Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dkdoky

19 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A címben feltett kérdés igen gyakori téma a blogokon és a fórumokon. Ha beírjuk a keresőbe, hogy "műanyag a mikrohullámú sütőben" és ehhez hasonló kifejezéseket, akkor több, mint százezer találat információi közül válogathatunk. Ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy melyik igaz és melyik…..
dkdoky 2019.07.08 23:43:14
@Lex Icon: Hello! Melegítettem már én is zsíros ételt benne, de azért ez kicsit túlzás, hogy a kaja közepe még hideg, a szélén a zsír meg műanyagot olvasztja. Egy polipropilén (PP) 160°C felett kezd el megolvadni. Grillfunkcióval már láttam megolvadni műanyag ételtárolót, zsíros ételtől még nem 5-6 perc mikrózás után sem. De az tény, hogy a zsírréteg jó hőszigetelő, így nem segíti a melegítés folyamatát. Érdemes félúton egy keverést tenni! Üdv, Károly
dkdoky 2019.10.31 11:52:59
@Kiss Noel: Kedves Noel! Természetesen fel lehet, akár a Facebookon is van a blognak oldala, ott is lehet privát üzenetet írni, vagy e-mailben a karoly.dobrovszky [@] gmail [.] com. Várom a kérdésed majd :) Üdv!
Azzal bizonyára sokan egyetértenek, hogy az élelmiszerek és az ásványvizek, üdítők csomagolásai inkább szükséges rosszak, mintsem olyan termékek, amelyekre az ember jó szívvel gondol. Szerepük azonban mégis megkérdőjelezhetetlen. A csomagolás biztosítja az élelmiszer hosszabb felhasználhatósági…..
A Föld erőforrás- és nyersanyagkészletei végesek, ezért az előállított javak fogyasztásakor minimalizálni kell azok pazarlását, hogy az utánunk következő generációk is részesülhessenek belőlük. Ennek egyik sarkalatos pontja, hogy szakítsunk a korábban megszokott lineáris gazdálkodással és előnyben…..
dkdoky 2019.01.31 08:13:29
@akati1984: Üdv! Ez most sajnos félig létező magyar valóság és hallottam én is a problémáról. A hulladékgazdálkodás az utóbbi 2-3 évben nem volt a legmagasabb prioritási fokon kormányzati oldalon. Reméljük lesz változás, ami fejlődést jelent majd és nem visszafejlődést. Károly
dkdoky 2019.01.31 14:59:29
@Füli75: Szia. Szomorúan hallom! Az EU elég szigorú újrahasznosítási számokat írt elő 2020-tól a lakossági hulladék szelektív gyűjtésére és annak hasznosítására, reméljük lesz fejlődés (pl. házhoz menő szelektív elvitel) Dabason is, különben nehezen fogjuk teljesíteni a számokat. Károly
dkdoky 2019.03.13 15:07:44
@Öreg vagy sokat tapasztalt: Az az utóbbi években jellemző volt, hogy a befolyt környezetvédelmi adók egy részét forgatták csak vissza. Az okait (szerencsére) nem tisztem megválaszolni , a politika egy másik terület :)
Köszöntelek a blogomon, egyúttal örülök, hogy erre "tévedtél"! Remélem, idődet hasznosan töltöd majd itt és új ismereteket szerzel a bejegyzések olvasásakor. Lehet, néha kicsit meglepő leszek és nem azt fogod itt olvasni, amit amúgy a médiában és más emberek tollából/szájából hallasz nap mint nap.…..
dkdoky 2019.03.03 19:06:05
@Öreg vagy sokat tapasztalt: Köszönöm! Hetente egy bejegyzéssel átlagosan igyekszem jelentkezni. Eddig sikerült, bízom a folytatásban is! Ötleteket pedig bármikor szívesen fogadok. Károly
A mostani bejegyzésben megismerhetitek a legfontosabb műanyaggyártó berendezéseket és működésüket. Azokat a tömeggyártó berendezéseket, amelyek óriási számban öntik magukból a mindennapokban használt műanyag eszközeinket és termékeinket. Most a két legfőbb gyártási technológiát mutatom be: az…..
dkdoky 2019.03.02 16:36:32
@Első mohikán: Valami működőképeset alkotni mindig nagyszerű érzés! A kétkomponensű fröccsöntés ráadásul még összetettebb, arról már nem mertem írni a mostani bejegyzésben, egyelőre igyekszem maradni az egyszerűség és közérthetőség talaján. Aztán, ha megvannak az alapok, jöhetnek az összetettebb leírások is, de nem az a célom, hogy az egyetemi anyagot egyből kiöntsem a külvilág felé, mert csak vékony réteg értené egyből :) Örülök, hogy megosztottad velem a múltbéli emléket, számomra is értékes volt és jó volt olvasni! Üdv, Károly
