Regisztráció Blogot indítok
Adatok
temy

2 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha lecserélem a házban az összes létező izzót energiatakarékosra, nagyon kevés villanyszámlát fizetek és még jó érzés is tölt el, hogy kevesebb kárt teszek a környezetemben (illetve ez nem biztos, erről majd később). Ha viszont maradok a jól bevált, de nagyon…..
temy 2011.10.19 14:07:39
3. A kompaktfénycső bemelegedése
A kompaktfényscövek többsége higany-kisülésel operál, ehhez megfelelő nagyságú higanygőz-nyomásnak kell lennie a csőben. Két fajta lámpa van: a higanyos és az amalgám-pelletes. A higanyosban folyékony higany van (nem tudom, van-e még ilyen a piacon?), ennéll bekapcsolás után szinte azonnal létrejön a megfelelő nyomás és ennek eredményeképpen a fényáram 90%-a. Az amalgámos lámpáknál erre több időre van szükség, designtól függően akár 2 percre. Itt is ugyanaz a szabály: márkás (és drága) lámpákat erre a paraméterre is megfelelően tervezik, az olcsóknál semmi garancia.

2. A kompaktfénycső "zöld" volta
Na ez a téma, ami meglehetősen szubjektív. Mi szól a kompaktfénycső mellett? Az energiahatékonység és hosszú élettartam. Mi szól ellene? Elég sok minden. Azon kívűl, hogy drágák és a retrofit kompaktok még relatíve bonyolultak az elektronika miatt, míg a normál és halogénlámpák szinte semmilyen veszélyt nem jelentenek a környezetre, addig a kompaktok veszélyes hulladéknak minősülnek, és higany is van bennük. Fényük és színvisszaadásuk nem természetes. A normállámpák energiazabálók, de végzett-e valaki elemzést arról, hogy milyen környezetterhelést jelentenek a kidobott kompaktfénycsövek és a elektronikai gyártás, ami mögöttük áll? Veszélyes hulladék hegyek vagy valamivel több széndioxid? Köszönöm, akkor és a széndioxidot választom.

