra. Ebben az évben nem valamilyen…..
Elvileg a szerbek kemények, nem? A szláv népeknél nincs cicózás, beszólogatás, repül a pofon, megkapod a magadét. Ez a sztereotípia él a szlávokról. Akkor miért nem tudják feltartóztatni a Szerbián át érkező illegális migránsokat? Hogyan tudják terrorizálni az ott lakókat? Hol vannak ilyenkor a…..
Nagyon sok whiskys évforduló lesz 2024-ben. A Kilchomanra vonatkozó az az, hogy 2009-ben, tehát 15 éve jelent meg az első hivatalos single maltjuk. Tél van (bár ez az időjáráson nem érezhető), azt mondják, ilyenkor kellemesebb a füstös whiskyket szopogatni, mint nyáron. Ezekben a szép napos, január…..
Az újév első posztja mi más lehetne, mint egy új hír. Az elmúlt hónapban elindult a Budapest Whisky Társaság néhány tagja által gründolt Noble Nectars, ami egy új színfolt lesz a geeky whiskyrajongók palettáján. A jelenleg egyelőre webshopként működő vállalkozás nem titkolt célja, hogy válogatott…..
Brutális árakon futó aukciós palackok, prémium(ra árazott) alapsor, üvegdekaterek, művészi kollaborációk, James Bond…ez mind a The Macallan, az Edrington kötelékébe tartozó speyside-i lepárló. Na meg a sherryhordós érlelés, amelyet saját bevallásuk szerint magas fokon űznek. Évbúcsúztató Macallan…..
Annak idején, amikor magam is szerencsét próbáltam az Egyesült Királyságban, mint külföldi munkavállaló, sok lengyellel találkoztam. Még a Midlands pöcegödrében, a második világháborúban rommá bombázott, majd újjáépített Coventryben is. Nemcsak mint sima gyári munkások voltak jelen, de saját…..
A whiskyfogyasztó tudja, hogy kedvenc itala hordókban érlelődik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!A hordó általában fából készült, fém vagy fa abroncsok által összetartott, úgynevezett dongákból álló, középen kiszélesedő, henger alakú tárolóedény. A legjobb minőségű fahordók tölgyfából készülnek,…..
The Whisky Curator 2023.11.28 11:20:52
@norbis: Szia! Ez elvileg elméleti kapacitásról szólt, a forrás a Drink Spirits magazin volt. Egy 2017-es cikkben is 40 hordó/óra/dolgozó kapacitásról írnak, szóval nem lehetetlen.
A Brown-Formannál 2019-ben 10 órás shiftek voltak, akkor 2300 hordó készült egy munkanapon, kora reggeltől késő estig, ami persze több kádár között oszlik meg. Gyanítom, hogy manapság is legalább ekkora a mennyiség, ha nem több, mivel a hordókra is egyre nagyobb az igény.
Aki már egy kicsit követte a munkásságomat, vagy whiskyzett velem, az tudja, hogy nagy rajongója vagyok az új lepárlók termékeinek, legyenek azok bármilyenek (a kulcs a megismerés). Azt pedig kifejezetten szeretem, ha egy új maltot többféle formában meg tudok kóstolni, ami az érlelést és az…..
Korábban már beszámoltam az első hazai whiskyklub palackozásról, de nem lenne korrekt, ha nem írnék a másodikról, majd a harmadikról és az összes többiről, amivel valaha találkozom. Vagy mint ebben az esetben, a klubnak is tagja vagyok, amely válogatta és palackoztatta. 150. poszt a blogon, mi…..
A Springbank limitált kiadásait ezrek megénekelték már, én csak hosszú idő elteltével, sokszorosan megkésve állok be a sorba azáltal, hogy egy geeky körökben igen kedvelt palackozást, a Rundlets & Kilderkins széria egyik tagját kóstolom. Egy évtizeddel ezelőtt, amikor a hazai whiskyszcéna…..