dkdoky 2019.03.03 18:59:07
@Öreg vagy sokat tapasztalt: Abszolút fontos dolog a kaliber cső, illetve profil esetében. Mégsem szerettem volna most ide keverni. Ennek egyik oka, hogy lemeznél, fóliánál nem használják a szélesrésű szerszám után, így nehéz egy logikára fűzni a többi termékkel. Lehet, hogy egyszer egy önálló bejegyzésben írok majd még arról, hogy pontosan hogyan is működik a vákuumos, illetve a dugattyús túlnyomásos kaliber. De nagyon hosszú lett volna a bejegyzés, ha belemegyek ebbe itt most és valószínű, ha elveszti a fonalat az olvasó, akkor bezárja a bejegyzést. Akik pedig tudunk róla, hogy van még ez is, nekünk pedig nem kell igazából mesélni róla :) Azok, akik először hallanak róla, viszont ennyi információt is elég befogadni. Nehéz úgy írni róla, hogy sokkal többet tudnál írni a témáról, mint amit valójában írhatsz. A temperálás is teljesen rendben. Nálam még egy 280°C PET fröccsöntésnél használt 60-70°C-os temperált szerszám volt "csak" legtöbbször, mégsem nevezném szakmai közegben hideg víznek, főleg hogy zuhany alatt megégnék egyből :) Köszönöm a hozzászólást és az építő jellegű megjegyzést! Üdv, Károly
dkdoky 2019.03.03 19:04:20
@Amator: Köszönöm! Átfogalmaztam.
A PET palack szerves része lett a mindennapi életünknek. Óriási számban fogy ez a csomagolástípus a világ polcairól, ugyanis tulajdonságai rendkívül kedvezők. Az üveghez viszonyított könnyűsége, kémiai anyagokkal szembeni ellenálló képessége, átlátszósága, gázzáró képessége mind-mind elősegítette,…..
dkdoky 2019.02.21 18:26:42
@Dan da Man: Üdv! Köszönöm a visszajelzést, örülök! Károly
dkdoky 2019.02.25 17:07:17
@stylex450: Köszönöm és örülök! Károly
Az amerikai focihoz és egyéb veszélyesebb sportokhoz védőfelszereléseket gyártó vállalat, a Riddell, egy teljesen új fejvédőt dobott piacra. Különlegessége, hogy a fejvédő belseje 3D nyomtatással készül, amelynek oka, hogy így személyre szabott formákat lehet létrehozni, illetve az alkalmazott…..
dkdoky 2019.02.15 14:40:16
@nick ami nincs: Üdv! A módszer alapelve nem titkos. Én is le tudtam írni. Az a titkos, hogy ők a folyamatot olyan sebességre tudták növelni, amire más egység nem képes. Amit ők 10 perc alatt ki tudnak nyomtatni, az más gépen, ami ugyanúgy térhálósítandó gyantából dolgozik, ugyanaz a termék egy óra fölött készül el. Más gyantafürdős gép gyártási sebessége sokkal lassabb, mert a Carbon kitalált valami olyat a gyantafürdő alján lévő tálcán, ami sokkal gyorsabb termékkihúzást tesz lehetővé.
Magyarországon közel 4 millió gépjármű van forgalomban [1]. Az autókon, buszokon és tehergépjárműveken lévő gumiabroncsok tulajdonságai az idővel romlanak, a futófelület elkopik. Itthon évente nagyjából 35 ezer tonnányi gumiabroncs állapota romlik le annyira, hogy cserélni…..
Az intelligens, "smart" anyagok a kutatások középpontjában állnak, ugyanis alkalmazásuk olyan új lehetőségeket kínál, amelyekre a jelenleg elterjedt, hétköznapi anyagok nem képesek. Az intelligens anyagok külső behatásokra ugyanis képesek megváltoztatni a saját állapotukat. Az egyik legfőbb…..
dkdoky 2019.01.23 21:11:18
@steery: Üdv! A témának nem vagyok azért szakértője, elég speciális terület. A BME Polimertechnika Tanszékén döntően a hőeffektust és az így létrehozott alakemlékezést kutatta egy másik csoport (nekem más a szakterület). A most következőkre nem merek egyértelmű garanciát vállalni, hogy minden részlete teljesen megfelelő: Az áram hatás vélhetőleg hasonlóan viselkedik a hőeffektussal, a bevezetett elektromos áram kiváltja a belső súrlódást a molekulaláncoknál, amely energia már elegendő lesz az effektus kiváltására és így a visszaalakulásra. Ilyen szempontból én kedvezőbbnek látnám a váltóáramot. Viszont már léteznek olyan alakemlékező anyagok, amelyek többszöri oda-vissza alakulásra képesek, így lényegében folyamatos mozgást is el lehet érni náluk.

