Regisztráció Blogot indítok
Adatok
snug

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hertelendy Andor (1894-1962) a huszadik század első felének volt diplomatája, több európai (Bécs, Párizs, majd Vichy) és amerikai (Washington) követségen dolgozott. Mintegy harminc füzetet kitevő naplói izgalmas információt tartalmaznak a 20. század első felének magyar, európai…..
Pár hónapja bejárta a világsajtót a hír, mely szerint sikerült azonosítani Vlad Tepes, azaz Drakula gróf sírját, nem is akárhol, hanem egy nápolyi templomban. Bár a történelmi hagyomány úgy tartotta, Vlad Tepes egy törökök elleni csatában halt meg 1476-ban, az elmélet szerint…..
Minden olyan technológia alkalmazásába gyakran csúszik hiba, amelyet sokan sokféle célra használnak, ráadásul olykor nehéz körülmények közt: a harcmezőn a sátorban, vagy az ellenség udvarában, titokban. Nincs ez másként a rejtjelezéssel sem, a történelmi szereplők sokszor…..
Az ismeretlen halott férfit 1948. december elsejének hajnalán találták meg a dél-ausztráliai Adelaide városka Somerton beach nevet viselő partszakaszán. Irat nem volt nála, azonosítani az elmúlt fél évszázad kitartó nyomozásai ellenére sem sikerült. A férfit jobb híján úgy…..
Ha visszanézzük a kripto-blog posztjait, elsősorban történeteket, rejtélyeket és történelmi ismereteket látunk. Rejtvények, megoldásra váró feladatok is felkerülnek, amelyekre a blogszerző izgatottan várja a válaszokat. Itt az idő azonban, hogy egy nagyságrenddel interaktívabbá…..
1906-ban egy Sidney-től északra eső helységből, Winghamból képeslap érkezett az onnan húsz mérföldre fekvő Tinonee-be. A lap elülső oldala a Sidney-ben található Manly beach nevű partszakaszt mutatja, a postabélyegző pedig New South Wales postahivataláé. A mindennapi…..
Még a blog indulásakor csináltam egy időutazás sorozatot vidéki városainkról. Most fővárosunkon Budapesten a sor. 1925. XIII. Váci út-Katona J. utca kereszteződése..
snug 2014.06.24 21:52:55
@molnibalage: A középső épület helyén álló régebbi épület 6-8 éve még a régi képen látható csúcsíves ablakos épület volt. Többször láttam a villamosból. Nagyon fura volt, hogy a régi épület bal oldalán egy kb. másfél méternyi sávot újrafestettek, az első ablak vonaláig - a járdától egészen a tetőig. Azt hittem, hogy talán így tesztelik, jó lesz-e a szín, de végül nem festették újra az épületet, hanem lebontották.
A rejtvénysorozat utolsó rejtjele. A korábbiaktól eltérően ez nem behelyettesítéses módszerrel készült. Jövő héttől érkeznek a megfejtések. KSETGREEKJAEKLDOTDREVDOVEZEFUEET   Kövess a Facebookon, hogy értesülj a legújabb bejegyzésről!..
snug 2014.05.18 09:43:12
E
Íme az utolsó előtti rejtvény, mielőtt a megoldásokat nyilvánosságra hoznánk. Ehhez a rejtvényhez klasszikus műveltségre van szükség. Vagy egy számítógépre internet kapcsolattal. ZSTZP QCK YCGVTIR CH! UGIKCL ZFWYTZGZ FCHRCR, LKVRLVIK CL MCKVR YCKFVHZ USHTVL DVCFR. QKIYHC,…..
snug 2014.05.10 21:42:05
A
Szerencsére belföldön is igénybe veszik rejtjelfejtő tapasztalataidat. De a következő jelsorozat láttán elszomorodsz, hiszen olyan elavult titkosítási módszerre ismersz, amitől még egy középkori írnok is elszégyellte volna magát. Dolgod mégsem lesz túl egyszerű, erről a…..
Kedves Kódfejtő, az alábbi, részlegesen titkosított szöveg olyan rövid, hogy a rendkívül egyszerű titkosítási módszer ellenére sem tudnád könnyen megfejteni. Szerencsére azonban pontosan tudod, hogy attól a 16. századi magyar költőtől származnak e szövegek, aki egész…..
snug 2014.04.12 22:00:32
Kedves Kódfejtő! Az eddigi sikereidnek híre ment. Európa szerte híres kódtörő lettél! Az alábbi titkosírást a francia udvarból kaptad titkos futárral, azzal a kéréssel, hogy sürgősen fejtsd meg. Az udvari kódfejtőnek, a nagyszájú François Viète-nek beletört a…..
