Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Plesz Gábor

208 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor a GitHub felvásárlása kapcsán azt az üzenetet olvastam, hogy a fejlesztői közösség építése a legfőbb cél, és ehhez mindenféle AI eszközök segítenek a kódolásban, egy kicsit szkeptikus voltam. Akkor sem raktam össze a képet, amikor a Visual Studio AI-val felturbózott IntelliSense megoldásáról…..
NetAcademia Az első gólya :) 2018.08.01 13:16:20
Van egy rövid, de lendületes nekifutásunk annak érdekében, hogy a C# nyelvet és a programozást megmutassuk az érdeklődők számára. Menet közben jött az ötlet, hogy jó lenne még több szereplőt bevonni a történetbe, hátha segít meggyőzni a bizonytalanokat, ha programozni szeretnének tanulni, akkor…..
Korábban a C# nyelv és a .NET Core környezet néhány előnyéről írtam, csak úgy általánosságban. Tettem ezt azért, hogy mindenképpen vegyétek figyelembe, mint jó választást - leginkább akkor, ha most kezdenétek tanulni egy programozási nyelvet. Ezúttal inkább arról írok, hogy miért hozzánk gyere…..
NetAcademia Mondom is, miért C# 2018.05.19 18:11:54
Tehát, szóval. Miért is érdemes C#-ban programozni? Csak nagyon röviden: mert szinte minden területen, kis belépési kültséggel, azonnal működő prototípust tudunk építeni, és a határ majdnem a csillagos ég. Ráadásul a tudáshoz való hozzáférés gyakorlatilag korlátlan. Persze, hogy mindjárt mondok…..
Plesz Gábor 2018.05.23 09:11:11
@Sealka: köszi a Xenko tippet, nagyon király!!!

A C# a Unity-vel inkább azért példa, mert egyrészt most épp van egy ilyen tanfolyam sorozatunk: Unity C#-ból (
app.netacademia.hu/unity-developer), másrészt, ha jól tudom, akkor két nyelven lehet a Unity-t most scriptelni: JavaScript és C# a választék. Ádám (az oktatónk) mondta, hogy JS-el kezdett, mert annak kezdetben jobb volt a támogatása, de mostanra egyértelműen C#-ot használja a munkában, mert számára egyértelműen jobb.