Ezt a YouTube videót javaslom megnézésére:
youtu.be/3Waj08gk7v8?t=24s

Színváltó műanyaggal már találkoztam, ott a műanyagot megszínező pigmentek voltak a felelősek azért (kb. 0,5-2%-ban adnak színező komponenst egy műanyag adott színre való anyagában való festésénél), hogy adott hőmérséklet alatt egyik színt mutatták, felette pedig a másikat. És ez reverzibilis, tehát oda-vissza működik és így változtatta a színét. Az áram esetén megint én azt feltételezem, hogy a létrejövő belső súrlódásból származó többletenergia és így hő az, ami a színváltást indukálja.

Remélem azért részben tudtam választ adni. Amennyiben szeretnéd, akkor szívesen keresek és küldök külföldi szakirodalmat (magyar egészen biztosan nincs komolyabb).
Üdv, Károly
dkdoky 2019.01.24 17:23:37
@steery: Üdv! Ha a molekulaláncban lévő elsődleges kémiai kötés felszakad, az nem fog visszaalakulni már, az anyag roncsolódik a műanyagoknál. Ez tuti. A műizmokat pontosan már tényleg nem tudom, ott a hatás nyilván más. Üdv, Károly
dkdoky 2019.01.26 12:46:47
@steery: Nem tartom kizártnak, hogy új anyagok fejlesztésénél ilyen is lesz. Ahogyan minden terület, a polimer iparág is erősen fejlődik. Én amúgy a mágneses terekben talán kicsit jobban bízom, hogy azok tudják majd megfelelően vezérelni mozgáskoordinációban majd ezeket az új anyagokat. Aztán a jövő megmondja majd :) Károly
A nagy-britanniai kávéautomatákat egyutas műanyag termékeivel ellátó óriáscég célul tűzte ki, hogy értékálló kültéri bútorokat fog gyártani a rövid használat után hulladékká váló ivópoharaiból...
A boltok polcain körülnézve különböző kiszerelésekben találkozhatunk kedvenc üdítőnkkel, italunkkal. A folyadékok csomagolására döntően négy különböző alapanyagú terméket használnak: az üvegpalackot, a PET palackot, az alumínium dobozokat és a kartonpapíros "Tetra Pak" dobozokat. Most ezek közül…..
dkdoky 2019.01.14 11:57:42
@amaurote: Üdv! Köszönöm a kedves szavakat! Én ennyire mondjuk nem vallok drasztikus nézetek azért :) de fontosnak érzem, hogy csökkentsük az indokolatlan hulladéktermelésünket.
dkdoky 2019.01.14 12:27:51
@TSandor Toth: Köszönöm az elismerést, örülök, hogy tetszett a bejegyzésem. Az eldobott csomagolóanyagok elemzése rész felvetése mindenképpen érdekes kérdés, de jóval nehezebb is, mert erről konkrét szakmai elemzések már kevesebbek vannak (kontár blogbejegyzésekből pedig nem szabad táplálkozni). Ugye arról más sokan írtak, hogy a PET palack többszáz év alatt sem bomlik le; miközben még csak 70 éve használjuk egyáltalán, tehát amikor ilyen párszáz évvel dobálózunk, azok még döntően becslések és gyorsított vizsgálatokból kapott eredmények.