A másik, amiről nem sokat beszélnek, az, hogy egy átlagos háztartás villamosenergiafogyasztásának átlagosan kb 30%-a csak a világítás. Viszonylag nagy beruházással ennek a 30%-nak a kétharmadát tudod megspórolni. Ez mondjuk kb. 1500-2000 forint havonta. Hogy ez megéri-e egy átlagembernek a fenti élettani, életminőségi és egyéb érveket figyelembevéve, azt mindenki döntse el maga. Annyit elárulok, hogy nálam mindenütt halogének vannak :)
Eladó lakás A lakás eladva 2011.07.29 15:40:00
 A lakást eladtam, kösz, hogy megnézted ezt az oldalt...
A Homár igyekszik távoltartani magát a napi politikától, de a junkfoodadónál azért már kinyílt az ollója a zsebében. Ki mer abba beleugatni, hogy milyen szart tömünk a pofánkba? Jó, persze, ez csak egy újabb kamu indok egy újabb kamu adó bevezetésére, nem kell izgulni. Viszont…..
Az egész egy hete kezdődött, elhatároztam, hogy megnyitom a Rosso di Montalcino boromat Csabáéknál, megünnepeljük egyrészt az esküvőjét, másrészt az államvizsgáját, harmadrészt meg úgy általában. Nagy napok az életben.A bor pedig méltó ezekhez. Montalcino egy kis olasz…..
2 szobás, világos, első emeleti, gyönyörűen felújított lakás. A szobák ablakai délnyugatra néznek. A felújítás teljes körű volt, minőségi burkolatokkal. A nappali 28 m2-es a háló 26. A két szoba és az előszoba valódi tölgyfaparkettás, biolakkal. A felújítás során…..
Létezik ember, akinek nem futkos a hideg a hátán valamelyik jópofázó bank reklámjában a 'Bankol' szó hallatán? Pedig azok után, hogy a  'Lájkolt' rászabadítottuk a világra szinte egy szavunk sem lehet...
Steve Jobs ismét betegszabadságra kényszerül, és határozatlan időre átengedi az Apple kormányrúdját jobb kezének, Tim Cook operatív igazgatónak, bár a stratégiai jelentőségű döntésekben továbbra is résztvesz - derült ki egy tegnap kiszivárgott belső emailből. Az amerikai…..
Ha ezentúl valaki túlságosn is boldog vagy túl szélesen mosolyog egy olyan szituációban, ahol az nem lenne indokolt, jobb lesz, ha elkezdesz gyanakodni. A fickó a 49-es villamoson nem biztos, hogy egy tegnapi viccen mosolyog magában, és a fogorvosi váróban sem feltétlenül a régi szép…..
Tippeljétek meg, mennyi bort ivott naponta egy középkori dolgos parasztember, nos? Hát bizony annál is többet. Megkockáztatom, hogy ha mi ebben a cudar egészségtelen modern világban annyit tolnánk, tuti nem élnénk tovább, mint egy középkori…..
w Egyesült Magyar Emirátusok 2010.06.07 06:30:00
  Ki szívét osztja szét Követik, merre jár, Hegyeken és tengereken túl értik majd szavát Kormorán   Lehetne röhögni, sőt lehet is, csak tessék. Végül is ez egy tradícionális bohócszám, amikor az egyik bohóc hosszan bizonygatja a másik bohócnak, hogy ő mennyivel…..
Nem mintha semmi alapja ne lenne annak, amit Kósa mondott. De ilyet akkor sem mondunk, mert nagyon hamar önbeteljesítő próféciává válhat. „Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy…..
Rendszeresen visszaköszönő téma eme hasábokon a Somló nagy ígéreteként indult Kreinbacher birtok, amelynek nem sikerült oly látványosan az élre törni, mint tette azt a későbbiekben Takács Lajos. A felkavaró borok mai napig elmaradtak, pedig a befektetett energia, a kiváló…..
Amióta a Gizmodo darabokra szedte az új iPhone-t, néhány kommentelő egészen biztos abban, hogy irányított kiszivárogtatás történt. Hogy az egészet az Apple rendezte meg, hogy egy ügyes marketingfogást látunk, szó sincs véletlenekről.Bizonyíték persze egy szál sem, minden,…..
A Művelt Alkoholista Hoppáhoppá 2010.03.05 05:59:00
Amikor múlt héten készültem kedvenc online bormagazinom Furmint Februárjára, többeknek tettem elhamarkodott ígéretet, miszerint írni is fogok róla. Aztán persze a sors és a sietség máshogy hozta. Az ilyen rendezvényeknek ugyanis általában az a legnagyobb hátránya, ami a…..
temy 2010.03.07 16:42:56
w Veled, Uram, de nélküled 2010.02.19 05:00:00
Európa keresztény lesz, vagy nem lesz: így hangzik a sötét prófécia, amit lelkesen ismételget egyházi ember, konzervatív politikus és egyszerű jobbostibi. Utóbbi annak ellenére teszi, hogy maga sem tudja, mikor evett utoljára Jézusból. Értelmes, tanult emberek fejtegetik…..
A tojásrántottát szokták a legegyszerűbb meleg ételnek titulálni, friss kolbászt 'köveszteni' sem ördöngösség. Öcsémék is töltöttek kolbászt, kaptunk kóstolót.       ..
temy 2010.01.26 10:51:45
Csodák pediglen nincsenek. Vagy csak én jó érzékkel elkerülöm őket. Tavasszal mi mentünk Somlóra, most ősszel, nem először, és remélem nem is utoljára, a Festetics palotába jött Somló. A portfólió-kóstolóra azzal az eltökélt szándékkal mentem, hogy az ismert borászatok…..
w Kérem kapcsolja ki 2009.10.29 05:30:00
Mivel a gyerek lelkileg vashiányos, viszonylag gyakran kell őt gépek közelébe vinni; az mindegy neki, hogy mozdony, autó vagy hajó, csak nehéz gép legyen. Erre szerencsére sok lehetőség van a kisvasúttól a múzeumon át a veteránautó-kiállításig, csak azt sajnáljuk, hogy katonai…..
temy 2009.11.02 07:40:43
A bort folyamatosan körbelengi a sznobizmus diszkrét bája. Az ember elindul (én legalábbis onnan jövök) a középiskolai és felsőfokú tanintézményi bulik világából, ahol kétes eredetű borokat önt föl kétes eredetű italokkal. Hogy ne érezze ezt cikinek, még véletlenül sem…..