De sem python, sem java, sem go és még sorolhatnám, nincs a lehetőségek között. Engem inkább ezért fogott meg:)
A NetAcademia blog-on az elmúlt hónapokban folytatásokban lefordítottuk a következő cikkgyűjteményt: The Twelve-Factor App. Ez egy kikristályosodott szabályrendszer arról, hogyan érdemes alkalmazást fejleszteni és üzemeltetni a 21. században. Azért lehet érdekes, mert a szerzők a Heroku-nál több…..
Egyelőre csak egy rövid közlemény jelent meg erről, de a helyzet nem teljesen ismeretlen számomra sem. Évente/kétévente lejár a tanusítvány, és ezt szinte mindig elfelejti mindenki, aztán van a kapkodás. Az egyik jó megoldást már írták is a kommentben a közleményre:) Incident report - NuGet.org…..
Valaki megírta a 80-as évek Nintendo sikerét, a GameBoy videójátékot szerver oldalon C# nyelven, Angular felülettel. Ehhez készített egy Z80 emulátort komplett teszt lefedettséggel, és ezt khm. egészen szépen dokumentálta is. Hanselman szerint egészen kíváló forráskód, ínyenceknek…..
Előző fejezet: 11. Naplók Az adminisztrációs és felügyeleti feladatokat futtassuk egyszer futó folyamatokként A folyamat formája pedig legyen olyan folyamatok együttese, amit az alkalmazás rendszeres üzleti folyamatai (például webes kérések kiszolgálására) is használnak. Ezen kívül a fejlesztők…..
Hű de régi ez a cikk, mégis milyen jó :) A USA alkotmány kiegészítéseinek mintájára a szerző összeírta, hogy milyen jogokat védhetne akár törvény is egy programozók által elképzelt ideális világban (a cikk 2006-ban íródott). Röviden: Minden programozónak biztosítani…..
A kolléga .NET Core ügyekben kotangens, érdemes átnézni a blogját, igényes cikkeket ír. A Repository minta kiváló eszköz arra, hogy az adatok perzisztenciájáért felelős komponens, és az adatokat felhasználó komponensek erős csatolását megszüntessük (indirekció segítségével). Rengeteg példa…..
Most találkoztam ezzel a kollégával először, de egyből megtetszett a blogja. Egyszerű, érthető, azonnal felhasználható kódolási tanácsokat ad C++ példákkal, de minden fejlesztő számára érthető módon. Érdemes végigböngészni a blogot, szerintem aranybánya. Jonathan Boccara: How to Make If Statements…..
Előző fejezet: 10. Egyensúly a fejlesztés és az üzemeltetés között Kezeljük a naplókat esemény-folyamatként A naplók a futó alkalmazás működésébe nyújtanak betekintést. Szerver alapú környezetben gyakran a lemezen egy állományba írják őket ("naplóállomány"); de ez csak egy kimeneti formátum. A…..
Előző fejezet: 9. Eldobhatóság A fejlesztési és az üzemeltetési folyamatok legyenek annyira hasonlóak amennyire csak ez lehetséges. Történeti okokból jelentős különbségek vannak a fejlesztés (a fejlesztő az alkalmazás helyi telepítését élőben módosítja) és az üzemeltetés (az alkalmazás…..
Előző fejezet: 8. Párhuzamos folyamatok Következő fejezet: 10. Egyensúly a fejlesztés és az üzemeltetés között Maximális hibatűrés gyors üzembehelyezéssel és egyszerű, gördülékeny leállítással. A tizenkét tényezős alkalmazás folyamatai eldobhatóak (disposable), ami azt jelenti, hogy nagyjából a…..
A kriptovaluták technológiája általában is érdekes téma, C# programozóként viszont eddig nem nagyon volt átfogó segédeszköz a kezünkben, egészen mostanáig. Egy ingyenes könyv segítségével már ebből sem kell kimaradni. A tartalomjegyzék README Foreword Second (Community)…..
Előző fejezet: 7. Hálózati port hozzárendelés Következő fejezet: 9. Eldobhatóság Szolgáltatásunkat a nagyobb terheléshez -az állapot nélküli- folyamat modellünknek köszönhetően méretezzük át menet közben. Minden számítógépes program futtatása egy vagy több folyamatként (process) jeleníthető meg.…..
A Microsoft magyarul is közzétett egy meglehetősen kidolgozott ajánlást, ha az Azure-ba tervezünk érdemes belenézni. Íme a tartalomjegyzék: Az útmutató felépítése Az Útmutató az Azure alkalmazásarchitektúrájához több lépésből áll az architektúrától és tervezéstől az implementálásig. Minden lépés…..
Előző fejezet: 6. Folyamatok Következő fejezet: 8. Párhuzamos folyamatok Tegyük a szolgáltatásainkat port hozzárendeléssel elérhetővé. A webes alkalmazások néha webszerver konténerekben futnak. Például, a PHP alkalmazások egy Apache HTTPD modul belsejében vagy a Java alkalmazások futhatnak egy…..
És méghozzá nem is akármilyen arcot. Maoni Stephens a .NET Garbage Collector egyik vezető fejlesztője nagyon hosszú ideje már. Kiválóbbnál kiválóbb cikkeket és videókat találunk tőle ebben a témában, mondhatni ő a tiszta forrás forrás. Ebben a beszélgetésben a munka mellett a magánéletébe is…..
Ha valakinek még kétséges lett volna, hogy érdemes-e az Azure-ral foglalkozni. Az Azure a Microsoft úgynevezett felhőszolgáltatása. Ez azt jelenti, hogy high-tech számítógép központokban Microsoft rendszermérnökök által üzemeltetett szervereken mindenféle, de tényleg mindenféle informatikai…..
(Véletlenül tudom, hogy indul C# tanfolyam teljesen kezdőknek,Vagy inkább .NET Standard, de ez csak a csomó a kákán. A Standard a specifikáció, a Core pedig az implementáció, hogy két jól hangzó idegen szóval ékesítsem a mondatot, vagyis ugyanazt eredményezik bizonyos szempontból. Őszinte leszek,…..
Nagy teljesítményű, jól skálázható, robosztus és hatékonyan programozható, nagymértékben párhuzamosan végrehajtható alkalmazások készítéséhez használják az Actor modell-t. Legelőször is a Microsoftnak van saját Actor model implementációja (Orleans). Például a Halo4 és Halo5  játékok hálózati…..
A magasabb szintű programozási nyelvek egyik leghatásosabb eszköze a változók használata. A változók egyszerű, könnyen áttekinthető használata. Nem kell már beírni a regiszterbe, ha egy számot a következő műveletben fel szeretnénk használni, és a sztringek misztikus kezelése is sokat egyszerűsödött,…..
Korábban szűkszavúan már hírt adtunk a kezdeményezésről, ami egy érdekes egzotikum volt, a phalanger nevű PHP fordító utódja. Most azért érdemes is visszatérni rá, mert néhány hónapja bejelentették, hogy pár módosítással már a Wordpress forráskódját is fordítani és futtatni tudja ez a PHP fordító,…..
Egy hibakeresés története, ami minden windows fejlesztő számára érdekes, aki szeretné az alkalmazását linuxon is futtatni. Két fejlesztő, két környezet, ami valamennyire egyforma, majd a végén már teljesen az. Ugyanaz a HelloWorld(!) alkalmazás, az egyik fut, a másik nem. És tíz óra múlva sem. Van…..