Alapvetően azért ki kell jelenteni, hogy mind az üveg, az alu és a PET sem degradálódik egyszerűen a környezetben, egyik anyagot sincs, ami lebontaná. Tehát egy erdőben eldobott csomagolóanyag valószínűleg sok év múlva is majdnem ugyanolyan állapotban lenne ott, eróziós folyamatok persze elképzelhető, hogy fizikai állapotukban végezne módosítást (összetörik, csiszolódik, torzul az alak). De a három közül egyik sem olyan, hogy ami jelentősen károsítaná a környezetet. A három csomagolóanyag közül egyikből sem oldódik ki életveszélyes vegyület. Egy erdőben sokkal nagyobb környezetterhelést jelent egy sörétes lőfegyver, ha földbe, fába fúródik, mint egy PET palack. Az óceánok vízét sem rontja egy csomagolóanyag önmagában. Ami ott veszélyes, hogy a csomagolóanyag aprózódhat, ha az üveg törik, akkor lesüllyed a vízbe. Az évek során a tört üveg széle csiszolódik és a tengerfenéken ellesz más kőzetekkel. Az alu is lesüllyed, akár egyben is, ha megtöltődik vízzel. A tengerfenékről kevesebb kép van, mint a tengerfelszínről. Így, mivel azokat kevésbé látjuk, kevesebb a híradás is róluk, pedig egészen biztos, hogy az óceánok alatt nagyon komoly mennyiségű fémszennyezés van. A felszínen lebegő műanyag, ami sokkal jobban látható a szemeknek, ezért foglalkoznak ezzel. Erről már van egy kis információ. A Ocean CleanUP projektben vizsgálták a felszínen úszó műanyagokat. A műanyag aprózódásra képes a napból érkező UV-sugárzás miatt és az óceáni áramlásokból fakadó erőhatások (illetve ütköződések) eredményeként. A becslések alapján a műanyaghulladék mérete szerint 93%-ban normál méretű és 7%-ban mikroműanyag, utóbbival szoktak rémisztgetni, hogy mindenhol ott vannak. Ebben van is valami, akár a tengeri sóban is már kimutatható a gyenge jelenlétük. Ez persze kedvezőtlen folyamat. De attól még, hogy aprózódik, attól még nem válik mérgezővé, mivel az inert jellegét nem veszítette el. Tehát lényegében azonos formában távozik. Persze nagy mennyiségű lenyelése problémát okozhat, hiszen mivel nem emészthető, úgy képes torlaszokat létrehozni az emésztőrendszerben. De kis mennyiségben átmegy rajtunk és az állatokon is mindenféle hatás nélkül.

Szumma szumma én azt vallom, hogy a csomagolóanyagok eldobálása és ebből fakadó jelenléte a természetben az csúf látvány, de alapvetően nem környezetkárosító. Sokkal veszélyesebb, valóban környezetkárosító anyagokat is enged az emberiség a környezetbe, amiknek hatása azonnal megjelenik az életünkben is. Ilyen pl. egy diesel gépjármű kibocsátása, a rég bezárt óbudai gázgyárból a mai napig Dunába ömlő rákkeltő vegyületek, de ugyancsak károsabb egy nedves fa, vagy barnakőszén otthoni égetése is. Csak hirtelen pár példa. Remélem kezdésnek kielégítő a válasz. A jövőben is igyekszem érdekes témákkal jönni, érdemes követni a bejegyzéseket, egészen biztosan lesz majd olyan, ami a hulladékká vált anyagok környezetre gyakorolt hatásával foglalkozik majd. Üdv, Károly
A műanyagok teljes mellőzése sok bosszúságot okozna az ünnepi időszakban, hiszen megkerülhetetlen segéd- és díszítőelemei a karácsonynak, a polimerek sokszínűsége megkönnyíti a készülődést is. A bejegyzésben ennek kapcsán egy örök téli dilemmával foglalkozok: mikor vegyünk otthonra rendes, élő…..
A pápát védő Svájci Gárda szakított a több évszázados hagyománnyal és a korábban fémből készült sisakját 3D nyomtatottra cserélte. Az additív eljárással készült PVC sisakok sokkal könnyebbek, előállításuk fele annyiba kerül, mint a korábbi fém társaké, kinézetre…..
dkdoky 2018.12.18 22:51:01
@na__most__akkor: Abszolút! A pápát érdeklik az új technológiák. Korábban volt, amikor megáldott egy 3D nyomtató gyártósort is. Üdv, Károly
A mai bejegyzésben bemutatok pár példát, hogyan dobhatjátok fel a karácsonyi dekorációt "egyszer használatos" műanyagtermékekkel, illetve hogyan készíthettek saját magatok kreatív és egyedi ajándékokat polimerekből. Kisgyerekes családoknak kiváló közös program az ünnepekre…..
Nem csak az itthoni papír alapú forint bankjegyek újulnak meg folyamatosan, hanem a külföldi valuták is. Köztük a legérdekesebb az Egyesült Királyság, ahol a papír elhagyásával a bankjegyek anyagát 2016-tól tudatosan cserélik le műanyagra.   Műanyagból készült brit 10 fontos bankjegyek [1]..
dkdoky 2018.12.13 13:02:27
@Lobo Marunga: Most nem értek egyet veled! A tanulmány elég komoly életciklus-elemzést végzett az angoloknál. Eleve 2,5x olyan hosszú élettartammal számoltak "csak" a műanyag címletekre és arra jött ki, hogy már az is kisebb ökológiai terhelésű, mint a papírnak! És pont most írtad, hogy a műanyag akár 10 évig is használható. Az angolok se mondják, hogy 2-3 éven belül kötelezően cserélni kell, ezzel kalkuláltak a bevezetés előtt!