Nem véletlenül adtam a címet Star Wars-felütéssel, hiszen a Diageo hatalmas lepárlóját ezzel a névvel is illették, amikor megépült. Tény, hogy óriási méretéről és megjelenéséről a legkevésbé sem a romatikus, vidéki skót főzdék jutnak eszünkbe. Robosztus mivolta ellenére kapacitásában több társa is…..
2021 nyarán, a pandémia kellős közepén sem lankadt a jó whiskyk megismerése iránti vágy és a skót kapcsolatoknak köszönhetően egy remek Glen Moray sort tudtunk kóstolni, különleges kiadásokkal. Mielőtt a whiskykre rátérnénk, nézzünk meg pár adatot a Glen Morayról! A Glen Moray a Speyside régióban,…..
Ebben az évben tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hazai whisky- (és párlatkultúra) legnagyobb eseményét, a Whisky Show Budapestet. Az elmúlt négy alkalommal (2018, 2019, 2021, 2022) belülről, a házigazda soraiból kísértem és dolgoztam végig az eseményt, ezúttal már csak alkalmi segítségként és…..
Bezárt lepárlók whiskyjét kóstolni egyre inkább olyan privilégium lesz, amit csak szűkebb létszámú és vastag pénztárcájú whiskykedvelők engedhetnek meg maguknak. Vagy már most is olyan privilégium? Mert néha azért adódik esélyünk rá: egy-egy sorba beférnek, egy-egy szabad kóstolón felbukkannak,…..
Aki sokféle skót single maltot kóstol, milliónyi utóérleléssel találkozik. A klasszikus sherry- és egyéb mediterrán erősített borok garmadája, francia vörösbor, magyar Tokaji, Sauternes...a boros dolgok mellett ott van a virgin oak, azaz az új tölgy, ott van az erősen kiégetett, az STR, a karibi…..
Izgatottan vártam a klub e havi tematikus kóstolójának anyagát, nemcsak azért, mert több, mint 6 hónapja nem találkoztam a klubtársaimmal személyesen, hanem azért is, mert a klub egyik alelnökének értő tolmácsolásában hallhattuk, aki a lepárló nagy kedvelője. Többször járt már náluk és személyes…..
Az előző két bejegyzésben körüljártuk a főzdét és kóstoltunk hivatalos kiadásokat, amelyek során megfigyelhettük, milyen a Caol Ila, amikor "mederben van" és milyen a karaktere a jellemző füstösség nélkül. A hivatalos Caol Ila palackozások kóstolása megad egy alaphangot, főleg ha tőzegelt és…..
A Caol Ila – Islay óriása első része itt található. Az 1980-as évek elején bekövetkező visszaesés a skót whiskyiparban több lepárló bezárását eredményezte, de azt is, hogy némely főzdék termelési rezsimje átalakult. A Caol Ila-t ez úgy érintette, hogy highlandi stílusú, tőzegmentes párlatot…..
Aki belekóstol a skót single maltok világába és a füstös tételektől sem zárkózik el, biztos, hogy előbb-utóbb (de inkább előbb) találkozik a Caol Ila 12 éves kiadásával, amely nagyon sok helyen kapható. Azt gondolom, hogy a maga 43%-val és könnyen befogadható karakterével egy remek belépő szintű…..
Bár előre nem terveztem dedikált hetet az eseménynek, mégis úgy alakult, hogy belevágtam egy nyár eleji füstös kalandba, és tematikusan kerestem a kapcsolódást a szigethez. Jó alkalmat adott ez a pár nap arra is, hogy rendezgessem Islay mintáimat és arra is, hogy ezzel a poszttal köszönjünk el az…..
A Féis Ile keretében szombat volt az Ardbeg Day. Mivel az idei Ardbeg Day kiadás, a Heavy Vapours még nem áll rendelkezésemre, fussuk át gyorsan az utolsó kettőt. Ardbeg Scorch (Ardbeg Day 2021) (46%) A virtuális térbe költözött életünk második évének Ardbeg Day kiadás volt ez. Ardbeg Scorch.…..