Rendszeres olvasóim tudják, mennyire vonzódom a feliratokhoz, különösen, ha azok megfejtése némi nehézségbe ütközik. Komolyan gondolkozom azon is, hogy egy külön blogot indítsak a feliratoknak, de hát kinek lenne arra ideje! Így aztán továbbra is itt közlöm őket, s őszintén…..
snug 2011.01.20 18:59:41
@don-kanyar: Biztos azért, mert Péter Gábornak tetszett, hogy a neve ott virít a homlokzaton. El is gondolkodott azon, hogy Péter Pálra változtatja a nevét, mert véletlenül Petropali-nak olvasta.
Vajon mire használta az ávó a pincét? Gombatermesztésre?
snug 2011.01.20 20:21:25
@G.d.Magister: végül is tényleg nem végeztem levéltári kutatásokat az ügyben, de szerintem elég logikus, amit levezettem.
Az előbb kifelejtettem egy "forrást": budapestcity.uw.hu/03-muemlekek/01/Becsi-kapu/index-hu.htm, tulajdonképpen innen tudtam meg, hogy a ház az Esterházy család volt. A következő logikus lépés az volt, hogy keressek egy Esterházy nevű diplomatát a 18. századból, és meg is találtam E. Miklós személyében.
A női alak persze lehet Mária Terézia vagy Erzsébet cárnő is, de a Petropoli felirat miatt logikusabbnak tűnik, hogy a cárnőt ábrázolja.
Lehet, hogy Harald kollégának is igaza van, és Nagy Katalin is ott van, de szerintem ő lehet a másik nő a cárnő mögött.
snug 2011.01.20 20:45:37
@G.d.Magister: Én meg most veszem észre, hogy olyan felületesen olvastam el a posztodat, hogy az nem is maradt meg bennem, hogy megemlítetted az orosz Böskét.
Vivat!! (na, ezzel ki is merítettem latintudásom jelentős százalékát)
Pár hete leírtam a személyes véleményem Budapest nevének kiejtéséről Ná­das­dy Ádám hasonló témájú cikke kapcsán. Most egy másik írását fogom bon­col­gatni, de ezúttal szakmai szemmel, tárgyilagosan. A Modern Talking címet vi­se­lő…..
Korrektorblog Mutyi 2009.11.15 12:43:00
Hogy én hogy utálom ezt a mutyizik igét. Van egy olyan nyájas, családias, barátságos, diminuáló fílingje. Olyan emberi. Pedig, ugye, többnyire csalásról, vesztegetésről, zsarolásról, lopásról van szó. Mutyizó párt. Fasza. Ráadásul sokszor eleve pontatlan. A mutyi…..
snug 2009.11.18 08:55:34
@contrapunkt:
igen, ez a "nemszeretem-dolog" bennem is felmerült, de én csak kötekedési céllal szóltam hozzá, és nem akartam ilyen konstruktív vitába belemenni
most viszont, hogy te is fölvetetted, kíváncsian várom don B válaszát
Félrefordítások Gálaegyenruha 2009.09.06 11:43:00
Snug alaposan górcső alá vette ezt a könyvet:Blogodat olvasva sajnos nap mint nap láthatjuk, hogy a tévésorozatok, ismeretterjesztő műsorok rohammunkában készült fordításai hemzsegek a hibáktól. Azt gondolhatnánk, hogy egy patinás könyvkiadóval ilyesmi nem nagyon fordulhat elő,…..
snug 2009.09.07 22:40:10
@snug: Szerintem ez Jakab felelőssége! Mint a blog gazdája, köteles lett volna kijavítani, vagy legalább felhívni a figyelmemet az elírásra! ;)
snug 2009.09.08 18:43:51
@Leiter Jakab: Jakab, remélem nincs harag! Persze, hogy az én felelősségem az elírás. Csak olyan viccesen alakult, hogy én kritizálom a felületes fordítókat-szerkesztőket, erre elírom a szerző nevét. Így aztán úgy óvodás módra rádkentem a dolgot. Úgyhogy megoldásod tökéletes, bár sajnos most Ypszi tudja, hogy a szerző (azaz én) volt a hülye.