Papírpénzből a nagy címletek azok, amik hosszabb ideig bírják, hiszen azok több esetben hónapokig egy helyen vannak tárolva, mozgatás nélkül. Amik gyakran cserélnek kezet, ott bizony sokkal gyorsabban megsérülnek a papírok és kénytelenek kivonni a forgalomból, nem fognak 10 évet kibírni. Nem tudom, hogy ezt honnan vetted... Az se véletlen, hogy itthon is "megújul" a forint.

Értelemszerűen minél hosszabb ideig van kinn forgalomban egy címlet, annál jobb, de papírnál nem életszerű az 5 éves bankjegy (még itthon sem az 500-5000 Ft címletek között). Műanyagnál simán elképzelhető. Hiszen nálad is egy korosabb példány van.

Amúgy, ha igazán tartós, kézzel fogható fizetőeszközt szeretnénk forgalomba állítani, akkor annak fém érmének kell lenni (10+ év a minimum tartóssága). A műanyag tartóssága pedig a fém és a papír között van. Ezt nem lehet elvitatni.
dkdoky 2018.12.14 11:04:57
@rendszamgyujto.hu: én a lejt nem ismerem, kizárólag a jó magyar HUF-ra gondoltam. De valóban nem egyértelmű, mert nem írtam oda, hogy forint. Köszi!
Számos hoax, hisztéria és féligazság kering a hazai internetes portálokon a "jó" és a "rossz" műanyagokról, amelyeket legtöbbször a termékeken található számkódokkal igyekeznek megmagyarázni. Van valóságalapja ezeknek az állításoknak? Vagy valahol máshol kell keresni az igazságot?..
dkdoky 2018.12.02 17:25:53
@Ez a név már foglalt!: Lesz majd egy cikkem a jövőben, ahol konkrét nyersanyag és erőforrási adatokkal mutatom be, hogy melyik a legjobb bevásárló táska. Persze azzal, hogyha egy otthoni szakadt farmerből csinál valaki saját kézzel táskát, azzal nem lehet vetekedni. Én mindig hátizsákkal megyek vásárolni, sosem vásárolok se papír, se műanyag táskát. Amúgy ahogyan lehet újrahasznosított papírból készíteni bevásárlótáskát, pont ugyanúgy lehet újrahasznosított műanyagból is! :) A kormányoknak azt nézni, hogy összességében milyen anyagok használata okozza a legkisebb környezetterhelést. A bálnák és egyéb állatok halála szomorú jelenség. Mégis azt kell mondani, hogy az óceánra nem maguktól úszkál le a műanyag, az ember juttatja oda. Nem az anyag a hibás, hanem az emberiség a felelőtlen. Erről amúgy van egy korábbi bejegyzésem már, érdemes elolvasni! Szép napot, Károly
dkdoky 2018.12.03 22:44:56
@ételizésítő: Üdv! Szívesen fogadom, hogyha az elírások feltárásában segítesz és rámutatsz pár hibára. Szeretnék fejlődni és igyekszem a megfelelő színvonalat elérni. Köszönöm előre is! Károly
Az óceánok felszínén lebegő, óriási kiterjedésű szemétszigetek megléte és azok potenciális veszélye az élővilágra nézve nem kérdőjelezhető meg. A Csendes-óceán felszínén található több százmillió darabból álló, vegyes összetételű hulladék halom - amely valóban…..
dkdoky 2018.12.01 12:19:06
@metal: Hello! Köszi a hozzászólást! Szuper, hogy a hulladékod legnagyobb részét szelektíven gyűjtöd! Ezzel elősegíted mindenképpen azt, hogy az általad "termelt" hulladék minél jobb minőségben kerülhessen vissza a piacra, mint másodlagos alapanyag. Viszont arra is fontos gondolni, hogy amikor megveszel valamilyen terméket, akkor előtte, már a gyártásnál komoly mennyiségű hulladék képződik ahhoz, hogy az a termék elérhető legyen neked. Lesz majd bejegyzés erről is a későbbiekben, ahol igyekszem bebizonyítani, hogy az agyonsztárolt pamut vászonzsák mégsem olyan környezetbarát, mint ahogy azt beállítják! Szép napot!
dkdoky 2018.12.01 12:59:57
@kunzoo: Igazad van az első bekezdésben! Kína tényleg január 1-tól bezárta kapuit az egyéb országok fogadásával kapcsolatban. Persze ebben nem lesz egy "szent" Európa, hiszen már folynak az egyeztetések Vietnámmal, Thaifölddel és Malajziával, hogy ide áramolhasson a hulladék Kína helyett most. Pont olyan országokba, akiket lényegében a bejegyzésben említek.

A második részével óvatosan. Vannak olyan kukásautók, amelyek belseje több rekeszesre vannak kiképezve. Így habár úgy tűnik, hogy összeöntik, valójában azok elkülönítve tárolódnak a gépjármű belsejében. A másik lehetőség, hogy az a hasznosító, amelyik fogadja a hulladékot, egy jobbfajta, automatizált hulladékválogató rendszerrel felszerelt. Így megengedhető, hogy vegyesen kerüljön oda a hulladék, mert a sor szétszedi a fémet a műanyagtól, vagy a fémet az üvegtől stb.

De üröm az örömben, hogy ősztől a sajtóban több cikk jelent meg a hulladékelszállítási problémákról. Lehet, hogy volt eset, amikor emiatt a szelektív elszállítás nem üzemelt, csak a vegyes hulladék elszállítása. Szép napot, Károly
dkdoky 2018.12.01 13:31:50
@Rozsgyi: Üdv! Szuper meglátás! 1) remélem, hogy a theoceancleanup oldalán helyesen szerepel az érték, onnan vettem! 2) ez az USA mellett úszó szemétsziget magjának tömege csupán, a külső pereme iszonyatosan nagy kiterjedésű. 3) Van még 4 másik hasonló óriási szemétsziget az óceánon. 4) hatalmas a vízfelület a Földön; sajnos, egészen biztos, hogy mindenhol belefutunk a víz felszínén, a víz felső rétegében lebegve és lesüllyedve is hulladékba. Nehéz eset, a legtöbb véleményező is azt mondja, hogy teljesen megoldani a problémát szinte lehetetlen lesz.
A Csendes-óceán felszínén úszó óriási szemétszigetről naponta számolnak be a híradókban, a hírportálokon és más blogok a bejegyzéseikben. Éppen ezért érdemes objektíven körüljárni: tényleg csak a műanyaghulladék az, ami elárasztja a Földünket?..
A kibányászott kőolajat és földgázt finomítókban alakítják át olyan könnyű, kis molekulatömegű szénhidrogénekre, illetve vegyipari benzinre, amelyek a későbbi műanyaggyártás alapjaként szolgálnak. Ezért gyakran éri vád a műanyagipart, hogy a Föld kőolajkészletét felemészti, ráadásul egyre…..
Amikor a műanyag szót halljuk, akkor ennek hallatán nem egyetlen anyagra, hanem anyagcsaládok százaira kell gondolni, amelyek mind-mind más és nagyon változatos tulajdonságúak. A műanyagok szerves anyagok, amelyeket fosszilis energiahordozókból és bio alapú, megújuló energiaforrásból lehet…..